magx2k Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) Masin Cooler mam jak w podpisie ,zresztą jestem z niego b.zadowolony Mam rozumieć że jak odepne dołączny do Coolera regulator obrotów to funkcja w biosie Smart CPU Fan będzie mi automatycznie podnosić obroty coolera w trakcie przekroczenia ustawionej w biosie Temp ???? O ile pamiętam miałem tak ustawione i Cooler chodził nonstop na najwyższych obrotach ???? jeśli to mozliwe napisz coś więcej jak ci sie sprawuje twój cooler z włączoną opcją Smart CPU FAN ,i jakie masz ustawione temp Edytowane 3 Maja 2005 przez magx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Masin Cooler mam jak w podpisie ,zresztą jestem z niego b.zadowolony Mam rozumieć że jak odepne dołączny do Coolera regulator obrotów to funkcja w biosie Smart CPU Fan będzie mi automatycznie podnosić obroty coolera w trakcie przekroczenia ustawionej w biosie Temp ???? O ile pamiętam miałem tak ustawione i Cooler chodził nonstop na najwyższych obrotach ???? jeśli to mozliwe napisz coś więcej jak ci sie sprawuje twój cooler z włączoną opcją Smart CPU FAN ,i jakie masz ustawione temp 1424793[/snapback] u mnie wyglada to mniej wiecej tak jak siedze na necie i slucham muzy itp to mam temp 32-36C w zaleznosci od pogody ... smartfan-a mam ustawionego na 40C wiec jest cicho jezeli zaczynam np grac albo bawic sie grafika to automatycznie proc robi sie cieplejszy a smartfan podnosi obroty prubujac schlodzic proca do tych 40C podanychw biosie procek smiga u mnie na 220 Mhz x 11 przy standartowym napiecu rdzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 funkcja smartfan obniza obroty wentylatora poprzez obnizenie voltarzu w gniazdku, jezeli masz wentylator podpiety przez fanmate to mozliwe jest ze wentylator sie wylaczy-przestanie sie krecic. spowodowane jest to za duzym spadkiem napiecia, raz poprzez gniazdo, drugi poprzez fanmate. jezeli standardowo w gniazdku na plycie masz 12V to fan mate obnizy max do 5,5V, czyli o 46%. Natomiast jezeli plyta poprzez funkcje smartfan obnizy napiecie do np. 7V w gniazdku to obnizony na min fanmate zbija dalej 46%V ale juz z 7V czyli zostaje 3,78V a to na wetylator za malo i dlatego sie wylacza... ale nie ma co sie martwic bedzie cisza... jezeli temperatura wzrosnie to plyta znowu zwiekszy napiecie do tych 12V i wiatrak zacznie sie krecic... sprawdzone organoleptycznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) sie zgadzam :D napiecie raz zanizane jest na gniazdku a 2 raz na kontorlerze obrotow przez to wlasnie wentyl sie nie kreci ja zrezygnowalem z regulatora poniewaz na bardzo wolnych obrotach wentyl wydawal dziwne skwierczace dzwieki :D Edytowane 4 Maja 2005 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) panowie z tego co piszecie to rozumiem ze rewizja 2.2 z trójfazowym zasilaniem ma cooler zamiast radiatora czyli to nie jest 2.2? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13760 co do tej widze ze ma trójfazowe zasilanie przynajmniej tak wygląda jak sie ma oc do jej straszej siostry chodzi mi o max htt testował ktoś? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15756# i czy wyszły jakies biosy które pozwalaja dac wiecej niz 2.8v na ram? jaki jest max v-core na tej płycie? dzięki Edytowane 5 Maja 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 panowie z tego co piszecie to rozumiem ze rewizja 2.2 z trójfazowym zasilaniem ma cooler zamiast radiatora czyli to nie jest 2.2? 1427822[/snapback] feluś na screenie to wiesz moze byc wszystko, a jakbys zamawial to warto sie spytac, ale mysle ze wszedzie sa teraz 2.2 biosu nowego nadal nie ma, ostatni jest ze stycznia 2005 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Dokładnie jak napisał R.i.P. mysle że obecnie w sprzedaży są tylko wersje Rev2.2 oblookaj na fotce że tam gdzie są mofsety są również takie dwie cewki z prymitywnie nawiniętym drutem , Rev 2.2 ma trzy takie cewki a na każdą cewkę 2 mofsety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 no wlasnie dziwna sprawa z rev tej mobo bo niby ja mam 2.2 a wyglada dokladnie jak ta 3.x ze strony epoxa (no nie liczac coolera) stara rev jest z takim malym nowa 3.xx z takim jak mam ja tyle ze bez ventyla , a co do nowego Biosu to http://www.epox.com.tw/eng/support.php?ps=223&type=1 co smieszniejsze Biosy sa podzielone na wersje 8KD3J i 8KDA3J v3.xx a sa to dokladnie te same pliki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbsoluT Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Brak napiecia -5 uniemozliwia podpiecie płyt które potrzebuje tego pinu w kostce, a jak jest z tymi epoxami? Beda wspolpracowały z chiefteciem 410w?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 a ja w biosie nie wiem jak ustawic zeby pamieci chodzili synchro z procem, mozecie mi powieziec gdzie to jest bo nie widze takie opcji (narazie jade na seitecach 333) czekam na hynixy, ale chciałbym je ustawic w stosunku 1:1, i który bios najlepszy do oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 a ja w biosie nie wiem jak ustawic zeby pamieci chodzili synchro z procem, mozecie mi powieziec gdzie to jest bo nie widze takie opcji (narazie jade na seitecach 333) czekam na hynixy, ale chciałbym je ustawic w stosunku 1:1, i który bios najlepszy do oc? 1467661[/snapback] obawiam się że nie ustawisz synchro :( masz pamięci 333 a proc jest 400 Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 ok juz troche poczytalem i sie dowiedziałem jak to jest z tymi dzielnikami, a co do pamieci to szajs jakich malo podkrecaj sie do 170 :mur: może jeszzce dzisiaj bede miał hynixy (O ILE POCZT ROZNOSI PACZKI <_< ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 3mam kciuki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 marek.t Tyle już o tym było ,na platformie A64 nie ma czegos takiego jak synchro i asynchro ,kontroler pamieci siedzie w CPU i proc-pamięć zawsze chodzi równie wydajnie jak synchro na platformie SocketA. Różnice są oczywiście w Timingach i maxymalnym taktowaniu RAM im wyzej tym lepiej dla ogólnej wydajnosci ,mnie sie mażą pamiątki które pójdą na 280MHz ,niestety narazie brak kasy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) marek.t Tyle już o tym było ,na platformie A64 nie ma czegos takiego jak synchro i asynchro ,kontroler pamieci siedzie w CPU i proc-pamięć zawsze chodzi równie wydajnie jak synchro na platformie SocketA. Różnice są oczywiście w Timingach i maxymalnym taktowaniu RAM im wyzej tym lepiej dla ogólnej wydajnosci ,mnie sie mażą pamiątki które pójdą na 280MHz ,niestety narazie brak kasy :/ 1467743[/snapback] hm.. no niby tak ale i tez nie :D to co napislaes ma sie tylko do pewnych wartosci i np z tego co zaobserwowalem u siebie to puszczajac pamiatki na 189 Mhz wycignolem z proca 2400 Mhz (oryginalne ustawienia to 220x10) proc owszem chodzil na 2400Mhz ale jego wydajnośc byla praktycznie identyczna jak wydajanosc przy 220x10 - pislaem o tym wczesniej no i doszedlem do wniosku ze nie bede katowal proca skoro nie przynosi to takiego wyniku jakbym chcial co nie zmiejsza fajktu ze pamiachy mam do [gluteus maximus] i 220Mhz to max co z nich wycisne edit magx2k podaj mi jakies wyniki dla CPU z marka 01 i 03 porownam sobie oczywiscie jak masz :) Edytowane 28 Maja 2005 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) masin Człowieku czym żeś tego proca :) sprawdzał ,każdy tester CPU pokaże ci widoczną różnicę pomiędzy procem 2200MHz a 2400MHz ,polecam SuperPI ,EverestHome albo Sisoft Sandre , 200MHz na A64 to jakieś 300-400 w PR W teście CPU 3DMark 2005 mam 3985pkt 2.2 i 3.5 FPS Z drugiej strony w dzisiejszych grach , CPU puszczony na 2200MHz a 2500MHz nie wniesie prawie żadnej różnicy ,niestety tak dziś są pisane gry :[ w 80% liczy sie grafa , jedynie w 3DMarku 2001SE widać różnice po podkręceniu CPU u mnie na max wykręconym CPU i grafie coś okolo 21000pkt Edytowane 28 Maja 2005 przez magx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 no racja widoczna roznica jest tylko w super PI , pewnie tez w programach do renderingu kodowania MPEG - wlasnie sprawadzilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 29 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2005 (edytowane) no powalczylem w ponad 30 stopniowym upale i wyciągnałem 300x9 :lol: , a płyta z napięciem dla proca miesza coś, jak dam 1.5V to jest 1.65 a jak dałem 1.8 to miałem 1.9-1.95V :lol: no i walczyłem na procu 60C nie przekrocvzyłem ale dmuchał na niego wiatrak taki duzy (zamiast na mnie), jak się zrobi chłodzniej to bedę walczył o więcej, a powiedzcie mi jaki najepszy bios żeby wyciągnąć te 3000mhz ahh ale mi się trafiło :lol: Edytowane 30 Maja 2005 przez marek.t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 30 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2005 jo! jak zrobic aby komp zaczol mi sie botowac menu do bootowania ? jak nacisne ESC podczas post-test to wychodzi przepienkne menu do bootowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiD2 Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 Witam.Mam plytke 8kda3j i za cholere nie moge uruchomic na niej C&C.temperatura w spoczynku zawsze kolo 39Ca powinna duzo spasc z tego co wiem.Aha proc A64 2800 i Freezer 64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 u mnie tez C&C nie działa, musze pokombinować i jak coś zrobię to napiszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiD2 Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 (edytowane) ok. Czekam na wyniki bo juz mnie krew zalewa.Aha masz moze w biosie jakos opcje z C&C??? ps.Jakie masz temperatury idle i stress?? Edytowane 31 Maja 2005 przez SiD2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 (edytowane) SiD2 Co do biosu i opcji Cool&Quiet to jest ona w niektórych biosach i widoczna chyba tylko wtedy jak masz obsadzony jeden bank pamięci Co do twojej temp ,to czego ty oczekujesz ??? że ci spadnie poniżej 30'C :) wprawdzie u mnie na podkręconym procu ,otwartej budzie w idle spada do 34'C ale tylko jak w pokoju jest temp poniżej 23'C teraz mam na CPU 37'C w pokoju 24,5'C Wystarczy ze masz źle założony cooler i juz temp rośnie o pare stopni Celesjusza Dodać należy że czasami : Cool&Quiet potrafi spowolnić proca w niektórych aplikacjach i wtedy CPU chodzi niejako na pół gwizdka :[ tak miałem na poprzednim systemie z PRIME95 , odpalałem i progs chodził ponad 20 minut a temp na CPU podniosła sie tylko o 2-3 'C , dziś inne stery nowy systemi Prime95 rozgrzewa CPU nawet do 64'C ,przy 65'C mam automatyczne wyłanczanie kompa Do testów stabilności proca i pamięci polecam bardzo dobry program S&M wersja pod DOS i Windę http://testmem.nm.ru/soft.htm http://testmem.nm.ru/snm.zip Edytowane 31 Maja 2005 przez magx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiD2 Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 No dzieki wlasnie o taki opis mi chodzilo :) Dopiero zaczynam zabawe w o/c wiec tak na wszelki wypadek chce sie wywiedziec o temperatury zeby czegos nie skopcic.Teraz mam procka podkreconego na 2160 i wszystko chyba ok bo w idle temp 38 a stress 49 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 ja mam jak w podpisie a w idle mam ok 34 - 36 C A w stresie 55-60 zalezy jak cieplo w pokoju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 no u mnie C&C zawiesza system mam obsadzony środkowy bank pamięci a i tak zawiesza proca :blink: w biosie nie mam żadnych opcji odnośnie C&C, ale i tak nie mam zmaiaru z tego korzystać, temperaturka mojego athlona nie przekracza 55C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2005 Kurcze wszyscy tutaj mają wersje J a wie ktoś może jakie są różnice między nia a tańsza wersją I . chodzi mi głównie o o/c pare bajerów mniej nie jest takie istotne. Niestety 8kda3j kosztuje teraz w większoąci sklepów powyżej 300zl i mysle czy by nie zaoszcządzić i ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jeszcze słabiej wyposażoną 8kda3i. Myślicie ze taka oszczędność nie wpłynie na o/c? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiD2 Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 no wlasnie absolutnie niczym procz bajerkow wersje J i I sie nie roznia. odnosnie temp to zamontowalem zalmana 90mm w budzie i temp idle 33-34 a stres 40-43 na A64 2800@3200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) Tylko że analizując foty z komputronika to jedną z różnic jest rozwiazanie zasilania procka. Wersja I z tego co mogłem sie dopatrzeć ma 1 kondensator mniej ale za to z tego co widze 3 cewki(czy jak to sie nazywa takie cuś owinięte miedzianym drutem) a wersja j tylko 2. Nie widze dokładnie ilości mofsetów ale wygląda na to że tańsza wersja ma lepiej rozwiązane zasilanie? :blink: Tylko nie wiem na ile wiarygodne są te foty w komputroniku..Jak bęe miał czas to pozwiedzam sobie stronke epoxa.. Wygląda na to że wersja i ma 6 mofsetów zasilających proca a wersje bogatsze tylko 4 czyżby zasilanie było 3 fazowe w tańszej wersji a 2 fazowe w droższych? Niech mnie ktoś poprawi jak bredze ale na razie tak mi wychodzi co za :lol: Edytowane 2 Czerwca 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 moja wygląda tak: rev2.2 na radiatorze jest cooler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...