Skocz do zawartości
madster

Nforce4 I Ntune Czy To Działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mam problem. Mam płytę gigabyte ga-k8nf-9 athlona 64 3200+ (no to nawet mi się podoba) i niemogę odpalić nTune 2.0 . Zaraz po uruchomieniu tego programu wiesza mi się komputer. O co chodzi czy ktoś miał taki sam problem czy ten programik niewspółpracuje z nForce 4 ? Z góry dzienki za odpowiedzi. pOzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak miałem K8NF-9 odpalał się - ale poza monitoringiem i benchmarkiem nic nie dawał

1285704[/snapback]

Wogule ta płyta jest jakaś dziwna niewiem co to może być ale jak mam zainstalowane nażedzie gigabayte do podkecana procka to niewiem czemu gry mi się przycinaja i niema aktywnych 2 opcji. Dziwne może to bios jest niedopracowany albo coś innego niewiem. :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

U mnie komputer też się wiesza po odpaleniu ntune, mimo, że jest idealnie stabilny (przetestowany prime przez kilkanaście godzin…). Zwiecha sprzętowa- kursor przestaje reagować na ruchy myszką, dzwięk przestaje się wydobywać z głośników, nic nie odpowiada, nawet lampki od klawiatury nie można wyłączyć…

Podobno ten programik współpracuje tylko z wersjami nForce4 Ultra & SLI…

POZDRAWIAM,

Łukasz P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEeee kombinujecie...

Zaladujcie nowe stery moze cos pomorze.

Mi dziala normalnie a nie mam sli (znaczy nie wiesza kompa) a nie podkrecalem tym dziadostwem, nawet nie wiem na jakiej zasadzie on dziala.

Najlepsza metoda podkrecania ro BIOS ludziska ctrl+f1 w biosie i macie zabawe na calego.

Poszperajcie na forum a dowiecie sie wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEeee kombinujecie...

Zaladujcie nowe stery moze cos pomorze.

Mi dziala normalnie a nie mam sli (znaczy nie wiesza kompa) a nie podkrecalem tym dziadostwem, nawet nie wiem na jakiej zasadzie on  dziala.

Najlepsza metoda podkrecania ro BIOS ludziska ctrl+f1 w biosie i macie zabawe na calego.

Poszperajcie na forum a dowiecie sie wszystkiego.

1286887[/snapback]

<_< Mi nie chodzi o podkręcanie narazie (wiem jak to się robi) tylko o nTune żeby działało. A czy macie tak że jak zainstalujecie firewalla tego firmowego nvidia to po pierwsze niema ikonki na pasku, po drugie automatyczna kontrola programów niedziała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wypadku zwiecha sprzętowa występuje nie tylko w ntune ale także, jak ostatnio zauważyłem, w SiSoftware Sandra Professional 2005->Information Module->ATA/ATAPI Information->i teraz wybieramy kontroler na którym znajduje się dysk twardy, u mnie jest to ATA Controller 2. Zawiesza się zaraz po wybraniu tej opcji lub za drugim razem!!!

Sprzęt nie podkręcany, idealnie stabilny (prime i super pi wytrzymuja >10h), zasilacz cheftec 420W, płyta GA-k8nf-9, segate 160GB sata ncq… Wszystkie temperatury i napięcia w normie...

Sugeruje to na problem z dyskiem, kontrolerem dysku, chipsetem płyty głównej lub sterownikami…

Mam już tego dosyć, z tą płytą jest tyle problemów, że zaczynam powoli żałować zakupu…

EDIT

Wcześniej instalowałem najnowsze stetrowniki, ze strony nVidia do geforce4- nvidia nforce standalone drivers… Gdy chciałem dziś zainstalować sterownik chipsetu płyty głównej ze strony gigabyte, windows wyskoczył z… niebieskim ekranem śmierci i komunikatem o błędzie sprzętowym- stop… oO

Szybki reboot i udało się jakoś te sterowniki zainstalować i Sandra już nie wiesza kompa, ale nadal bardzo skutecznie robi to ntune…

Co jest grane?

POZDRAWIAM,

Łukasz P.

Edytowane przez TheOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wypadku zwiecha sprzętowa występuje nie tylko w ntune ale także, jak ostatnio zauważyłem, w SiSoftware Sandra Professional 2005->Information Module->ATA/ATAPI Information->i teraz wybieramy kontroler na którym znajduje się dysk twardy, u mnie jest to ATA Controller 2. Zawiesza się zaraz po wybraniu tej opcji lub za drugim razem!!!

Sprzęt nie podkręcany, idealnie stabilny (prime i super pi wytrzymuja >10h), zasilacz cheftec 420W, płyta GA-k8nf-9, segate 160GB sata ncq… Wszystkie temperatury i napięcia w normie...

Sugeruje to na problem z dyskiem, kontrolerem dysku, chipsetem płyty głównej lub sterownikami…

Mam już tego dosyć, z tą płytą jest tyle problemów, że zaczynam powoli żałować zakupu…

EDIT

Wcześniej instalowałem najnowsze stetrowniki, ze strony nVidia do geforce4- nvidia nforce standalone drivers… Gdy chciałem dziś zainstalować sterownik chipsetu płyty głównej ze strony gigabyte, windows wyskoczył z… niebieskim ekranem śmierci i komunikatem o błędzie sprzętowym- stop… oO

Szybki reboot i udało się jakoś te sterowniki zainstalować i Sandra już nie wiesza kompa, ale nadal bardzo skutecznie robi to ntune…

Co jest grane?

POZDRAWIAM,

Łukasz P.

1287185[/snapback]

Masz rację z tym kontrolerem sprawdzę pod sandrą twoje obiawy. Umnie tak jest że czasami dysku na kontroleże 1 niewykrywa lub po restarcie pokazuje mi " błąd ładowania systemu" i muszę windowsa instalować od nowa. Jako masz dysk lub dyski ? U mnie jest segate 40GB master i sygate 20Gb slawe. Może coś w tym jest. A czy działa ci w eazytune5 2 srodkowe opcje Mib i CIA oraz Fan kontrol??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Smart Fan i CIA MIB tez mi nie działa w easytune5. Ale ta płyta nie pozwala na kontrolowanie obrotami wiatraków, więc np. w SpeedFun tez ta funkcja nie będzie działać

2. Mój dysk: Seagate 7200.7 Barracuda 160GB NCQ

3. W podglądzie zdarzeń systemowych mam coś takiego:

"Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk0\D."

Mam nadzieje, że to nie walnięty dysk tylko kwestia jakiejś chorej konfiguracji systemu spod znaku literek xp...

EDIT

Gdy wybiorę w „Standard CMOS Features”-> „IDE HDD Auto-Detection” dla jakiegokolwiek dysku sata (IDE Channel >1) wtedy BIOS wyświetla dziwne kolorowe krzaczki i się zawiesza… Dziwna sprawa, zważywszy na to, że BIOS podczas bootowania rozpoznaje dobrze wszystkie podłączone napędy.

Też tak macie?

Edytowane przez TheOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem i ciekawy jestem jakie jest jego rozwiązanie.

Napisałem do Gigabyta (powinni troche bardziej troszczyc się o klienta a nie odsyłas do strony centrali ) w sprawie tego problemu i ciekawe czy odpiszą i jesli tak to kiedy. Pisałem do niech jeszcze w sprawie obsługi przez płytę technologi NCQ gdyż takowy posiadam i nie wiem za boardzo gdzie to sprawdzić a w jedych czaspismach i piszą że jest a np na stonie nvidii nie ma o tym ani słowa .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi