Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

słuchajcie ogladałem sobie co mam w biosie i odkryłem przy tymingach opcje ale niewiem do czego są:

+ DRAM idletimer ( 0T, 8T, 16T, 64T, auto)

+ Dram Refresh (15,6 7,8 64, auto)

do czego one słuza? i jakie wartosci dać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CaLi napisał(a):

Jakby kupowac Ram-y (512 albo 2x256) to jakie w singlu 512 czy w dualu 2x256 ?  bo czytlem tutaj ze dosc sporo wzrostu to daje ale nie zczailem czy 2x256 w dualu do 2x256 w singlach czy 2x256 dual do 512 w singlu ?

1323540[/snapback]

Ramy do duala to najlepiej 2x256. Jeśli pamięc chodzi w singlu to 1x512 lub 2x256 działają identycznie, ale nie ma to porównania do 2x256 w dualu bo to jest dużo wydajniejsze (DUAL) :wink:

xav napisał(a):

słuchajcie ogladałem sobie co mam w biosie i odkryłem przy tymingach opcje ale niewiem do czego są:

+ DRAM idletimer ( 0T, 8T, 16T, 64T, auto)

+ Dram Refresh (15,6 7,8 64, auto)

do czego one słuza? i jakie wartosci dać :)

1323541[/snapback]

No właśnie jak by ktoś wiedział to niech napisze, mam podobną płytę do XAV'a i te same opcje i nie iwem do czego służą :?

A tu macie mój wynik Updatnięty :wink:

Dołączona grafika

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na to jest do tego PATA chyba...mozesz se ustawic ogolnie F1, Street racer i turbo co przestawi takze te o ktorych piszesz...

albo ustawiac kazde z osobna....

ale zeby to wszystko odnosilo skutek trzeba dac timingi normalne (SPD) i wtedy przestawiajac te opcje reguluja ci sie timingi........

jesetm na 50% pewien ze o to chodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaspałem taki ciekawy temat :) pozwolicie, że się dołączę do wyciskaczy siódmych potów z celeronków D :D .

Zacznę od temperatur jakie mam pod maską przy 2,4 do 3,1 ghz:

idle: 47C

stres: 53C

Wentyl Boxowy z rdzeniem miedzianym daje rade! nie opłaca mi się zmieniać. Myślę tylko nad tunelem i zmiany pasty bo mam, właściwie nie wiem co to za pasta B) .

Udało mi się wycisnąć 3,4 pod windą w programie CoreCenter_MSImobo który okazał się totalnym nie wypałem. Od paru dni testuje podkręcanie w biosie :razz: Narazie stabilnie bez podnoszenia napięcia pracuje na 3ghz z groszami FSB 172, mnożnik 18x(tylko :cry: ).

Timingi są dla wielką zagadką ale szybko się uczę :D narazie testowałem 2,5-3-3-7 :rolleyes: czuje, że pamięci mi nie pozwalały odpalić kompa parę razy ale wyczuwam w nich dużą moc i zagęszczenie fluidów :wink:

Mam niestety czarną owce w zestawie, zasiłke kupiłem wraz z obudową 300W ale moc ma piekielną +12V-8A,+5V-8A, +3,3V-8A :mur: :mur: :lol: :sad: jak podkręcam mam serce w gardle i kilo w porach. Zauważcie, że mam 2 napędy CD+Nagrywarke i reszte. Ponoć skoki napięć są tolerowane do 5%? to chyba mi się większe wydają :sad: może kiedyś zapuszczę screenem z speedfana.

Freelancer7 gratuluje tematu :) . Mam ciekawe wyniki w super pi ale nie wszystko na raz na dniach będę testował i screeny publikował :D

Pozdro all!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema @Dniowiec. Witamy w temacie o Celinkach D :D Mi też bez zmiany napięcia chodzi na FSB 172 tylko że tak nie mam bo są duze wachania napięć :? A ja mam na 12V - 10A :lol: Dlatego teraz zeszłem do 3.4Ghz bo tu napięci bardziej stabilne są :) A ja mam mnożnik 21 :wink:

Pozdro

Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dniowiec napisał(a):

Zaspałem taki ciekawy temat :) pozwolicie, że się dołączę do wyciskaczy siódmych potów z celeronków D :D .

Zacznę od temperatur jakie mam pod maską przy 2,4 do 3,1 ghz:

idle: 47C

stres: 53C

Wentyl Boxowy z rdzeniem miedzianym daje rade! nie opłaca mi się zmieniać. Myślę tylko nad tunelem i zmiany pasty bo mam, właściwie nie wiem co to za pasta  B) .

Udało mi się wycisnąć 3,4 pod windą w programie CoreCenter_MSImobo który okazał się totalnym nie wypałem. Od paru dni testuje podkręcanie w biosie :razz: Narazie stabilnie bez podnoszenia napięcia pracuje na 3ghz z groszami FSB 172, mnożnik 18x(tylko  :cry: ).

Timingi są dla wielką zagadką ale szybko się uczę :D narazie testowałem 2,5-3-3-7  :rolleyes:  czuje, że pamięci mi nie pozwalały odpalić kompa parę razy ale wyczuwam w nich dużą moc i zagęszczenie fluidów :wink:

Mam niestety czarną owce w zestawie, zasiłke kupiłem wraz z obudową 300W ale moc ma piekielną +12V-8A,+5V-8A, +3,3V-8A  :mur:  :mur:  :lol: :sad:  jak podkręcam mam serce w gardle i kilo w porach. Zauważcie, że mam 2 napędy CD+Nagrywarke i reszte. Ponoć skoki napięć są tolerowane do 5%? to chyba mi się większe wydają :sad: może kiedyś zapuszczę screenem z speedfana.

Freelancer7 gratuluje tematu :) . Mam ciekawe wyniki w super pi ale nie wszystko na raz na dniach będę testował i screeny publikował :D

Pozdro all!!

1324649[/snapback]

yO :D też mam taki (miałem :P) 2.4 obecnienie na 3.4 :) (jak w opisie) zasilacz lepiej wymień.. dobrze radze ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem tescik w hotcputester na 1x512mb @228MHz cl2 5 3 2 gat na Tubro i wyszlo 8000pkt, myslalem ze bedzie mniejsza roznica miedzy pamieciami w dualu a jedna kostka, ale po weekendzie bede mial druga 512 ktora dziala na cl2 wiec licze na wyzszy wynik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xav napisał(a):

yO :D też mam taki (miałem :P) 2.4 obecnienie na 3.4 :) (jak w opisie) zasilacz lepiej wymień.. dobrze radze ;D

1324695[/snapback]

Wiedziałem, że mam słabą zasiłke ale jak dzisiaj przyjrzałem się etykietce to się za głowę złapałem B) 8A wymiata :wink: Może kiedyś sobie taką sprawie http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16450 teraz nie popuszczę, będę kręcił :razz:

okaże się czy jest coś warta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dniowiec napisał(a):

Wiedziałem, że mam słabą zasiłke ale jak dzisiaj przyjrzałem się etykietce to się za głowę złapałem B) 8A wymiata :wink: Może kiedyś sobie taką sprawie 1324724[/snapback]

heh.... ja bym sie bał :P ja nei podkrecalem aż nie kupiłem zasiłki:D :) troche poczekasz i bedziesz spokojnie spał ze nic sie nie sfajczy :)

kurde aleśmy sie chłopaki robrykali w tym temacie:D

p.s.

napewno jest jeszce wiecej osob na tym forum z celkami :) dądźmi dobrej myśli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xav napisał(a):

heh.... ja bym sie bał :P ja nei podkrecalem aż nie kupiłem zasiłki:D :) troche poczekasz i bedziesz spokojnie spał ze nic sie nie sfajczy :)

kurde aleśmy sie chłopaki robrykali w tym temacie:D

p.s.

napewno jest jeszce wiecej osob na tym forum z celkami :) dądźmi dobrej myśli :)

1324754[/snapback]

Właśnie się boje :sad: ale jak by się stało to czego się obawiam to mam jeszcze kompa p2 300 mhz 96ram w szafie :lol: na czarną godzine :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh powiem tak, szefy i inne markowe zasiłlki mają filtryantyspieciowe, przepieciowe, zwariowe bla bla bla.... w razie spiecia (niewielkiego) wyłanzcają dopływ pradu natomiast słabe zasiłki sie poprostu spalą palac wszytsko zasoba (z reguły).

poczekaj troche :) naprawde lepiej nie ryzykuj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje! nie będę przesadzał. Zrobiłem wstępny test superpi na lekko podkręconym sprzęcie 3ghz. Niestety mam tylko jedną kość :cry: . System mam już pare miesięcy wiedź może jak zrobie formata coś się poprawi :D

SCREEN

Freelancer7 będę próbował Cię prześcignąć :wink: Na screenie widać też napięcia, co o nich sądzicie?

Edit: już 18.12 wycisnołem :)

Edytowane przez Dniowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jeszcze raz zrobilem SuperPi i wyszlo mi 15min 14 sek, dodalem do "> Superpi Challenge!" i okazalo sie ze pobilem krecone P4 2,8 z 512 ramu w dualu :D jaka dzika satyfakcja hehe:D Taka mala podpowiedz dla overclokerow, zeby przed testami zrobili defraga ("Executive Software Diskeeper") i ustawili priorytet dla czasu rzeczywistego :) Troche daje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CaLi napisał(a):

Witam,

Jeszcze raz zrobilem SuperPi i wyszlo mi 15min 14 sek, dodalem do "> Superpi Challenge!" i okazalo sie ze pobilem krecone P4 2,8 z 512 ramu w dualu  :D jaka dzika satyfakcja hehe:D Taka mala podpowiedz dla overclokerow, zeby przed testami zrobili defraga ("Executive Software Diskeeper") i ustawili priorytet dla czasu rzeczywistego :) Troche daje :)

1325402[/snapback]

Gratuluje!! nie wiem jakim cudem tyle wycisnołeś, chyba nie masz patha dla prescotta? :wink: Mam mały problem, nie mogę znaleźć opcji zmiany V CORE w biosie :? hmm przeglądałem opis płyty i tam jak byk jest możliwość jeszcze foto umieszczone a u mnie mogę zmienić napięcie na DDR i AGP a Power CPU wcieło :mur: Nie czaje bazy :lol: może musze coś odblokować? bios mam (3.31A). Jeszcze jedno, SDP za co to właściwie odpowiada i czy lepiej włączyć czy nie?

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX :)

Posluchaj u mnie w Giga trzeba nacinac ALT+F1 zeby odlbokowac funkcje overclockerskie :) moze i u Ciebie jest taki myk. Poszukaj w necie albo w instrukcji dokladnie :) A nie wiecie moze dlaczego jak włacze funkcje "Top perforemnce" to po jaki 20min wali mi sie glos i wszystko sie spowalnia ? (najnowszy bios i stery do dzwieku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CaLi napisał(a):

Witam,

Jeszcze raz zrobilem SuperPi i wyszlo mi 15min 14 sek, dodalem do "> Superpi Challenge!" i okazalo sie ze pobilem krecone P4 2,8 z 512 ramu w dualu  :D jaka dzika satyfakcja hehe:D Taka mala podpowiedz dla overclokerow, zeby przed testami zrobili defraga ("Executive Software Diskeeper") i ustawili priorytet dla czasu rzeczywistego :) Troche daje :)

1325402[/snapback]

Oki Diskeepere już ciągnę (demko) MOżna ściągnąć tu. tylko mi powiedz gdzie zmienić priorytet bo tego to akurat nie wiem :mellow: I potem zapuszcze Pi i może bedę po tobie :D Oki ot narazie tyle...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ,czy ktoś się orientuje czy da się zblokować pci/agp na asus p4p800?roblłem już wszystkie znane mi kombinacje i :mur: .Pci przy 2,6@3,3ma 41,5MHz(chodzi stabilnie ) a z tego co czytałem to jest niebezpieczne dla dysków (raz mi się sypnął)a mam jeszcze grafę i SB Audigy.Problem jest jeszcze taki że na starym biosie kręciłem przez overclock 30% i śmigało na 3,4 GHz a pci/agp miało ok 45/90MHz a teraz nawet posta nie ma :mur: .Może mnie ktoś oświecić bo mam dość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dustone napisał(a):

witam ,czy ktoś się orientuje czy da się zblokować pci/agp na asus p4p800?roblłem już wszystkie znane mi kombinacje i  :mur: .Pci przy 2,6@3,3ma 41,5MHz(chodzi stabilnie ) a z tego co czytałem to jest niebezpieczne dla dysków (raz mi się sypnął)a mam jeszcze grafę i SB Audigy.Problem jest jeszcze taki że na starym biosie kręciłem przez overclock 30% i śmigało na 3,4 GHz a pci/agp miało ok 45/90MHz a teraz nawet posta nie ma  :mur: .Może mnie ktoś oświecić bo mam dość...

1329603[/snapback]

Tam gdzie podkrecasz powinno być coś takiego jak AGP/PCI standartowo ustawione jest na auto, wystarczy kliknąc i ustawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

To ja się dołącze jako kolejny "SZCZĘŚLIWY" posiadacz Celinki D xD

To co powiecie na moje ustawienia jakie mam w Sygnie ?

Komp w 100% Stable (zaraz zarzuce screenki z SuperPI jak się skończy).

Temp:

Idle: 42-44

MAX Stress: 63

Ps. Tylko że ja jade na najtańszej pascie Silikonowej <lol123456789> xD

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez cslukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xav:ustawienie nic nie daje czy dam 33/66, 40/80 czy auto to częstotliwość się podnosi-chyba że everest przekłamuje.Możesz odczytać z niego ile masz na pci/agp?dziwna sprawa bo przy wykręceniu na fsb 200 wszystko pójdzie z dymem :angry: z temp. mam spokój (temp przy 3,3 idle 38-40 stress ok 55),z zasilaniem też spokój a tu takie jaja z płytą-może jest uszkodzona?

btw. na tej celerynie zrobiłem ok 12500 w 3d2001 ,3800 w 3D2003 i ponad 30000 w Aqa3 na dentkach 67.22 i w końcu pozbyłem się hamulca z fx-a ale teraz trzeba proca podkręcić bardziej a tu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hell ooo....

celeronik D 320 czyli 2.4ghz krecony na 3420mhz (18x190, bez zmiany napiecia);

malenstwo osiąga magistrale 200 ale czekam/zbieram $ na jakas pozadna paste i wtedy pokazemy ząbki ;];]

temp:

spoczynek -->

foobar+winda:/+alcohol+kerio+kav+.. = jakies 42 procesy --> 34-36 *C

stres -->

to samo co wyzej + seti 24/7 --> 44-46*C

chlodzone pentagramem qc-92 cu + pasta sylikonowa "h" za 3 zl :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy, Witamy :D

Niestety o FSB 200 bez zmiany napięcia mogę poważyć. A na płycie nie mogę zmienić (chyba) :mur: Powstaje pytanie po kiego grzyba kupowałem plyte za ~350 zl na której są jakieś [ciach!]ły automatyczne do podkręcania a Vcore nie idzie zmienić :lol: :cry: :cry:

W superpi osiągnąłem wynik poniżej 18s ale jeszcze nie robiłem reinstal systemu wiedź licze na więcej :lol:

Pozdro

Edytowane przez Dniowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi