Skocz do zawartości
karaluch

Tani Dysk (ata) Do Low-endowego Serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec stawaim serwer na Athlonie 1400, plycie A7V133 Raid Ata100 256MB RAMu

Serwer ten bedzie pelnil role routera, firewala i ftp, przewiduje ze max 10sesji, system: Debian, moze poziej freeBSD.

Potrzeba mi do niego dyskow ata, aby spiac je w miecierzy. Postawilem na 2x80GB ze wzgledow finansowych, mozecie doradzic mi jakie dyski mam kupic, jestem z Wroclawia i u nas najpewniejsza firma jest Proline, najpewniejsza - tzn ze raczej nie udapnie przez okres gwarancji Wink)

1. Seagate 80GB UDMA100 7200 Obr. 2MB (24m gwar + za 40zl kolejne 36m)

2. Maxtor 80GB UDMA133 7200 Obr. 8MB (24m gwar)

3. WD 80GB UDMA100 7200 Obr. 8MB (36m gwar)

http://www.proline.pl/shop.php?kat=Dyski+twarde

Za Segate przemawia dluga gwarancja, z mojego doswiadczenia niezawodnosc, cicha praca ale za to maly bufor. Nie wiem jak jest z pozostalymi o zawsze mialem dyski Seagate. Wlasnie jak się ma w tym przypadku bufor dysku, np przy kopiowaniu filmow po sieci? Chce kupic z dobra gwarancja aby nie martwic się ze dysk mi zajada hehe

p.s. Zastanawiam się czy plytka Asus A7V133a RAID bedzie obslugiwala wieksze dyski, nie sprawdzalem jeszcze ale mysle ze z nowym biosem 80tyki na pewno....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty to penie ma ograniczenie na 128 GB..

Jeśli zalezy ci na buforze to kup maxtora...

Seagate jak seagate. W normie - ale gwarancja mniam-mniam.

WD - mam awersję. NIe chce się tego dotykać. Choć za darmo to bym wziął :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec stawaim serwer na Athlonie 1400, plycie A7V133 Raid Ata100 256MB RAMu

Serwer ten bedzie pelnil role routera, firewala i ftp, przewiduje ze max 10sesji, system: Debian, moze poziej freeBSD.

Potrzeba mi do niego dyskow ata, aby spiac je w miecierzy. Postawilem na 2x80GB ze wzgledow finansowych, mozecie doradzic mi jakie dyski mam kupic, jestem z Wroclawia i u nas najpewniejsza firma jest Proline, najpewniejsza - tzn ze raczej nie udapnie przez okres gwarancji Wink)

1. Seagate 80GB UDMA100 7200 Obr. 2MB (24m gwar + za 40zl kolejne 36m)

2. Maxtor 80GB UDMA133 7200 Obr. 8MB (24m gwar)

3. WD 80GB UDMA100 7200 Obr. 8MB (36m gwar)

1279373[/snapback]

Bierz seagaty - jak będą w RAIDZIE to i przy 50 sesjach na Linuxie nie odczujesz różnicy ;)

za seagatem przemawia 5 lat gwarancji, do Maxtora mam uraz, a WD ... głośny jest i się grzeje - jak zapewnisz mu dobre chłodzenie to też będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy narzekają na WD, ale tak naprawdę to solidne dyski(mój przeżył nie nie jedną awarię spowodowaną przeze mnie), jeżeli sie dobrze trafi:-) Maxtor rozklekocze Ci się po pewnym czasie i dźwięki które z niego będą się wydobywać na pewno nie ucieszą Twojego ucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dyki poloze takie zgrabne radiatorki... ktos napisal na innym forum czy nie martwie sie o dane ze daje je w RAID0 ... mowisz ze ten radi duzo da jak z dyskow bedzie ciagnac kilka osob filmy, jak na razie dam do niego 256ramu ... poniej moze 512 ($)

... no wlasnie zastanawiam sie aby dac w rzyszlosci ($) jeszcze jedna 80tke na ktorej co 24h bedzie robil sie backup kilka bardzo waznych katalogow i kontami userow, o utracenie mp3 i fimow nie martwie sie bo to bardzo szybko mozna odzyskac, jak sadzicie czy z tym backupem nie przesadzam i nie bardzo jeszcze wiem jak to technicznie zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dyki poloze takie zgrabne radiatorki... ktos napisal na innym forum czy nie martwie sie o dane ze daje je w RAID0  ... mowisz ze ten radi duzo da jak z dyskow bedzie ciagnac kilka osob filmy, jak na razie dam do niego 256ramu ... poniej moze 512 ($)

... no wlasnie zastanawiam sie aby dac w rzyszlosci ($) jeszcze jedna 80tke na ktorej co 24h bedzie robil sie backup kilka bardzo waznych katalogow i kontami userow, o utracenie mp3 i fimow nie martwie sie bo to bardzo szybko mozna odzyskac, jak sadzicie czy z tym backupem nie przesadzam i nie bardzo jeszcze wiem jak to technicznie zrobic

1280169[/snapback]

Raid Zawsze dużo daje - wiesz... jak będzie 10 osób w tym samym czasie film ciągnęło w lanie - to raczej problemem będzie przepustowość karty sieciowej a nie wydajność dysków.

Backup ? Oczywiście, że dobry pomysł - zastanów się jednak co chcesz backupować.

Czy tylko dane o kontach, konfigurację FTP itp + hasła i ew jakieś inne uprawnienia? bo jeśli tak to piszesz skrypcik, który kopiuje ci kilka plikow z powyższymi danymi do jednego katalogu, kompresuje to wszystko i wysyła np raz w tygodniu na jakieś konto mailowe, lub nagrywa na dyskietkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja POLECAM WD miałem taką 80-tke i wcale sie nie grzała, bezawaryjna 8MB Cache daje sie zauwazyc, co do glosnosci to moze i ja slychac ale daje sie podkladki gumowe i po klopocie, teraz mam 2x WD SATA dyski sa swietne szybkosc super, i wcale sie nie grzeja ja nie wiem jak wy to sprawdzacie ze u was sie "grzeja", kazdy narzeka na WD a wlasnie to sa bardzo dobre dyski, moim zdaniem najlepsze!

a kontynujac do WD 80GB 8mb cache to teraz pracuje u mojej dzewiczyny w kompie, ma tez towarzystwo 80GB Seagate 2mb cahe i bez porownania ten to sie dopiero grzeje!

Edytowane przez XKRZYCHO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi