Skocz do zawartości
poca

Elektrycznie Otwierany Bok Budy...

Rekomendowane odpowiedzi

hmm jesli komputer masz zamkniety w sejfie z 40 zamkami elektronicznymi i nagle zabraknei ci pradu... no to klapa!

a tak na seri oi tak masz przesrane bo zeby otworzyc kompa potrzeba srubokreta, a jak uzywac srubokreta to ja ci nei ebede wyjasnial, neistety nei prowadze wykladow z lopatologi stosowanej, pozatym to tajemna sztuka i wymaga uzycia odrobiny INTELIGENCJI!

anyway jesli chdozi ci o wlaczenie kompa bez pradu to nieda rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak: dokladnie :)

71DeX: sluszna uwaga, przeciez jak bok budy ma sie 3mac w pozycji zamknietej to i taki tez bedzie po wylaczeniu kompa-to oczywiste,a w razie braku zasilania silnik musialby miec cos na ksztalt "biegu neutralnego", "luzu" zeby to otworzyc...hmm :?

zalezy jeszcze od uzytych czesci do ukladu (np.silniki krokowe czy inne itd..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziupo, naturalnie że chodzi mi o otwierany bok za pomocą przedstawionych tutaj metod. Normalny komputer potrafie otworzyć (i to bez śrubokręta bo nie zakręcam obudowy, za często do środka zaglądam).

Jeśli chodzi o to otwieranie jest jeszcze jedna możliwość. Można poprostu ciągnąć(każdy silnik da sie jakoś tam na "sucho" pokręcic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a obie strony bokow bedziecie robic czy tez ta druga strone zaspawacie?

pozatym ja nei widze problemu, to zalezy tylko od sposobu mocowanawia boku, ewentualnei zrobic wyjscie awaryjne :P

1308784[/snapback]

Nie wiem czy zauważyłeś, ale z 2 strony jest taka płyta na której trzyma się MB i nijak nie dostaniesz się do kompa z drugiej strony :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ktos tutaj napomniał, że można użyć systemu z CD-ROM'a.. hehehe.. to taki system ze szpilką tez by dał rade :lol:

hehehe

a teraz na powaznie..

Tez pomyslalem o takim bajerku:)

Ja chyba bede sie zastanawiał nad tym, ale u mnie klapa musiałaby wysuwac się w góre... Tak po przemysleniu i przeczytaniu.. jutro sie zabiore za rysowanie shematu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh, to zalezy z jaka buda mamy do czynienia, chyba nie z mini ATX albo ze zwykla ATX, tylko tam plyta gl zakrywa wiekszosc powierzchni po drugiej stronie, ale i tak zostaje wystarczajaco duzo miejsca na samej gorze, tam gadzie konczy sie ta blacha - na ogol mozna tam wlozyc reke i wyjac: no wlasnei mozna wyjac np wentyl, jak to zrobil kumpel na jakiejs wystawie w sklepie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ie to solidnie zrobi, to jedyną przeszkodą do otwarcia obudowy jest brak zasilania.

Jesli zastosujemy slimaka, to silnik napędzający go bedzie na 12V, więc wystarczy zrobic coś takiego. Kupujemy w sklepie baterie r20, aby napięcie odpowiadało silnikowi, i kładziemy za obudową, i wystarczy. Wtedy tylko jakiś przełącznik. Na oewno się przyda. A co do chydrauliki, to jakiś zaworek z tyłu obudowy. Odkręcasz, i przesywasz ściankę. Proste?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sterowanie silnikami krokowymi to mój ojciec kiedyś napisał program do sterowania nimi. Nawet chyba kiedyś testował. Gdyby go troche przerobić, dodać stałe ilości kroków to może by coś z tego było :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowane silniczkami z pod windows moze sie tylko nadac do sterowania wiatrakami, żadko do owwierania mudy, bo po co odierać bude podczas pracy kompa? Nie wypniesz wtedy dysku, chyba ze chodzi o to, że otworzysz bude, wyłonczysz kmopa, wypniesz dysk, włonczysz kompa, i zamkniesz bude. W sumie to fajny pomysł, szczególnie dla popisu :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coraz bardziej wątpliwa dla mnie jest przydatnosc tego... mysle ze lepszym pomysłem było by zrobienie panelu sterującego wiatrakami np wysuwanego/otwieranego automatycznie... Myslałem jzu nad tym troche jenak narazie nie mam zadnej konkretnej wizji :}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bardzo chętnie bym zobaczył wysuwaną "kieszeń" do podpinania dysku, bo mam wole 2 x 5'25, a jak podpinam czyjś dysk to zawsze musze ręką grzebać w budzie bo nie mam jak wpiąć taśmy inaczej.

Ma ktoś jakąś wizję takiego urządznienia :) ?

Oczywiście musałoby mieć jakis akumulator, żeby pracować na wyłączonym kompie, chyba że wykorzystać by się dało +5VSB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wysuwanego dysku przydałby się siłownik chydrauliczny. Mam agregat od lodowki, który pompuje powietrze, można tam dać olej, i dwa wory elektroniczne, i buda mogła by nawet chodzić, tylko z takiego agregatu to lepiej zrobić chłodzenie kompa niż wysuwany dysk. W ostateczności można urzyć pąpkę samochodową (a właściwie kompresor) z tesco za 25 zł zasilany 12V. Jak dasz tam olej to na pewno będzie działało. Siłownik też da się samemu zrobić z rury od odkurzacza. Ja zająłm się ślimakiem do odsuwania obudowy, choć slimak do dysku to też nie najgorszy problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Starykot

tylko z dyskiem jest taki problem że trzeba to rozpatrzeć na platformie 5V, bo nikt nie bedzie włączać komputera żeby wysunąc kieszeń, wyłączać żeby podpiąc, i włączać żeby schować, a 5V (2A 10W) mamy dostępne nawet jak komp jest wyłączony (ATX) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam takie fora na których wypowiadają się 12latkowie McGaywerzy :lol:

Nie nadają się:

-siłowniki pneumatyczne (siłownik, sprężarka, elektrozawór zrujnują cię finansowo)

-siłowniki zamka centralnego (są bardzo mocne ale i bardzo szybkie, zmniejszenie napięca spowoduje tylko że nie będzie miał siły)

-siniczki z cd-romu (za słabe)

-silnik krokowy i mechanika jakaś (dobre rozwiązanie ale trudna mechanika)

A proponuję to:

widzieliście siłowniki do otwierania bram? Jest taka śruba którą kręci silnik, podczas kręcenia nią wkręca się lub wykręca z obudowy. Wystarczy średniej mocy silnik 12V, dzięki temu siłownik taki ma duża moc i działa powoli. Na końcach stosujesz tylko wyłączniki krańcowe. A i zrobić coś takiego jest bardzo łatwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze uzyc tych sillniczkow z cd i sznurka i uzyskac most zwodzony (i stylizowac bude na sredniowiecze :D )

1428973[/snapback]

Silniczki od CD są na pewno za słabe. Tutaj trzeba jakiś mocniejszy sinlnik, choćby ze starego radia 12V. A do tego odpowiedni mechanizm. Ja kiedyś zrobiłem wędke lelktryczną z elektryznej zastrugiwaczki z Tesco, i podnosilo 1.5 kg przy napieciu 6V, wiec na 12V i silniczku o którym wspomniałem na pewno by uciągło. Naprawde deobry pomysł, mało roboty, ale oczywiscie u mnie nie bedzie, bo komputer stoi 30 cm lewą ścianką od drigiego biurka :( , ale moze sie wygospodaruje te drugie trzydzieści CM od biurka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi