Zeniu Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 czesc nosze sie z zamiarek kupna takiego proca i nie wiem ktory wybrac, zalezy mi na odblokowanym mnozniku i niezlym OC, z Troughreda bym wzial raczej wersje JIUHB na stepingu B0 czy to dobry wybor ? ile oplaca sie za to zaplacic ? a moze lepiej jakiegos Thortona ? jezeli tak to jakiego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirat Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Thorton to jest Barton z nieaktywną połową pamięci cache L2, czyli działa jak zwykły Thundebred. Tyle że w przypadku Thortona, jak będziesz miał szczęście, to możesz odblokwoać sobie te dodatkowe 256 kb L2 i cieszyć się bartonem. Jeśli chodzi o OC, to jeden i drugi powinny chulać podobnie (nie pamiętam tylko, jak było z mnożnikiem). Co do serii, to wejdź sobie overclockers.com i sprawdź w bazie jaki tam jest najbardziej podatny i wyszukaj sobie takiego. Tyle. Edytowane 20 Lutego 2005 przez pirat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 no wlasnie a jak z mnoznikiem bo mam plyte jaka mam i z fsb nie poszaleje :( i odblokowany mnoznik by sie przydal jak to jest w thortonach ? ktore wersje maja odblokowany mnoznik i czy takie wogole istanieja ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) no wlasnie a jak z mnoznikiem bo mam plyte jaka mam i z fsb nie poszaleje :( i odblokowany mnoznik by sie przydal jak to jest w thortonach ? ktore wersje maja odblokowany mnoznik i czy takie wogole istanieja ? 1288220[/snapback] Thoroughbred B0 JUIHB - odblokowany mnożnik nietrudno znaleźć. Thorton - jeśli znajdziesz taki który da Ci gwarancję przeróbki na Bartona to warto z mnożnikiem może być kłopot. Najlepiej jednak weź nowego Semprona (Thoroughbred, a najmocniejsze to Barton) masz gwarancję FSB powyżej 230 MHz napewno wyciągniesz - możesz też próbować odblokować mnożnik. Ale z tego co widzę Twoja mobo pociągnie FSB 166, dalej musisz kręcić mnożnikie. Edytowane 20 Lutego 2005 przez Grimlock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) no wlasnie mam VIA :mur: w dodatku kt400A :( ale fsb 185 moge spokojnie wrzucic i chodzi mi o ten mnoznik bo bym musial dalej krecic mnoznikiem, w sepronach mnoznik sie odblokowuje tak jak w np moim durniu ? przez polaczenie mostkow L1 ? bo moze bym wzial semprona bo do sklepu blizej niz na allegro sie bawic :) jakie ceny sempronow ? zeby mial jak najwyzszy mnoznik jezeli trudno odblokowac EDIT: ile szlo by wyciagnac z takiego semprona ? Edytowane 20 Lutego 2005 przez D@ve Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 no wlasnie mam VIA :mur: w dodatku kt400A :( ale fsb 185 moge spokojnie wrzucic i chodzi mi o ten mnoznik bo bym musial dalej krecic mnoznikiem, w sepronach mnoznik sie odblokowuje tak jak w np moim durniu ? przez polaczenie mostkow L1 ? bo moze bym wzial semprona bo do sklepu blizej niz na allegro sie bawic :) jakie ceny sempronow ? zeby mial jak najwyzszy mnoznik jezeli trudno odblokowac EDIT: ile szlo by wyciagnac z takiego semprona ? 1288354[/snapback] Looknij do przyklejonego topic'a o Sempronie, tam wszystko znajdziesz. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=95926 Albo jak masz kasę to zapoluj na Bartona Mobile 2500+ nie pamiętam czy na VIA można software'owo zmieniać mnożnik (na nForce na pewno nie, za to na SIS tak). Default FSB 133 + zmiana mnożnika w zależności jakiej mocy potrzebujesz taki ustawiasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 wlasnie nie mam kasy :) i o to chodzi ze chce cos w okolicach 200 zl chetnie bym wzial mobila ale jak bym mial nForce :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 wlasnie nie mam kasy :) i o to chodzi ze chce cos w okolicach 200 zl chetnie bym wzial mobila ale jak bym mial nForce :) 1288398[/snapback] tego zdania to ni h.. nie moge zrozumiec - nie tresci tylko czym sie kierujesz mobil nadaje sie do wszystkiego ,ma odblokowany mnoznik moj Thorton radzi sobie - jezeli chcesz max o/c to zle dobrales komponenty ,jezeli chceszzachowac umiar to mnoznik 12.5x spokojnie ci na to pozwoli 12.5x188 = 2350 ,a na fsb192 twoja plyta pojdzie spokojnie - masz wtedy 2400MHz - moj Thorton robi to na 1.75v o odblokowany mnoznik nie ma co sie zabijac jezeli biezemy pod uwage Athlona 2000+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 ja nie mialem takiego szczescia do thortona dla mojego koniec to ok 2.35g ale mnoznik unlock :) no to potem mem i tylko fsb 23o :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 w tym zdaniu chodzi mi o to ze : jezeli bym mial plyta na nForce to bym zbieral kas na mobila :) a tak to wystarczy mi proc do 200zl bo i tak nie wykrece tego mobila jak trzeba :) ekstremalne OC mnie raczej nie interesuje bo jade na chlodzeniu powietrzem i nie mam plyty do takich rzeczy, wszystkie thortony maja odblokowany mnoznik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...