Skocz do zawartości
dbdrag

DO POSIADACZY AMD 1,6 XP

Rekomendowane odpowiedzi

ile udało wam się z tego procka wycisnąc na swoich maszynkach kręcąc fsb u mnie poszło na 1764mhz i fsb168mhz oczywiscie podniosłem napiecie na cpu,agp i pamięciach i chodzi stabilnie zadnych zwisów przeszedł 3 dmark 2001se sandre i test 5 godzinny w unreala 2003 wszystko bez żadnego zwisu max temperatura to 65 stopni C niewiedziałem iz potrafią się o tyle podkrecic liczyłem iż z 1,6 można wycisnąc max na 1,8 lub 1,9 a umnie przy odpalaniu sprzętu pokazuje amd 2100 xp z tego powodu jestem bardzo :D :D :D :D :D i zarazem w szoku iż tak sie kręci procek bo naprawde niewierzyłem iż tak mogą się kręcic te procki patrząc po podpisach na forum to niewidziałem 1,6 tak podkręconego na watercooling a jakie wy macie doswiadczenie z kręceniem takiego procka .pozd :D :D :D :D (jak jest zimny odpala się nawet przy 173mhz dotąt chodzi dopóki się nie nagrzeje i potem zaczynają sie problemy ze stabilnoscią podejrzewam iż na wodnym chłodzeniu pracowałby bez problemu ale to juz nie warto bo zysk mhz niewielki )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile udało wam się z tego procka wycisnąc na swoich maszynkach kręcąc fsb u mnie poszło na 1764mhz i fsb168mhz oczywiscie podniosłem napiecie na cpu,agp i pamięciach i chodzi stabilnie zadnych zwisów przeszedł 3 dmark 2001se sandre i test 5 godzinny w unreala 2003 wszystko bez żadnego zwisu max temperatura to  65 stopni C niewiedziałem iz potrafią się o tyle podkrecic liczyłem iż z 1,6 można wycisnąc max na 1,8 lub 1,9 a umnie przy odpalaniu sprzętu pokazuje amd 2100 xp z tego powodu jestem bardzo  :D  :D  :D  :D  :D i zarazem w szoku iż tak sie kręci procek bo naprawde niewierzyłem iż tak mogą się kręcic te procki patrząc po podpisach na forum to niewidziałem 1,6 tak podkręconego na watercooling a jakie wy macie doswiadczenie z kręceniem takiego procka .pozd :D  :D  :D  :D (jak jest zimny odpala się nawet przy 173mhz  dotąt chodzi dopóki się nie nagrzeje i potem zaczynają sie problemy ze stabilnoscią podejrzewam iż na wodnym chłodzeniu pracowałby bez problemu ale to juz nie warto bo zysk mhz niewielki )

jakie masz pamiatki i czy odblokowywals mnoznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj kupilem sobie takiego samego procka atlon xp 1.6+

no i przez przypadek wlaczylem go na magistrali 166 :roll:

poszlo bez problemu plyta gigabyte 7va i pamieci ddr 333 made by wilk :D , wetylator spire 5f263b1m1 whisperrock 3 (jakas taniocha z dolnej polki )

jak myslicie czy na takich chlodzeniu bezpiecznie jest go zostawic na 166 ?

teraz mam chyba 40 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj kupilem sobie takiego samego procka atlon xp 1.6+

no i przez przypadek wlaczylem go na magistrali 166  :roll: 

poszlo bez problemu plyta gigabyte 7va i pamieci ddr 333 made by wilk  :D , wetylator spire 5f263b1m1 whisperrock 3 (jakas taniocha z dolnej polki ) 

jak myslicie czy na takich chlodzeniu bezpiecznie jest go zostawic na 166 ?

teraz mam chyba 40 stopni

Jeszcze wszystko w BIOS posprawdzaj, a w szczególności ustawienia pamięci. Ja na Twoim miejscu szukałbym jeszcze możliwości obniżenia napięcia, zawsze to daje ciszej pracujący komputer i większy margines bezpieczeństwa.

Poza tym całkiem przyjemne jest mieć szybkiego kompa i sporo MHz w zapasie. Czasami to się przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile udało wam się z tego procka wycisnąc na swoich maszynkach kręcąc fsb u mnie poszło na 1764mhz i fsb168mhz oczywiscie podniosłem napiecie na cpu,agp i pamięciach i chodzi stabilnie zadnych zwisów przeszedł 3 dmark 2001se sandre i test 5 godzinny w unreala 2003 wszystko bez żadnego zwisu max temperatura to  65 stopni C niewiedziałem iz potrafią się o tyle podkrecic liczyłem iż z 1,6 można wycisnąc max na 1,8 lub 1,9 a umnie przy odpalaniu sprzętu pokazuje amd 2100 xp z tego powodu jestem bardzo  :D  :D  :D  :D  :D i zarazem w szoku iż tak sie kręci procek bo naprawde niewierzyłem iż tak mogą się kręcic te procki patrząc po podpisach na forum to niewidziałem 1,6 tak podkręconego na watercooling a jakie wy macie doswiadczenie z kręceniem takiego procka .pozd :D  :D  :D  :D (jak jest zimny odpala się nawet przy 173mhz  dotąt chodzi dopóki się nie nagrzeje i potem zaczynają sie problemy ze stabilnoscią podejrzewam iż na wodnym chłodzeniu pracowałby bez problemu ale to juz nie warto bo zysk mhz niewielki )

NIby wszystko fajnie tylko po jakie licho podnosiłeś napięcie na agp???

Przecież przy magistrali 166 włączył ci się dzielnik 5 i masz wtedy pci i agp = 33,3 i 66,6. To było zupełnie zbędne, Podobnie jak napięcie na pamiątkach nie musiałeś od razu podnosić (chyba że masz ddr2100 bo wtedy top inna bajka...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci moje to twin mos ddr 333mhz na kosciach m.tec 6.0ns cl 2,5 pracuje na płycie gigabyte 7-vax a napięcie na agp podniosłem z czystej ciekawosci.Opusciłem napięcie na agp i też pracuje stabilnie. Na obecną chwile pamięci pracują na 210mhz fsb 168mhz . W biosie odrazu ustawiłem przy pamięciach ddr330mhz i od tego poziomu zaczołem kręcic przez fsb i doszło do takiego poziomu pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci moje to twin mos ddr 333mhz na kosciach m.tec 6.0ns cl 2,5 pracuje na płycie gigabyte 7-vax a napięcie na agp  podniosłem  z czystej ciekawosci.Opusciłem  napięcie na agp i  też pracuje stabilnie. Na obecną chwile pamięci pracują na 210mhz fsb 168mhz  . W biosie odrazu ustawiłem przy pamięciach ddr330mhz i od tego poziomu zaczołem kręcic przez fsb i doszło do takiego poziomu pozd

Asynchroniczne taktowanie procka i pamięci w przypadku amd jest kompletnie bez sensu. CZasem nawet zamiast wzrostu wydajności następuje spadek w porówniu do taktowania synchronicznego.

Lepiej jedź na magistrali zarówna dla pamięci jak i procka takiej samej.

Wtedy pamiątki spokojnie będą pracować na 2,5V i troszeczkę mniej ciepła będzie w budzie...

A jak nie wierzysz że taktowanie asynchroniczne nie ma wielkiego sensu to sam potestuj w kilku programach i grach to samzobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój biega spokojnie na fbs=150, idzie na fbs155 ale jak dla mnie to nie do końca stabilny - inna sprawa, że mój win98se jest do przeinstalowania - testowałem i przeszedł posta na fbs166 ale zaraz potem nastąpił samoistny reset :(

Pewnie dlatego że napięcia były na default a mobo nie ma mnożnika pci 1/5 ->przy fbs160 windoza się nie załadowała i waliło jakieś komunikaty, że jakiś pliczków nie może załadować.

Potencjał jednak drzemie w procu, bo to AGOIA :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasir napisał

Asynchroniczne taktowanie procka i pamięci w przypadku amd jest kompletnie bez sensu. CZasem nawet zamiast wzrostu wydajności następuje spadek w porówniu do taktowania synchronicznego.

Lepiej jedź na magistrali zarówna dla pamięci jak i procka takiej samej.

Wtedy pamiątki spokojnie będą pracować na 2,5V i troszeczkę mniej ciepła będzie w budzie...

A jak nie wierzysz że taktowanie asynchroniczne nie ma wielkiego sensu to sam potestuj w kilku programach i grach to samzobaczysz.

widzisz potestowałem komputer z pamięciami ustawionymi asynchronicznie i synchronicznie . na ustawieniach asynchronicznych w moim przypadku jest niewielki wzrost wydajnosci ale jest ,przykład w 3d marku jest wzrost o 200 punktów zawsze to cos pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...