Skocz do zawartości
Oles

P4 2.8ghz - Robi Się Gorąco

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam P4 2.8 na płycie MSI 6580 (845PE Neo). Procek osiąga temperaturę do 95 stopni (w Core Center HSM, nie wiedzieć czemu, pokazuje 3-4 stopnie mniej). Zazwyczaj temp. wacha się od 55-70 stopni, zdaje mi się, że to troche dużo, ale ja się nie znam. Vcore mam na 1.6V. Wcześniej wiatraczek był bardzo głośny (nie dziwię się bo dochodził do 5000rpm), więc sprzedawca założył obudowę z tzw. tubą, przez którą wiatraczek wciąga powietrze z zewnątrz obudowy i drugi wiatrak wypychający ciepłe powietrze na zewnątrz. Przy okazji chyba ograniczył wiatraczek, bo teraz jest cichy, ale za to procek się strasznie grzeje.

Czy pomogłaby zamiana FSB na np. 133 (z 200)??? I jak to zrobić??? Co zrobilibyście w mojej sytuacji? Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam inny problem. Procek ma teraz 1400 MHz, a (chyba, jeśli nie to prosze o sprostowanie) powinien mieć 2800. Zdaje mi się że docelowa szybkość procesora to FSB * mnożnik, czyli 200MHz * 14 = 2800 MHz. Raz udało mi się ustawić FSB na 190 i wtedy było dobrze, 2660 MHz, ale teraz nie mogę ustawić poniżej 200 :(. A chcę powrócić do starych ustawień, bo ta zmiana wcale nie wpłynęła na temperaturę procesora, nie zmalała ani o stopień :(. Pomocy

W załączniku jest screen ustawień Core Center.

post-106103-1108752203_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum czytałem gdzieś o MSI Live Update, do aktualizacji biosu. Czy ktos z was to sprawdził? :> Na razie sam nie moge bo potrzebuje kompa i jakby się coś spiepszyło to miałbym problem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi