Skocz do zawartości
Mayo

Gothic 3 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ludziska mam kilka zapytań:

1. Dlaczego pomimo kilkukrotnej próby nauczenia się robienia trucizn umiejętność ta jest nadal nieaktywna?

2. Czy zwiększanie przykładowo alchemii powyżej 100 ma sens? ( nie ma w alchemii sprawności , która wymagałaby więcej niż 100 więc pytam czy się to na coś przekłada )

3. Dlaczego gdy dałem moonblade kowalowi i potem "odebrałem" nie mogłem go już dać jako prezent chociaż nie wyskoczyło powiadomienie ( quest cancelled ) ? Automatycznie brakuje 5% do wejścia do Mora Sul i wykonania pozostałych questów ( oczywiście niektóre da się wykonać ale nie zostaną zlecone).

4. Dlaczego po zaprowadzeniu robotników do Lago nie ma żadnej info o ukończeniu questa chociaż chłopaki zapierniczają z kilofami w kopalni jak dzik przez kartoflisko?

5. Jak wejść do Istharu jeśli do tej pory byłem absolutnie wierny nomadom ( lawful and good ;) )? Zapewne trzeba szukać innych pomniejszych qestów i wykonywać je dla assasynów.

Jeśli są to błedy to sorry ale zazwyczaj widać błąd przykładowo gdy nie ma postaci z którą sie trzeba gdzieś ustawić bo wpadła w obiekt/teksture i znikła. Pytam czy ktoś się spotkał z takimi błedami.

Na razie to tyle jak mi się coś przypomni to zrobie update. Z góry dzięki!!!

Ad.1 to jest jeden z wielu bugów w tej grze, możesz/musisz darowac sobie tą umiejętność

Ad.2 nie ma sensu, zwiększ tylko do takiego poziomu, żebyś mógł tworzyć mikstury lecznicze, many i miksture na osłabienie.

Ad.3 nie mam pojęcia...

Ad.4 wejdź jak najgłębiej do kopalni, żeby "wychudły niewolnik (jakoś tak sie nazywał)" zabrał sie również do pracy

Ad. 5 żeby wjeść do Isthar musisz mieć 75% reputacji u assasynów, a to jest dość ciężkie do osiągniecia, jesli nie wybijesz magów wody, no chyba że wykonasz wszystkie pozostałe zadania dla assasynów (ciężko bedzie :lol:) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naciapalem juz 30lvl i mam 85 ptk. do rozdania, ale nie wiem na co, bo praktycznie wszystko co mi niezbedne to rozwinalem. :lol2:

Gdzie mozna nauczyc sie walki 2 mieczami ?

No i jak dostac sie do tego zamku, co jest pod magiczna bariera ? ;]

Do faq mozna dodac jeszcze jedna kwestie odnosnie optymalizacji:

Po zapełnieniu około 80% wielkości RAM system zacznie używać pliku wymiany. Tyle, że te 20%

w pewnym sensie się marnuje (nie dosłownie, zostanie użyte, tyle, że nie optymalnie, bo

Windows wcześniej zaczyna "kręcić dyskiem"). HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\

Control\

SessionManager\Memory Management-> wartość DWORD NonPagedPoolSize (0 = kontroluje ten

parametr system). Modyfikując ten parametr musisz skorzystać ze wzoru:

pojemność Ram po, której ma zostać uruchomiony plik wymiany* 1024(wartość trzeba podać w KB)

np. 230*1024= 235520 (wartość dziesiętna).

Nie wolno przekraczać wielkości Ram-u, bo będzie BARDZO ŹLE. Parametr można bezpiecznie

ustalić na 90% (np. Dla 256MB jest to 230MB), ewentualnie 95%. 100% tylko dla

ekstremalistów.

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak dostac sie do tego zamku, co jest pod magiczna bariera ? ;]

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Jak znajdziesz sie we wiosce "Gotha", idziesz w strone zamku (gdzie są szkielety i zombie), pozniej jest rozwidlenie w dwie strony, jedna w strone schodow do zamku a druga w dół gdzie trafimy na wejscie do jaskini (sporo szkieletow itd), na koncu jaskini jest ciało jakiegoś króla, a w nim kamien teleportacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zapełnieniu około 80% wielkości RAM system zacznie używać pliku wymiany. Tyle, że te 20%

w pewnym sensie się marnuje (nie dosłownie, zostanie użyte, tyle, że nie optymalnie, bo

Windows wcześniej zaczyna "kręcić dyskiem")

Tylko po co? Przecież ja tu tylko podaję sposób, a nie opisuję dlaczego tak...

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry za double posta ale mam problem :/

USZKODZILO MI SAVE!!! I nie quicksave, tylko jak sejvowalem normalnie przez ESC...

A nawet nic mi nie wyskoczylo - zapisalem, poszedlem siekac orkow no i jak sie okazalo buntownicy zaczeli mnie atakowac bo zachaczylem jednego z nich, wiec chcialem wczytac gre i lipa... co prawda robilem quick save'y, ale nie wiedzialem wtedy ze buntownicy sa na mnie zli. Zeby oni mnie tylko powalali na ziemie i odchodzili, ale niestety dobijaja mnie jak juz leze. Ale bezsens ;/ mozna jakos tego savea uratowac?

EDIT: A moze jakos mozna udobruchac tych buntownikow?

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sry za double posta ale mam problem :/

USZKODZILO MI SAVE!!! I nie quicksave, tylko jak sejvowalem normalnie przez ESC...

A nawet nic mi nie wyskoczylo - zapisalem, poszedlem siekac orkow no i jak sie okazalo buntownicy zaczeli mnie atakowac bo zachaczylem jednego z nich, wiec chcialem wczytac gre i lipa... co prawda robilem quick save'y, ale nie wiedzialem wtedy ze buntownicy sa na mnie zli. Zeby oni mnie tylko powalali na ziemie i odchodzili, ale niestety dobijaja mnie jak juz leze. Ale bezsens ;/ mozna jakos tego savea uratowac?

EDIT: A moze jakos mozna udobruchac tych buntownikow?

Jak Cie jeszcze nie zabili i np. gonia to wprowadz ich w gromede mobow, ja tak wiele razy odwracalem ich uwage i potem juz nie byli na mnie zli. :lol2:

Ja sobie zalatwilem fajny mieczyk z Carpe Dun od Venzyla, czy tam Denzela :D ma na starcie 95 dam. i blogoslawienstwo. Quest polega na przyniesieniu tego miecza do niego, oddale mu, potem go zaatakowalem, zabralem mu tarcze paladyna i mieczyk oczywiscie, on wstal jak gdyby nigdy nic i usiadl na lawce. :]

Miecz zaostrzylem i mam 105 dam. :]

W sumie chcialbym zdobyc skilla walki 2 mieczami, mozna sie rzucic w szalencza gonitwe i dobiec do Ishtar bez problemu ? W sumie tarczy nigdy nie uzywalem, nie lubie sie bronic, bo najlepsza obrona jest atak. :twisted:

Na razie 35lvl i nie ma bata na morre. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da rady ath, juz probowalem, wkurzyli sie na mnie ostro i chca mnei zabic, nie musza mnie juz nawet dobijac, po prostu zachowuja jak jak najwieksi wrogowie. Zna ktos moze miejsce, gdzie mozna kupic jakies zaklecie zapomnienia czy cos? W G2 bylo cos takiego, jak z kims sie pobilismy to wystarczylo rzucic zaklecie i on o tym zapominal. Potrzebuje takie cos na gwalt ;]]] HELP!

Probowalem juz isc spac na 10 dni (myslalem ze zapomna) ale nic z tego. Ma ktos jakis pomysl?

BTW - przed chwila podczas teleportu do innego miasta wyskoczyl mi blad z pamiecia jak przy save'owaniu ;]

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie chyba cos sie wali. Mam zabic Yusuffa zlodzieja artefaktow co ma miec niby kluz do swiatyni Mora Sul. Ale nie moge go zabic a po drugnie nie ma zadnego klucza.

Mialez zabic druidow. Poszedlem i nie da sie ich zabic. Czyzby sie cos powalilo w grze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz z Cape Dun przeplynac do Bakareshu i tam sie od jednego asasyna nauczyc :P

Dzieki, juz sie wlasnie wyszkolilem, gosciu nazywa sie Silvio.

A gdzie mozna zdobyc zdolnosc mistrzostwo walki 2 rodzajami broni, pewnie juz w Ishtar tak ?

Kurde mam mase floty a nie moge sobie kupic nejlepszego pancerza, bo nie mam reputacji... zaraz ich pozabijam i sam sobie wezme. :-P

@ Pioorek to ciezko bedzie, widac mocno im podpadles. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moze zabilem nawet jednego, ale to byl wir walki, ok 15 orkow w okolo wiec moglo sie przytrafic... wybilem polowe orkasow, wracam do zamku zadowolony a tutaj na mnie z lopatami niewolnicy leca OMFG!

To jak, istnieje w ogole takie zaklecie? Jezeli nie znajde jakiegos wyjscia to papa :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W innych nie, tylko jak pojawie sie w tej barierze to od razu do mnie leca. Podobno jest czar "amnesia" ale nie dziala on na tak duze grupy wrogow... moglbym sprobowac ale nie wiem gdzie go szukac.

ath@ No niby tak ale chcialbym uwolnic to miasto i zyskac sympatie :lol: buntownikow... ale ok, na razie oleje i pojde szukac przyjaciol gdzie indziej :lol: moze potem zapomna o mnie albo znajde jakis sposob na nich ;s

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, dzisiaj zaszalem i z 20 lvlu dobilem do 37. Najlepsze jest to, ze nie tknalem nawet watku glownego. Teraz szlajam sie caly czas po pustyni, jest co tam robic ;] [; ;]

Przed chwila rozwalilem wszystkich na arenie w Mora Sul czy jak to miasto pustynne sie nazywa. Kurde, kazdy przecwinik LUDZKI (nawet orkowie) jest strasznie latwy, 2-4 strzaly i do widzenia. Kazda walka na arenie to nuda, jest troche za latwo. W 1 czy 2 czesci kazda walka to bylo wyzwanie, przez kilka dni gry w pierwsza czesc na widok orka sie uciekalo, tutaj to luzik, mam wrazenie ze na luzie wybilbym cale miasto.

Dzisiaj mialem niezla akcje - wzialem jakiegos kolesia ze soba (podazal za mna) i stwierdzilem, ze zaczne walczyc na arenie. Zapomnialem o tym ze on za mna lazi i wygralem pierwsza walke z palladynem. Ide po nagrode, a koles mi mowi ze morduje ludzi lol! Ale mi to darowal. Rozpoczalem druga walke, ide na arene i co widze? Na srodku areny lezy trup :lol:. No nic, walka sie zaczela, wygralem z drugim kolesiem i nagle teleportowal sie do mnie ten koles ktory za mna podazal i mega szybkim ruchem wbil miecz w przewroconego kolesia :lol: - po prostu dobil zawodnika, z ktorym wygralem. pr0 ;]]]]]]]]

Poza tym gra wciaga maxymalnie, gdfyby nie ten milion bugow to byloby nieźle.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszedłem gothica III 3 razy grając jako mag. Zawsze pakowalem w wiedze, mane oraz zycie. I teraz chciałbym przejść jako wojownik. I mam dylemat, słyszałem kiedyś coś takiego "mieczem 2 ręcznym walczy sie dobrze gdy sie ma 400 wytrzymałości". I teraz nie wiem w czym wytrzymałość w walce pomaga. Czy szybciej sie zadaje ciosy? Żeby nie zaśmiecać forum, mam jeszcze jedno pytanie. Jakim rodzajem broni wam sie najlepiej walczy, bronią jedno ręczną czy dwu ręczną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest saturas? Ten mag wody? Niby gdzies w ruinach mora sul, ale przeczesalem dokladnie teren i nic nie ma.

Dodam, ze wykonalem w ruinach kilka questow i nachodzilem sie na nich a jednak nie trafilem na oboz koczownikow.

Ok zanalazlem go i oswobodzilem kolejna swiatynie...

Ile dostaliscie najwiecej pktow doswiadczenia za jakies zadanie?

Ja wlasnie 10 000 PD - zabilem Saturasa na zyczenie tego wplywowego kupca z mora sul.

Mam 42% reputacji u assasynow, zeby mnie wpuscili do tego miasta musze miec 75. Niby jak ja mam to zrobic? Wkonalem juz prawie kazdego zadanie w pustynnych miastach.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jedno z zakończeń pyknęło, zdaje mi się, że to najszybsze. Wszystko się dobrze skończyło w sumie ale mam pewien niedosyt i będę trenował jeszcze kolejne. Mam takiego ładnego "sejwika", z którego mogę skorzystać i w dość krótkim czasie osiągnąć kolejne zakończenie.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Jak widać trup się ściele gęsto choć tylko w Monterze(myślę o Myrtanie bo Varant został oswobodzony cały) taki mały myk zrobiłem... a nie... przepraszam... jeszcze w... nie będę jednak zdradzał szczegółów.

Dołączona grafika

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w calej grze jest tylko jeden helm ? :lol2:

Mam ten sam co Ty na screenach a widze, ze postac juz ostro zaawansowana, ja swoj zdobylem w poczatkowych etapach gry...

Kurde jakos brakuje motywacji do dalszej gry, wszystkie potrzebne zdolnosci mam, dobre miecze mam, nikt mi nie moze podskoczyc... hmm jakos tak glupio sie czuje a nawet polowy gry nie przeszedlem. :]

qqrydza ne martw sie, bedzie dodatek. :]

Ogór wytrzymalosc jest potrzebna do zadawania specjalnych ciosow, jak sie przytrzyma lpm to postac wlasnie takie cos wykonuje i ubywa wytrzymalosci, im jej wiecej tym tych ciosow wiecej mozna wykonac bez odpoczywania, chyba o to chodzi. :]

Ja rozwinalem sobie niedawno zdolnosc do walki 2 mieczami i jest ok, poprzednio chodzilem z mieczem i tarcza, ale prawde mowiac nigdy jej nie uzywalem, wiec po co jedna reka ma sie marnowac. :] Ew. mozna w niej trzymac pochodnie :D (dla leniwych mozna uzywac ognistego miecza, czy jak on tam sie wabi - miecz i pochodnia w jednym :] ).

Dzisiaj wypelniajac zadania w klasztorze zobaczylem, ze questy nie dopisuja sie do loga, tzn. jest tam puste miejsce, jakbym nic na tym terenie nie robil, mimo iz wykonalem kilka questow i dostalem za nie exp. Mial ktos takie jazdy ? ;] Widze, ze i mnie zaczyna sie gra sypac. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie kodu give Cat_Artefact, który pozwoli mi ukończyć grę, bowiem zanim zacząłem zbierać artefakty Adanosa, wybiłem całe Trelis, a jako, że byłem już bogaty nie zbierałem rzeczy poległych. No i tak przepadł mi amulet Adanosa. Otóż, wracając do problem ten kod mi nie działa, a zmieniłem w ini z false->true, a pozatym konsola wygląda niepoprawnie, tzn nic nie widać, ani liter. Z góry thx za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w Silden. Zapotek dal mi questa, aby zabic szamana Grompela, jak to niby mam zrobic, kiedy chce go zabic wszyscy zaczynaja mnie atakowac, lacznie z Zapotekiem. :]

Poza tym Grompel i ten wodz calej wioski juz nie maja dla mnie zadan, mam juz zaczac czyszczenie wioski z orkow, czy co ? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w Silden. Zapotek dal mi questa, aby zabic szamana Grompela, jak to niby mam zrobic, kiedy chce go zabic wszyscy zaczynaja mnie atakowac, lacznie z Zapotekiem. :]

Poza tym Grompel i ten wodz calej wioski juz nie maja dla mnie zadan, mam juz zaczac czyszczenie wioski z orkow, czy co ? ;]

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Jest taki manewr, że Grompel ma pokazać Ci skąd atakują... już zapomniałem dokładnie kto, pewnie gońcy leśni... i wyprowadza Cię poza teren wioski a tym samym schodzicie z oczu reszcie orków. Wtedy właśnie możesz go ukatrupić. Mam nadzieję, że dobrze pamiętam i nic nie pokręciłem.

Dołączona grafika

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi