Skocz do zawartości
Mayo

Gothic 3 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przeszedlem Gothic 1 i 2 - trzeba przyznac ze gra jest DOSKONALA -

Mam wielka chec na czesc 3

jednak Sprzet b.mocno ogranicza

z tego co tu sie naczytalem to sa rozne opinie na temat tej gry (wiekszosc neg)

mysliscie czy jest sens zmieniac Sprzet Specialnie pod ta gre (bo 1 i 2 naprawde wciagnely mnie na maxa)

Myslalem o dokupieniu 2 gb + Grafiki pokroju 7600

Na obecnym etapie lepiej zaczekaj na porządny patch, który usunie usterki (małe i większe :wink: ).

G1/2 to klasa sama w sobie i dlatego warto poczekać aż G3 zostanie podciągnięty pod ten poziom.

Btw upgrade sprzętu o wskazany wyżej i tak nie da ci w pełni poprawnej płynności :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za to że nie poszukałem, ale jestem kompletnie nie w temacie. Nawet nie mam G3 żeby sprawdzić. Sprawa jest następująca, znam taka sympatyczną młodą osobę (13 lat) który jest strasznie nakręcony na G3, poprzendie części kończył po kilka razy. Teraz dostał G3 ale niestety euforia była krótka gdyż jego komp za dobrze tego nie ciagnie. Ma za mało RAMu. Teraz czy ktoś życzliwy mógłby podjąć się stworzenia konfigu który zapewniłby jako taką płynność i nie zrobił gry zbytnio szpetnej?

Jego komp:

A64 2800 s754

512mb RAMu

GF 6200

On jest dobre 150km od mojego miejsca zamieszkania stąd też nie mam jak osobiście tego zrobić, byłem przejazdem ostatnio i widziałem jak to chodzi. On jest bardzo nakręcony na G3 ale gra mu strasznie freezuje mimo wszystko on twardo gra. Chciałem mu trochę ulżyć bo na modernizacje kompa nie ma teraz funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:cry: :cry: :cry: HELLo,

poszukuję kamieni przodków do tombs Ejnara i Angira Czy moze pamietacie gdzie ich szukać ? :cry: :cry: :cry: Trochę sie zablokowałem w grze więc ponawiam pytanie. Czy mozna instalować patcha 1.9 na grę w wersji pl ?

Kamień Angira ma szaman w obozie Orków koło grobowca (musisz go zabić aby nie zdołał Ci uciec), kamień Ejnara ma Ali z Faring (pobij go i zabierz mu klucz do skrzyni), kufer Alego jest w karczmie Flinta (Faring).

Edytowane przez mario79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za to że nie poszukałem, ale jestem kompletnie nie w temacie. Nawet nie mam G3 żeby sprawdzić. Sprawa jest następująca, znam taka sympatyczną młodą osobę (13 lat) który jest strasznie nakręcony na G3, poprzendie części kończył po kilka razy. Teraz dostał G3 ale niestety euforia była krótka gdyż jego komp za dobrze tego nie ciagnie. Ma za mało RAMu. Teraz czy ktoś życzliwy mógłby podjąć się stworzenia konfigu który zapewniłby jako taką płynność i nie zrobił gry zbytnio szpetnej?

Jego komp:

A64 2800 s754

512mb RAMu

GF 6200

On jest dobre 150km od mojego miejsca zamieszkania stąd też nie mam jak osobiście tego zrobić, byłem przejazdem ostatnio i widziałem jak to chodzi. On jest bardzo nakręcony na G3 ale gra mu strasznie freezuje mimo wszystko on twardo gra. Chciałem mu trochę ulżyć bo na modernizacje kompa nie ma teraz funduszy.

LOWEND:

Athlon64 3000+ 280zł

Biostar tforce 4 280zł

goodram 1GB RAM DDR2 330zł

Palit 7600gs sonic 350zł

(dodatkowy GB ramu dobrze mu zrobi)

HIGHEND

C2D E4300 (pod koniec stycznia według PiTERA będzie kosztował między 600 a 650zł

Biostar tForce 965PT/ Gigabyte 965p-S3 400/430zł

2gb goodram 660zł

ATI x1950gt / Palit 7600gs sonic 750/350zł

Liczy sie głównie ram. Możesz też zmodyfikować plik INI gry i zoptymalizować system, to poprawi trochę sytuację. Ale tak naprawdę to, że gothic się tnie, nie jest winą komputerów, tylko tego, że ta gra jest niedorobiona i ma niezoptymalizowany engine.

Witaj redakcjo ( i Ty Smugglerze). Czytam was od ubiegłego stulecia i zawsze chciałem napisać ale nie było o czym. Jednak jest okazja. Przeczytałem przed chwilą Nie Daj Się Nabrać i jestem rozczarowany. Tekst mało profesjonalny a profesjonalizm to też obiektywizm a w tekście Khedron'a zauważyłem dobieranie pasujących sobie argumentów do swych tez. Teza jest ogólnie dla mnie dość śmieszna zacytuję "te karty niemal nikomu nie są potrzebne". Na pewno nie są potrzebne dla dzieciaków które sprzęt dostają na święta lub zbierają z kieszonkowego. Bądźmy poważni seria 8 Nvidii to obecnie najwyższa półka a tą są zainteresowani raczej ludzie dorośli kupujący sprzęt za swoje pieniądze. Ludzie lubiący grać na najwyższych detalach z dobrą jakością obrazu i Ci bawiący się w OC ( 8800GTX w SLI bije rekordy). Takiego użytkownika który inwestuje w komputer na bieżąco stać też pewnie na coś lepszego od LCD 17'. Ale przyjmijmy, że używa LCD 17' i gra w rozdzielczości 1280x1024. I nie zgodzę się ze stwierdzeniem "W tej sytuacji GF8800GTX nie ma obecnie żadnej przewagi nad kosztującym kilkakrotnie mniej Radeonem X1900Pro.". Jakość obrazu można polepszyć na każdej rozdzielczości dzięki wygładzeniu obrazu (AA) i filtrze anizotropowemu (AF). Na GF8800GTX można włączyć AA 16x i AFx16 na X1900Pro AA 6x i AFx16. Jakość pomiędzy 6x a 16x jest dość spora przy 16x ząbki są praktycznie nie zauważalne a przy 6x dość mocno rzucają się w oczy ( mowa o rozdzielczości 1280x1024).

Ale o co chodzi? :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOWEND:

Athlon64 3000+ 280zł

Biostar tforce 4 280zł

goodram 1GB RAM DDR2 330zł

Palit 7600gs sonic 350zł

(dodatkowy GB ramu dobrze mu zrobi)

HIGHEND

C2D E4300 (pod koniec stycznia według PiTERA będzie kosztował między 600 a 650zł

Biostar tForce 965PT/ Gigabyte 965p-S3 400/430zł

2gb goodram 660zł

ATI x1950gt / Palit 7600gs sonic 750/350zł

Liczy sie głównie ram. Możesz też zmodyfikować plik INI gry i zoptymalizować system, to poprawi trochę sytuację. Ale tak naprawdę to, że gothic się tnie, nie jest winą komputerów, tylko tego, że ta gra jest niedorobiona i ma niezoptymalizowany engine.

Ale o co chodzi? :lol2:

Propozycja LOWEND jest zupełnie bez sensu. Jeśli ma kupować taki zestaw to niech zostawi co ma, dokupi drugie 512mb ramu (choć oczywiście im więcej tym lepiej) i zmieni grafikę na 7600gs albo np radeona x1950pro. I niech podkręci procka- nie musi wyciskać z niego siódmych potów a "lajtowe" podkręcenie to żadna filozofia i ryzyko, a efekty mogą być niezłe. Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sysak

Dzięki za szybkie zbudowanie konfiga, jednak mi chodziło raczej o zamieszanie w pliku "ini" żeby to jakoś chodziło. Nie musi być super płynie ale mogło by się mniej trachac. Coż cudów nie ma co oczekiwać na 512mb RAMu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pójdzie, nie ma takiej możliwości, karta za słaba, nawet jak wyjdzie b.dobry patch optymizujący to i tak będzie ciężko chodziło!

Niech czeka, na patcha, zbiera kase na grafice + min. 512 RAM, trochę trzeba będzie się naczekać, więc czasu jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany pliku "ini" nie poprawią znacząco płynności gry przy 512 ram (choć na forum jowood niektórzy mają na ten temat inne zdanie - proponuję zajrzeć tu - http://forum.jowood.de/showthread.php?t=127421 - skądinąd warto zapoznać się także z innymi tematami tamże).

Warto poczekać na porządny pacz, który wniesie jakieś konkrentne poprawki (nawiasem - poza słaba obsługą ramu, w G3 są także inne niedociągnięcia, które chłopcy z PB powinni w końcu wyeliminować :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż... czekam na patcha który będzie zajmować przynajmniej 200mb który w końcu poprawi podstawowe niedoróbki... na razie płytka się kurzy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie patcha nie bedzie, tego engine'u nie da sie poprawic i juz. %)

Nie grajcie w to, bedzie to najwieksza kara dla tworcow gry, moze w przyszlosci bardziej bada dbali o graczy a nie tylko o grubosc swojego portfela. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż ram nadal cholernie drogi a G3 tnie mi sie jak zadna inna gra. To juz poprzednia czesci na 256 ramu lepiej działała :-| Ogólnie te wszystkie tłiki nieco pomagają, ale i tak nie zapewniają komfortowej gry na 1gb ram nawet przy low opcjach, imho. Gra jednak wciąga, pomyka sie całkiem przyjemnie, bardzo podoba mi sie wygląd swiata. Ładny, kolorowy,urozmaicony las a w nim pełno zwirza poprzez jelenie a koncząc na wrogich plugawstwach. Na zaden konkretny patch również nie licze, juz bardziej siacyś fani sie znajdą, którzy coś poprawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już skończyłem moją przygode z Gothic 3 na 78lvl jako szlachetny wojownik inosa

Gre można skończyć na 3 sposoby dobro zło lub neutralnie tzn wojownik inosa beliara lub zanieść berło warantu i kostur wędrowca do kamiennego portalu na zachodzie

(ja ukoncze wszystkimi sposobami) Zrobiłem około 400 misji jutro zarzuce Scrn

dzisiaj jestem tylko chwile przy kompie u kumpla

Dzisiaj wypaliłem petardę z obrazkiem z Gothica tzn taki jak ten z plakatów G2 jutro zrobie fotki i postaram sie nadesłać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludki ..mam pytanie , chce zatruc ostrze mam potzrzebne umieketnosci oprocz jedenej ...tworzenie trucizn ....gosc w Ben Arai (niejaki eusebio ) uczy

tego ale chyba jest jakis bug bo caly czas mi warnuje ze nie mam tej umiejetnosci ...poczytalem troche na forum i ludzie pisza ze tego sie nei da obejsc i broni zatruc nie mozna , ale kilka osob pisalo ze na patchu 1.12

moze zatruwac te ostarza ...moze mi ktos udzielic odpowiedzi jak z tym wkoncu jest ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sysak

Dzięki za szybkie zbudowanie konfiga, jednak mi chodziło raczej o zamieszanie w pliku "ini" żeby to jakoś chodziło. Nie musi być super płynie ale mogło by się mniej trachac. Coż cudów nie ma co oczekiwać na 512mb RAMu.

Miałem gotowy pliczek na 512MB, ale już skasowałem. :| Pomagał bardzo, ale gra wciąż chodziła tragicznie. Teraz mam chwilowo 1GB Ramu, a gra i tak chodzi dennie, no ale jakoś sie da grać... Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już skończyłem moją przygode z Gothic 3 na 78lvl jako szlachetny wojownik inosa

Gre można skończyć na 3 sposoby dobro zło lub neutralnie tzn wojownik inosa beliara lub zanieść berło warantu i kostur wędrowca do kamiennego portalu na zachodzie

(ja ukoncze wszystkimi sposobami) Zrobiłem około 400 misji jutro zarzuce Scrn

dzisiaj jestem tylko chwile przy kompie u kumpla

Dzisiaj wypaliłem petardę z obrazkiem z Gothica tzn taki jak ten z plakatów G2 jutro zrobie fotki i postaram sie nadesłać

HELLo, jak wyglada zakończenie alternatywne poroponowane przez Xardasa? Czy jest najciekawszym zakończeniem? Własnie koncze jako wojownik Inosa czyli wybiłem orków w Myrtanie i biegnę załatwic Zubena. Czy to tak mam wglądać koniec takiej gry ?! :( Czegoś mi tu brakuje ???..... W II czesci było oko Inosa a tu co Kilkanaście dodatkowych punktów do siły, kowalstwa itd w zależności od wyboru. A czy bedzie finalny przeciwnik tzw. BOSS ???

Własnie skończyłem G3 i niestety zadnego BOSSA nie było np; finalna walka z Beliarem byłaby świetnym rozwiązaniem :( Liczyłem na ciekawsze zakończenie. Moze jak spróbuję wersje Xsardasa bedzie ciekawiej :( ale i tak uwazam ze jest to swietna gra

pozdro

Thx :blink: Czekamy na GIV

Edytowane przez Oli20053

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

właśnie zainstalowałem grę wersja 1.7

i mam problem :

ustawienia zrobiłem pod 1 gb ramu zgodnie z faq

następnie zainstalowałem dx 9.0c z grudnia (miałem z września)

komputer mam taki jak w stopce

a gra w 800/600 ma zawrotne 12 fps i czarne placki zamiast tekstur :o

moja grafika ma support dla sm 3.0 i takie mam ustawione

proszę jakiegoś speca od tej gry która pewnie nie była pisana na pc stąd tak marna wydajność o jakąś poradę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój problem rozwiązał postprocesing ustawiony na maxa

mayo dzięki :)

ps mój komp daje wyniki w mieście ok 20 fps

poza 30

ustawienia jakości tekstur max sm 3.0

reszta na średnio

cienie wyłączone

ps. doczytywanie jest zabójcą :(

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio, na żadnego patcha poprawiającego engine sie nie zanosi ?

Nie wiadomo nic na ten temat. Niektórzy wątpią ale nie przedstawiają żadnych konkretnych dowodów, które mogłby potwierdzić te wątpliwości.

Także pozostaje nam tylko czekać i zobaczyć, czy coś się poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby się zapowiadało, to już by PB dawno się chwaliło... A tak :|

Być może jednak wypuszczą jeszcze jakiś patch (przy G2 paczowanie trochę trwało, z tym że u Nas premiera była nieco później) - do poprawki jest nie tylko skopane zarządzanie ramem ale także niedopracowane AI, system walki, udźwiękowienie itd./itp. W sumie nie ma się tu za bardzo czym chwalić i pewnie dlatego nie ma potrzeby żeby nagłaśniać prace nad klejnymi patchami - to oczywista jeno przypuszczenia :wink: .

Skądinąd podobno zapowiedzieli już dodatek do G3 - http://www.gram.pl/news.asp?id=3320 ; entuzjazm jednak już nie ten :wink: przynajmniej u mnie. Łącze się z czekającymi na kolejny (tym razem porządny) patch; gra ma potencjał ale póki co granie przy tym stopniu niedopracowania (podkreślam, że nie tylko o engine chodzi) dalekie jest od full-satisfaction :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problme te d**** pe**** z pb cos zwalily z patchu 1.12 i arca_vir wykrywa mi gothic3.exe jako virusa no i oczywiscie nie moge grac a nie chce przeinstalowywac gry (bo siedzi w pierwszyshc sektorach dysku ;) ) bardzo bym prosil zeby ktos wyslala mi wlasne gothic3.exe z wersji gry 1.12 na adres drhihot1@wp.pl z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie dla mnie to jest jedna wielka żenada - w tej chwili mam athlona 1700+, 512 ddr, saphire 9550 256mb /128bit i gra na najmniejszych wymaganiach mi chodzi bez zacinania, oczywiście troche sie długo wgrywa ale chodzi. Ale dla mnie to kiepsko nie po to kupiłem tą gre żeby grać bez tych wszystkich dodaktów, atrakcji i krajobrazów. Co to ma być żeby gracz kupował grę z przeświadczeniem że będzie sie dobrze bawił a w rezultacie granie jest dla niego masakrą (piłą mechaniczną w texasie). Chyba udoskonale kompa i spróbuje coś z tym zrobić - najlepiej byłoby żeby ktoś kumaty napisał jakiegoś maila albo coś do producenta gry w imieniu internautów i fascynatów G3. Może niech wszyscy się podpiszą - a może zrobić sonde ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi