MeRBi Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 BŁAGAM !!! Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwary !!! Mam dial-up i nie moge czytać 72 stron o Athlonie mobilnym a mam w związku z tym pytanka. 1. Mam nową płytkę ASUS A7N8X-E Deluxe z biosem 1013. Tak ja przypuszczałem wykrywa mi go po zmianie szyny na 200Mhz jako "Unknown CPU Type" Czy jest jakiś BIOS, który go poprawnie rozpoznaje . Bez zmiany FSB (133) wykrywa mi go normalnie (AMD Athlon Mobile) tyle, że mimo mnożnika 14x ustawia mi się na... 800MHz :[ 2.Napięcie mnie najbardziej nie pokoi. Od początku moje mobo ustawia mi Mobile'a na 1,575V i za Chiny nie chce mniej :mur: !!! Ten Athlon powinien chodzić na 1,45v ! Oznaczenia : AXMH FQQ4C . Z góry wielkie dzięki. Niech wielki SZTABS ma Wa w swojej opiece. :PEAC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Dobra, zlituje sie bo też kiedyś siedziłałem na modemie:P Najpierw napięcia, Mobile mają inaczej kodowane napiecia (jest gdzieś w sieci obrazek pokazujący kody napieć dla procków AMD) i dlatego tak wykrywa, powinineś się cieszyć bo masz za darmo mod Vcore:) Zamiast się tym martwić to zacznij kręcić:) Co do Biosu to zupełnie normalne zachowanie. Bios modowany powinien to załatwić (bodajże Uber, ale to musisz sam znaleźć w wątku o Asusie, mogły mi się pomylić płyty i akurat do Twojego modelu nie ma modBiosa). Taki bios zmieni tylko napis ale nic poza tym. Wejdz do Biosu i ustaw FSB i mnożnik ręcznie (proponuje 10x200 na początek). Kontroluj temp, sprawdzaj stabilność i jedź wyżej do wartości która Cię interesuje:) Pozdrawiam i następnym razem użyj SZUKAJKI to ominiesz część z tych 72 stron. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeRBi Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Od razu z góry wielkie dzieki za odpowiedź !!!! Przy 1,575V dochodzę do 11,5x200 (2300). Raczej stable (2h tortur Primem95 ) i temp. do 55C przy obr.2600 na Pentagramie QC-92 przy zamkniętj skrzyni. Zobaczymy jak dalej :D już się przestraszyłem, że nie da się powyżej 9,5x200, bo przy 10x200 skrzynia nie startuje (czarny ekran) i clear cmos potrzebny . Lecz dałem więcej (11x) i poszło jak trza :) Ciekawe, co jest tego powodem ??!! Sam postaram się poszukać tego BIOS'u. Jedyne co chciałbym wiedzieć, to czy ten mobil faktycznie działa na 1,575V. To chyba raczej wina mobo. Gdyby ktoś przeprowadzał próby na tej płycie, proszę niech da znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 już się przestraszyłem, że nie da się powyżej 9,5x200, bo przy 10x200 skrzynia nie startuje (czarny ekran) i clear cmos potrzebny . Lecz dałem więcej (11x) i poszło jak trza :) Ciekawe, co jest tego powodem ??!! 1285598[/snapback] Niektóre dzielniki na nForce po prostu mają problemy z działaniem:P Zdaje sie że na NF7 bios merlina potrafiły to naprawić. Ale jak idzie wyżej to nie ma co sobie tym głowy zawracać. Sam postaram się poszukać tego BIOS'u. Jedyne co chciałbym wiedzieć, to czy ten mobil faktycznie działa na 1,575V. To chyba raczej wina mobo. Gdyby ktoś przeprowadzał próby na tej płycie, proszę niech da znać. 1285598[/snapback] Pytania o napiecie nie rozumiem. On faktycznie tak działa bo płyta wykrywa jego napiecie domyślne jako właśnie 1,575V. Tak jak mówiłem wynika to z innego kodowania napieć w prockach mobilych. Ma tak chyba każda płyta Asusa (i nie tylko Asusa). Miłego kręcenia i pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeRBi Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 1.W sumie i tak kręcę, ale do pracy biurowej lepiej byłoby 1,45V, przynajmniej zamknęłoby się skrzynię. Stąd moje pytanie, gdyż na innych płytach te athloniki chodzą domyślnie na 1,45. Czy na Twojej jest 1,45V ? nie wiesz może czy BIOS uber'a by coś zmienił ? 2. Wcześniej miałem gigabyte na kt333 z dual biosem i trochę boję się o wymianę. Jak najpewniej zabezpieczyć, by szybko wrócić do starego biosu, nawet na ślepo ? Btw. Dzięki za pomoc początkującemu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 1.W sumie i tak kręcę, ale do pracy biurowej lepiej byłoby 1,45V, przynajmniej zamknęłoby się skrzynię. Stąd moje pytanie, gdyż na innych płytach te athloniki chodzą domyślnie na 1,45. Czy na Twojej jest 1,45V ? nie wiesz może czy BIOS uber'a by coś zmienił ? 2. Wcześniej miałem gigabyte na kt333 z dual biosem i trochę boję się o wymianę. Jak najpewniej zabezpieczyć, by szybko wrócić do starego biosu, nawet na ślepo ? Btw. Dzięki za pomoc początkującemu :) 1285652[/snapback] AD1. Asus chyba nia ma odejmowania napięć a ustawienie ręczne są procentowe, a nie Voltowe. Nie miałem tej płyty ale tak się domyślam. Ja mam Abita i jest ręczna regulacja od bodajże 1.1V do 2.3V Vcore. AD2. Nie wiem czy Asus ma jakieś zabezpieczenie w stylu Dual Bios, sprawdź w manualu. Jeśli chodzi o powrót do standardowych ustawień to napewno zadziała zworka Clear CMOS. Opis jej położenia na mobo i działania znajdziesz w manualu od płyty. Można także podczas resetu naciskać Insert ale nie wiem czy to działa na Asusie. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...