crashu Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Od jakiegoś czasu mam problem z dyskiem (a może gdzieś indziej tkwi przyczyna tego) otóż bardzo często dysk sam przełącza mi się z trybu UDMA5 na PIO. Dodatkowo jak już się przełączy na PIO co jakiś czas słychać jakiś trzask w dysku i zaraz po tym wyraźnie zwolnienie obrotu talerzy. Wtedy to już całkiem nic nie można zrobić, otwieranie menu kontekstowego, czy wchodzenie do jakiegoś katalogu twa bardzo długo. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania dysku, jak rozwiązać ten problem? Używam WinXP SP2, dysk WD Caviar 80GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 zwolnienie talerzy ? , trzaski ? :) .... ja bym sie zainteresowal zasilaczem ... powiedz jaki masz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crashu Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Właściwie to zasilacz żaden konkretny, jak kupowałem pare lat temu to bardziej patrzyłem na to czy mi się obudowa podoba. Jak do tej pory wszystko było dobrze. Chociaż zaczęło się kopać jak zmieniłem karte graficzną, a najczęściej się dzieją szopki gdy oglądam TV przez tuner w kompie. Może to rzeczywiście wina zasilacza. Chyba czas pomyśleć na zakupem czegoś wydajniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 z tego co piszesz wynika ze to raczej wina zasilacza jednak ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Dysk sie przelacza w PIO jezeli wystapi duza ilosc bledow transmisji danych, o ile dobrze pamietam. Przydaloby sie przetesetowac ten dysk jakims programam diagnostycznym, na stronie producenta powinien jakis byc. Sprawdz tez tasme od dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crashu Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Dysk już był skanowany (wszystkie typy skanowania przeszedł bez żadnych błędów), taśma też wymieniona, więc to raczej odpada. --- Ciekawe. Właśnie przestawiłem tryb dysku na Multiword DMA 2 w IDETool ze sterowników VIA i póki co zaczęło działać dobrze. Edytowane 19 Lutego 2005 przez crashu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...