Skocz do zawartości
endrju1000

Hdd... 60gb W Plecy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Kilka dni temu zakupiłem nowego twardziela (Seegate 160Gb). Zgrałem na niego wszystko co miałem na swoim starym HDD (kolekcja mp3, filmików, fotek, i masa innych ciekawych... w sumie 2,5 roku ściągania kolekcjonowania i porządkowania) i postanowiłem wziąsc dysk do kumpla...

No i się zaczeło u jednego kolesia zgrałem 30 Gb i poszedłem do drugiego. Podpianamy dysk a tu go niechce wykryć...

Wchodze więc w "zarządanie dyskami" i widze komunikat obok mojego dysku: "Dysk nie jest podstawowy" czy coś takiego (dokładnie nie pamietam) klikłem prawym i właczyłem jakąś opcje żeby go wykryło (tzn żeby był podstawowy). U pierwszego kumpla sytuacja był taka sama i zrobiło się bez problemu. A u drugiego po tym zabiegu wyskoczył komunikat że "wszystkie dane zostaną utracone" myślałem że za pierwszym razem (u tego pierwszego kumpla) też taki komunikata się pojawił lecz on mówi że niczego takiego nie było. Klikłem w tym komunikacie na na TAK i obszar dysku został wykryty jako nieprzydzielony.

Wracam na chate podłączam twardziela i ch** wielki :mur: ! Dysku nie wykrywa, w zarządzaniu chce żeby mu zrobić partycje i sformatować. :mur: :mur: :mur: :zonk:

Moje pytania:

1) Da się coś z tym fantem zrobić ???

2) Czy możliwe jest żeby jednym kliknięciem usunąć 60 Gb ???

3) Dlaczego na kompie u pierwszego kumpla HDD działał spoko a u drugiego wyskoczył jakiś komunikat " jeśli dysk ma działać jako podstawowy to wszystkie dane zostaną stracone" ??? Dodam że za pierwszym i za drugim razem w zarządani dyskami był on wykryty jako NIE podstawowy.

Na moje oko to wygląda to tak że wszystko na tym dysku jest tylko nie ma utwożonej partycji, ale czy moge utworzyć partycje bez formatowania ??

Błagam doradzcie mi cokolwiek !!!

Pozdrawiam.

:zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała wada dysków Seegate polega na tym, ża po dużej zmianie temperatur zanim go podłaczysz musi sobie polezec w temperaturze pokojowe a 10 ninut

Wtedy nie bedziesz mial ptoblemow.

Mi po takim przenoszeniu nawet nie znajdowalo dysku, ale byla to barakuda IV.

Podpinaj zawsze pod kanal 1 jako pana.

Winda sama go znajdzie i zainstaluje

Dlatego jestem zwolennikiem 2 mniejszych dyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk transportowałem rowerkiem (3km i mróz) miałem go w kieszeni w bluzie.... odrazu po przyjechaniu do chaty go niepodłączałem. Lezał 10 min spokojnie. Mam takie pytanie: czy usuwając partycje (bez formatowania) jednocześnie usówa się z dysku wszystkie dane ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie: czy usuwając partycje (bez formatowania) jednocześnie usówa się z dysku wszystkie dane ?  :blink:

1285368[/snapback]

Oczywiście i to... jednym kliknięciem.

Ale czy Ty przypadkiem nie używałeś PM 8.xxx do tworzenia partycji ? Jak tak, to uzyj opcji SZUKAJ i wywal PM do kosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi