Skocz do zawartości
dudek146

Z Jakiego Materiału Chłodnica?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie.

kupiłem dziś bloczek z bloki.pl i zadałem parę pytań co do montażu itp.

spytałem się o chłodnicę (chcę założyć od seicento - aluminiową) i zalecono mi miedzianą nie alu .

nie chodzi o wydajność tylko o to, że aluminium z miedzią mogą się "pogryźć" i wejść ze sobą w jakieś nikorzystne reakcje.

czy to prawda?

od cieniasa NOWĄ mogę mieć za 100 zł a nie jakąś tam używaną, czyszczoną za 50-80 lub więcej.

co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie o glony chodzi ale o korozje, na co jest rada płyn copal, ale generalnie lepiej jak chłodnica jest z miedzi, na chyba że rurki wykonane z miedzi a finy aluminiowe wtedy też nie ma żadnego problemu

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, tylko że od seicento mam nową a na allegro to raczej występują używane, myte, czyszczone, polerowane i ogólnie odpicowane, co moze nie iść w parze z bezpieczeństwem użycia, bo wyobrażam sobie jak kawałek kamienia ze środka 15-letniej nagrzewnicy odpada i niszczy wirnik pompki lub blokuje przepływ w bloku.....brrr

no chyba że się mylę,

sam chodziłem wcześniej po szrocie samochodowym i nic ciekawego nie znalazłem w każdej coś brzęczało, pukało itp. czy mycie i płukanie usunie resztki kamienia i rdzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy aluminium i miedzią tworzy się ogniwo elektryczne i występuje korozja galwaniczna. Po niedługim czasie będziesz miał bloczek do wyrzucenia. Stosowanie copala jest raczej wątpliwym przedsięwzięciem ze wzgledu na jego cenę. Jak już musisz mieć nową chłodnicę to za dwie stówki można kupić nową ładę ewentualnie nawet trochę taniej żukówkę-nówkę :D Moim zdaniem dobrze odkamieniona szrotówka nie jest dużo gorsza i nie widzę sensu przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie boj sie tego zdjecia bloku - to blok Mechlina -miedziano aluminiowy

jak latwo zauwazyc miedz pozostala nietknieta

jedynie aluminium weszlo w reakcje

proponuje ci poszukac nowej nagrzewnicy od fiata 125p/poloneza - ma dobra konstrukcje i chyba nienajgorsza cene (nie wiem jak tam nowa)

jezeli zastosujesz nagrzewnice aluminiowa to nie bedzie zle - kumpel ma nagrzewnice aluminiowa i miedziany blok - syfow nie ma - moze dlatego ze nagrzewnica lezy na obudowie ,wiec jest uziemiona

ty mozesz dodatkowo sie zabezpieczyc stosujac borygo - 7pln za litr ,ile tam do ukladu wchodzi ,jakies 2litry maksymalnie

sam mam zamiar przejsc na aluminiowa chlodnice (nie nagrzewnice) od Poloneza w najblizszym czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aluminiowych nagrzewnic, to nie wiem czemu tak niektorzy panikuja <_<

Sam mam aluminowa i nigdy nie bylo z nia problemu; oczywiscie uzywam Copalu co nie zmienia faktu, ze u kumpla ktory nie uzywa zadnego srodka do ochrony, uklad jest nienaruszony...

Dosc mocny efekt korozji podczas testow, ktore kiedys robilem wystapil podczas bezposredniego styku tych dwoch metali (miedz+aluminium)... :wink:

Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to już nie wiem co robić :lol:

na tą od seicento mam chęć bo idę do sklepu i już , nie musze czekać na przesyłkę czy czyścić jakąś znalezioną na szrocie.

a co do borygo lub petrygo (oba płyny są na glikolu) to jak do tego ma się lutowany blok i pomka? nic im się nie stanie? bo rozumiem że można je wlać "czyste" - bez rozcieńczania w wodzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi