Oli20053 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 HELL o, Jak myślicie? czy jest szansa ze ATI Catalyst 6.12 poprawi troszke wyświetlanie grafiki w Gothic 3 ??? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Ja myślę, że powinieneś sprawdzić i nam to oznajmić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 ad. mario79 - świetny komentarz (taki treściwy :wink: ) Warto zainstalować najnowszy direct - np. stąd - http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=147&t=36 ; daje kilka klatek do przodu. Sprawdziłby ktoś, z wiekszą od mojej ilością wolnego czasu, o co dokładnie biega w tym tipsie, który dotyczy optymalizacji dźwięku, a i parę fpsów w przód podobno daje - http://forum.jowood.de/showthread.php?t=134385 OMFG! Zainstalowalem tego dxa i nie wiem co powiedziec. Gra przyspieszyla ogromnie, bez jaj z 10 klatek miejscami przybylo. INSTALOWAC! Smiga szybciej ale zaczelo czesciej i dluzej sie scinac jakby. Potem sie tym pobawie ale testowac to! THX JAKE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 noo.. u mnie też jakoś więcej klatek sie pojawilo ^^ a na doczytki tak jak byly .. nic tylko instalować ! a to z tym dźwiekiem dziala jak masz zintegrowana kaate dźwiekową ;) w oblivionie było podobnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Jutro dodam do FAQ... Zmęczony jestem juz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Mam pewien 'problem' " Tweaki na wydajność. Znajdź w pliku ge3.ini następujące wpisy: » Cache.SizeImage=128000000 » Cache.SizeMaterial=57000000 » Cache.SizeMesh=18000000 » Cache.SizeSound=21000000 » Cache.SizeCollisionMesh=16000000 » Cache.SizeAnimation=30000000 » Cache.SizeSpeedTree=10000000 " Cytat z FAQ. Chodzi o to, ze niektore wpisy » Cache.SizeXXX maja inna wartosc. Mam 2 gb ramu, wiem mam podwoic te wartosci ktore ty mayo podales, czy mam podwoic te wartosci ktore mam standardowo w ge3.ini? //thx ;] Edytowane 17 Grudnia 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Te, które są standardowo w ge3.ini. Cache.SizeImage=128000000 Cache.SizeMaterial=40000000 Cache.SizeMesh=70000000 Cache.SizeSound=80000000 Cache.SizeCollisionMesh=40000000 Cache.SizeAnimation=40000000 Cache.SizeSpeedTree=10000000 Czyli te Edytowane 17 Grudnia 2006 przez Mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Dobra mam kolejny problem. Chcialem zwiekszyc te pamiec fizyczna do 90% ale nie da rady. Mnoze to 2048 x 90% a potem x 1024. Wychodzi dosc duzy wynik :lol: i mi sie nie miesci w tym polu w rejestrze. W ogole to cos daje w przypadku 2 gb ? Edytowane 17 Grudnia 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 (edytowane) Dobra mam kolejny problem. Chcialem zwiekszyc te pamiec fizyczna do 90% ale nie da rady. Mnoze to 2048 x 90% a potem x 1024. Wychodzi dosc duzy wynik :lol: i mi sie nie miesci w tym polu w rejestrze. W ogole to cos daje w przypadku 2 gb ? musisz najpierw pomnozyc pamiec przez procent i podzielic przez 100% czyli u ciebie bedzie (2048x9/10)x1024 co powinno dac 1887436,8 w systemie dziesietnym (1ccccc w szesnastkowym) :P A ten dx naprawde daje kopa :D teraz moge sobie poustawiac detale na srednie bez wiekszego spadku fps'ow nie mowiac juz ze i tak chodzi duzo szybciej niz poprzednio :D Edytowane 17 Grudnia 2006 przez Szela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 nie moge tego wpisac, wyskakuje mi komunikat ze wpisana wartosc jest wieksza niz wartosc dopuszczalna. Chwila, w FAQ nie ma nic o dzieleniu, więc? wtf? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 90% z 2048 = 1843,2 (2048*90/100). weźmy, żeby było równo - 1843 * 1024 = 1887232 Chwila, w FAQ nie ma nic o dzieleniu, więc? wtf? icon_lol.gifwięc... to znaczy, że nie rozumiesz podanej porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 ja już przeszedłem gothica 3 i bez tweaków chodził w miare płynnie na low czyli nie było wcale tak źle - mówię o wersji pl spatchowanej, tylko te przycinania miejscami trochę denerwowały a co do gry to 2 mi się bardziej podobała do 3 pewnie już nigdy nie wrócę, za niedługo pewnie pogram w nwn2, może ktoś grał jak w porównaniu do gothica się przedstawia ciekawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 ...jeszcze jeden tipsik, taki stareńki, jeszcze z początków lotnictwa :wink: start>uruchom>regedit, a w rejestrze: >HKEY_LOCAL_MACHINE >SYSTEM >CurrentControlSet >Control >Session Manager >Memory Managament >SecondLevelDataCache ustalamy wartości dziesiętne i dajemy co nastepuje: AthlonXP - 512 Athlon64 - 512 AthlonX2 - 1024 Athlon od 3500+ wzwyż - 1024 Sempron - 512 Wszystkie Pentiumy - 512 Core2Duo - 2048 Core2Extreme - 4096 Podajcie czy coś to daje (u mnie jakby parę klatek in plus, ale być może w granicach błędu wywołanego sugestią :wink: ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Nie ma szans. To by było za proste. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Moze, ale nie musi - zalezy od tego, czy Windows prawidlowo wykryje ilosc cache L2 w procesorze. Aha, w poscie Jake79 jest chyba blad - 1MB cache L2 maja dopiero procki na rdzeniu San Diego, czyli 3700+ i 4000+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) ...liczy się każda opinia, ale przydałyby sie bardziej rozbudowane, rzeczowe uwagi :wink: Skądinąd na moim P IV @3.0 wiele toto raczej nie dało - ale mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzić. A jak na waszych?? ad costi - najlpeiej ustalić ten paramter darmowymi programikami: np. everestem lup cpu-z, które podają SLDC na talerzu, co pozwala uniknąć błędu w tym zakresie. Edytowane 18 Grudnia 2006 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Akurat w przypadku A64 nie ma co sprawdzac - glowna zaleta San Diego w porownaniu do wczesniejszych wersji , poza fajnym OC w rewizji E4, jest wlasnie 1MB cache ;) Nie wiem jak jest z prockami na AM2, ale chyba sytuacja wyglada podobnie (poza tym, ze nie ma San Diego na AM2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Myślę, że windows nie jest na tyle głupim systemem, żeby nie wykryć ile cache'u ma procesor. Na pewno nie ma problemu z obsługą tych bardzo typowych. Ale to tylko moje zdanie, którego nawet nie sprawdziłem, wiec jest ono niepoparte żadnymi dowodami, więc mogę sie mylić. W każdym razie, gdyby twoja rada działała, to znaczyłoby, że jesteś wielkim odkrywcą. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Windows jest jednak na tyle głupim programem :wink: , a tu pierwsze z brzegu mteriały o "SecondLevelDataCache" - http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printve...ion_136066.html ; http://xp.net.pl/art/windowsxp_full_optym.html ; ad. Sysak - to nawet jeszcze nie sprawdzałeś (minuta roboty :wink: ), a dajesz 2 posty na ten temat, w tym pierwszy kategoryczny (sic!); W każdym razie na P IV, pod win xp home wyraźnej różnicy w G3 to nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 U mnie ustawianie L2 też nie zrobiło najmniejszej różnicy, ani w G3 ani w żadnym syntetyku, więc windows jednak jest jednak mądry ;) Natomiast po rocznych testach stwierdziłem że ustawienie opóźnienia wykorzystywania pliku wymiany na 99 czy nawet 99,99% nie powoduje najmniejszych problemów, więc można śmiało "odzyskać" jeszcze te kilka procent co przekłada się nadobre 100MB, w stosunku do tego co jest w FAQ. Niestety 100% powoduje już trochę problemów, więc dla 0,01% nie warto się użerać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Potwierdzam - najnowszy dx daje niezłego kopa w tej gierce - chodzi duzo plynniej i doczytki są sporadyczne. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 U mnie bez o/c na świeżym czystym systemie z nowym dx-em i modowanym ge3.ini niestety dalej jest niegrywalny na 800x600 low, a wymagań dużych nie mam. Ale w porównaniu do standardowego dx9 i "seryjnego" ge3.ini, to i tak jest miód. ;-) Mimo to czekam na patcha 1.10 i może jakieś C2D, żeby grało się naprawdę przyjemnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Wymagan nie masz duzych, wydajnosci grafy tez nie masz duzej ;) Do tego jeszcze 512MB RAM... Tobie nie C2D jest potrzebne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 (edytowane) A ja czekam, aż ktoś pogra w G3 na 8800GTX i jakimś ładniejszym C2D ;) I zda relację... EDIT: Dobra, wysiadam ;) Edytowane 19 Grudnia 2006 przez Mayo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) kur**** po zaintalowaniu tego dx 9.0c z grudnia gry mi chodza na 3/4 mocy jak nie mniej, 3dmark05 - 10500 zamiast 12500, oblivion wczesniej mialem ~25 teraz to 12 to to max ile zobacze(!!!) WTF? probowalem przywracanie sytemu ale nic nie daje...ludzie ratujcie.. EDIT: cale szczescie uzycie Driver Cleaner i zaintalwoanie najnwoszych catalystow pomoglo , ale nadal mam obnizone zdeczka wydajnosc, normalnie mam 12500-12600 w 3dmarku05 ,teraz ledwo przekroczylo 12200 ale to byc mzoe wina 6.12 bo wczesniej mialem 6.11. Spie spokojnie juz, dzieki pomoc. Directx nie da sie odinstalwoac czy wrocic do pozzredniej wersji jak co. Edytowane 20 Grudnia 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Spróbuj zainstalować starszego Direct'a, jeśli to nic nie da to zostaje tylko format :/ Aczkolwiek dziwie się, że masz spadek wydajności, kiedy każdy ma wzrost :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayo Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Głupie pytanie - a może włączyłeś synchronizację pionową w sterach gdzieś po drodze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firen Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam wszystkich kupuje sobie kompa Intel Core Duo 2 e6300 Box Asus P5B Palit 7900Gs 256 Mb GoodRAM 2x1 GB Mam pytanie moze ktos ma podobny sprzet wiec pytam Jak działa na tym sprzecie Gothic 3 po grzebaniu w ini. i z G3 optymalizerem ?? Z Góry dzięki PS. Moze cos zmienic w sowim sprzecie ?? kompa kupuje do 3500 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 (edytowane) Panowie! (i panie) KLIKAJCIE! Edit: Żeby było szybciej. link do niespodzianki o numerze 1.12 Niestety nie zoptymalizowali silnika (chyba)... :| Edytowane 20 Grudnia 2006 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...