kornographyc Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Za późno, już kupiłem :P Nie chodziło mi o Dual, raczej o dobre kostki i 1GB pamięci. A że w 2 kościach to i lepiej, w razie awarii zawsze jest druga. A Kingmaxy Hardcore chyba trochę kosztują... Mi udało się kupić Patrioty za 330zł. Poza tym podobno z nich niektórym udało się wyciągnąć nawet powyżej 270Mhz, także nie będzie źle :wink: Patrioty będę miał najdalej w sobotę, także postaram się jeszcze tego samego dnia podnieść nieco temperaturę podzespołów i zdać Wam relację B) Pozdrawiam edit: Patrioty oczywiście KH :) Edytowane 2 Marca 2006 przez kornographyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 Witam wszystkich tez mam Epox 8KDA3I rev 3.3 i zauwazylem jeden blad z napieciami, gdy dam vcore +0.1V to w rzeczywistosci zwieksza sie o 0.075V i do tego jeszcze wyskakuje safe mode gdy chce w Biosie ustawic HTT powyzej 310 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
When Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Witam wszystkich:) Szkoda, że temat umarł:( Zapisałem sie tylko dla tego tematu. Posiadam mobo 8kda3+ rev 2.x (BIOS 10/22/2004). Kupiłem ją jakieś 2 miesiące temu nową. Procek to Venice 3000+ chodzi obecnie na 9x290 HTx3 na 1.6V full stabilnie; nie wiem czy to dobrze(amateur). Zasiłka to NeoTEC X3800 głośny(ok. 3200PRM) :? . Wszystko na BOX'owym wentylatorze, w spoczynku 41 max 53-to chyba dobry wynik? W tym tygodniu wybieram się po drugą kość i tu mam problem jaką? W tej chwili mam Kingmax 400; chodzą na 237MHz 2.5 3 3 6 to chyba dobrze? Nie wiem jakią kupić 2 kość? Druga sprawa to wetylator, na oku mam:Thermaltake Blue Orb II albo Pentagram Freezone QVC-120 Cu + Arctic Silver 5. W cenie do 120zł chyab nic lepszego nie ma? Co do napięć to chyba normalne, że tak skacze ja mam 1.6 - 1.61 :unsure: . Nie wiem czy aktualizować BIOS? Będę bardzo wdzięczny jak ktoś się wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wld Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 (edytowane) Troche Cie oszukali, bo ja bralem w grudniu i dostalem rev 3.2 Bios powinienes wgrac nowy, np. 10/04/05 Napiecie troche duze dales, sprobuj na 1,55 Temp tez masz duzy. Powinno byc okolo 30 idle i do 35-40 w stresie. 53 to mialem na Palomino :> Pewnie wina tego napiecia po czesci. Radze zmienic na Freezera 64 Pro, ludzie bardzo go chwala. Pasta Silver 5, proste. Edytowane 31 Marca 2006 przez wld Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Jeśli chodzi o wentylator to tylko seria Arctic 64Pro. Tani i baardzo wydajny. W kwestii napięć nie patrz na wskazania BIOS'u, nie podaje on dokładnych danych. Jedyny sposób to sprawdzenie miernikiem, ale jeśli zasiłka firmowa i problemów nie ma... 2x290 przy 1,6V to bardzo ładny wynik, z Arcticiem powinieneś być w stanie wyciągnąć pare dodatkowych Mhz. A co do pasty to też mam Silvera 5, ale jakoś pracuję na fabrycznej paście jaka nałożona była na tym Arcticu i sprawuje się doskonale, nie ma potrzeby zmieniania tej pasty i myślę, że możesz zaoszczędzić te kilka złotych i zrezygnować z tej pasty (chyba, że za jakiś czas będziesz musiał zdjąć wentylator z socketa). Kostka którą masz ładnie się podkręciła, do tego możesz dokupić drugą Patriota KH, powinna sie podkręcić podobnie, albo przynajmniej 230Mhz. A wracając do moich rezultatów to nie wyszedłem za moje 2,7Ghz... niestety Patrioty KH na które trafiłem nie zachwyciły wynikami OC - stabilnie "tylko" na 230Mhz, 2,8V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masza Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) ja mam pytanie odnoscie plyty EPOx 8KDA3I. Mam ją w wersji 3.3. Program CPU-Z pokazuje informacje (w zakladce motherboard) model: nforce3DDR;8kda3i series 1.x dlaczego 1.x ?? mam bios z kwietnia. (10/04/2005) bo z nowszym plyta nie wstaje po wlaczeniu cool 'n' quiet. Drugie pytanie. Czy u was tez w programach 3dmark 2001 lub 2003 nie jest jakby wykrywany port AGP ?? Mam wgrane wszystkie sterowniki do grafy, do chipsetu (najnowsze) i w takim 3dmarku w AGP information mam napisane "N/A" dlaczego N/A ?? Na poprzednim solteku na Via kt333 wsyztsko mialem normalnie wykrywane(4x2x) a tutaj mam N/A program CPU-Z pokazuje normalnie 8x, ale dlaczego 3dmarki nie wykrywają tego ? czy to tak musi byc ? Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez Masza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
When Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Dzięki chłopaki za rady :) Płyta nie była kupowana w sklepie tylko od prywatnej osoby na 36 miesięcznej gwarancji za 280zł z całym kompletem-nie używana. Nie mam pojęcia czym sie rózni od wersji 3.2. Na płycie mam radiator z wentylatorkiem. Zastanawiam się nad tym nowszy BIOSEM, tylko po co mi to? Temp. w idle 40, w stresie do 53 na BOX'owym wentylatorze :-| . Co do Freezera 64 Pro nie ejstem przekonany po przeczytaniu tego testu: http://www.dzikie.net/index.php?art=zalman...ll=true&cpage=2 Na moim poprzednim kompie miałem AC Copper Silent 2TC rev2NR. Mam go do teraz i wiem, że był cichy bardzo ale temp. była wysoka. Wydaje mi się, że Pentagram Freezone QVC-120 Cu będzie lepszą propozycja w cenie 109zł w Proline albo ten Thermaltake Blue Orb II w 4max(119zł). Co do napięcia to podniosłem tylko o 0.05V. Może jednak obniżę do ok.2500MHz i standardowego napięcia :?: Wtedy temp też spadnie? Z tymi pamięciami to nie moge kupic drugiej takiej samej kości? W jakiej cenie jest ta Patriota KH? Może GeiL 400MHz albo CORSAIR? Co do wyników to u mnie wstawał na 2700 ale nie przechodził SP2004 :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masza Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 czy odpowie moze ktos na moje pytanie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 To normalne, że płyta 8KDA3I wykrywana jest jako rev. 1.x, a co do AGP to nie wiem, ale skoro inne programy pokazują, że pracuje w trybie x8 to chyba problemu nie ma. When W teście jaki przedstawiłeś testowana była pierwsza wersja Arctica, od tego czasu ewoluował i to znacznie. Na 100% spisze się lepiej od Pentagrama, ma 3 podwójne rurki HeatPipe, naprawdę biorę to na siebie - gwarantuję Ci, że się nie zawiedziesz. A Thermaltek BlueOrb to jest już chyba najgorszy wybór. A AC CooperSilent nawet nie porównuj do nowego Arctica, Arctic 64Pro to zupełnie inna konstrukcja. Mimo, iż wygląda może troszkę tandetnie, to nie ma sobie równych. Tak więc jeżeli będą Cię denerwowały niezbyt elegancko zakończone HeatPipe'y to daruj sobie, ale jeżeli zależy Ci na porządnym i praktycznie bezgłośnym chłodzeniu to jest wybór dla Ciebie. Ja mam ten cooler i na podkręconym Sempronie 3000+ @ 2,5Ghz mam 34 stopnie w normalnej pracy, a przy obciążeniu temperatura osiąga +/-40 stopni i to cały czas na najniższych obrotach równych 1000rpm - jest wtedy całkowicie niesłyszalny! Z tym coolerem dopiero mogę powiedzieć, że jest bezgłośny, wszystkie Pentagramy i Zalmany się chowają ze swoimi 21dB. A co do pamięci to jeżeli znajdziesz drugą taką samą to oczywiście możesz kupić taką. Ja polecałbym Patriota bo ładnie się kręcą, ale nie wiem czy znajdziesz jedną kość, zazwyczaj sprzedają w Dualu. Z Geilami niestety bywa różnie jeśli chodzi o OC, jak pożyczyłem od kolegi to miałem problemy na Epoxie i nawet nie chciały wstać powyżej 210=420Mhz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
When Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Faktycznie Kornographyc masz rację :) Poczytałem trochę forum i wszyscy polcają 64 Pro. Temperatury osiągnięte na tym wntylku są fenomenalne. O głośność mi nie chodzi bo zasialcz zagłusza wszystko ;) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Kingmaxy kupiłem w Proline, pierwsze lepsze :) Może teraz skuszę się na Patriota. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-p Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 mam problem z płytą 8kda3I.Jak podnosze napiecie na procku to ono wcale sie nie zmienia.Jak dam +0.1 czy +0.5 to jest to samo 1.55 V.Mam najnowszy oficjalny bios, Procek amd 3000+ co moze byc nie tak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornographyc Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 When proszę bardzo :wink: adam-p warto sprawdzić z jakimś starszym BIOS'em, może być też tak, że napięcie jest podniesione, ale wskazania jakie podaje płyta są niezgodne z prawdą.. wskazania napięć to jeden z niewielu minusów tej mobo. A procek to Athlon czy Sempron? Bo sempron ma domyślne VCore 1.4V. No i na koniec mój PROBLEM! Jak mam podkręcony procesor to przy włączaniu komputer odpala się z bezpiecznymi ustawieniami BIOS'u i wyskakuje info aby sprawdzić ustawienia taktowania procesora itd.. muszę wtedy wejść do BIOS'u i F10 - nigdy nie ma z tym problemów. Może nie jest to dla mnie ogromny problem, bo komputer włączam raz na tydzień i już tak chodzi cały czas, ale jednak troszkę denerwuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wld Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Jak juz pisalem wczesniej polecam do tej mobo Kingmax Hardcore, przy 312 Mhz i dzielniku 166 ida rowno 250, proc wtedy ma 2,5 Ghz oczywiscie stabilne jak skała. Jak ktos ma siano to moze kupic cos na TCCD. Jedyny minus tej mobo jaki ja widze, to slabe vdimm. kornographyc sprawdz czy mnoznik HTT masz na defalut, takie gowno mi wyskakiwalo jak sie zaczalem bawic wlasnie tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam mam problem nie wiem czy to wina płyty ale po ustawieniu max memclock na 133 mam zwieche windy :blink: na 166/200 wszystko działa OK płyte mam 8kda3 rev 3.3 wie ktos co to może byc ? Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez andrzejsnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wld Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Sprawdz z innym biosem. Ja mam za to inny problem. Plytka nie ma wyjscia na joystick, znaczy ma wyjscie, ale nie ma sledzia. Czy ktos probowal podlaczac jakis sledz i czy pasuje standardowy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Ile można dać max V na pamięci ?? wg. producenta to jest 2.8 tyle jest realnie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 wg. producenta to jest 2.8 tyle jest realnie ?? 2.84V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Witam mam problem nie wiem czy to wina płyty ale po ustawieniu max memclock na 133 mam zwieche windy :blink: na 166/200 wszystko działa OK płyte mam 8kda3 rev 3.3 wie ktos co to może byc ? A zwiekszales alpha timingi odpowiadajace za stabilnosc (read preamble, async latency) :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BilGejtZ Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Witam Wpadł mi w ręcę Sempron754 2800+ o dużym potencjale O/C i zastanawiam się jako mobo wybrać. Epox 8KDA3I zbiera bardzo pochlebne recenzje - warto się nim zainteresować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooM Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 Cześć chłopaki, potrzebuję pomocy w wyborze płyty pod s754. Wiem, że to było wiele razy ale powinienem wziąć: 1. 8KDA3J Rev 1.0 2. MSI K8N NEO-V Czy ze sklepu Gigabyte K8NS 2.0 lub Asus K8N. Piszę to bo wiem że mieliscie do czynienia z tym Epoxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...