Skocz do zawartości
slwkd

Hdd - Problemy Z Instalacja Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z dyskiem QUANTUM FIREBALL LCT20 20GB.

Więc tak: nie moge zainstalować żadnego windowsa, próbowałem nawet przenieść systmem z dyskietki komendą sys a: c:

Dysk nie posiada żadnych badów, jako drugi dysk pracude dobrze, no może jest troche wolny

Zauwazlyłem jednak nastepujące komunikaty

Zaraz po tym jak wykrywa dyski i cdromy:

Primary IDE channel no 80 conductor

oraz pod tabelką:

Primary Master HDO S.M.A.R.T. compatibily... Disabled

Niestety my english is BAD

Moze to miec jakis zwiazek z moim problemem?

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zmienic tasme IDE na 80 żyłową bios informuje cie o mozliwosci zwiekszenia wydajnosc dysku poprzez zastosowanie takiej tasmy.

Włączyć w BIOSIE opcje S.M.A.R.T. dla dysku twardego. Poszukaj a znajdziesz.

Mozesz tez pokombinowac cos ze zworka od dysku bo calkiem mozliwe ze zle ja wpiąłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dysk jest ustawiony na master, to mozesz miec problemy z bad sectorami. Moze sie juz powtarzam na tym forum :-P ale zalecam uzycie programu hdd regenerator. Od razu bedziesz wiedzial czy nie masz badów i jezeli bedą naprawi Ci je ten programik. Pozdrawiam

aha hdd s.m.a.r.t compatybility nie wpływa na nic - jest to rozszerzenie diagnostyczne włączane z poziomu biosu.

Edytowane przez MaStEr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze masz w biosie wlaczoną ochrone antywirusową i instalator windowsa nie moze zapisać nowego sektora rozruchowego na dysku.

Ale tez niewykluczonee ze ten dysk juz tak ma ( kilka razy mi się takie zdarzyły, 0 badów ale systemu ne ruszy). Najlepiej sprawdz go na innnym kompie, ewentualnie popatrz do biosu czy go dobrze rozpoznało, pozmieniaj zworki itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi