Skocz do zawartości
tonyy19

Czy Moj Zasilacz To Wytrzyma?

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie mam 4 letniego kompa: PIII 650 Mhz + plyta glowna ECS P6BAP-Me (via apollo 133) + 256 Mb ramu + GeForce 2 GTS + HDD 20 GB samsunga + CD LG 48x + CDRW LiteOn 52x32x52x + dyskietka.

Jutro bede mial: Athlon XP 2200 + plyta glowna ASUS A7V266-EX + 256 DDR 266mhz + GeForce2 GTS + HDD 20 GB samsunga + CD LG 48x + CDRW LiteOn 52x32x52x + dyskietka.

Czyli zmieniam w nim plyte glowna, procka i ram - reszta jest stara. Zasilacz mam 230W nie wiem jakiej firmy. I mam pytanie. Czy zasilacz wytrzyma nowszy sprzecik?? Da rade? Nie spali sie nic?? Jest duze ryzyko? HELP bo nie chce nic usmarzyc:)

Acha i jeszcze jedno.. Orientuje sie ktos czy ram DDR 266Mhz mozna wlozyc do starej plyty glownej ktora obsluguje tylko sdram 100 i 133Mhz?? Albo czy mozna stary ram wlozyc do nowej plytki -->tej Asusa<--

H E L P

Edytowane przez tonyy19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym biegł do sklepu po nowy zasilacz bo te 230W to za mało.

1288666[/snapback]

jakis tanszy 300W wystarczy? Ile mnie by to mniejwiecej kosztowalo? Dodatkowo w tym kompie za jakis czas planuje dolozyc 256 ram i GeForca 3Ti500 i dysk 40 GB.. wiec raczej musi byc nowy zasilacz. tylko jaki?? potrzebny bedzie jakis porzadny markowy? Nie dysponuje zbyt duza gotowka a musze go jutro kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to podstawa, nie ma co na nim oszczedzac, bo mozna sie ladnie przejechac ! nie ma co inwestowac w tani szmelc, na ktorym ilosc watow na naklejce nie ma za wiele wspolnego z jego realna moca. polecam chiefteca 350 lub 360 W. (~140zl) nic tanszego raczej nie wymyslisz i markowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim starym zasilaczu jest naklejka: AC 230 V. z boku jest wieksza naklejka na ktorej jest napisane: L&C Technology, Model LC-235ATX. Jak duze jest ryzyko ze on sie spali? a co z tym ramem? Dzieki za wszystkie porady!:)

Edytowane przez tonyy19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L&C robi cieniutkie zasilacze więc ja bym nie ryzykował podłączania sprzętu. Tak jak koledzy pisali wyżej w grę wchodzi tylko wymiana zasilacza na jakiś normalny, min. 300-tka markowa (rozejzyj się za ModeComem 300-350 W albo za Chiefteciem 300-360 W) A co do pamięci to niestety nie da rady tak zrobić jak piszesz wyżej. DDrów nawet nie włożysz w gniazdo SD, lub odwrotnie, no chyba że sobie jakimś narzędziem pomożesz :lol: DDR RAM to nie SD RAM i nie da się go stosować zamiennie. Przyjżyj się nawet gniazdom na te pamięci, są różne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi