kilof Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Witam, mam taki problem, że chcę podłączyć dysk twardy na IDE1 jako master, a CD-ROM jako master na IDE2 (oczywiście 2 taśmami :wink:). Ze stacją dysków nie było problemów - konfiguracja zworek była na niej, to ustawiłem na "master". Mam jednak dylemat odnośnie dysku twardego. Na stronie producenta znalazłem coś takiego: 2 to chyba single master?! W każdym razie jak tak ustawiłem, to niestety nie działa. Kiedy włączam komputer, to nie może znaleźć żadnych dysków i po kilku sekundach się wyłącza. I to jest 2 pytanie: Czy to normalne, że w przypadku niewykrycia dysków komputer się wyłącza? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Dyski WD sa pod tym wzgledem dziwne i oferuja jeden dodatkowy stan: master i nic wiecej (pojedynczy dysk). master + cos (jesli bedzie podpiety tylko dysk to BIOS zglupieje i nic nie wykryje). Ja wymuje zworke kiedy chce miec tylko dysk podpiety, rowniez mam WD 40GB. Edytowane 19 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilof Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Czyli mam podpiąć wszystko pod IDE1 jedną taśmą i będę miał primary master disk - dysk twardy i primary slave - cd-rom, a secondary master i slave - none? Bo wtedy mam jeszcze 1 pytanie :razz: : Czy do master disk musi być wpięte czarne złacze taśmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 NIe ma prawa nic głupieć jeśli jest tylko jeden dysk! Mam WD80JB ale tam master (i możliwy drugi dysk) jest jak nie ma zworek wogóle. Z tego co zamieściłeś to daj tak jak na 3 i dysk na koniec taśmy. Pozdrawiam! OT. WD ma porypane te ustawienie zworek ale miałem kiedyś dysk firmy Echostar czy jakoś tam. Byla tam nalepka na której było chyba z 8 stanów. od takiego bez zworek do takiego z 4 zworkami i jeszcze ich kombinacje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilof Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Dobra, podłączyłem inny dysk - Spinpoint SV4002H 40GB na IDE1, a CD na IDE2 i wykrywa dyski, ale komputer nadal wyłącza się po kilku sekundach! Czym może to być spowodowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MentosOvsky Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Moim osobistym zadniem WD jest na master bez zworek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...