Borys_MB Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Mam nagrywarkę Philipsa 2/2/6. Zmieniałem sobie kompa na nowszego i przełożyłem nagrywareczke ze starego do nowego kompa. Problem w tym, że gry uruchamiam program do nagrywania (nero,easy cd creator, winone) to mi sie zawiesza komp. Sprawdzalem to na win98, win 2000 i zawsze jest to samo, wiec nie jest to wina systemu operacyjnego (chyba). Natomiast na starym kompie wszystko działa bez zarzutów. CO MOŻE BYĆ !!!! Proszę o POMOC !!! :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 przepnij ją... spróbuj np. dać ją na IDE2 jako MASTER razem z CD jako SLAVE jeśli nie pomoże , to węszyłbym coś wspólnego z płytą główną (wymuszanie U-dma) , ale mogę się mylić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys_MB Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Przepinałem ją na ID2, teraz jest na master, a cd-rom na slave i dalej się wiesza. Robiłem jeszcze tak, że sama nagrywara była na ID2 i nic. Dziwne rzeczy dzieją sie w momencie, gdy ustawiam ja na master a cd-rom na trzcia zworke zeby sam sie dostosowala. wtedy w biosie pokazuje mi sie dziwne literki a na koncy cd-rw. W windowsie natomiast mam jeden naped i gdy klikne na wysun to mi sie oba napedy wysuwaja. Dziwne też jest to, że po uruchomieniu windowsa raz mam 2 napedy D:, E: , a raz jeden. MOZE TO COS Z USTAWIENIAMI W BIOSIE? Obecnie mam wszystko na Auto dotyczące wyczuwania dysków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 jeśli w biosie masz auto , to powinno być o'k . Przy ustawieniach CDRW master CDROM slave jeżeli bios wykrywa oba urządzenia prawidłowo , a Winda ma problemy z wykrywaniem sugeruję reinstalację systemu , a jeśli to zrobiłeś i nie ma poprawy próbowałbym jakieś dodatkowe sterowniki do CDRW ew. ryzykowna rzecz - upgrade biosu tego CDRW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys_MB Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Zmieniałem system.Wcześniej miałem win98 - wieszał się przy wchodzeniu do programu nagrywającego - teraz mam win 2000 i jest to samo. Też myślałem o załadowaniu nowego biosu, tylko gdzie znależć prawidłowy bios (linki) do Nagrywary Philipsa 2/2/6 to jest bodajze model 3610 Płyte mam Shuttle AV-45GT bez RAID opis tej płyty jest na http://home.cdland.pl/hardware/plyta_shutt...ttle_av45gt.htm A o co chodzi ze sterownikami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper_Tango4 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 A próbowałeś zmienić program do nagrywania? Sprawdź bo może masz uszkodzony kabel IDE W Windzie spróbuj włączyć albo wyłączyć opcję DMA dla nagrywarki Nagrywarkę stanowczo podłącz jako secondary master spróbuj w biosie ustawić ją ręcznie. Przejrzałem oficjalną stronkę Philipsa i tam niestety nie ma biosu do twojej RW (właściwie to tam nie ma żadnego biosu :D do jakiejkolwiek RW) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/...e_eu&s=consumer robisz na swoja odpowiedzialnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Testowanie rozpocząłbym od podłączenia tylko nagrywarki na SECONDARY MASTER. Po instalacji Windows można ewentualnie wrzycić nowe ASPI (zob. na http://www.cdrinfo.pl - w temacie ASPI). Problem może rzeczywiście wynikać z ustawień trybu DMA - więc o ile to możliwe to wyłącz w biosie obsługę DMA i w menadżerze urządzeń Windows. Spróbowałbym też innego programu do nagrywania (np. WinOnCD). Wreszczie pozostaje możliwość, że ta nagrywarka nie pójdzie na tej płycie (małoprawdopodobne ale...). Spróbowałbym też aktualizacji biosu płyty głównej. Płyta jest na VIA, więc Via Service Pack 4in1 oczywiście instalujesz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys_MB Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Wyłączyłem w biosie i w windowsie DMA i wszystko działa przepięknie tylko jakoś wolno tak mi się wydaje. DZIEKI !!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Wyłączyłem w biosie i w windowsie DMA i wszystko działa przepięknie tylko jakoś wolno tak mi się wydaje. DZIEKI !!!!!!Jeśli Twoja płyta oparta jest na VIA to możesz spowrotem załączyć DMA w biosie i zainstalować ViaMiniPort 3.014 i wtedy spróbować wymusić jakiś tryb pracy DMA. http://downloads.viaarena.com/drivers/othe...IDE_MPD3014.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...