Skocz do zawartości
TheOne

Single Vs. Dual Na A64… Czy Warto?!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałem zakładać nowego topicu wiec walne tu :rolleyes:

Od 5 lat ten sam komp, zero zwiech tylko procka i gfx wymienilem prawie 2 lata temu, jest "wypieszczony co do suchej nitki" B). Czas na zmiany! :mur:

To 5-letni weteran:

Athlon XP 1,7GHz@1,2GHz (więcej mo/bo nie pociągnie :D)

Kingstone 128Mb i 256Mb/100MHz (buahaha jeszcze 100! :D)

Gigabyte GA-7ZX KT133 tę płytę mam już 5 lat :blink:

DVD-ROM Toshiba SD-M1712 badziewie takie

CD-RW Samsung SW-252F, 52x 32x 52x nawet przyjemna nagrywara

Karta sieciowa 3com 905b, 10/100mbps standardzik

GeForce 3 Ti200 wyciśnięty na max, na ostro sciachanym configu (pixeloza) w ET mam 46 FPS :P

Tuner TV Aver TV98 mam już tv z reszta przy stałce 1mbps i 5000 userów na lokalu film mam w 10 min :wink:

Sound Blaster !LIVE może zostawie

WD Caviar 40Gb też szkoda oddawać

Nowy młynek:

CPU

Athlon 64 3000+ (poczekam może na Venice chyba, że ceny będą koszące tu do Was pytanko)

coolerek TITAN Vanessa S-type (imho najbardziej daje rade w tej cenie chyba że lepiej Tr XP-120)

MEM

400 - 1024 MB HYNIX (Dual Channel 2x512)

Mo/bo

najchetniej DFI LanParty UT nF4 Ultra-D ale we Wrocławiu w sklepach sucho wiec może być Gigabyte GA-K8NXP-9 jak DFI nie dostanę.

HDD

Seagate 120GB SATA 7200 Obr. 8MB z queringiem

GFX

Gigabyte GeForce 6600 128MB 128bit PCI-E nie będę nic kręcić grafy wiec zostanie ten heatpipe.

DVD RW

Toshiba SD-R5372 DVD R/RW +/- Black

Case

Chieftec DG-01B-D-U-300W (Styknie 300W?)

Mam wątpliwości co do SATA, PCI-E, 64bit jak zawsze gdy wchodzi coś "nowego". Czy taka konfiguracja będzie stabilna? Pytanie to chyba należy zadać szklanej kuli :unsure:. Ale ile można czekać następne 5 lat :D. Będę wdzięczny za sugestie :oops:.

Edytowane przez Kokoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy młynek:

CPU

Athlon 64 3000+ (poczekam może na Venice chyba, że ceny będą koszące tu do Was pytanko)

coolerek TITAN Vanessa S-type (imho najbardziej daje rade w tej cenie chyba że lepiej Tr XP-120)

MEM

400 - 1024 MB HYNIX (Dual Channel 2x512)

Mo/bo

najchetniej DFI LanParty UT nF4 Ultra-D ale we Wrocławiu w sklepach sucho wiec może być Gigabyte GA-K8NXP-9 jak DFI nie dostanę.

HDD

Seagate 120GB SATA 7200 Obr. 8MB z queringiem

GFX

Gigabyte GeForce 6600 128MB 128bit PCI-E nie będę nic kręcić grafy wiec zostanie ten heatpipe.

DVD RW

Toshiba SD-R5372 DVD R/RW +/- Black

Case

Chieftec DG-01B-D-U-300W (Styknie 300W?)

Mam wątpliwości co do SATA, PCI-E, 64bit jak zawsze gdy wchodzi coś "nowego". Czy taka konfiguracja będzie stabilna? Pytanie to chyba należy zadać szklanej kuli :unsure:. Ale ile można czekać następne 5 lat :D. Będę wdzięczny za sugestie :oops:.

1410443[/snapback]

Co do CPU to czekaj na Venice, bo warto :)

Memki raczej bym się zastanowił nad A-Datami, GSkillami lub BH-5/6, chyba, że nie masz zamiaru bawić się w podkręcanie, mobo ok, twardziel też w porządku, myślę, że z SATĄ nie będzie problemów, grafa ... ja bym pomyślał nad Sparkle, trochę droższy, ale sporo lepszy :), DVD-RW nie mam pojęcia, bo nie używam takich zabawek :D, case - lepiej kup Chiefa z 360W co najmniej :), albo oddzielnie budę i oddzielnie zasiłkę (tylko nie jakieś Megashity i inne :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

southorn bo sie siedzi i debatuje z kolegami z roku :D

Z reszta nie wiele ludzi ma kase na testowanie coolerkow we wlasnym, prywatnym zakresie. ToJePolskaNieMeryka :rolleyes:

Z reszta do jasnej paszczy zajaca! Nigdzie nie ma konkretnie napisane TO jest najlepsze. (i pewnie nie bedzie)

ok a-data i sparklea znalazlem na imperium.net.pl

Edytowane przez Kokoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ale zdajesz sobie sprawe że robisz dość powarzne ot ?

btw

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=124970&st=0

tam są 3 wyniczki które można podpiąć pod ten topic tylko błagam nie porównójcie mi single vs duall w tamtym topicu bo przy single były inne bardziej wydajne strowniki do karty graficznej, co zresztą widać gołym okiem, porównajcie sobie wyniczki super pi, q3, sandry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ciekawostke podam wynik super pi dual i single.

Pierwszy test zostal przeprowadzony na 2x512MB Hynix.

Taktowanie Cpu 2720Mhz, pamiec 247Mhz 2.5-4-3-7 Dual.

SuperPI 16MB 13:14s

Te same ustawienia tyle ze Single z jedna koscia, tu czas wynosil juz 13:48s.

Drugio test zostal wykonany na jednej kosci Twinmos (winbond) 512MB.

Taktowanie Cpu 2720Mhz, pamiec 247Mhz 1.5-2-2-5 Single.

Czas SuperPi wyniosl 13:11s.

Wniaski sa takie ze ustawiajac super niskie timingi na jednej kosci mozna uzyskac lepszy wynik w SuperPi niz na 2 kosciach z gorszymi timingami.

Na zyczenie moge zamiesci screany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop ja mam jedną kostkę (czyli "single" s754) więc tak wyglądają moje wyniki. Inna sprawa, że te teoretyczne osiągi w dualu można o kant doopy potłuc :D taka jest zresztą myśl przewodnia tego tematu...

Pozdrawiam

1410370[/snapback]

Syntetyczne wyniki w Dualu nie odzwierciedlaja calej wydajnosci , calego komputera, ale nie mozna z drugiej strony powiedzieć że nie wskazuja na nic, pokazuja po prostu wydajność samego systemu pamiec - procesor. Nie mozesz też negowac faktu że w podsystemie pamiec- procesor jest bardzo duzy potencjał w przypadku zastostowanie Dualnego kontrolera pamięci. tak jak powiedzial HQ12 w przypadku duala jest ok 5% wzrost wydajności (jak podaje tez AMD) nic wiecej a to ze tym masz tylko jedna kostke w singlu i porównujesz do dwóch w dualu -powtarzam wyniki wtedy są nie do przyjecia.

Single channel mozesz uzyskac wkladajac kości w odpowiednie sloty-poczytaj sobie instrukcje, nie trzeba używac tylko jednej kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniaski sa takie ze ustawiajac super niskie timingi na jednej kosci mozna uzyskac lepszy wynik w SuperPi niz na 2 kosciach z gorszymi timingami.

Kwestia timingów pamieci to juz inna sprawa, jest przeciez jesze dzielnika pamieci itd. W dualu tez (jak ktos ma odpowiednie pamieci) mozna ustawic ostre timingi i wynik bedzie jeszcze lepszy w superpi :-) to takie gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop jestem pewien, że znasz różnice kontrolerów pamięci w procesorach s754 i s939 i prawdopodobnie błąd w składni mojej wypowiedzi zbił Cię z tropu.

Mój procesor to A64 2800+ s754 więc "single" jest sprawą oczywista (bez względu na ilość i kombinacje w slotach pamięci) :D

A wyniki Everest-a podałem w zasadzie bez przyczyny.

Powtórzę natomiast, że wydajność "podwójna" jaką pokazują testy pamięci, nie będzie prawdopodobnie wykorzystana w pełni nigdy ponieważ typowe aplikacje nie korzystają z pamięci RAM w taki sposób w jaki Sandra i Everest i inne programy ja testują (kopiowanie, zapis i odczyt różnej wielkości bloków danych powtarzane kilkakrotnie).

Pozdrawiam serdecznie.

PS Powtarzam się ale ciągle wiara w teorie jest większa niż ocena praktycznych efektów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na zwykłe (i tanie) DDR400 to nawet całkiem ładnie (napięcie i timing-i bez zmian). Natomiast pan profesor AMD doszedł do 2520Mhz (9x280Mhz) przy 1.5V a do 2601Mhz (9x289Mhz) przy 1.65V (wszystko stabilnie).

Jak zmienię zasilacz i chłodzenie to może coś tam jeszcze wycisnę :D trafił mi się całkiem dobry egzemplarz (kupowałem w lis'04) a myślę nad s939 + PCI-E i szkoda się rozstawać bo teraz to nie wiadomo na co się trafi...

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop jestem pewien, że znasz różnice kontrolerów pamięci w procesorach s754 i s939 i prawdopodobnie błąd w składni mojej wypowiedzi zbił Cię z tropu.

Mój procesor to A64 2800+ s754 więc "single" jest sprawą oczywista (bez względu na ilość i kombinacje w slotach pamięci) :D

A wyniki Everest-a podałem w zasadzie bez przyczyny.

Powtórzę natomiast, że wydajność "podwójna" jaką pokazują testy pamięci, nie będzie prawdopodobnie wykorzystana w pełni nigdy ponieważ typowe aplikacje nie korzystają z pamięci RAM w taki sposób w jaki Sandra i Everest i inne programy ja testują (kopiowanie, zapis i odczyt różnej wielkości bloków danych powtarzane kilkakrotnie).

Pozdrawiam serdecznie.

PS Powtarzam się ale ciągle wiara w teorie jest większa niż ocena praktycznych efektów.

1413025[/snapback]

Widzialem ze masz single channel tylko tak chcialem dac swoje wyniki, mam nadzieje że cie to nie urazilo, ja z kolei mam na dual channel kiepskie wyniki (sa tacy co maja 8000w odczycie i 2700 w zapisie)

Ja bym to troche inaczej ujął:dual channel ma duzy potencjal, ale na razie nie przeklada sie to na wzrost wydajności wiekszy niz 5% ogólnie.Przy Athloxach XP z kolei pamięc była waskim gardłem.

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm pamiec??? moim zdanie w Athlonach to najwazniejsza byla szyna FSB... i potem razem z nia pamiec :)... ale bez fsb nic by to nie dawalo !!!

1415145[/snapback]

mówisz że szyna FSB? To jest czepianie sie szczegółów , przeciez wiesz że w athlonachXP trzeba bylo puszczać pamięć i FSB synchro, wiec dla mnie w domysle bylo że jeżeli mówie o tym że wąskim gardłem była pamięć to jest to tozsame z zależnością FSB:Pamięć, nie tak jak z A64.Wiem ze bez FSB nic by to nie dawało, ameryki nie odktryłeś.

Porównaj sobie testy AthlonXP i Pentium4 i A64, będziesz wiedzial oczym mówie przy okazji stwierdzenia:że wąskim gardłem była pamięć a dokladniej przepustowość pamięci i prawie brak różnic(lub marginalne różnice rzędu 100-200Mb/s) w testach miedzy trybem dual i single channel np w Sandrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz że szyna FSB? To jest czepianie sie szczegółów , przeciez wiesz że w athlonachXP trzeba bylo puszczać pamięć i FSB synchro, wiec dla mnie w domysle bylo że jeżeli mówie o tym że wąskim gardłem była pamięć to jest to tozsame z zależnością FSB:Pamięć, nie tak jak z A64.Wiem ze bez FSB nic by to nie dawało, ameryki nie odktryłeś.

Porównaj sobie testy AthlonXP i Pentium4 i A64, będziesz wiedzial oczym mówie przy okazji stwierdzenia:że wąskim gardłem była pamięć a dokladniej przepustowość pamięci i prawie brak różnic(lub marginalne różnice rzędu 100-200Mb/s) w testach miedzy trybem dual i single channel np w Sandrze.

1415412[/snapback]

No właśnie - marginalne różnice między single a dual... Więc to nie pamięć, tylko coś innego. To coś się nawywa Front Side Bus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - marginalne różnice między single a dual... Więc to nie pamięć, tylko coś innego. To coś się nawywa Front Side Bus.

1417425[/snapback]

Nie musisz mi tlumaczyc co to jest FSB to nie FSB, tylko zależność między FSB a pamiecią i to w trybie synchronicznym najwieksza wydajność i brak wbudowanego kontrolera pamieci , tak jak to jest w przypadku athlonów64 :-), wydajność też zależy od timingów pamieci jakbys nie wiedział, nie tylko FSB :-) , wiec nie spłycaj problemu stwierdzeniem tylko FSB bo duzo upraszczasz i myślę ze na tym stwierdzeniu poprzestańmy bo odchodzimy od głównego tematu. Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi