Skocz do zawartości
Mayo

Gothic 3 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

ad. mario79 - świetny komentarz (taki treściwy :wink: )

Warto zainstalować najnowszy direct - np. stąd - http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=147&t=36 ; daje kilka klatek do przodu.

Sprawdziłby ktoś, z wiekszą od mojej ilością wolnego czasu, o co dokładnie biega w tym tipsie, który dotyczy optymalizacji dźwięku, a i parę fpsów w przód podobno daje - http://forum.jowood.de/showthread.php?t=134385

OMFG! Zainstalowalem tego dxa i nie wiem co powiedziec. Gra przyspieszyla ogromnie, bez jaj z 10 klatek miejscami przybylo. INSTALOWAC!

Smiga szybciej ale zaczelo czesciej i dluzej sie scinac jakby. Potem sie tym pobawie ale testowac to! THX JAKE!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien 'problem'

" Tweaki na wydajność.

Znajdź w pliku ge3.ini następujące wpisy:

» Cache.SizeImage=128000000

» Cache.SizeMaterial=57000000

» Cache.SizeMesh=18000000

» Cache.SizeSound=21000000

» Cache.SizeCollisionMesh=16000000

» Cache.SizeAnimation=30000000

» Cache.SizeSpeedTree=10000000 "

Cytat z FAQ.

Chodzi o to, ze niektore wpisy » Cache.SizeXXX maja inna wartosc. Mam 2 gb ramu, wiem mam podwoic te wartosci ktore ty mayo podales, czy mam podwoic te wartosci ktore mam standardowo w ge3.ini?

//thx ;]

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te, które są standardowo w ge3.ini.

Cache.SizeImage=128000000

Cache.SizeMaterial=40000000

Cache.SizeMesh=70000000

Cache.SizeSound=80000000

Cache.SizeCollisionMesh=40000000

Cache.SizeAnimation=40000000

Cache.SizeSpeedTree=10000000

Czyli te

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam kolejny problem. Chcialem zwiekszyc te pamiec fizyczna do 90% ale nie da rady.

Mnoze to 2048 x 90% a potem x 1024. Wychodzi dosc duzy wynik :lol: i mi sie nie miesci w tym polu w rejestrze. W ogole to cos daje w przypadku 2 gb ?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam kolejny problem. Chcialem zwiekszyc te pamiec fizyczna do 90% ale nie da rady.

Mnoze to 2048 x 90% a potem x 1024. Wychodzi dosc duzy wynik :lol: i mi sie nie miesci w tym polu w rejestrze. W ogole to cos daje w przypadku 2 gb ?

musisz najpierw pomnozyc pamiec przez procent i podzielic przez 100% czyli u ciebie bedzie (2048x9/10)x1024 co powinno dac 1887436,8 w systemie dziesietnym (1ccccc w szesnastkowym) :P

A ten dx naprawde daje kopa :D teraz moge sobie poustawiac detale na srednie bez wiekszego spadku fps'ow nie mowiac juz ze i tak chodzi duzo szybciej niz poprzednio :D

Edytowane przez Szela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie moge tego wpisac, wyskakuje mi komunikat ze wpisana wartosc jest wieksza niz wartosc dopuszczalna.

Chwila, w FAQ nie ma nic o dzieleniu, więc? wtf? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już przeszedłem gothica 3 i bez tweaków chodził w miare płynnie na low czyli nie było wcale tak źle - mówię o wersji pl spatchowanej, tylko te przycinania miejscami trochę denerwowały

a co do gry to 2 mi się bardziej podobała do 3 pewnie już nigdy nie wrócę, za niedługo pewnie pogram w nwn2, może ktoś grał jak w porównaniu do gothica się przedstawia ciekawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jeszcze jeden tipsik, taki stareńki, jeszcze z początków lotnictwa :wink:

start>uruchom>regedit, a w rejestrze: >HKEY_LOCAL_MACHINE

>SYSTEM

>CurrentControlSet

>Control

>Session Manager

>Memory Managament

>SecondLevelDataCache

ustalamy wartości dziesiętne i dajemy co nastepuje:

AthlonXP - 512

Athlon64 - 512

AthlonX2 - 1024

Athlon od 3500+ wzwyż - 1024

Sempron - 512

Wszystkie Pentiumy - 512

Core2Duo - 2048

Core2Extreme - 4096

Podajcie czy coś to daje (u mnie jakby parę klatek in plus, ale być może w granicach błędu wywołanego sugestią :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...liczy się każda opinia, ale przydałyby sie bardziej rozbudowane, rzeczowe uwagi :wink:

Skądinąd na moim P IV @3.0 wiele toto raczej nie dało - ale mimo wszystko nie zaszkodzi sprawdzić. A jak na waszych??

ad costi - najlpeiej ustalić ten paramter darmowymi programikami: np. everestem lup cpu-z, które podają SLDC na talerzu, co pozwala uniknąć błędu w tym zakresie.

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w przypadku A64 nie ma co sprawdzac - glowna zaleta San Diego w porownaniu do wczesniejszych wersji , poza fajnym OC w rewizji E4, jest wlasnie 1MB cache ;)

Nie wiem jak jest z prockami na AM2, ale chyba sytuacja wyglada podobnie (poza tym, ze nie ma San Diego na AM2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że windows nie jest na tyle głupim systemem, żeby nie wykryć ile cache'u ma procesor. Na pewno nie ma problemu z obsługą tych bardzo typowych. Ale to tylko moje zdanie, którego nawet nie sprawdziłem, wiec jest ono niepoparte żadnymi dowodami, więc mogę sie mylić. W każdym razie, gdyby twoja rada działała, to znaczyłoby, że jesteś wielkim odkrywcą. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows jest jednak na tyle głupim programem :wink: , a tu pierwsze z brzegu mteriały o "SecondLevelDataCache" -

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printve...ion_136066.html ;

http://xp.net.pl/art/windowsxp_full_optym.html ;

ad. Sysak - to nawet jeszcze nie sprawdzałeś (minuta roboty :wink: ), a dajesz 2 posty na ten temat, w tym pierwszy kategoryczny (sic!);

W każdym razie na P IV, pod win xp home wyraźnej różnicy w G3 to nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ustawianie L2 też nie zrobiło najmniejszej różnicy, ani w G3 ani w żadnym syntetyku, więc windows jednak jest jednak mądry ;) Natomiast po rocznych testach stwierdziłem że ustawienie opóźnienia wykorzystywania pliku wymiany na 99 czy nawet 99,99% nie powoduje najmniejszych problemów, więc można śmiało "odzyskać" jeszcze te kilka procent co przekłada się nadobre 100MB, w stosunku do tego co jest w FAQ. Niestety 100% powoduje już trochę problemów, więc dla 0,01% nie warto się użerać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez o/c na świeżym czystym systemie z nowym dx-em i modowanym ge3.ini niestety dalej jest niegrywalny na 800x600 low, a wymagań dużych nie mam. Ale w porównaniu do standardowego dx9 i "seryjnego" ge3.ini, to i tak jest miód. ;-) Mimo to czekam na patcha 1.10 i może jakieś C2D, żeby grało się naprawdę przyjemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kur****

po zaintalowaniu tego dx 9.0c z grudnia gry mi chodza na 3/4 mocy jak nie mniej,

3dmark05 - 10500 zamiast 12500, oblivion wczesniej mialem ~25 teraz to 12 to to max ile zobacze(!!!) WTF?

probowalem przywracanie sytemu ale nic nie daje...ludzie ratujcie..

EDIT:

cale szczescie uzycie Driver Cleaner i zaintalwoanie najnwoszych catalystow pomoglo , ale nadal mam obnizone zdeczka wydajnosc, normalnie mam 12500-12600 w 3dmarku05 ,teraz ledwo przekroczylo 12200 ale to byc mzoe wina 6.12 bo wczesniej mialem 6.11.

Spie spokojnie juz, dzieki pomoc.

Directx nie da sie odinstalwoac czy wrocic do pozzredniej wersji jak co.

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich kupuje sobie kompa

Intel Core Duo 2 e6300 Box

Asus P5B

Palit 7900Gs 256 Mb

GoodRAM 2x1 GB

Mam pytanie moze ktos ma podobny sprzet wiec pytam

Jak działa na tym sprzecie Gothic 3 po grzebaniu w ini. i z G3 optymalizerem ??

Z Góry dzięki

PS. Moze cos zmienic w sowim sprzecie ?? kompa kupuje do 3500 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi