Skocz do zawartości
kojak_ct

Praca Dyplomowa- Obróbka Laserowa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zabieram się za pisanie pracy dyplomowej nt.: Właściwości i zastosowanie laserowej obróbki powierzchniowej.

Część materiałów już znalazłem ale wiecie - nigdy za wiele. Wink

Jeśli mielibyście dostęp do takich materiałów, może znajomych w firmach zajmujących się tymi rzeczami (pomocne przy ocenie kosztów procesu) itp to prosiłbym o namiary lub informacje. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracowałem kiedyś przy laserach firmy gassparini i flow (w miarę tanie i dokładne sprzęty z zastosownaniem najnowszej technologii).

jeżeli chcesz jakies foldery i orientacyjne ceny urządzeń - myślę, że coś dla ciebie znajdę (nie mogę jednak niczego obiecać).

Co do kosztów samego procesu - trudno to będzie Ci dokładnie określić.

Wiele zależy od zamej konstrukcji zasatosowanej maszyny, częstotliwoćsi wymiany luster, soczewek, dysz i tym podobnych części zamiennych, mocy danej maszynki, rodzaju stosowanego gazu i generatora, sprawności obsługi, trybu pracy, kosztów obowiazkowych przeglądów (b.drogie), obrabianego materiału, itp...

Gratuluje odwagi i życzę powodzenia.

Jak coś znajdę - wyślę Ci na maila.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracowałem kiedyś przy laserach firmy gassparini i flow (w miarę tanie i dokładne sprzęty z zastosownaniem najnowszej technologii).

jeżeli chcesz jakies foldery i orientacyjne ceny urządzeń - myślę, że coś dla ciebie znajdę (nie mogę jednak niczego obiecać).

Co do kosztów samego procesu - trudno to będzie Ci dokładnie określić.

Wiele zależy od zamej konstrukcji zasatosowanej maszyny, częstotliwoćsi wymiany luster, soczewek, dysz i tym podobnych części zamiennych, mocy danej maszynki, rodzaju stosowanego gazu i generatora, sprawności obsługi, trybu pracy, kosztów obowiazkowych przeglądów (b.drogie), obrabianego materiału, itp...

Gratuluje odwagi i życzę powodzenia.

Jak coś znajdę - wyślę Ci na maila.

pozdr.

1282211[/snapback]

Dzieki za odpowiedz. Wysyłaj co masz. Wszystko się przyda. ;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem pod swoim postem bo gdybym edytował to topic by się nie odświerzył. :/

Małe pytanko. Ma może ktoś materiały o:

- hartowanie bezprzetopieniowe

- wyżarzanie

- stopowanie

- natapianie

- nadtapianie

dokładnie to potrzebuję info o ich zastosowaniu, gdzie i dla czego. Potrzebowałbym, też info o hartowaniu bezprzetopieniowym, konkretnie o parametry procesu i jaki efekt końcowy da zmiana np: szerokości wiązki lasera, czasu naświetlania, mocy wiązki. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem pod swoim postem bo gdybym edytował to topic by się nie odświerzył. :/

Małe pytanko. Ma może ktoś materiały o:

- hartowanie bezprzetopieniowe

- wyżarzanie

- stopowanie

- natapianie

- nadtapianie

dokładnie to potrzebuję info o ich zastosowaniu, gdzie i dla czego. Potrzebowałbym, też info o hartowaniu bezprzetopieniowym, konkretnie o parametry procesu i jaki efekt końcowy da zmiana np: szerokości wiązki lasera, czasu naświetlania, mocy wiązki.  B)

1471783[/snapback]

Hartowanie bezprzetopieniowe

Hartowanie bezprzetopieniowe jest pierwszym chronologicznie sposobem umacniania elektronowego warstwy wierzchniej i polega na krótkotrwałym (od ok. 1ms do ok. 1s) nagrzaniu, z szybkością 103 – 3*103 K/s, warstwy powierzchniowej do temperatury wyższej od temperatury przemiany martenzytycznej, lecz niższej od temperatury topnienia, zwykle przy gęstości mocy około kilku kW/m2. w wyniku intensywnego samochłodzenia z szybkością od 104 do ponad 105 K/s, uzyskuje się bardzo drobno krystaliczna strukturę o twardości o kilka stopni ROCKWELLA wyższej od twardości uzyskiwanej metodami konwencjonalnymi.

Najczęściej stosowane jest hartowanie jednowarstwowe tzn. hartowanie w wyniku jednokrotnego przejścia wiązką tego samego obszaru obrabianego przedmiotu, w rezultacie czego uzyskuje się profil rozkładu twardości z maksimum w pobliżu lub na powierzchni obrabianego przedmiotu.

Rzadziej stosowane jest hartowanie wielowarstwowe, zwykle dwuwarstwowe, realizowane w wyniku wielokrotnego przejścia wiązką tego samego obszaru z tym jednak, że najpierw hartuje się na mniejszą twardość warstwy – wewnętrzne, później – na większą twardość – zewnętrzne. Następne przejścia wiązki różnią się od pierwszego parametrami nagrzewania.

Wiązką elektronową można hartować stale konstrukcyjne niskowęglowe i stopowe, łożyskowe, narzędziowe, żeliwa szare i białe.

Zalety hartowania elektronowego sprawiają, iż jest ono najszerzej stosowanym procesem elektronowego umacniania

Wyżarzanie

Wyżarzanie i odpuszczanie

Wyżarzanie i odpuszczanie polegające na grzaniu do określonej temperatury, wygrzaniu w tej temperaturze i chłodzeniu z szybkością pozwalającą na otrzymanie struktury bardziej zbliżonej do stanu równowagi niż struktura wyjściowa, są realizowane przy najniższych parametrach energetycznych nagrzewania i raczej długich czasach ekspozycji. Wyżarzanie jest stosowane w trakcie procesu technologicznego produkcji taśm metalowych w celu ujednorodnienia i poprawy struORT: ORT: ORT: ktury, usunięcia naprężeń własnych oraz odgazowania materiału. Źródłem elektronów są wyrzutnie termo emisyjne pojedyncze, ciągłe, liniowe lub wielokrotne punktowe, oscylujące poprzecznie do kierunku przesuwu taśmy, lub wyrzutnie plazmo emisyjne. Moc pojedynczej wyrzutni może dochodzić do kilkuset kilowatów. W jednej z metalurgicznych wygrzewarek elektronowych do podgrzewania do 1000oC taśmy o grubości 1mm, przesuwającej się z prędkością 75 m/s, stosuje się 12 wyrzutni termo emisyjnych o mocy 500 kw. Próbuje się również stosować wyrzutnie plazmo emisyjne do wyżarzania taśm spiekanych z proszków stali nierdzewnych. Wyrzutnie plazmo emisyjne zaczyna się stosować przemysłowo do procesów dyfuzyjnej obróbki cieplnej np. nawęglanie elektronowe. Do zalet technologii elektronowego wyżarzania taśm należy przede wszystkim zaliczyć dobre odgazowanie materiału taśmy i brak utleniania powierzchniowego(próżnia 10-4 hPa) przy dużej wydajności procesu.

Odpuszczanie elektronowe jest stosowane najczęściej po hartowaniu elektronowym oraz po spawaniu elektronowym złącz.

http://republika.pl/technologialaserowa/index.html

Starałem się pomóc, co znalazłem to daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fatygę ale to 0.1% z wszystkiego co zgromadziłem. Mi nie chodzi już o definicję tylko o zastosowanie tych metod w przemysle. Jakieś przykłady gdzie to się stosuje, z jakimi parametrami itp.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie lecz musi się wypowiedzieć ktoś, kto zna temat.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi