Skocz do zawartości
crashu

Dysk Sam Przełącza Się Z Udma Na Pio.

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam problem z dyskiem (a może gdzieś indziej tkwi przyczyna tego) otóż bardzo często dysk sam przełącza mi się z trybu UDMA5 na PIO. Dodatkowo jak już się przełączy na PIO co jakiś czas słychać jakiś trzask w dysku i zaraz po tym wyraźnie zwolnienie obrotu talerzy. Wtedy to już całkiem nic nie można zrobić, otwieranie menu kontekstowego, czy wchodzenie do jakiegoś katalogu twa bardzo długo. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania dysku, jak rozwiązać ten problem? Używam WinXP SP2, dysk WD Caviar 80GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to zasilacz żaden konkretny, jak kupowałem pare lat temu to bardziej patrzyłem na to czy mi się obudowa podoba. Jak do tej pory wszystko było dobrze. Chociaż zaczęło się kopać jak zmieniłem karte graficzną, a najczęściej się dzieją szopki gdy oglądam TV przez tuner w kompie. Może to rzeczywiście wina zasilacza. Chyba czas pomyśleć na zakupem czegoś wydajniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk już był skanowany (wszystkie typy skanowania przeszedł bez żadnych błędów), taśma też wymieniona, więc to raczej odpada.

---

Ciekawe. Właśnie przestawiłem tryb dysku na Multiword DMA 2 w IDETool ze sterowników VIA i póki co zaczęło działać dobrze.

Edytowane przez crashu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi