Skocz do zawartości
Przemo1980

Jak ustawić te jumperki?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się upewnić co do ustawienia jumperków na płycie głównej.

Jest to model ECS K7VTA3 BLR VIA333 RAID:

a o to co mam w instrukcji:

Jumper: JP1 - Type: 3-pin - Description: Clear CMOS - Setting (default): 1-2: Normal, 2-3: Clear

fabrycznie ustawione na Normal

Jumper: JP3 - Type: 3-pin - Description: BIOS Protect - Setting (default): 1-2: Disable, 2-3: Enable

fabrycznie ustawione na Disable

Jumper: JP4 - Type: 3-pin - Description: CPU frequency select - Setting (default): 1-2: 100MHz, 2-3: 133MHz

fabrycznie ustawione na 100MHz

Jumper: J1 - Type: 2-pin - Description: Chassis detect - Setting (default): Short 1-2: Case Open, Open 1-2: Case Close

w tym przypadku nie ma założonego jumperka

Fabryczne ustawienia są prawidłowe, czy jednak muszę coś zmienić?

Jeszcze dolączam to co jest napisane na temat ustawień w instrukcji:

JP1 - Enables you to clear the BIOS. Follow these instructions:

2. Turn the system off.

3. Short pins 2 and 3 on jumper 1.

4. Return the jumper to the normal setting.

5. Turn the system on. The BIOS is returned to the default settings.

JP3 - Enables you to prevent the BIOS from being updated (flashed). Set the jumper to disabled if you are going to update your BIOS. After updating the BIOS, return it to the default setting (enabled). For instructions on updating the BIOS refer to Chapter 3.

JP4 - Use this jumper to select the CPU frequency.

J1 - This connector allows the user to detect unauthorized instrusion to the case. It will alert the user with a warning message when the case is turned on.

Oczywiście mniej więcej wiem o co chodzi, ale jednak chce sie upewnić w 100%. Te jumperki są opisane w instrukcji płyty, więc rozumiem że po ich prawidłowym ustawieniu o sprzęt mogę być spokojny?

Na pokładzie będzie :

AMD ATHLON XP 1600+ /266

DDRAM 256MB PC2700 333

do tego obudowa CODEGEN MIDI ATX 6003L 300W

Sorki za tak długi post. Jeśli ktoś by zechciał pomóc lamerowi, byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]JP1 - 1-2

JP3 - 2-3 (żeby Ci wirus biosie nie poniszczył) - przed zmianš biosu na nowszy 1-2

JP4 - 2-3 = 133MHz FSB

To tyle. :wink:

dzieki

A już tak z ciekawości, czy mogłoby coś wysiąść gdyby ustawienia były nieprawidłowe? Czy w tym przypadku jest to możliwe, a jeżeli tak to o jakie ustawienia chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zepsuć by się nic nie zepsuło.

Tylko:

JP1 - bios by się czyścił cały czas - komp. przy ustawieniu ClearCMOS czasem nie wstaje

JP2 - 1-2 bios może zostać "zmodyfikowany" przez wirus, 2-3 nie możesz sflashowac biosu

JP3 - Athlon XP może nie chcieć biegać na 133 MHz FSB lub zgłaszać się jako... Athlon XP 1050MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno, jak wygląda sprawa z ustawieniami w biosie? Czy tam coś można skopać tak że sprzęt wysiądzie? Na co zwrócic szczególną uwagę? Jakieś ustawienia napięcia (procek, pamięć, zasilanie)?

Czy bez żadnych zmian w biosie komputer ruszy?

W instrukcji widze że mam CPU V-Core:

+ 2.5V

+ 3.3V

+ 5V

+ 12V

Rozumiem że chodzi o napięcie dla procka, czy tu muszę coś zmienić, a jeśli tak to które napięcie jest odpowiednie dla mojego?

Sorki za takie pytania, :oops: no ale cóż wiem tyle ile wiem, a w razie czego nie będzie mnie już stać na zmianę sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Zepsuć by się nic nie zepsuło.

Tylko:

JP1 - bios by się czyścił cały czas - komp. przy ustawieniu ClearCMOS czasem nie wstaje

JP1 - uruchomienie komputera przy ustawieniu clear cmos może uszkodzić płytę główną. Nie twierdzę, że akurat tą, ale mi kiedyś przy takim ustawieniu tylko zadymiło się ze ścieżki na płycie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...