oommeenn Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Ostatnio dopracowuję spody moich niedawno zakupionych bloczków. Zostało szlifowanie jeszcze papierkiem 2500 oraz polerka. No właśnie i o ile na początku chciałem te bloczki spolerować tak teraz naszły mnie wątpliwości. Przeczytałem artykuł na tym forum, a właściwie to był w którymś temacie link, odnośnie jak powinno się prawidłowo nakładać pastę termoprzewodzącą. Artykuł był autorstwa niejakiego gościa o nicku overmind i jak twierdził opierał się on na zaleceniach firmy arctic silver oraz własnych doświadczeniach. Pisał tam że radiatorów ( analogicznie bloczków wodnych bo przecież o to samo chodzi) nie należy polerować ponieważ pasta polerska wchodzi w mikroszczeliny podstawy radiatora, a to zadanie dla pasty termoprzewodzącej którą należy wetrzeć w radiator. Czytałem na forum że wielu z was poleruje podstawy swoich bloczków. No i teraz mam dylemat - polerować czy nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Zrób to samym papierwm ściernym to nie będzie pasty w mikroszczelinach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 jak wypolerujesz to pasta bedzie wchodzic w mikroszczeliny. a jak nie to bedziesz mial makroszpary:] w tych szczelinach powinny byc malutkie czasteczki pasty a jak ci zostanie jakies pol milimetra to przeciez tam bedize sporo pasty musialo przewodzic miedzy blokiem-pasta-pasta-pasta-....-pasta-prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 jak wypolerujesz to pasta bedzie wchodzic w mikroszczeliny. a jak nie to bedziesz mial makroszpary:] w tych szczelinach powinny byc malutkie czasteczki pasty a jak ci zostanie jakies pol milimetra to przeciez tam bedize sporo pasty musialo przewodzic miedzy blokiem-pasta-pasta-pasta-....-pasta-prockiem. Nie no, bez przesady. Nie ma tu mowy o pół milimetrowych szparach. Bloczek po szlifie papierem 2500 jest już naprawdę mocno gładki (można się przeglądać), a zresztą pasta polerska i tak by na nie nic nie zdziałała. Przecież ona służy już jako ostateczne wykończenia a nie do równania półmilimetrowych nierówności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 nie polerowac papier 2500 i tak jest jak kartka papieru ksero wiec nic nie uzyskasz polerka (poza lustrem ,a ono niepotrzebne bo jadro nie bedzie sie przegladac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (poza lustrem ,a ono niepotrzebne bo jadro nie bedzie sie przegladac) KGB - ale ładnie tą myśl sformułowałeś, myślałem że z krzesła spadne :lol: A tak poważnie to dzięki za podpowiedź. Może ktoś jeszcze dorzuci jakieś uwagi ze swojej wiedzy lub doświadczenia odnośnie tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 dodam tylko tyle od siebie ze nawet po polerce przemywam spirytusem takim szpitalnym do odkarzania aby usunąć wszelkie nawet nie widzilne wartwy pasty polerskiej, lustrko zostaje a mam pewność że nic nie pogarsza odprowadzania ciepła :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broda Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Oczywiscie ze polerowac :) Na na moim radiatorku chlodzonym powietrzem po wypolerowaniu otrzymalem spadek temp o okolo 10°C co pozwolilo mi zamknac bude. Edytowane 19 Lutego 2005 przez Broda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Oczywiscie ze polerowac :) Na na moim radiatorku chlodzonym powietrzem po wypolerowaniu otrzymalem spadek temp o okolo 10°C co pozwolilo mi zamknac bude. 1284876[/snapback] Bez przesady, raczej udalo ci sie dobrze zalozyc go na proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Bez przesady, raczej udalo ci sie dobrze zalozyc go na proca. 1285074[/snapback] to jest mozliwe .. bo tez tak mialem .. na swoim arctic coolingi .. :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Co do przemywania to gość pisał że najlepszy i najczystszy jest alkohol propylowy, nie wiem czy to jest to samo co spirytus szpitalny ale można go dostać międzyinnymi w sklepach z elektroniką. Naszła mnie taka myśl aby zobaczyć w aptece co tam mają do przemywania bo przecież powinni chyba mieć takie żeczy. w poniedziałek zobaczę. A tutaj podaję link do opisu o którym mowa w temacie SMAROWANIE PROCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 nie musisz sie slepo trzymac sie tego co tam piszą, kombinuj, może być tak że denaturat lub spiryt salicylowy. ja tam uzywam co mam pod reką i wszystko gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...