ra-v Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Wziąłem sie za nauke turbo pascala... i dośc dobrze mi idzie... jednak mam pewien problem bo niektóre polcenia np. Delay(x) nie działają mi na moim komplikatorze... jest to turbo pascal 5.5 Byłbym wam wdzięczny gdybyście podali mi linki do jakichś lepszym programów do pisania w pascalu... na googlach szukałem i nic ciekwago nie znalazłem... Z góry dziex ___________________________ PoZdRo FoR aLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) A dopisales informacje aby zaladowal odpowiedni modul? Delay jest chyba w crt, a wiec za napisem 'program nazwa' (w nastepnej linii) dodaj 'uses crt;'. Edytowane 19 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 tak napisałem uses str; wszystko jest tak jak powinno bo sprawdzałem dokładnie... to chyba program szwankuje...:(( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 uses srt; ? Delay jest w crt, sprawdzilem przed chwila: program blah;uses crt;var i : integer;begin clrscr; for i := 1 to 10 do begin writeln('Blah'); Delay(1000); end;end.Kompiluje sie i dziala bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 wiem pomyliłem sie pisząc na klawiaturze...sorki... a jaki ty program używasz bo ja ścągnąłem inny... przynajmniej wygląda inaczej... podaj mi nazwe tego programu... heh link do ściągnięcia jak masz to możesz podać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 ściagnąłem dev pascal wygląda zupełnie jak twój komplikator....napisałem program... wygląda on tak: USES CRT; VAR imie:string[10]; liczba1,liczba2:longint; BEGIN WRITLEN('Jak masz na imie?'); READ(imie); WRITELN('Witaj ',imie,'. Życze miłego dnia!!!'); delay(3000); WRITELN('Podaj jakąś liczbę'); READ(liczba1); WRITELN('Teraz podaj tą samą liczbe pomnożona przez 2.'); READ(liczba2); IF liczba1*2=liczba2 THEN BEGIN Writlen('Brawo!!! Umiesz liczyć!!!'); sound(2200); END; Else BEGIN writlen('Co ty ośle liczyć nie umiesz ?!'); delay(3000); Writlen('Program ulegnie samodestrókcji za '); writlen('5'); delay(1000); writlen('4'); delay(1000); writlen('3'); delay(1000); writlen('2'); delay(1000); writlen('1'); delay(1000); writlen('BUUUUUM!!!!'); delay(1000); halt; END; READLN; END. wpisałem go w komplikatorze ... klinąłem comile... ale ocs nie działa... co mam zrobic aby zadziałało....pomóżcie....! ------------------ What can I do now ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Przy takiej ilości błędów nie ma mozliwości zeby ten program działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Przy takiej ilości błędów nie ma mozliwości zeby ten program działał. 1287263[/snapback] A mozecie mi powiedzieć gdzie tu śa błędy ?!... ja sie dopiero co ucze ... :) ------------------------- What is going on ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Od czego zaczyna się program? [na początku czegoś brakuje] writlen > Co to? I do tego wypadałoby wyłączyć dzwiek jak się go już włączy. if ... then begin ... end [tu ma nie być ';'] else ... end; I jeszcze mozna by wstawić cos takiego, ale gdzie i zamiast czego już sam pomysl var i:byte; for i:=5 downto 1 do begin writeln(i); delay(1000); end; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 a czego brakuje na poczatku ?! w kursie który przerabiam nie ma napisane o niczym innym mozesz sobie zjarzeć http://turbopascal.skryptoteka.pl/index-noflash.html ------------------- What is going on ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Program Nazwa_programu; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) wiem pomyliłem sie pisząc na klawiaturze...sorki... a jaki ty program używasz bo ja ścągnąłem inny... przynajmniej wygląda inaczej... podaj mi nazwe tego programu... heh link do ściągnięcia jak masz to możesz podać 1286776[/snapback] Program napisalem samemu, to zadna wielka filozofia. Kompilowalem go za pomoca Free Pascal na Linuxie. Identyczny programu bedzie dzialal na Turbo Pascalu. Swoja droga koszmarny ten kurs. Gosciu chyba nigdy nie slyszal co to jest poprawne formatowanie tekstu i jego czytelnosc. Edytowane 20 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Swoja droga koszmarny ten kurs. Gosciu chyba nigdy nie slyszal co to jest poprawne formatowanie tekstu i jego czytelnosc. 1287342[/snapback] W takim razie jaki kurs polecacie ?! ------------------------------- =====>Rafcio<==== Edytowane 20 Lutego 2005 przez ra-v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Dobra mniejsza o to.... Zaczałem kombinować w dev pascalu i cos mi sie chyba udało... tylko że teraz wyskakuje taki błąd... Dodałem go w załączniku... looknijcie sobie... I jakbyście mogli mi powiedzieć co zmienić w ustawieniach aby to nie wyskakiwało !...PLISSSSSS.... Bo mysle że to coś trzeba zmienic w ustawieniach...:D ------------------------------ My comp is the best :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oles Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Najlepiej pisz w zwykłym TP7.0 (Turbo Pascal 7.0 - jeśli masz do niego dostęp) ew. TP5.5 z łatką likwidującą runtime error 200 (występuje przy użyciu w programie funkcji delay na komputerach szybszych niż (chyba) 200MHz). Praktyczny kurs pascala dla początkujących masz na Centrum Programisty i Webmastera Pozatym polecam książkę "Algorytmy + struktury danych = programy" autorstwa Niklaus'a Wirth'a, która skupia się raczej na technikach programowania niż na samym języku, ale jest to podstawowe kompedium wiedzy każdego programisty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...