Skocz do zawartości
pkp

PROBLEM!!! Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

jestem nowy i mam od wczoraj (jak dla mnie) poważny problem,który przedstawia się następująco:

Instaluje jakąkolwiek nową grę (zainstalowałem wczoraj kilka) i po uruchomieniu każdej z nich wyłącza mi się monitor a komputer przechodzi jakgdyby w stan czuwania :cry:

Najlepsze jest to, że wszystkie gry, które wcześniej były zainstalowane chodzą poprawnie.

Czy spotkał się ktoś może z takim problemem. Jesli tak to proszę o wszelkie porady.

Za udzieloną pomoc z góry dziekuje!

ps mój config:

ECS K7S5A, Duron 1000, gf2400mx64mb,256ddr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w już zainstalowanych grach masz ustawioną rozdzielczość - a nowo zainstalowane giery odpalają grafike w tajkiej rozdzielczości/częstotliwości że twoj monitor tego nie obsługuje :(

sprawdz jakiegoś fpp-a w trybie safe mode (wiele gier ma tą opcje) - powinien odpalić bez problemu.

A w czym problem - zmień ustawienia grafiki (jeżeli coś ostatnio mieszałeś) JEŚLI NIE - ŚCIGNIJ KOGOŚ KTO CI TO NAPRAWI (bo zdalnie jest ciężko coś poradzić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za porady ale mysle że problem leży gdzie indziej.

zapomniałem dodac, że niekóre instalowane gierki (np. nhl 2002) wcześniej chodziły bez żadnego problemu (to znaczy miałem je zainstalowane jakieś pare miesięcy temu i chidzły bez zarzutu w 1024x768) wiec chyba teraz po ponownym zainstalowaniu nie uruchamiaja sie jeszcze w wyższej rozdzielczości. ale za rady dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawęże problem

wiadomo już że monitor ma problemy podczas właczania gier z 3D oraz np. podczas wykonywania testu modułu Direct 3D. W dxdiag zastąpienie odświerzania, które obsługuje monitor na odpowiednią wartość pomogło tylko w przypadku gier korzystających z Open GL (które też nie chodziły).

Może teraz ktoś ma jakis pomysł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dla Ciebie dwa szybkie rozwiązania:

Rozwiązanie A (prostsze)

odinstaluj sterowniki do grafy (detonatory) usuń grafę i zainstaluj ponownie

Rozwiązanie B (trudniejsze lub gdy nie zadziała rozwiązanie A :))

Przeinstaluj Windę

Jeśli to nie pomoże daj znać

Ja jednak proponuję Rozwiązanie A ew. ściągnij sobie jakieś inne Detonatory (niekoniecznie najnowsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może leżeć zarówno po stronie zbyt wysokich rozdzielczości, jak i zbyt wyskokich paramterów odświerzania. Podejrzewałbym nawet, że z tym monitorem coś nie tak. Sprawdź komputer na jakimś porządnym monitorze. Gry zazwyczaj jako default przyjmują dość niskie parametry więc dziwne żeby były i tak zawysokie dla sprawnego monitora. Ewentualnie pozostaje możliwość, że uszkodzona jest sama karta graficzna. Dobry pomysł to również reinstalacja detonatorów i co może równie ważne instalacja SIS AGP VXD (np. 1.10)

PS. Jaki masz system operacyjny, czy nie czasem WinXP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System WinMe - reinstalacja w najbliższym czasie nie wchodzi w rachube (20 filmów do obejrzenia załatwionych w trudzie i znoju :wink: )

monitorek Highscreen 1770 IIP - 1 rok więc powinien być ok.

Sprbuje za waszymi poradami przeinstalowac stery a jak nie pomoże to obejrze filmy i żegnaj millenium.

dzieki pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System WinMe - reinstalacja w najbliższym czasie nie wchodzi w rachube (20 filmów do obejrzenia załatwionych w trudzie i znoju :wink: ) 

monitorek Highscreen 1770 IIP - 1 rok więc powinien być ok. 

Sprbuje za waszymi poradami przeinstalowac stery a jak nie pomoże to obejrze filmy i żegnaj millenium.

dzieki pozdr

Przecież reinstalacja nie musi wiązać się z usunięciem filmów (danych) z dysku. Po pierwsze powinny być one na innej partycji niż system. Po drugie jeśli już wszystko jest na jednej to uruchamiasz komputer z dyskietki win98 i ręcznie usuwasz te katalogi, które Ci są niepotrzebne - poszukaj tylko Norton Commandera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...