ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Wiem ze dubluje tematy no ale trudno... No ale do rzeczy wlasnie mi padl Wd 80 gb z seri Jb ... wiem nie byla to zbyt udana seria to fakt... Jest na gwaracji wiec pewnie odzyskam spoweotem ale to nie zmienia faktu ze chce kupic nowy... zastanawiam sie nad jaka 160gb... Zalezy zeby nie bylo za drogi i byl cichy ! Chciałem kupic Wd caviar XL ... no ale nie wiem czy moge ufac dalej WD bo moja 80 w ciagu roku padla 3 razy.. Jak jest z ta nowa seria dyskow ? A jesli nie on to co i dlaczego.. ? przypominam prirytet to raczej cena.. zblizona do 300 niz 350.... bo w sumie mowiac to roznice miedzy dyskami jak zauwazylem sa minimlane(roznica paru sekund itp.. ) zreszta bedzie mi on potrzebny tylko do przechowywania danych a jak poczekam te pare sekund wiecej to mi sie nic nie stanie... Wazne zeby był malo wadliwy ! Z g?ry dzienki P.S Prosze podawac dokaldne nazwy dysk?w i seri... i mniej wiecej ceny .. Poki co lece na Linuxie z CD :D Edytowane 20 Lutego 2005 przez ZbYcH_In_FlameS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Wiem ze dubluje tematy no ale trudno... 1287993[/snapback] no to czemu dublujesz?! bylo na ten temat tyle postow, wystarczyło poczytać a znalazł bys odpowiedz!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 ja mam 160 WD , padla po miesiacu jakos tak dostalem druga i chodzi juz dlugoooo :) wiec nie wiem jak to jest :) zalezy jak sie trafi na model :P ale wiele dobrego slyszalem o samungach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 No ale jak patrzylem to samsungi maja niskie trasfery wew. No własnie jak jest z tymi WD ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Przeleciałem włsnie z serach'a z 5-6 storn ... i jak tak czytałem to wsumie najwiecej awari ma Wd... potem segate.. maxtor a na koncu Samsung.. No ale jak dobrze sprawdzałem to samsungi maja doscyc wolne tansfery wewnetrzne co dosyc mnie zniecheca I trace juz glowe a nie chce znow kupic dysku i co jakis czas bawic sie w odysłanie na gwaracji... :mur: HELP :blink: P.S jak z auwazylem to tylko seria JB ma takie awarie a JD juz mniej... Ale moze sie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Uzywaj opcji edytuj :-| Nie dubluj postow bo nie jest to mile widziane na forym :-| Moje wypociny na temat samsungam moze cos Ci sie rozjasni :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 jako ze ostatnimi czasy miałem moznosc pobawic sie wiekszoscią dostępnych u nas hdd z czystym sumieniem polecam CI dysk hitachi serii 7k250 na dzis nie znajdziesz nic o podobnej wydajnosci , ciszy i bezawaryjnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 jako ze ostatnimi czasy miałem moznosc pobawic sie wiekszoscią dostępnych u nas hdd z czystym sumieniem polecam CI dysk hitachi serii 7k250 na dzis nie znajdziesz nic o podobnej wydajnosci , ciszy i bezawaryjnosci 1288394[/snapback] Mam i polecam, ale jak będę miał fundusze to kupię pewnie ten: jest też wersja na UATA http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16015 Recka: http://www.benchmark.pl/i.html?artykuly/te..._Caviar_RE.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Mowiac szczerze to za duzo mi to nie pomogło no tylko tyle ze troche sie zniecheciłem do Samsunga.. Mysle teraz na Hitaschi... czy jest warty swoich 360 ale sadzac po komentarzach na komputroniku to chyba tak... same pozytwyne 9/10 oceny cały czas! Wiec wypas na całego... Ale mysle dalej bo chcialem zamawiac z proline'a a tam tego nie ma... A tak to kosztuej 360... a za 315 moge meic 160 Wd z proline... wiec jest powod do zastanawiania ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell262 Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Jeśli chodzi o dysk SATA 160GB Maxtor jest najwydajniejszy ale najgłośniejszy, na drugim miejscu pod względem wydajności znajduje się Samsung (którego jestem wlaścicielem i dla mnie też jest głośny) następnie WD i najwolniejszy jest Segate nie wiem jak z ich głośnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Niestety nie mam kontroelra SAta. :/ (bardzo z?łuej ze zaoszedziłem na płycie gł?wnej... jak widze teraz 20-30 zł r?znice cen meidzy ata100/133 a Sata 0_o ... Wiec powtorze interesuja mnie dyski tylko ata 100/133. Chce jutro juz zam?wic albo w wtorek... Wiec czekam na wasze odp ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Jak dostaniesz to bierz Hitachi ja mialem go brac ale u mnie nie mieli sklepach i wzialem tego szajsunga :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Ja tam bede kupował przez neta... bo na miejscu to z cenami bym zwariowal... wysokie jak cholera... za cene 120 w necie moge miec 160 :>... a ze i tak mam calego praktycznie kompa z neta kupionego wiec tradycjyjnie dysk musi byc tez :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Jakie technologie ma ten hitachi ? jakies Data Protection System ? ma ? bo na komputorniku nic nie bylo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Jeśli chodzi o dysk SATA 160GB Maxtor jest najwydajniejszy ale najgłośniejszy, na drugim miejscu pod względem wydajności znajduje się Samsung (którego jestem wlaścicielem i dla mnie też jest głośny) następnie WD i najwolniejszy jest Segate nie wiem jak z ich głośnością. 1288518[/snapback] skad te rewelacje!?! z glowki?? <_< w przeciwienstwie do ciebie posluze sie przykladem: http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=102 ciekawie wypada wdc sata warto zauwazyc ze "nowa" seria maxtorow teoretycznie cichsza w praktyce ma gorszy czas dostepu niz poprzednia 9 ->google Edytowane 20 Lutego 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Kurcze nie mogłes odrazu dac tego testu...... On mi rozjasnił wszystko ! Moj wybor Hitaschi! P.S Sorrka ze nie pisze polskich znakow ale lece na linuxie z cd a on nie ma wersji poslskiej :D Edytowane 20 Lutego 2005 przez ZbYcH_In_FlameS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell262 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 skad te rewelacje!?! z glowki?? Te rewelacje pochodzą z Chip-a http://chiplab.chip.pl/index/chiplab_index_15831.html , co do głośności dysków to miałem okazje slyszeć Maxtora i samsunga równoczesnie podczas pracy. Co do elektro Giełdy to przeczytałem tam 2 ciekawe artykuły o platformie K7 i K8 w jednym z nich cytuje: "Wyniki zaskoczyły nas i to bardzo. Nie spodziewaliśmy się tak znaczącej przewagi nad starymi procesorami z rodziny K7" a w drugim: "Trzeba jednak przyznać, że różnice przy tak samo wydajnej pamięci nie są duże" http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=79 http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 A ja bym polecał: Seagate ST3160023A... Jest cichy i wydajny. Mam i nie narzekam. Pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) Te rewelacje pochodzą z Chip-a 1289008[/snapback]swoja droga gdzie tu widzisz blad, co innego pamiec, co innego procesor Edytowane 21 Lutego 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawell262 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Są testy Power i Econo następnie te testy rozgraniczane są na podtesty -szczegółowe testy sprzętu, min wydajność (przeprowadzono tam 45 testów) na egieldzie chyba trochę mniej. Nie mówie że Egielda źle testuje sprzęt albo pisze nieciekawe artykuły. Ja podałem wyniki z Chipa mogłem podać wcześniej linka lub powiedzieć skąd pochodzą moje informacje i następnym razem tak zrobię. Jak masz trochę czasu przeczytaj całe artykuły o K7 i K8, w pierwszym twierdzą że procesor K8 (Athlon64) ma znaczną przewagę wydajnościową a w drugim, że przy zastosowaniu tak samo wydajnej pamięci procesor K7 nie odbiega dużo wydajnością od A64. Dwa artykuły (w przeciągu 2 tyg). Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) fakt cos tam na egieldzie namieszali z tymi testami, byc moze rozni autorzy! Edytowane 21 Lutego 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 hmmm, czyli jeśli szukam dysku 80-160GB cichego - jak najcichszego nawet po paru latach - to szukać tego Hitachi? obecnie mam w kompie Maxtor 40GB ATA100 i raczej cichy nie jest - denerwuje mnie wysoka częstotliwość hałasu jaki generuje - zaraz po starcie jest oki, ale po pół godziny już zaczyna troszkę "piszczeć" chcę kupić naprawdę cichy dysk nawet kosztem wydajności, ale aby cichy pozostał na dłuższy czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbYcH_In_FlameS Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Troche sie oczytałem i ten hitachi jest najcichszy chyab wszedzie go chwala za to :P .. zreszta na komputorniku ma same 9 i 10 od kupujacych .... a nie kt?re ine czasem 1,3 pkt bo poporostu sa wadliwe.... Imb/hitachi rosnie w sile ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lead Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Nowa seria WD 160gb s-ata jest calkiem udana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 odnosnie Samsunga to u mnie juz 10000 godzin pracuje i nawet nie zamruczal ;]] tez sie przymierzam do zmiany na 160 i najpewniej bedzie to Samsung... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemik Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Ja powiem krótko, 160 GB: najlepsze HITACHI i Samsung, najgorsze WD oraz niestety Seagate :-( Co do Seagate to 200 GB są najlepsze, 160 im nie wyszły 200 GB: najlepsze: HITACH i Seagate :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 ja miałem Seagate i Samsungi te dwie firmy naprawde wiedzą co robią przewineły mi się przez ręce WD i Hitachi i nie mam o nich dobrego zdania głośne, gorące itp. na początku miałem Seagate 2GB następnie Samsung 8GB, Seagate 40GBATA100, Seagate 40GBATA133/7200, Samsung 80GB teraz jestem zadowolonym posiadaczem Samsung 160GBATA133/7200 z tych wszystkich wymienionych dysków padł dopiero Seagate2GB który miał 9lat a co do wydajności Samsung 160GBATA133/7200 to nie mam zastrzeżeń faktem jest że jeżeli podłączysz dysk innej firmy to Samsung jest nie za chętny do współpracy ale podłącz drugi dysk Samsunga a w szczególności taki sam to naprawde robi się ostro 50-55MB/s takie transfery pomiędzy dyskami wymiatają w szczególności że to dyski ATA133 więc jak dla mnie jedyny rozsądny wybór to : Samsung 160GB ATA133/7200/8MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 ja powiem tyle ze kumpel do mnie często wpada z maxtorem 160 i głosne to bydle niczym traktor..... ja polecam sigejta 160, sam sie do niego przymiezam, bo wiem ze bubla nie dostane od tej firmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mee Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 WD to tylko i wylacznie serja JD -reszta to syf, i dlatego tyle skarg ze padaja dyski WD i sa beznadziejne :[ co sie dziwic jak mentalnosc jest taka ze kupuje sie tansze (JB sa tansze od 20 do nawet 40 zeta) a pozniej placz i skamlanie na forum. WD to bardzo dobre dyskii ale TYLKO I WYLACZNIE SERIA JD. Amen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomcioB Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 WD to tylko i wylacznie serja JD -reszta to syf, i dlatego tyle skarg ze padaja dyski WD i sa beznadziejne :[ Nie wiem czy zauwazyles ale nie kazdy ma SATA. Marcin_gps: Wlasnie czekam na takiego spinpointa jak ty masz :) Długo szukałem odpowiedniego, mam nadzieje że będzie cichy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...