Skocz do zawartości
Owee

GIGABYTE GA-7VAX (KT-400) - PROBLEM ! PROSZĘ POMÓŻCIE !

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem własnie płytę GIGABYTE GA-7VAX (VIA KT-400) i mam dosyć nietypowy problem. Otóż płyta wykrywa wszystkie urządzenia na kanałach IDE w trybie PIO-4 !!! Obojętnie co bym nie wsadził - DVD ATA-33 czy DYSK ATA-100 (i to na osobnych kanałach) Płyta wszystkie urządzenia wykrywa w PIO-4. Grzebanie w biosie nie dało rezultatu. Obojętnie czy dam kanały na AUTO czy na ATA-33/66/100/133 i tak wszystko jest w PIO-4. Czy ktoś ma tą samą płytę i podobne problemy (i udało mu się je rzowiązać) ? POMÓŻCIE !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadam wszystkim:

1. Tak - PIO-4 jst w ekranie POST - czyli w tabelce - więc via 4in1 tu nic nie ma do rzeczy.

2.System operacyjny mam W2K Prp PL

3. Tak mam taśmy 80 żyłowe na obu kanałach

4. Bios jest w wersji F4 tak pokazuje na ekranie startowym wieć nie wiem czy tu update coś da !

Panowie tu system i soft nic nie mają do rzeczy bo to pio-4 jest pojazywane jusz na ekranie POST czyli w tabelce !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jezu - a ja ci mówię że to nic nie daje ! Man najnowsze via4in1 i to nic nie daje ! Poza tym jest dołączony do softu na cd taki programik IDE Tool i tam jest pokazane że kontroler dysków na płycie obsługuje do max PIO-4 i UDMA-33.Ale to i tak nie ważne bo to nie jest normalne żeby wszystkie urządzenia w tabeli (ekran POST) były wykryte w trybie PIO-4 ! NI mów mi że to nie ma znaczenia bo skoro pokauje tak a nie inaczej to zanczy że ma, poza tym zawsze tak było. Kto ci powiedział że to co tam jest pokazywane nei ma zanczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jezu - a ja ci mówię że to nic nie daje ! Man najnowsze via4in1 i to nic nie daje ! Poza tym jest dołączony do softu na cd taki programik IDE Tool i tam jest pokazane że kontroler dysków na płycie obsługuje do max PIO-4 i UDMA-33.Ale to i tak nie ważne bo to nie jest normalne żeby wszystkie urządzenia w tabeli (ekran POST) były wykryte w trybie PIO-4 ! NI mów mi że to nie ma znaczenia bo skoro pokauje tak a nie inaczej to zanczy że ma, poza tym zawsze tak było. Kto ci powiedział że to co tam jest pokazywane nei ma zanczenia ?

to jak wszysko wiesz to radź sobie sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj - mi chodzi o to żeby na ekranie POST urządzenia były wkrywane w takich trychach w jakich mają pracować ! To jest podstawa ! Jak płyta zafixsuje urządzenia w PIO-4 to co mi da jakiekolwiek gdzebanie w systemie !? W ogóle masz taką samą płytę ? Bo jak nie to dzięki za takie rady z drugiej ręki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj - mi chodzi o to żeby na ekranie POST urządzenia były wkrywane w takich trychach w jakich mają pracować ! To jest podstawa ! Jak płyta zafixsuje urządzenia w PIO-4 to co mi da jakiekolwiek gdzebanie w systemie !? W ogóle masz taką samą płytę  ? Bo jak nie to dzięki za takie rady z drugiej ręki....

słuchaj no

chciałem Ci pomóc ale jak nie chcesz to skocz mi na wałek

jaką mam płyte to widac w konfigu ale nie ma to wiekszego znaczenia jak sądze(KONTROLERY NA WIEKSZOSCI MOBO SĄ TE SAME)

trudno zeby w biosie pokazywało co innego niz w systemie!!!!!

JAK ZMIENISZ W SYSTEMIE TO PO RESECIE W BIOSIE BEDZIE TEZ OK ALE RÓB SOBIE CO CHCESZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. To że pokazuje PIO-4 to grzyb, u mnie też tak pisze ale obok UDMA-5 (ATA100). Sprawdź jakimś programem do testowania dysków lub Sandrą2002 (powinno być przy UDMA100 ok. 26-27k.) lub chociażby PCMarkiem2002 (powinno być przy UDMA100 ok. 1000). Jeżeli te wyniki będziesz miał zaniżone znacznie to wtedy zajmiemy się dalej problemem.

Napisz też jaki masz Bios AWD czy Ami i którą wersję.

Pozdr.

Czekam na odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusza przepraszam że się zirytował (nie chciałem cię jakkolwiek obrazić) a witkowi dziękuje za pomysł ze sprawdzeniem urządzeń przy pomocy SS Sandry.

nie zitytowałeś mnie ale tylko troszeczkę podkurzyłeś-ale ok

spróbuj tak jak pisałem-nic nie ryzykujesz a wydaje mi sie ze pomoze

odinstaluj w systemie kontrolery ide -przeresetuj kompa i w biosie daj na wykrycie napędów(hdd...-nie pamiętam teraz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli plyta wykrywa urzadzenia w trybie Pio to one beda tak samo dzialaly w Windowsie i nie wiem co maja do tego 4in1 .

Kolega Owee ma wiec racje .

Ja raczej polecam zmiane tasm , wypiecie wszystkich urzadzen i np. podlaczenie tylko dysku .

A i powiedz co za urzadzenia masz podlaczone do kontrolera IDE , i czy z dyskiem nie jest na jednej tasmie np cdrom ?

Biosa oczywiscie sobie zrestartowales .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera jasna !!! Właśnie skończyłem testy dysku przy pomocy Sisoft Sandry 2002 Pro.... Mój WD600JB (60GB, 8mb cache) ma..... 16 MB ! transferu w zapisie i chyba z 18mb w oczczycie !!! Boże... tosz to tragedia - teraz jestem pewien że PIO-4 jest zafixowane pod windą... PANOWIE, KTOKOLWIEK POSIADAJĄCY PŁYTĘ GIGABYTE GA-7VAX NIECH MI POMOŻE BO MNIE ZARAZ SZLAG TRAFI ! A co do taśm to do dysku używam ORYGINALNEJ taśmy ATA-133 dołączonej do płyty głównej, ale sprawdzałem tesz na innych płytach ATA-100 - cały czasz to samo - co bym nie wsadził i obojętnie na jakiej taśmie na ekranie POST WSZYSTKIE urządzenia są wykrywane i ustawiane w tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>ym PIO-4 !

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera jasna !!! Właśnie skończyłem testy dysku przy pomocy Sisoft Sandry 2002 Pro.... Mój WD600JB (60GB, 8mb cache) ma..... 16 MB ! transferu w zapisie i chyba z 18mb w oczczycie !!! Boże... tosz to tragedia - teraz jestem pewien że PIO-4 jest zafixowane pod windą... PANOWIE, KTOKOLWIEK POSIADAJĄCY PŁYTĘ GIGABYTE GA-7VAX NIECH MI POMOŻE BO MNIE ZARAZ SZLAG TRAFI ! A co do taśm to do dysku używam ORYGINALNEJ taśmy ATA-133 dołączonej do płyty głównej, ale sprawdzałem tesz na innych płytach ATA-100 - cały czasz to samo - co bym nie wsadził i obojętnie na jakiej taśmie na ekranie POST WSZYSTKIE urządzenia są wykrywane i ustawiane w tym <span style="color:red;">[ciach!]</span>ym PIO-4 !

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!

wielkie sorry za takie pytanie (b.lamerskie) ale

dobrze podpiołeś tasmę??tzn. zielonym koncem do zielonego złącza na płycie-objawy dokładnie takie same jak u kumpla jak sobie koncówke która miała isc do kontrolera dał do hdd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w POSTcie widzi PIO-4 to prawdopodobnie w biosie jest wyłączone UDMA - spróbuj wyłączyć - zapisać bios - restart i ponownie włączyć - może to coś da  :?

Raptor-tak poza konkursem -te elixirki 266 biegają na takich timingach na 171fsb????no -szacuneczek

powiedz jeszcze jak chłodzisz grafę i jak doszedłeś do tego wyniku w 3dmarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz - ale ja mam wlaczone udma na obydwu kanałach - zrozum ze w windzie wszystko jest OK. Żadnych konfliktów. Ale wyniki sandry nie kłąmią mimo to widać po nich że obowiązuje PIO-4 - obojętnie co by winda nie pokazywała... zrozum że winda tu nic nie ma do rzeczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...