spy8 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) mam athlona 1200 płyta asus A7V8X-X 256DDR zasilacz 400W non name-(chyba) 80Gb samsung Radeon 9550 MONITOR 20" DELL - problem jest taki jaki UPS wybrać miałem Orvaldi 400 ale jak miałem monitor 15 teraz nie wyciąga wyłącza się musze kupić inny miałem od znajomego pożyczonego Lestar MD-600 i wytrzymał zaledwie albo i aż 5min po odłączeniu, dlatego zastanawiam się nad UPS-em Lestara MD-600s nowszy model ale nie jestem do końca przekonany jest tyle firm ceny podobne paramatry podobne Ever, Powercom, Eta, Apc, Orvaldi, Fideltronik, Trust, Lestar wiem że 400 i może 500 nie uciągną wiec pozostają 600 w górę ale w jakiś granicach cenowych <400zł poradźcie co wybrać jak i dlaczego na co zwracać uwagę ???? WIELKIE DZIĘKI z a POMOC :D :D ps a może jakieś linki do testów ???? Edytowane 18 Lutego 2005 przez spy8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 spy8 napisał(a): mam athlona 1200 płyta asus A7V8X-X 256DDR zasilacz 400W non name-(chyba) 80Gb samsung Radeon 9550 MONITOR 20" DELL - problem jest taki jaki UPS wybrać miałem Orvaldi 400 ale jak miałem monitor 15 teraz nie wyciąga wyłącza się musze kupić inny miałem od znajomego pożyczonego Lestar MD-600 i wytrzymał zaledwie albo i aż 5min po odłączeniu, dlatego zastanawiam się nad UPS-em Lestara MD-600s nowszy model ale nie jestem do końca przekonany jest tyle firm ceny podobne paramatry podobne Ever, Powercom, Eta, Apc, Orvaldi, Fideltronik, Trust, Lestar wiem że 400 i może 500 nie uciągną wiec pozostają 600 w górę ale w jakiś granicach cenowych <400zł poradźcie co wybrać jak i dlaczego na co zwracać uwagę ???? WIELKIE DZIĘKI z a POMOC :D :D ps a może jakieś linki do testów ???? 1283509[/snapback] ....zdecydowanie "Orvaldi 600" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Kup jakiegoś APC z allegro. Z bateriami lub bez - wtedy sobie dokupisz sam... Np. APC 700VA - spokojnie kupisz poniżej 400zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy8 Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 z allegro odpada musi być nowy na firmę koniecznie z gwarancją :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) Może takie coś : APC Back-UPS CS 500VA (BK500EI) za 323,- zł http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1776 Mam w pracy kilka APC ( trochę mocniejsze ) - sprawują się bardzo dobrze. Pozdr. :D Edytowane 23 Lutego 2005 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Bierz APC BackUPS ale tego żeby miał co najmniej 500VA. Akumulatory do APC są dosyć rogie, ale możesz znaleźć zamienniki. Ważne by pasowały kształem i oczywiście paramtrami jak oryginał. Od kilku lat mam APC BackUPS 500 MI i bardzo sobie chwalę. Baterie zreguły wymienia się po 3-4 latach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 ja się nie chcę mądrować ale mi sięwydaje, że nie ma sensu podłączać monitora do UPSu - wystarczy podłączyc go do sieci przez dobry filtr :) czemu? bo nawet jak siemonitor wyłączy to nie powinno to zresetować komputera i zawsze można go znów włączyć i obraz znów się pojawi na ekranie :) przynajmniej u mnie tak jest :) nawet nie raz jak idzie Seti i torrent to poza tym, że monitor wchodzi w stan uśpienia to jeszcze go wyłączam przyciskiem lub nawet z sieci :) potem rano jak wstaje to go włączam i mam obraz na ekranie zawsze :) taka 20" GRT to musi bycze 200W jak nic dlatego ic się tak szybko UPS wyłącza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Na ups nie popracujesz , nawet jak będzie miał 10kW . Kup sobie 200-250 W firma obojętna, na czas wyłączenia starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 bor napisał(a): Na ups nie popracujesz , nawet jak będzie miał 10kW . Kup sobie 200-250 W firma obojętna, na czas wyłączenia starczy. 1293387[/snapback] yy ty wiesz co to moc UPSa ??jesli zasilacz jest 400W i powiedzmy ze komp nie wykorzysuje go w 100% - zaluzmy zluzycie ok. 250W biorac pod uwage ze zasilacz nie jest najepszy, to pewnie ma sprawnosc 65% maks 70% -> czyli z gniazdka bedzie bral powiedzmy 400W, i tak na prawde ponizej tego nie mozesz zejsc w dobieraniu upsa bo Ci po prostu ups nie wytrzyma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 jatak sie przy okazji spytam, czy UPSa mozna uzyc do zasilania czegos innego?? np. pompki akwariowej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Bierz Active Power 600VA. I nie myśl że na UPSie za 400zł popracujesz dłużej jak 10 minut z takim monitorem, bo po prostu szans nie da. Jak się upierasz to weź dwa (w cenie się prawie zmieścisz) i do jednego kompa, do drugiego monitor. Pompkę akwariową można spokojnie podłączyć do UPSa, tylko sobie trzeba wtyczkę zmienić (sprawdzone osobiście na Atmanie 306). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 v1ru5 napisał(a): jatak sie przy okazji spytam, czy UPSa mozna uzyc do zasilania czegos innego?? np. pompki akwariowej :) 1293742[/snapback] Możesz, ale nie wszystkie UPS'y mają standardowe gniazdka, tylko komputerowe. Ale potrzeba matką wynalazku. Wziąłem zwykły przedłużacz i kabel do zasilacza komputerowego - zawieniłem kabelki i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 spy8 - no i co namyśliłeś się ??? - bież ten co ci podałem jako minimum - lepiej jednak kupić przynajmniej 700 lub 1000VA. Mocny UPS ma wiele zalet - ja w firmie parę razy gotowałem wodę na kawkę na UPS-ie 3 kVA jak prąd wyłączyli - ha, ha, ha ! Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Kompletnie sie nie znam na ups, a chce kupić. Potrzebny jest tylko po to, aby bezpiecznie zapisać dane i wyłączyć kompa, ewentualnie żeby się komp nie wyłączył przy zaniku prądy 1~5 sek (tak czasami się zdarza). Komp - barton 2500+, 512MBram, 2xhdd, r9800pro, monitro crt 17". Po przeczytaniu dochodzę do wniosku że 500 - 600VA powinno wystarczyć. Tylko jeszcze nie wiem jakiej firmy - w miarę taniej ?? Lestar ?? Orvaldi ?? APC są za drogie. Po zakupie r9800 portfel świeci pustkami :( . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Conti napisał(a): Kompletnie sie nie znam na ups, a chce kupić. Potrzebny jest tylko po to, aby bezpiecznie zapisać dane i wyłączyć kompa, ewentualnie żeby się komp nie wyłączył przy zaniku prądy 1~5 sek (tak czasami się zdarza). Komp - barton 2500+, 512MBram, 2xhdd, r9800pro, monitro crt 17". Po przeczytaniu dochodzę do wniosku że 500 - 600VA powinno wystarczyć. Tylko jeszcze nie wiem jakiej firmy - w miarę taniej ?? Lestar ?? Orvaldi ?? APC są za drogie. Po zakupie r9800 portfel świeci pustkami :( . 1300949[/snapback] Z porządnych firm polecam właśnie APC, Ever, Powerware. Ever ma w miarę atrakcyjne ceny. Nie bierz modeli off-line. 500-600VA wystarczy. Nie ważne jaki UPS kupisz i tak co kilka lat baterie musisz wymienić. Do APC jest dużo tanich i dobrej jakości zamienników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 (edytowane) Co to są modele off-line?? I na co jeszcze zwrócić uwagę ?? CO o tym sądzicie: Ever Eco 500 APC Back-UPS CS 500VA Ewentualnie inne propozycje w cenie do 300zł. Edytowane 27 Lutego 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 (edytowane) Conti napisał(a): Co to są modele off-line?? I na co jeszcze zwrócić uwagę ?? CO o tym sądzicie: 1301079[/snapback] Ten co mam APC BackUPS 500i to model offline. Ładuje non-stop baterię, bateria zasila kompa nawet przy prądzie z gniazdka. Bateria szybciej się zużywa. Modele on-line przy zasilaniu z gniazkda omijają baterię, chyba, że zabraknie prądu to wtedy prąd idzie z akumulatora. Oba są dobre, jednak ja bym wziął APC. Z tego co wiem to APC posiada interfejs USB możesz zarządzać UPS'em, ustawiać punkty krytyczne, np. kiedy UPS ma wyłączyć kompa, albo przełączyć w stan hibernacji itp. Aha w APC możesz wymienić akumulator bez wyłączania i odłączania UPS'a od prądu. Ciekawa strona o UPS'ach Zwróć uwagę na obecność AVR'a. Może być też offline/line-interactive Edytowane 27 Lutego 2005 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Hmmm ale gdzieś wyczytałem, że właśnie to lepiej jak ups ładuje baterie a komp non stop czerpie prąd z baterii - eliminuje to zakłucenia prądu - jest on ładnie przefiltrowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Conti napisał(a): Hmmm ale gdzieś wyczytałem, że właśnie to lepiej jak ups ładuje baterie a komp non stop czerpie prąd z baterii - eliminuje to zakłucenia prądu - jest on ładnie przefiltrowany. 1301270[/snapback] Niespotkałem się jeszcze z UPS'em który by nie filtrował (i nie chronił przed przepięciami) prądu dla kompa i baterii - mam na myśli on-line, i line interactive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2005 Poczytałem sobie teksty z linka co podesłałeś - dzięki :) . line interactive - przepuszcza przez filtr prąd z sieci do kompa oraz do baterii. on-line - zmienny prąd z sieci prostuje, proądem stałym ładuje akumulatory, z akumulatorów pobiera prąd stały i zmienia na zmienny i dopiero wysyła do kompa. Wady - głośny bo ma wentylatory chłodzące i drooogi. Czyli trzeba kupić line interactiv, chyba zdecydyję się na APC Back-UPS CS 500VA. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_aniol Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Armadon napisał(a): Bierz Active Power 600VA. I nie myśl że na UPSie za 400zł popracujesz dłużej jak 10 minut z takim monitorem, bo po prostu szans nie da. Jak się upierasz to weź dwa (w cenie się prawie zmieścisz) i do jednego kompa, do drugiego monitor. 1295225[/snapback] Oj, nie zgadzam się. Mój UPS z podpisu kupiony w sumie za 300zł (dokupywałem nowe baterie - oczywiście CSB ;) ) uciągnął ten sprzęt co w podpisie (razem z monitorem) 42 minuty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Jakie najlepsze zamienniki są do APC ?? Może kupie coś większego na allegro.... Hmm, ale i tak max co jak na razie mogę przeznaczyć to ~~300zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbravo Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 A ja polecam UPS-y firmy MGE. Osobiście od ponad dwóch lat posiadam MGE Ellipse 500 USB i nie raz uratował mnie przed utratą danych. Przy systemie jak w podpisie wykazuje obciążenie 42% i na bateriach może pracować ponad 7,5 min (zasiłka Feel 300W, monitor CRT 17" itd.). Ma świetny soft do zarządzania upsem i komunikuje się z kompem w zależności od wersji poprzez RS-232 (COM) lub USB. Posiada zwykłe gniazdka a więc możesz podłączać różne urządzenia komputerowe zwykłymi a nie upsowymi przeowdami zasilającymi. Dodatkowo ma ochronę lini telefonicznej (RJ-11). Mam też doświadczenia z bardziej zaawansowanymi UPSami tej firmy i muszę powiedzieć że dobrze wykonują swoją pracę. Oczywiście upsy z APC czy Ever też będą świetne - no ale wybór należy do Ciebie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...