amonjak Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Powitać. Przeglądnołem sobie forum i jedynym postem związanym z tą jakże starą płytą główną był post bodajże Cichy_-ego który to nie mógł odnaleść pinów od Powera N/C. (Jeżeli uraziłem to przepraszam) Moje wiadomości o overclockingu są jak na razie bardziej w formie teoretycznej a niżeli praktycznej. Ale zaczynając. Mój sprzęt zmontowany w celach pogłębienia wiedzy i umiejętności to : Płyta główna : ATC-6120 v.2.0 INTEL 440 LX BIOS – update do 64 GB hard disk Procesor : Pentium II MMX – B80522P300512E SL2QC i oczywiście na Slocie 1. Reszta podzespołów na razie nieistotna. A teraz o co chodzi... Starałem się wydusić z owego sprzętu jak najwięcej się da i w pewnym momencie niedługo po rozpoczęciu zabaw stanołem w kropce. Mianowicie udało mi się wyciągnąć jedynie 338 Mhz. Standardowa konfiguracja tj. CPU Clock Ratio : 4.0 CPU Clock Frequency : 66 MHz Daje mi 266 MHz Jest to chyba standardowy conf jeżeli nie jest to CR : 3.5X a w rezultacie 233 MHz ale to tak na marginesie. Moje Maksimum uzyskałem przy CPU CR : 4.5 CPU CF : 75 MHz Co dało 338 MHz. Wszelkie zmiany powyżej widniejącej konfiguracji kończyły się Clearem Biosu : ) No raz udało mu się uruchomić było to bodajże na CR : 4.5 i CF : 83 MHz (max) Ale Bios wyglądał nie za ciekawie tj. Odmiennie i moja ręka czym prędzej skierowała się do kabla zasilającego ... i znowu clear Moje pytanie jest takie Czy to Procesor więcej nie wyciągnie czy też Płyta główna... Zastanawiałem się też nad zakupem innego procka tj. PII 450 MHz ale jeśli to płyta trzyma to minie się to troszku z celem ... Internet i gogielki żródła wiedzy wszelakiej nie dały mi niestety odpowiedzi. Pozdrawiam. Liczę na pomoc pomimo iż problem dotyczy dosyć starego sprzętu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 nawet niedawno szukalem biosu do tej plyty i powiem jedno - padaka ,na najnowszym biosie nie widziala dysku 40gb druga sprawa to ciesz sie ze udalo ci sie mnoznik zmienic - wiecej uz nie wycisniesz z tej plyty nie kupuj p2 450 bo sie nie oplaca ,a towja plyta nie obsluzy fsb100 ,wiec bedziesz mial p2 338MHz :D zmien plye na jakiegos abita bx6 ,bh6 -moze za 50pln dorwiesz nie zmieniaj nic -> zmien caly komp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amonjak Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Co do Biosu. Czego nie znajdziesz na calym świecie to znajdziesz na stronach www.****.ru : ) Jeżeli nadal potrzebujesz tego Biosu to wyszukałem Ci linka : http://www.rom.by - strona głowna , jest tam troche ciekawych rzeczy poza Biosami a z nimi zwiazanymi : ) o ile mnie pamięć nie myli to z niej właśnie ściągałem choć uściągałem się ich wtedy sporo http://www.rom.by/bios/A-trend/ - i tam gdzies widnieje to przeklęte ATC-6120 Tylko pamiętam że przy fleshu coś ten prubował mi przekazać o innym chipsecie lub modelu płyty to było coś związane z wersją B lub C. Ale że działałem w akcie desperacji to wrzuciłem i działa doskonale. Dysk do 64 GB widzi sprawdzałem a co do podkręcanaia to w biosie tez jest to ładnie ujęte bo z tego co kojarze to ATC-6120 v1.0 miała zworki na płycie aczkolwiek ręki mojej lewej nie dam sobie uciąć. Jeżeli jednak bios z tej stronki nie pomoże służe pomocą i mojego sprawdzonego z kostki moge wyciągnąć bo z dysku już gdzieś zginoł. A co do płyty ... Dzięki Ci za informacje i rade. A szkoda myślełem że zaszaleje : p Pozdrawiam KGB i owocnego fleshu : ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 wlasciwie juz nieaktualne bo koles zmienil ten sprzet (atrend+celer433) na Soltek KAV + Athlon 1800+ sprzet znacznie ciekawszy tobie radze podobna zmiane (koszt okolo 250pln) P.S. ten najnowszy bios to tez sciagalem od ruskich ,ale za duzo nie pomogl - sprzet zostal przekreslony nie przez brak obslugi dysku tylko przez marne o/c pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...