Geodeta Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Witam! Mam sprzet taki jak w podpisie. Przy ustwionym fsb na 200mhz prime potrafi iść przez kilka godzin bez błędów, a mimo tego zdażają się zwisy windowsa <_< . Nie jest to brak napięcia na procesorze bo takie same żeczy zdarzają się na napięciu 1.575v i na 1.650v. Czego to wina : pamięci ? płyty głównej? ja obstawiam płytę główną bo słyszałem że i tak to cud że z tego chipsetu płyty głównej udało mi się wykrzesać fsb aż 200mhz. Broblem w tym że niewiem czym się objawia niestabilnośc płyty głównej na zawysokim dla niej fsb! bo skoro prime potrafi iść kilka godzin to powinno być ok. prosze o radę i wasze zdania w taj sprawie. pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 moim zdaniem .. dyza role odgrywa tutaj temperatura .. :( wiedz moze zmien chlodzenie .. i bedzie dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 to ja nie wiem jak cie plyta ogranicza skoro zszedles z mnoznika 16x na 12x chcesz wykluczyc plyte to utaw proca 16x152 i bedziesz wiedzial czy to plyta czy nie oprocz tego moglbys napisac jaka masz temp i tym sie zajac jak radzi pipanol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 hę... temperatura w stesie to 56 stopni C, a proc fabrycznie wytrzymuje do 100 stopni.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 ze fabrycznie wytrzymuje to znaczy ze sie nie spali a czy bedzie stabilny to druga sprawa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Zmiana mnożnika to juz sprawka procesora mobile. Przy wstawieniu go na płytę typu desktop, niezależnie od fabrycznego taktowania zegara procesor ustawia mnożnima na tryb oszczędnościowy (X 12) i na dodatek nieda się go zmienic ani w góre ani w dół. W dodatku napiącie z fabrycznego 1.3v ustawia się na poziomie 1.575v. Tak więc niemogę puścić go z innym fsb na wyższym mnożniku. W idle temperatura to około 39 stopni a stres to 56 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 (edytowane) nie da sie jakos przeskoczyc tego mnoznika ?? w koncu skad proc wie ze nie siedzi w walizce :D jezeli ten procesor odstawia takie numery to po co go kupowac?? - plyty strasznie drogie ,wydajnosc okolo Athlona XP ,taktowania osiagalne podobne no moze mniej pradu ciagnie :> Edytowane 21 Lutego 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Po czym poznać że płyta nie jest stabilna? Gdzieś na forum w AMD64 czytałem o kilkudziesięciu minutach w primie95... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geodeta Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 do KGB@ Ja niemam pentiuma M tylko pentiuma 4 -M a to różnica. U mnie chodzi na zwykłej płycie głównej, a jeśli chodzi o rozpoznanie procka że nie siedzi w laptopie to chyba sprawa biosa albo chipsetu. szukałem na forach , googlu itp i właściwie to nikt nie zmienił tego mnożnika z 12 na fabryczny czy jakikolwiek inny. Coś było na pewnym włoskim albo hiszkańskim forum o celeronie mobilu ( odpowiednik mojego pentiuma) 1.8ghz, gdzie proc poszedł na fabrycznym mnożniku, ale tam nic nie czaje, bo nieznam języka :-/. Jak ktoś coś zrozumie to zapraszam do lektury tutaj: http://www.obengware.com/uji/celeronmobile1800sl6j4.htm Jeśli ktoś coś z tego zrozumie to proszę się ze mną podzielić :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 aha :D wiec jezeli z mnoznikiem nie przeskoczysz to zostaje zmiana plyty na taka ktora robi fsb200 od niechcenia teraz mozna spokojnie wybierac w sumie 250pln za ta tez da sie cos wyciagnac wiec nie wyjdzie zbyt drogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...