Skocz do zawartości
oommeenn

Bloczek Wodny - Polerować Czy Nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dopracowuję spody moich niedawno zakupionych bloczków. Zostało szlifowanie jeszcze papierkiem 2500 oraz polerka.

No właśnie i o ile na początku chciałem te bloczki spolerować tak teraz naszły mnie wątpliwości. Przeczytałem artykuł na tym forum, a właściwie to był w którymś temacie link, odnośnie jak powinno się prawidłowo nakładać pastę termoprzewodzącą.

Artykuł był autorstwa niejakiego gościa o nicku overmind i jak twierdził opierał się on na zaleceniach firmy arctic silver oraz własnych doświadczeniach.

Pisał tam że radiatorów ( analogicznie bloczków wodnych bo przecież o to samo chodzi) nie należy polerować ponieważ pasta polerska wchodzi w mikroszczeliny podstawy radiatora, a to zadanie dla pasty termoprzewodzącej którą należy wetrzeć w radiator.

Czytałem na forum że wielu z was poleruje podstawy swoich bloczków. No i teraz mam dylemat - polerować czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wypolerujesz to pasta bedzie wchodzic w mikroszczeliny. a jak nie to bedziesz mial makroszpary:] w tych szczelinach powinny byc malutkie czasteczki pasty a jak ci zostanie jakies pol milimetra to przeciez tam bedize sporo pasty musialo przewodzic miedzy blokiem-pasta-pasta-pasta-....-pasta-prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wypolerujesz to pasta bedzie wchodzic w mikroszczeliny. a jak nie to bedziesz mial makroszpary:] w tych szczelinach powinny byc malutkie czasteczki pasty a jak ci zostanie jakies pol milimetra to przeciez tam bedize sporo pasty musialo przewodzic miedzy blokiem-pasta-pasta-pasta-....-pasta-prockiem.

Nie no, bez przesady. Nie ma tu mowy o pół milimetrowych szparach. Bloczek po szlifie papierem 2500 jest już naprawdę mocno gładki (można się przeglądać), a zresztą pasta polerska i tak by na nie nic nie zdziałała. Przecież ona służy już jako ostateczne wykończenia a nie do równania półmilimetrowych nierówności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(poza lustrem ,a ono niepotrzebne bo jadro nie bedzie sie przegladac)

KGB - ale ładnie tą myśl sformułowałeś, myślałem że z krzesła spadne :lol:

A tak poważnie to dzięki za podpowiedź.

Może ktoś jeszcze dorzuci jakieś uwagi ze swojej wiedzy lub doświadczenia odnośnie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze polerowac :)

Na na moim radiatorku chlodzonym powietrzem po wypolerowaniu otrzymalem spadek temp o okolo 10°C co pozwolilo mi zamknac bude.

1284876[/snapback]

Bez przesady, raczej udalo ci sie dobrze zalozyc go na proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do przemywania to gość pisał że najlepszy i najczystszy jest alkohol propylowy, nie wiem czy to jest to samo co spirytus szpitalny ale można go dostać międzyinnymi w sklepach z elektroniką. Naszła mnie taka myśl aby zobaczyć w aptece co tam mają do przemywania bo przecież powinni chyba mieć takie żeczy. w poniedziałek zobaczę.

A tutaj podaję link do opisu o którym mowa w temacie SMAROWANIE PROCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi