Skocz do zawartości
ddzini

Nowe Chlodzene Na Rynku

Rekomendowane odpowiedzi

a pierdyle co za LoLe, to ja proponuje zeby do zestawu grzalke dokladac zeby woda byl ciepla i procesor pracowal w swojej "optymalnej" temepraturze czyli tak jak widac wg. CCCP ~70 stopni.

Byc moze wydaje im sie ze GPU nie nagrzeje wody tak bardzo jak CPU i to co wyjdzie z GPU wystarczy do schlodzenie CPU do temeratury 70 stopni :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno... jeśli uzywamy pompek akwarystycznych to w instrukcji każdej pompki - ale to każdej - jest że max. temp pracy to 35C :P bo niby po co więcej w akwarystyce... sam tego doświadczyłem jak w upały temp. wody mi osiągnęła 39C przez parę dni to mi wirnik się zrąbał :/ trzeba było kupować nowy :(

wentyle 40mm to porażka tak samo 80mm - 120 już coś można zdziałać...(172mm Papst... to musi być coś :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1312755[/snapback]

Wydaje mi sie ze cenowo takze... :roll: Przeciez nie ma co porownywac tych dwoch produktow bo Koolance nie celuje w rynek budget. Z reszta ten wyglad... nie dosc ze nie ma bialej wersji :|, to jeszcze "bans i lans" taki jakby zadaniem drugoplanowym tego systemu (poza chlodzeniem) bylo umozliwienie podrywu "na komputer" :P. No i wyglada mi to na rozwiazanie zewnetrzne, takze w ogole inna koncepcja.. :|

Edytowane przez spavatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówisz... chciałbym jednak dodać że w normalnych krajach - np. USA słabo zarabiający amerykanin nie odczuje wydatku związanego za zakupem tak wybajerzonego systemu chłodzenia.... np. dla mnie to kosmiczna cena :/ ale jak wezmę pod uwagę że np. u nich paczka chipsów kosztuje ok. 7-8zł a butelka coli jeszcze droższa :P to sytuacja się trochę zmienia :P więc sami widzicie że dla zwykłego amerukanina może to być miły dodatek i nie koniecznie kosztowny :P

Rozmawiałem z kumplem który wyjechał na wakacje do USA - u na średnio komputer zmienia sią po 1-2 latach a tam wymianiają sprzęty jeśli na rynku ukaże się coś nowszego - czyli średnio co 3-6 miesięcy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówisz... chciałbym jednak dodać że w normalnych krajach - np. USA słabo zarabiający amerykanin nie odczuje wydatku związanego za zakupem tak wybajerzonego systemu chłodzenia.... np. dla mnie to kosmiczna cena :/ ale jak wezmę pod uwagę że np. u nich paczka chipsów kosztuje ok. 7-8zł a butelka coli jeszcze droższa :P  to sytuacja się trochę zmienia :P więc sami widzicie że dla zwykłego amerukanina może to być miły dodatek i nie koniecznie kosztowny :P

Rozmawiałem z kumplem który wyjechał na wakacje do USA - u na średnio komputer zmienia sią po 1-2 latach a tam wymianiają sprzęty jeśli na rynku ukaże się coś nowszego - czyli średnio co 3-6 miesięcy :P

1312878[/snapback]

True, true... Ale wiesz, rozmawiamy o naszych warunkach, wiec nie mozemy tu mowic o zarobkach w USA. Porownywanie ich z naszymi dochodami jest tak samo sensowne i uzasadnione jak porownywanie tych dwoch zestawow :|. Mysle ze w USA zestawy CPC nie spotkalyby sie z duzym zainteresowaniem, podobnie u nas malo kto kupi produkty Koolance :?. Wiec zejdzmy na ziemie bo to jak porownywanie Chevy Cavalier z Dacia Logan - oba sa "dla ludu", tylko ten lud sie troche rozni ;).

A skoro juz jestesmy przy Dacii Logan ;) - mysle ze mozna ja porownac wlasnie do zestawow CPC. Jakby nie patrzec jest to najtanszy tak duzy samochod dostepny na rynku. Wiem ze nie jest najpiekniejszy, ani tez najszybszy czy najwygodniejszy, jednak dla kogos przesiadajacego sie ze starego wyeksploatowanego Poldomierza jest to idealne rozwiazanie! Jest niedrogi, w miare wygodny i bardzo pakowny, czego nie mozna np powiedziec o konkurencyjnej (cenowo) Pandzie. I tak wlasnie trzeba patrzec na nasze rodzime produkty. Nie kazdego stac na Koolance czy CoolRiver wiec kupi CPC. Ktos pewnie powie "za te pieniadze mozna sobie zbudowac we wlasnym zakresie duzo lepszy, wydajniejszy zestaw". Oczywiscie! Z Golfa II kosztujacego 5 tys. zl mozna - pakujac w niego 25 tys. - zrobic niezle monstrum, summa summarum duzo szybsze i bardziej efektowne, wydajac na nie tyle samo pieniedzy co na Logana... Tylko zwroccie uwage ze nie kazdy ma ochote bawic sie w takie bieszczadzkie samorobki i woli kupic gotowy zestaw, najlepiej gdyby byl od razu zmontowany i wypelniony ciecza! :roll: Sam do tej grupy "leniwych" naleze... :P

To tyle jesli chodzi o pohopne oceny produktow spod znaku CPC ;).

A skoro juz poruszyles temat czestotliwosci wymiany komputera (USA/Polska) - ja jednak lubie kupic cos porzadnego na pare lat niz co pol roku latac po sklepach i przegladac cenniki. Najnormalniej szkoda mi na to czasu :P. To co mowi Twoj kolega to tez tylko polowiczna prawda. Np. laptopy mozna tam wypozyczyc i to po kosztach tak niskich ze sobie tego nawet nie wyobrazasz. W ten sposob zawsze jestes na czasie (oddajesz stary laptop, wypozyczasz nowy) a nie musisz wydawac na to pieniedzy :). Wiesz, amerykanie, wbrew pozorom, tez sa oszczedni... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda - CPC dla ludu ale sporo zapaleńców woli zainwestować pieniądze "lepiej" lepsze komponenty ale wymagające większego nakładu pracy przy instalacji ;)

co do CPC trochę mnie martwi że po ich produktach bezczelnie widać oszczędność na każdym kroku :( co w produktach zachodnich typu bugget nie jest tak widoczne.. np. zestawy Spire czy Titana ;) to też budget... z tym że wielu z nas postrzega je jako coś całkiem exkluzywnego ;)

wspomniałme o tej sytuacji - USA/ Polska bo mnie aż skręca jak pomyślę że jeśłi by odliczyć wszysktie podatki to dopiero od lipca / sierpnia zaczynasz "zarabiać dla siebie" a resztę oddajesz kochanemu państwu :mad: dobra... dosyć użalania się nad sobą :/ może kiedyś uda się opuścić to chore państwo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha "jak się ma głupi rząd to się umysł ćwiczy" Janusz Korvin Mike - to by tłumaczyło znacznie większą poprulaność u nas zestawów do smaodzienlego złożenia (bloki, pompka akwarystyczna i szrotówka) niż zestawówó gotowych Tt czy Titan etc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspomniałme o tej sytuacji - USA/ Polska bo mnie aż skręca jak pomyślę że jeśłi by odliczyć wszysktie podatki to dopiero od lipca / sierpnia zaczynasz "zarabiać dla siebie" a resztę oddajesz kochanemu państwu  :mad:  dobra... dosyć użalania się nad sobą :/  może kiedyś uda się opuścić to chore państwo....

1313040[/snapback]

A czy znasz takie panstwo gdzie nie placi sie podatkow? :P Bo napewno nie sa to stany... :roll: Tak miedzy Bogiem a prawda... ogolnie rzecz biorac to nie kapitalizm jest zly tylko Polacy nie dorosli do kapitalizmu... :(

No, ale koniec politykierstwa, to nie miejsce na to... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja - koniec ale sprostuję swoją wypowiedź - płacic oki - ale nie tyle!! Pensja przeciętnego człowieka była by 2 razy większa gdyby nie ZUS :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL :P

BUAHAHAHA

Kupuj Kupuj...

1313440[/snapback]

jestes smieszny...

ja tylko zarzucilem tematem...

od CPC odsunalem sie kilka misiecy temu i nie zaluje, wiec po co mam do niego wracac...

moze ty zakup do swojego A64 :lol: - bedziesz mial bardziej orginalna bude :lol:

koniec zlosliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do waszego grona i chciał bym uzyskać odpowiedź :-P

Pisze na poważnie :!:

Co myślicie abym wziął to to testów :?:

Tylko od razu pisze, że opisze ten produkt takim jaki jest. Jeśli będzie zje**** to to napiszę ale jeśli będzie dobry to również to napiszę.

Piszę to aby uniknąć takiej sytuacji jaka wystąpiła na Pclab, gdzie jeden z recenzentów po napisaniu testu zestawów CPC został bardzo :angry: "mile" potraktowany na naszym forum. Mogę wspomnieć, że został np. oskarżony o to, że był to art sponsorowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie abym wziął to to testów

1320957[/snapback]

Bierz! [ :lol: ]

Jezeli recenzja byla by obiektywna, to z checia bym ja przeczytal ( mowie o tym nowym zestawie). Tylko wez pod uwage zgodnosc z opisem; czyli poszukaj turbolizatorow, ukladu kryza-fala no i oczyscie odpowiednika dyszy venturiego (identyczna z natyralna ;]) :wink:

... a oskazrzenia o sponsorowanie i tak uslyszysz :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz!    [ :lol: ]

Jezeli recenzja byla by obiektywna, to z checia bym ja przeczytal ( mowie o tym nowym zestawie). Tylko wez pod uwage zgodnosc z opisem; czyli poszukaj turbolizatorow, ukladu kryza-fala no i oczyscie odpowiednika dyszy venturiego (identyczna z natyralna ;])  :wink:

... a oskazrzenia o sponsorowanie i tak uslyszysz  :-P

1321039[/snapback]

Tym się właśnie martwię :/ Dlatego nie wiem co robić :blink:

Widzę, że wszystkich ciekawi nowe dzieło cpc ale strach to brać do recenzji bo zaraz się na Ciebie rzucą, że to art. na zamówienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie obawiam ,że te dysze i inne duperele to są wykonane przez cpc z wykorzystaniem

nanotechnologii i niewprawione oko zobaczy co najwyżej bloki w kupą rurek czy innych śmieci w środku co pozwoli na podwójne zastosowanie-blok wodny lub grzechotka- 2w1 za cene bloku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym się właśnie martwię :/ Dlatego nie wiem co robić  :blink:

1321054[/snapback]

Musisz zaryzykowac :>

Mysle, ze jak napiszesz wszystko obiektywnie, to nie powinien sie nikt czepiac (wiadomo, ze teoria, a praktyka... ;>) - dlatego sam zdecydujesz czy temu podolasz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również popieram idee testów...

Z faktem że ludzie będe mówili ze dostałes w łape musisz się pogodzić...

Najciekawiej bedzie jak runie mit CPC...

Wtedy nie dadzą Ci spać... ;]

Jednak olać to :P i brac sie za testowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba bylo nie pisac ze do testow ;) tylko kupic a potem oddac po 10 dniach bez podania przyczyny :) a teraz wiesz moze cie probowac przekupic ;> zebys pochlebna opinie napisal :]

1321213[/snapback]

To siegrubo przeliczy... :P

Mam nadzieje.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba bylo nie pisac ze do testow ;) tylko kupic a potem oddac po 10 dniach bez podania przyczyny :) a teraz wiesz moze cie probowac przekupic ;> zebys pochlebna opinie napisal :]

1321213[/snapback]

Jeśli by tak się stało to napewno bym o tym napisał na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zauważyliście, że to ma zasilanie ze zwykłej sieci 230V? Jak wyprowadzić taki kabel z obudowy? Przez śledzia? A może daja specjalnego śledzia do obudowy? Bo jak trzeba wyłamać, a przwdopodobnie jest to kiepska obudowa i ma ostre krawędzie, to może nieźle zaiskrzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi