Skocz do zawartości
karlooR

Wypasiony Komp? Zobacz !

Rekomendowane odpowiedzi

mam zamiar i (kase ok 6tys :) ) aby zakupić coś takiego:

Intel Pentium 4 630 (LGA775) 3.00 GHz HT (Prescott) BOX

Asus P5AD2E Premium Intel 925XE + Lan 1Gb + SATA Raid + Wifi

GeIL Dual 2x 512MB DDR2 667 MHz

Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Retail

Grafa???? jaka za ok 1000zł???

2x Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160827AS 8MB Serial ATA / NCQ

Thermaltake SHARK albo TSUNAMI

i to chłodzenie http://mcs.pc.pl/produkt425.html

jakieś inne probozycje ?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co przeplacac na Pentiuma??Grafa?GF6800

1285411[/snapback]

no comments

puknij sie 2x zanim cos równie mądrego napiszesz

grafa only 800xl -bedzie ciut drozej -kolo 1200 ale warto dołozyc niz cierpiec katusze z gf6...

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo wezmiesz modowalnego 6800LE(taniej wyjdzie) albo dorwiesz w granicy 1000zl GF6800.Moglbys dolozyc na cos z Radkow rezygnujac z przereklamowanych i mniej wydajnych od Athlona Pentiumow,choc wtedy nie wiem jak wygladac bedzie kwestia plyty glownej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebne komentarze per3z - przecież on chce Intela (pisze w topicu INTEL a nie ogólnym) wiec jesli potrafisz poradzić to proszę poradź ale merytorycznie nie via wojna Intel-Amd.Taka wojna przecież jest na korzysć nam userom (walka na ceny i jakość) ale niektórzy widze zapętlają się bezwiednie i stają po stronie potentatów ganiąć wszystko co konkurencji - no chyba ze za to płacą :)

pozdrawiam

Edytowane przez flash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko jasne - z "Intelowcami" ?? ja tam czuje sie człowiekiem nie związany w szczególnie "miłosny" sposób z taką czy inną firmą - ja za to płacę bo jest dobre jesli nie to zmieniam ale nie ma co szufladkować - oj zapętlenie jednak jest - przepraszam jesli to kogoś urazi ale jesli ktoś nie widzi wszystkiego a tylko wybiórczo patrzy... ja szanuje obie platformy i potrafię znaleźć w nich wiele dorych stron ale to ze wybrałem jedną nie znaczy ze jestem fanatykiem!!! - bo tak mysląc - szkoda gadać... Kazdy ma swoje zdanie Ty rownież - nie zawsze jednak tylko opłacalność bierze górę - nie bierzesz tego pod uwagę?? widać nie... Zapewniam Cię ze większosc uzytkowników obu platform to zwykli ludzie i nie pieklą się z powodu konkurencji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem,ale w moim przypadku stosunek cena/wydajnosc to priorytet.Dlatego czesciej mam do czynienia z Athlonami,jako ze moim zdaniem posiadaja wiekszy zapas mocy(niskie taktowania),no i przede wszysttkim-kosztuja mniej.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wypowiadalem sie takze na podstawie testu z Chipa,tam np.6600 GT wypada o kilka pkt lepiej niz 9800 pro...Do tego configa 6800,chyba ze masz zamiar doplacic jeszcze troche...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta wojna AMD - Intel jest bez sensu... przecież wszystko zalezy od zastosowań. Sam jestem posiadaczem AMD, ale jakbym nałogowo kodował filmy lub pracowal np.: w 3dMax Studio, to juz zbierałbym na P4.

To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta wojna AMD - Intel jest bez sensu... przecież wszystko zalezy od zastosowań. Sam jestem posiadaczem AMD, ale jakbym nałogowo kodował filmy lub pracowal np.: w 3dMax Studio, to juz zbierałbym na P4.

To tyle.

1285843[/snapback]

Ale ja właśnie (prawie nałogowo koduje filmy) i w tym rzecz dlatego wg mnie pentium z nowej rodziny z dużą podręczną pamięcią będzie lepszy.W HL2 albo CS:SOURCA też grywam w między czasue więc grafa wporzo - wybiore radka x800 ... jakiegoś tylko niewiem jakiej firmy bo wszystkie oferują dobre chłodzenie które ja od razy zdemontuje narazie mam sappiere i niewiem czy jest coś lepszego - może asus??Radka dlatego że podobno jest w nim dużo lepsze wyjśćie na TVka a dla mnie to ważne.Pamięci 667Mhz bo komputer kupuje na okres 2 lat mniej więcej a świat idzie do przodu i pamięci 667 wejdą tak szybko jak weszły 533 -zastosowanie -oprócz kodowania filmów jak to powiedzieliście nałogowego zajmuje się także grafiką komputerową a to jest niezbędne

Uważam że ( o ile będe miał szczęście ) to nakręce tego pentiuma z 3.0 (ewentualnie 3.2) do jakiś 4.O a ta grafa jak się podkręca ?? powiedzmy ten radek x800 w jaką firme zainwestować??porsze jeśli można o dokładny model??pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzmy ten radek x800 w jaką firme zainwestować??porsze jeśli można o dokładny model??pozdrawiam

1285968[/snapback]

nie ma wiekszego znacznia

wszystkie prezenyują ten sam poziom jakosci ,róznice w cenie wynikaja z firmy i zawartosci pudełka

polecam sapphire , his , gigabyte , asus -kolejnosc obojetna - ale jak mówie nie ma to znacznie bo karty sa identyczne -oblookaj tylko na które jest np 3 lata gwary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nałogowo kodujesz filmy to pentium ale nie ze względu na pamięć L2 tylko hiperthreading. Dzięki niemu zostawia DALEKO w tyle AMD (w tym zastosowaniu). AMD za to jest leprzy w grach i chyba nikt tego niepodważy. Oczywiście jeśli chodzi o odpowiadające sobie modele.

A co do grafy.

1. x800XL - bardzo wydajna grafa za niewygurowaną cenę, mniejwięcej odpowiednik wydajnościowo mojej grafice, może minimalnie wydajniejsza, ale słabsza od pełnowartościowego 6800GT.

2. 6800GT (asusa) ten co ja mam jak znajdziesz jeszcze w przystepnej cenie 1300zł.

3. 6600GT - w sumie niewiele mniej wydajna grafa, a dużo tańsza. Czasem żałuję że jej nie wziłem.

4. 6800 (winfast) - bardzo dużo modeli moduje się na 16p, co też stawia tą kartę bardzo wysoko :P.

Moim zdaniem wszystkie te grafy są warte swojej ceny. Bierz co chcesz, a napewno niepożalujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli można jeszcze cos dodać do platformy.....

Moim zdaniem inwestycja w płyte na i915/925 jest na razie bez sensu, podobnie, jak DDR2.

Chyba lepiej wybrać np.: Asusa p5p800 lub abita AS8... obie obsługuja serie 6xx P4.

Co do pamięci.... lepiej brac coś na TCCD lub BH5/6. Wychodzi taniej, a przy CPU 3,2Ghz masz przy FSB250 dokladnie 4Ghz z procka. Takie pamięci na pewno to pociagną. Zobacz sobie zreszta konfig _VIP_ a, on też zajmuje sie kodowaniem video. Co do grafy: nie wypowiadam się.

Aha... jeszcze jedna sugestia...z mojego doświadczenia w tej branży wynika, że firmy tak często zmieniają swoje pomysły na przyszlość, że absolutnie nie można myśleć: "Teraz zrobię tak, żeby za rok, czy dwa tylko zmienić grafę, czy CPU.. ". Z mojego doświadczenia: bezsens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

per3z, zagubiles sie gdzies w okolicach willamate.

Zniknij stad.

Sprzet godny pozazdroszczenia i rozpier***** wszystko co na AMD.

1290765[/snapback]

Ty tez nie przesadzaj z tymi komentarzami bo wojny AMD v Intel wybuchaja po komentarzach w twoim stylu

Uspokuj ise troche zanim bedziesz chcial napisac cos takiego ponownie...

Co do wyboru jezeli kodujesz filmy to tylko intel ( z czalym szacunkiem jakim darze amd ale intel w tym zastosowaniu po prostu gniecie athlony :D )

co do ramu, tez nie jestem pewny czy oplaca sie isc w ddr2, ale jezeli juz chcesz isc w intela 925 to na twoim miejscu kupilbym Fatal1ty AA8XE, plytka miodnaja :rolleyes: jak czytalem w TomsHg to jedyna rzecz jaka chamowala ta plyte podczas OC byl.... procek :blink: czyli niezla jest :wink:

grafa szfirek x800xl ja bym polecal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi