lookash2 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) Witam Zdobylem ostatnio starego kompa i rozne czesci... Posiadam Pentium 120MHz i 100MHz (wiadomo wsadzilem 120), nazwy plyty glownej niestety nie znam (jakim progsem najlepiej to spr?), karty graficzne mam dwie: S3 "Trio64" i IGS "IGA 1680-A" (ma ktos do tego sterowniki pod Win98?), muzyczna to Sound Blaster 16, ramu mam 40MB ale w tyg dostane jescze jakies kosci wiec powymieniam! Moje glowne pytanie to: Jak moge podkrecic tego procka? Co musze zrobic? Jakie chwodzenie zastosowac (teraz mam sam radiator)? Jesli ktos bylby tak mily i napisal mi zwiezle jak to zrobic krok po kroku... albo jakims linkiem do tutoriala rzucil! Ja szukalem ale niestety nie znalazlem :( No a moje drugie pytanie to: Ktora z tych kart graficznych jest lepsza? pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2005 przez lookash2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 do virge win98se ma sterowniki ,do trio nie wiem - jak cos to przez google znajdziesz napewno P 120MHz to 2x60 - najprosciej podkrecic na 2x66 przez zmiane fsb na 66 - bedziesz mial P 133 chcesz wiecej to juz musisz wiedziec czy plyta obsluguje mnozniki do 3.5x i czy ma fsb75 - ktorykolwiek przypadej pozwala pokusic sie o 150MHz opis zworek jak ustawic fsb lub mnoznik masz na plycie glownej wydrukowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 nazwe plyty glownej poda ci program Everest .... na Pentiuma 120mhz wystarczy sam radiator , sprawdz temp. dla pewnosci ... podkrecisz go zapewne zmieniajac ustawienie zworek na plycie .... niewiem , ktora grafa jest lepsza , bo znam tylko S3 Trio ... ale stery znajdziesz tutaj : http://komputerowe.opole.pl/download/show....do_Kart_grafiki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Dzieki za stronke z driverami! Trudno zlapac stery do tego IGA 1680-A :( Wiec sprawdze nazwe i model plyty glownej i zobacze co ona "oferuje". Wg was bardziej oplaca sie kupno lepszego procka czy podkrecanie go? PS I a na jakiej stronce najlepiej sprawdzic jakies dane o starych plytach? Tak zebym wiedzial jak juz spr nazwe tej mojej... PS II jaka karte graficzna wg was najlepiej do tego kompa wsadzic? Plyta ma PCI... myslalem o VooDoo II Banshee, ale nie jestem pewien! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 voodoo II banshee ... nie ma czegos takiego ... jak cos to voodoo banshee :wink: czy tak bedzie duszona przez Twoj procesor , wiec nic lepszego nie ma sensu ... na allegro za 15zl masz 200mmx ... i tego podkrecisz rowniez ... co do danych o plytach to jedyne co ci poradze .. to google :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 zalezy co reprezentuje soba twoja plyta jezeli to socket7 pelny to za grosze mozna kupic P 200 mmx ,K6 200 czy nawet K6-2 333 jak pojdzie na plycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Kurcze... sprawdzalem juz EVERESTEM i [gluteus maximus]! W polu Nazwa plyty głównej wyswietla sie "nieznane" i nie pokazuje zadnych informacji o plycie :( Wie ktos co to moze byc? PS szukalem na plycie tych zworek zeby przestawic na 66 ale jest ich troche i nie wiem jakie powinny byc ustawienia! Niech ktos powie jakie maja byc oznaczenia okok zworek zebym wiedzial ktor przestawiac! No i jak to przestawic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 nie wiesz jak czytac opisy na plycie - daj se spokuj z podkrecaniem nikt cie nie nauczy przestawiac zworek przez internet - zreszta czego tu sie uczyc ,przy kazdej zworce jest oznaczenie np. J6 czy JP16 a na laminacie jest opis jak ja ustawic dla daneo skutku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Tylko chodzi o to ze na tej plycie gowno jest! Wszystko jest tak opisane ze niczego nie rozpoznaje! Kupel przyszedl do mnie i tez nic sie nie kapnelismy a ona tez ma jakas stara plyte na socket7! A swego czasu zajmowal sie oc! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 to skoro nie ma opisu i nie ma instrukcji to zostaje metoda : chybil-trafil jezeli to plyta socket7 to jeszcze warto sie bawic - jezeli to socket5 to i tak mnoznik tylko 1.5x i 2x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 to skoro nie ma opisu i nie ma instrukcji to zostaje metoda : chybil-trafil jezeli to plyta socket7 to jeszcze warto sie bawic - jezeli to socket5 to i tak mnoznik tylko 1.5x i 2x No wiec rzeczywiscie tylko to pozostaje :unsure: A to na pewno jest Socket7! To akurat na plycie jest opisane! No i Pentium 120 wchodzi wiec watpliwosci nie ma! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 p120 to i na socket5 wejdzie na s7 beda zworki do przelaczenia P54C na P55C - skoro chodzi p120 to jest P54C - szczerze mowiac to nie wiem co sie moze stac gdy wlozysz mmx i nie przestawisz zworek - moze nic ,a moze dym :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...