Skocz do zawartości
boomcak

Mam Problem Z Siecią Bezprzewodową. Pomóżcie Prosz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu AP D-linka ustawionego jako Wireless Client na siec bezprzewodowa z której mam neta. I ciągle dzieje mi sie cos dziwnego, a mianowicie czesto pingi do servera(i AP tej sieci) chodzą po 10 ms i w tedy nie dziala mi net.- normanlne chodza po 2-3 ms. Probowalem na kartach sieciowych, na innym AP i problem sie powtarza. Sygnał mam okolo 70 % ale okropnie skacze.Antene mam SET 19. Probowałem takze na innych system (mandrake) i tez jest tak samo.PROSZE O POMOC! Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w domu AP D-linka ustawionego jako Wireless Client na siec bezprzewodowa z której mam neta. I ciągle dzieje mi sie cos dziwnego, a mianowicie czesto pingi do servera(i AP tej sieci) chodzą po 10 ms i w tedy nie dziala mi net.- normanlne chodza po 2-3 ms. Probowalem na kartach sieciowych, na innym AP i problem sie powtarza. Sygnał mam okolo 70 % ale okropnie skacze.Antene mam SET 19. Probowałem takze na innych system (mandrake) i tez jest tak samo.PROSZE O POMOC! Pozdrawiam.

1287395[/snapback]

sprawdz czy:

- anteny sie widza bez problemow - moze jakies drzewo zaslania albo nie sa skierowane odpowiednio - to moze powodowac problemy (drzewo sciac, zle ustawione przestawic),

- anteny nie sa wzgledem siebie przekrecone (problem z polaryzacja) - jesli tak - poprawic,

- nie ma w poblizu innych sieci bezprzewodowych. jesli sa to na jakich kanalach,. jesli sa na bliskich kanalach, to zmien kanal na inny (oddalony o minimum 3 kanaly od innych sieci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No anteny to sie tak idealenie nie widzą bo druga jest kilka kilometrów ode mnie. No ale sygnal jest spoko czasami a czasmi tak sobie, no i czasem dziala kilka dnie z rzędu a czasem nie dziala prawie wcale. Tylko ja dalej nie moge zrozumiec czemu net nie dziala skoro pingi chodzą (po 15 ms ale chodzą- no i dosyc duz ich gubi.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana systemu duzo nieda. Jaki masz link jesli ponizej 30% to zapomnij to jest bezsensowna inwestycja gdyż net bedzie wolno chodzil bo podrodze gubi 70-80% pakietów. może masz źle ustawioną antene (polaryzaja) albo jakas inna siec siedzi na Twoim kanale i pakiety niemoga trafic. Najlepiej żeby Twoj kanał był 6 albo 7 i był odzielony jednym pustym o drugiej sieci teoretycznie. A w praktyce to krótki kabel i mocna antena oraz dobra karta polecam ralink jest lepsza nawet od dlinka 520 sam testowałem jak cos to na maila ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pingi po 10ms to jeszcze nie dramat... dramatem może sie okazać antena (set 19 ??)... pusc: ping -n 100 -l 1000 i zobacz ile masz utraconych pakietów... może poprostu masz podwilogoconą antene albo złączki... no i dowiedz sie czy nie masz w sąsiedztwie konkurencji na kanale tym co wasz lub sąsiednich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi