Skocz do zawartości
_Borys

Storm Zbiorowe Zamowienie

Rekomendowane odpowiedzi

Zalozylem ten temat zeby nie robic OT z innego watku.

Cathar's Storm CPU block jest obecnie najlepszym na rynku blokiem na CPU.

Wersja miedziana G4 wyglada jak na zalaczonym nizej obrazku :

Dołączona grafika

A tak wyglada ta sama wersia tylko bardziej od srodka:

Dołączona grafika

Wersia srebrna G5 wyglada tak:

Dołączona grafika

A tak wyglada ta sama wersia tylko bardziej od srodka:

Dołączona grafika

Blok mozna zamontowac na nastepujace procesory:

Socket 462 (AMD Socket A) urzywajac 4 otworow wokol gniazda procesora*** .

Socket 423** (Intel Willamette P4), Socket 603/604** (Intel Xeon) sposob montarzu jw.

Socket 478** (Intel Northwood P4/EE) jak wyrzej ale trzeba zdemontowac podstawke na ktorej montujemy wiatraczek.

Socket 754/939/940** (all AMD Athlon64 series) uzywajac 2 otworow przy gniezdzie procesora, blok przykrecamy do plytki z drugiej strony plyty ( sama plytka nie jest dolaczona do zestawu) .

Socket 775** (Intel Socket T Prescott-style LGA) uzywajac otworow wokul gniazda procesora

** - do przykrecenia bloku trzeba urzyc specjalnej plytki dolaczonej do zestawu

na ponizszym zdjeciu plytka przykrecona do bloku:

Dołączona grafika

*** - nie ma mozliwosci zamontowania bloku bezposrednio do gniazda procesora tak jak np wiatraczek box'owy

Blok, jezeli nie sprecyzowano inacze zostanie wyslany z niklowanymi zlaczkami typu "choinka" o wymiarze zewnetrznym 1/2" (clala),

pasujacym na warz o srednicy wewnecznej 1/2" (cala).

oczywiscie dla chetnych dostepne sa nastepujace opcje:

3/8" (10mm) OD niklowane choinki.

5/16" (8mm) OD niklowane choinki.

bez zlaczek - mozna wstawic dowolne zlaczki na gwincie 3/8" (koszt bloku to 4 AUD mniej)

Cena bloku w wersji miedziowej G4 to $123 AUD (119 bez kroccy)

Cena bloku w wersji srebrnej G5 to $250 AUD (dane znalazlem na stronie z testem) ( 246 bez kroccy jak mniemam)

Do ceny nalezy doliczyc oplate za przesylke 15.50 AUD za jeden blok ( nie podana jest cena za wieksza ilosc blokow ale na pewno w przeliczeniu na jeden blok bedzie mniejsza).

Do kosztow nalezy doliczyc 3.5 % wartosci zamowienia ( ale ponizej 200 AUD) na koszty zwiazane z wymiana waluty.

PAYpal jest sugerowana metoda zaplaty w transakcjach miedzynarodowych.

Jezeli chcecie mozecie wyslac czek bankowy w USD, Euro, czy funtach brytyjskich. Metoda drosza, i dluzej bedziecie musiali czekac na wymazony blok. W tym przypadku (cena bloku + koszt wysylki + 10 AUD ) * 1.025 =

Cena z wysylka przez PAYpal (krocce w komplecie) w PLN (2/18/2005) 356 PLN za jeden blok

I walsnie tutaj dochodzimy do sedna tetgo postu !

jesli znalazlo by sie kilku chetnych to mozna by zaoszczedzic na kosztach przesylki ( a moze i nie tylko na nich), przez co

obnizyc cene bloku. Jezeli powarznie myslicie o zakupie piszcie w tym topicu.

Wiecej informacji znajdziecie Na tej stronce.

tutaj znajdziecie :

Test Wersji miedzianej G4

Test wersji srebrnej G5

I jeszce jazda obowiazkowa zanim zaczniecie na mnie nalatywac

ad 1 Zakladajacy ten topic nie czerpie jakichkolwiek zyskow z obrotu blokami,

ad 2 Zakladajacy ten topic nie czerpie jakichkolwiek innych zyskow z tytulu zaangazowania w tym temacie

ad 3 Zakladajacy ten topic wyraza chec pomocy w ewentoalnych negocjacjach wliczajac w to mozliwosc rozmowy telefonicznej ze sprzedawca tego bloku celem ustalenia kosztow

ad 4 jesli znalazlyby sie osby chetne w ich gestii pozostanie

- wybor metody zaplaty

- zebranie pieniedzy

- wyslanie pieniedzy

- oraz wszytkie inne czynnosci zwiazane z tematem majatkowym

Update:

Link nie chce dzialac niestety ale wszystkie sposoby kontaktu sa dostepne pod Contact US na stronie glownej

Edytowane przez _Borys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEEE... Czarna skrzynka... Bez plexi... No coz z tego, ze jest najwydajnieszym blokiem na swiecie, ale to pelni szczescia, trzeba super wydajnej pompki, super wydajnej chlodnicy, super wezy, super wody...

No i chcac to wszystko kupic, to 1.5k zl bedzie malo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniales o jednym - dostepnosc. W tej chwili jesli nie jestes na liscie rezerwowej to bloczku nie kupisz. Zeby byc na tej liscie trzeba bylo wczesniej zlozyc zapytanie. Nie wiadomo kiedy bedzie dostepna nastepna partia.

The second batch of Storm/G4 waterblocks is now provisionally sold out. Any orders received form now will be placed on a second-chance waiting list to receive any left-over blocks from the second batch. This second-chance list will be processed on the 12th Feb 2005. Thank you everyone for your truly overwhelming demand for the Storm/G4 blocks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turtles5 nie doczytalem.

EEEE... Czarna skrzynka... Bez plexi... No coz z tego, ze jest najwydajnieszym blokiem na swiecie, ale to pelni szczescia, trzeba super wydajnej pompki, super wydajnej chlodnicy, super wezy, super wody...  No i chcac to wszystko kupic, to 1.5k zl bedzie malo

Co do wygladu. mi sie on podoba a pozatym ale to zecz gustu. Moim zdaniem to konstrukcja tego

bloku wymusila taki wyglad, a pozatym jakby byl z plexi to pewnie predzej zanlazlby sie ktos

kto zalozyl by temat pt " Moj nowy homemade, STORM style ". Ciekawe tylko ze nikt nie narzekal na

przyklad ze Swifttech tez nie uzywa plexi??????

Co do super wydajnej pompki to skrzydla przy przeplywie wody 1 - 2 GPM ( galon/minute). Rozwija skrzydla tzn bije na glowe wszystkie inne bloki. Zaluzmy ze mamy pompe o wydajnosci 600 l na godzine. czyli 10 litrow na minute podzielic to

przez 3.75 l i wyjdzie 2.6 galona na minute. Ciekawe tylko ze nie spotkalem sie jeszce z zadnym uzytkownikiem tego forum ktory uzywa tak "slabej pompy".

O super wydajnych wezach,chlodnicy a w szczegolnosci o wodzie sorry ale slysze to po raz pierwszy od CIEBIE .

Co do testow po polsku to prawdopodobnie nie ma zadnych bo o ile mi wiadomo to nikt w

polsce nie posiada tego bloku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz sprobuje sie dowiedziec czy Cathar planuje wypuscic na rynek kolejna serie tych blokow.

1284054[/snapback]

To czy aż tak dawał po du... X3M to zależy od testu http://www.systemcooling.com/mcs_wc-08.html - do tego nie wiem czy testowali ze sprężynami firmowymi czy z Asteca.

Swoją drogą ciekawe cóż to będzie Hydra....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wersje miedziana :)

@Borys: Te bloki Swifttech sa bardziej eleganckie a nie takie czarne skrzynki :D Co to przeplywu 2 galony na minute to pompka pod obciazeniem (z chlodnica itp) ma duzo mniejszy przeplyw wiec z 600l/h jakiejs slabej nie wyciagniesz 2G/M :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Borys: Te bloki Swifttech sa bardziej eleganckie a nie takie czarne skrzynki :D Co to przeplywu 2 galony na minute to pompka pod obciazeniem (z chlodnica itp) ma duzo mniejszy przeplyw wiec z 600l/h jakiejs slabej nie wyciagniesz 2G/M :P

1285342[/snapback]

Wiem ze nie wyciagne ale przecierz nikt nie uzywa pompek 600 litrow na minute do WC. Podalem tylko teoretycznie taka wielkosc. Wiekszosc ludzi uzywa pompek ktore przepompowuja 1000 i wiecej l/h na godzine. ALe o tym juz wczesniej pisalem wiec sie powtarzam. Zrobilem te kalkulacje zeby wykazac ze w celu osiagniecia rewelacyjnych rezultatow nie potrzebna CI jest jakas kosmiczna pompa o ktorej pisal SpiderMAN.

Co do wygladu to zecz gustu, a o gustach sie nie dyskutuje prawda. To co podoba sie tobie moze nie podobac sie komus innemu. Najlatwiej przyczepic sie wlasnie do wygladu. Zreszta jesli ktos kieruje sie wygladem przy wyborze bloku to jego sprawa. Mnie natomiast bardziej interesuje wydajnosc. Nie to zeby mial cos do zazucenia wzornictwu, ktore mi calkowicie odpowiada ( ale to moja oopinia ), nawet jesli CI sie nie podoba to musiasz przyznac ze samym wygladem kompa nie ochlodzisz. A pzrecierz nadal rozmawiamy o chlodzeniu kompa za pomoca WC, prawda????????

To czy aż tak dawał po du... X3M to zależy od testu http://www.systemcooling.com/mcs_wc-08.html - do tego nie wiem czy testowali ze sprężynami firmowymi czy z Asteca.     

Ale po co mi wykresy C/W do przeplywu Roznica cisnien do przeplywu itd. NIe mozna bylo zrobic zamiast tego

tmp proca do przeplywu temp wody / przeplywu itd. Wszystko byloby duzo jasniejsze i prostrze w zrozumieniu.

co z tego ze jak poszczegolna wartosci sie maja do siebie jak nie wiem w jaki sposob przekladaja sie na wartosci nas interesojace czyli temperatury. Duzo zalezy od sposobu konstrukcji bloku, powierzchni wymiany ciepla, oporow i jescze pewnie paru innych czynnikow ktore zebrane do kupy pozwalaja osiagnac tgz efekt koncowy czyli to o co nam wszystkim chodzi.

Edytowane przez _Borys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borys: Mimo, że się z Tobą w 100% zgadzam to i tak wiem, że nie wygrasz. Na tym forum kilku "L"USERÓW woli isc na szrot po poldkową chłodnice niż zakupić coś sensownego.. ale widzisz tak juz tu jest.

Przykre jest to, że od siebie wysunąłeś pomysł i sposób na zakup taniej bloku., I nie ważne czy ktoś go cgce kupić czy nie.. ważne że wszyscy do okoła miałczą że bez sensu... A bez sensu bo po prostu mało kogo na to stać. Tylko nikt sie do tego nie przyzna.

Ze mną jechano że po co kupuje BIP2... pozniej jak dałęm temat o obudowie do WC to okazało się że mam nie kupować firmóki tylko z allegro jakąś AT i sam przerabiać.. tak że widzisz... walka z wiatrakami ;>

Ja sam nie zamówie gdyż mam Nukleona 2v2 któy mnie w 200% satysfakcionuje.

Powodzenia... i sorry za kolejny OT ;P

Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[OT]

Bo nie którzy są po prostu zbyt leniwi, mają dwie lewe ręce, nie mają zamiłowania do DIY... i wolą kupić gotowe... ;)

A na tweaku jest jednak duża częśc osób, która kocha homemade, uwielbia zrobić wszystko sama... poświęcić się temu... a potem mieć super bude i satysfakcje...

I właśnie te osoby chcą poradzić dobrze co i jak można tanio kupić, przerobić i mieć coś ala chief za 400zł... ;)

Co do biedy... racja... ale jakby się ktoś uparł sprzeda grafe, albo co ma innego... i nazbiera kase na storma... pytanie tylko po co... bo prawda jest taka, zę różnica do ~ 3C nie zrobie różnicy w oc proca... 10C to już coś...

[/OT]

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja popieram inicjatywe _Borys'a. niestety nie wierze, aby znalazlo sie wielu chetnych na ten blok, powod jest oczywisty-cena. wiekszosc z nas woli kupic, moze cos gorzeszego, ale za to znacznie tanszego i ladniejszego (wedlug mnie polskie bloki sa ladnieszje, dzieki pleksi.)

a teraz maly off topic.

moze mi ktos podac jakie sa zasadnicze, roznice miedzy cascad'a a stormem g4/g5. wiem, ze w cups'ach sa jeszczce male piny. z tego co wyczytalem i zrozumialem na procooling.com to cups'y sa wieksze przypadku storm'a, co ma zagawrantowac wieksza wydajnosc przy nizszym przeplywie. wie ktos moze jakie sa wymiary cupsow, jetow i pinow w konstrukcji Cathar'a. gdyby ktos znal tez ogolne wymiary tego bloczku to bylbym wdzieczny za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[OT]

Bo nie którzy są po prostu zbyt leniwi, mają dwie lewe ręce, nie mają zamiłowania do DIY... i wolą kupić gotowe... ;)

A na tweaku jest jednak duża częśc osób, która kocha homemade, uwielbia zrobić wszystko sama... poświęcić się temu... a potem mieć super bude i satysfakcje...

I właśnie te osoby chcą poradzić dobrze co i jak można tanio kupić, przerobić i mieć coś ala chief za 400zł... ;)

...

[/OT]

1286981[/snapback]

Ale do cholery nie wszyscy musza myslec tak samo jak wiekszosc. Uwierz mi bardzo cenie sobie kreatywnosc i podziwiam ludzi za modding i home made. Ale nie wszyscy zostali obdarzeni zdolnosciami manualnymi albo po prostu nie maja czasu i

osprzetu do robienia tego typu rzeczy. Nie znaczy to w cale ze " ci inni " sa zbyt leniwi czy maja dwie lewe rece.

Pozwol jeszce tylko ze zadam ci pytanie.

Umiesz jezdzic 100 tonowa cysterna w duzym ruchu miedzy samolotami na najruchliwszym lotnisku na swiecie?

Bo ja np umiem bardzo dobrze.

A jesli nie umiesz czy znaczy to ze ze jestes leniwy, glupi, czy ze masz dwie lewe rece?

Nie.

Gdyby kazdy umial i robil to samo to zycie byloby strasznie nudne. Problem jednak jest gdzie indziej,

a mianowicie w tym ze jedni nie moga/ nie chca zrozumiec tego ze z pewnych powdow ci drudzy mysla inaczej.

I chociarz nie wiem dlaczego tak jest czy w gre wchodzi zazdrosc, glupota, czy cokolwiek innego, ale chyba lepiej by bylo dla obu stron gdyby jednak bardziej otworzyc sie na to co mysla inni zamiast przyklejac do drugiej strony epitety typu " dwie lewe rece" itd.

Teraz w kwesti formalnej incjatywa zbiorowego zakupu nie wyszla odmnie tylko od innego uzytkownika.

Ja chcialem tylko przyblizyc ten blok uzytkownikom tego forum chociarzby dlatego ze duzo osob nie slyszalo o nim zupelnie nic. Chcialem tez zaoferowac pomoc dla wszystkich tych ktorzy byliby ewentualnie zainteresowani zakupem, chociarzby ze

dlatego ze zagrywki w stylu ja mam a ty nie, uwarzam za szczeniackie .

Czy tak trudno jest zauwarzyc ze wlozylem w to troche czasu tylko dla tego ze

chcialem zrobic cos innego niz zakladanie topika pt: " co sadzicie o CPC".

Jezeli nikt nie nie bedzie chcial zamuwic tego bloku to OK.

Przecierz nikogo do tego nie zmuszam.

Musicie jednak przyznac, ze mamy tu do czynienia z zupelnie innym rodzajem konstrukcji

w porownaniu do tego z czym sa przyzwyczajeni urzytkownicy tego forum.

i moim zdaniem jesli chociarz jedna osoba z milosnikow home made zainteresoje sie

tym blokiem od stromy technicznej, a juz na pewno jesli to co napisalem pomoze w stworzeniu

wydajniejszych blokow, to uznam ze bylo warto.

I zeby bylo jasne nie chodzi mi tu o kopiowanie cydzych rozwiazan, ale o to zeby wyciagnoc wnioski z pracy innych.

Mysle ze jest to jedyny sposob zeby tworzyc bloki ( w tym konkretnym przypadku ) na tgzw swiatowym poziomie, a przy tym

utrzymac ich ceny w rosadnych granicach. Ale tego nie osiagnie sie nigdy, jesli bedzie sie na to co mysla inni.

Update:

Co do wymiarow itd to napisze o nich jutro bo juz jesem troche zmeczony 1:16 AM.

Edytowane przez _Borys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za taką cenę to ja mogę zgłosić się do znajomego, który pokazywał jakie cuda na frezie można robić - i będę miał takie 3 bloki w tej cenie- co za kosmos wogóle, że tyle płacić za blok, tylko niech nikt mi tu nie wyjeżdża że to koszt produkcji takiego bloku, bo nie uwierzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za taką cenę to ja mogę zgłosić się do znajomego, który pokazywał jakie cuda na frezie można robić - i będę miał takie 3 bloki w tej cenie- co za kosmos wogóle, że tyle płacić za blok, tylko niech nikt mi tu nie wyjeżdża że to koszt produkcji takiego bloku, bo nie uwierzę

1289488[/snapback]

A ja sie tyle upisalem :mur: . Niewazne.

Nie chodzi o koszt produkcji tylko o to ze Cathar ceni sobie bardzo jego czas.

Troche zajelo zeby taki bloczek zaplanowac, zrobic testy i wybrac najwarzniejsze rozwiazanie.

Trzeba wiedziec ze zanim powstal STORM kilka innych konstrukcji sie nie sprawdzilo i nie weszlo do masowej produkcji.

Sailence jak masz takiego znajomego to lepiej dla Ciebie. Wykorzystaj to i zrob bloczek ktory bedzie chociarz zblizony do STORMA pod wzgledem osiagow, wiele od niego ladniejszy, tanszy i wogole naj. Pozniej zaloz nowy watek z propozycja zbiorowego zamowienia (zeby bylo taniej) i przygotuj sie na wysluchiwanie ze twoj extra bloczek jest za bzrytki, za drogi i wogole do ...

Skonczylibyscie nazekac ze cena, ze to ze tamto. Fakt cena jest wysoka ale jakbyscie przeczytali moj poprzedni post to

byscie wiedzieli ze nikogo nie zmuszam do kupna.

Nazekac moze karzdy i to chyba jedyna rzecz ktora niektorym wychodzi.

Prawda jest taka ze to jes najwydajniejszy bloczek na swiecie, i zadna konstrukcja w tym krajowe produkty mu nie doruwnuja i jeszce dlugo nie beda. Ale nie to jest tematem dyskusji. Tematem dyskusji jest " moj kolega ma to czy tamto,

i w sumie mozna by cos podobnego zrobic za 1/100 ceny". Najwyzszy [ciach!]a czas cos zaczac robic zamiast narzekac,

gdybac i plakac.

Tak dla formalnosci.

Dostalem maila od Cathar'a oto jego tresc:

...

There should be more Storm/G4 blocks available in a late-April/May time-frame

...

Edytowane przez _Borys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wtrące swoje trzy grosze odnośnie ceny jeśli można.

Często znaczny procent opłaty za produkt stanowi tak jak powiedział Borys opłata za technologię. Dokładniej mówiąc opłata za poświęcony czas, siły i środki na opracowanie danej rzeczy. My widzimy gotowy produkt mówimy "przecież on tyle nie jest wart" i owszem jeśli weźmiemy pod uwagę tylko materiał i robociznę.

Jednak w cenie produktu muszą się zawierać wszelkie koszty jakie poniosła firma. Ktoś powiedział że za tą kasę to zrobi takie trzy. Tak tylko że on skopiuje wtedy gotowy pomysł kogoś innego i zaoszczędzi sporo nie prowadząc żadnych badań itp.

Najlepszym przykładem są ceny leków. Można mówić dlaczego taka mała tabletka tyle kosztuje skoro jej poszczególne składniki są takie tanie. Tylko że ktoś poświęcił dużo czasu i pieniędzy aby opracować taką mieszankę tych składników która będzie skuteczna na jakąś chorobę.

I teraz jeżeli produkt jest sprzedawany w dużej ilości to cena technologii rozkłada się na poszczególne egzemplarze i może być taniej. Jeśli natomiast produkt jest sprzedawany w mniejszych ilościach to musi być droższy.

Czasami oczywiście na końcową cenę ma wpływ wiele innych zależności.

Nie chcem tutaj w żadnym wypadku polemizować czy w/w blok jest wart swojej ceny czy nie. Poprostu chodziło mi o wyjaśnienie zasady powstawania cen bo niektórzy tego nie widzą lub nie chcą widzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może będziesz miał szansę porównać jego wydajność z oryginałem.... ta kopia to kpina...

sorry że tak się uniosłem... ale ja osobiście mam wielki szacunek i do Cathara, do Mate'a bo to są ludzie którzy nie bawią się w bezmyślne kopiowanie.... po ich dokonaniach widać że wkładają serce w to co robią... niech nikt mi nie mówi że nie chciał by tkaiego bloku bo nie uwierzę... tak samo nie uwierzę jak ktoś mówi... "ja tam wolę szrotówkę od BIE 3" :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abstraciach!ąc od ceny..... to ja bym wolał BIE 3 (jakiś BI poprostu) i Storma niż podróbę....

Storma dla tego a nie podrubę by wyrazić szacunek dla twórcy a nie dla kogoś kto nieudolnie bez żadnej inwencji i dbałości o szczegóły skorzystał z cudzego pomysłu....

z tego co wiem to Cathar nie robi tych bloków "seryjnie" poprostu korzysta ze znajomych po godzinach pracy wykonują mu części do jego bloków - to tłumaczy ciągłe "zeległości" w dostawach....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borys... post był do misyo w odpowiedzi na jego zdziwienie, że wszyscy polecają coś co można zrobić samemu -> taniej ;)

I nie wątpie, że nie ma czasu itd... więc wtedy kupuje gotowe...

Kyniek... Grzesiu to też "bezmyślny kopiowacz"... ciekawe jak z resztą która robi piny, finy.. itd... która się sama stara zrobić najlepiej tym co ma...

A może powiesz, ze prison to nowa konstrukcja :>

Sam sie na nim wzoruje... bo co by tu robić... nie masz maszyn... nie masz duzego doświadczenia... i samemu by tu może konstrukcje wymyślać... przy narzędziach takich jak dremel, kątówka i wiertarka... ;)

Mate także się wzorował na innych sprawdzonych konstrukcjach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu to zupełnie inna bajka... po jego pracy widać że wkłada serce w to... jego blok jest poprostu śliczny :) a Storm nie... ale może na tym polega urok Storma... ;) Grzesiu jest kimś w rodzaju Mechlina ;) Grześ dba o każdy szczegół... ulepsza to co się da no i poprostu ma talent...

No tak... Prison powstał zainspirowany Crystalem - stąd mój wielki szacunek i podziw dla Mate'a - z kątówką może udało by ci się zrobić ulepszonego Prisona - spróbuj drobneijszą kratkę i dno 2mm oraz grubość kanału = odstęp po między nimi (mniej więcej) Prison i tak już jest na tyle dobry że trzaska wszystko po za Urielem po pysku (a Prison Pro i Uriela)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wydajnosc bloku typu Cascade wplywa bardzo wiele czynnikow, czesto na pierwszy rzut oka uznanych za niewazne. Liczy sie rozmieszczenie cupsow, ich dokladne wymiary - lgebokosc, srednica itd, caly sprayer itd. Kopia moze dzialac na tych samych zalozeniach, ale ze wzgledu na te roznice bedzie znacznie gorszym blokiem. Placisz nie tylko za sam blok, ale za to, ze ktos wiedzial jak taki blok optymalnie skonstruowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi