Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

No i wreszcie 4ghz :lol: (1,62v)....stabilny, przeszedł spi z czasem 17:21 :D ale to jeszcze nie koniec.... :] nie moge dalej krecic bo temp. za wysokie przez to napięcie...ale jak troche zmodernizuje swoje WC to zarzuce jakis lepszy wynik. Pozdro

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powrzucaj wiecej kostek lodu ;p

1633499[/snapback]

sproboje 4100mhz :D i zobacze na jakiej granicy dziala vcore bo narazie to bylo 1,62 sproboje z 1,60, na 1,57 wywalalo błąd.... ale to dopiero sie pobawie jak kupie ac silver 5 :) Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mi ktoś zaawansowany albo ty freelancer7, bo chyba też taki jesteś powie jak mogę podkrecić swojego procka oto mój zestaw:

Płyta główna: PM 266A Pro / ALBATRON

Procesor: CELERON 3.06GHz 256c "345" FSB: 533MHz S.478 PRESCOT

Pamięć: RAM 256MB DDR PC400

Obudowa: MDT-6041-B 350W(300x) PFC V2.03 USB od frontu /CODEGEN

Grafa: GEFORCE FX 5200 AGP x8 TVout 128/128

Dysk: 80GB 7200RPM

najpierw poczytaj cos o OC a nie pytaj! bo tu juz duzo zostalo napisane jak co podkrecac!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie...co ty chcesz od modecoma, dobry zasilacz ze średniej półki jeśli chodzi o cene i wydajność....dobrze wyposarzony i STABILNY :D odwarzni są ci co podkręcają do tylu mhz na codegenie :D

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak jak gdzieś kiedyś mówiłem(pisałem :-P ) kupiłem sobie ddr-ki 2 i......

Właśnie mój celeronek nie chce chodzić na 3.8 i tyle :mur: :angry: .Ale ddrki niczego sobie przy 533 chodzą sobie na 3-3-3-8 a przy 667 na 5-5-5-15.Na razie nie testowałem na wyższych częstotliwościach i niższych timingach bo nie mam czasu.

Ale z tego co widze to ten celeronek długo u mnie nie pobędzie.Za jakieś pól roku kupie sobie 630 i sie dopiero zobaczy :rolleyes: B)

OK updejt :D 667:4-4-4-12 i może więcej nie wiem próbuje dalej

Niedługo zrzuce tu wyniki z superpi czekajcie cierpliwie

Edytowane przez master_electronic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak jak gdzieś kiedyś mówiłem(pisałem :-P ) kupiłem sobie ddr-ki 2 i......

Właśnie mój celeronek nie chce chodzić na 3.8 i tyle :mur:  :angry: .Ale ddrki niczego sobie przy 533 chodzą sobie na 3-3-3-8 a przy 667 na 5-5-5-15.Na razie nie testowałem na wyższych częstotliwościach i niższych timingach bo nie mam czasu.

Ale z tego co widze to ten celeronek długo u mnie nie pobędzie.Za jakieś pól roku kupie sobie 630 i sie dopiero zobaczy :rolleyes:  B)

OK updejt  :D 667:4-4-4-12 i może więcej nie wiem próbuje dalej

Niedługo zrzuce tu wyniki z superpi czekajcie cierpliwie

1645157[/snapback]

Ja na Twoim i miejscu kupiłbym lepszą płyte bo ta nie ma duzych możliwości oc przez tą blokade, poza tym celki D pod LGA mają całkiem niezłą wydajność :D

a jak chcesz to sobie zmień na p4 506J.

Mam jeszcze pytanko: czy ktoś widział celine D lub ją posiada, która ma pochodzenie (pisze to na procku) COSTA RICA?? bo ja mam PHILLIPINES. Widziałem takiego klienta ostatnio w sklepie i sie zastanawiam z jakiej jest serii. pozdro

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Twoim i miejscu kupiłbym lepszą płyte bo ta nie ma duzych możliwości oc przez tą blokade, poza tym celki D pod LGA mają całkiem niezłą wydajność :D

Mam jeszcze pytanko: czy ktoś widział celine D lub ją posiada, która ma pochodzenie (pisze to na procku) COSTA RICA?? bo ja mam PHILLIPINES. Widziałem takiego klienta ostatnio w sklepie i sie zastanawiam z jakiej jest serii. pozdro

1646930[/snapback]

Taa możliwie że kupie ale wiesz na razie obowiązki wobec kraju...wojo(na szczęście tylko 6 miechów).Mówisz że płyta no nie wiem pentki sie na niej nieźle kręcą.Ale wiesz co ht jednak kusi no nie wiem może...

Dziwne

poza tym celki D pod LGA mają całkiem niezłą wydajność

Dlaczego mój nie chce iść więcej.Przecież na 200 fsb mam wszystkie częstotliwości wporzo a może jednak płyta niewyrabia ewentualnie zasiłka,ja już nic nie wiem!! :mur:

Zobacze jeszcze skąd pochodzi...z Malezji(upd)

Edytowane przez master_electronic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1646930[/snapback]

ja mam Malay

które lepsze ;>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamietam to malay sa C0 ale nie jestem pewien na 100% ja mam chyba PHILLIPINES D0 wiec costa rica to moze E0 ;)

heh leprze zalrzy na jaki trafisz:) ja tam nie narzekam na swojego;)

pozdro

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie moge dobić do 4ghz :cry: :cry: :cry: i to chyba przez zasiłke.....temp 56*C stress, poza tym gdyby miał za małe napięcie to by sie zawieszał bo przy 1,5v na 4ghz tak było, ale on sie resetuje....więc chyba zasilacz jest winny.

Jeszcze mam 2 pytanka:

1. Jakie powinny być wahania napięcia? ustwione w biosie mam 1,625, a w cpu-z mam od 1,584 do 1,632v :D

2. Jakie macie nominalne napięcia na prockach?? bo z tego co wiem w każdym jest inne. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kagan u mnie mam podobnie jesli chodzi o temp to mialem jeszcze zapas bo testy robilem w zime w pokoju moze z 5C bylo i praktycznie kazda zmiana FSB wiazala sie z podniesieniem napiecia no i dobrnelem do 3,95GHz dal;ej juz nie bardzo chcial wspolpracowac napiecia troche sie rozjechaly na +12V mialem 11,8V gdzie normalnie jest 12.05-12.1V, napiecie na procku u mnie waha sie miedzy 1.37-1.38 bez o/c nie sprawdzalem jak jest przy o/c ale pewnie waha sie niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie moge dobić do 4ghz  :cry:  :cry:  :cry: i to chyba przez zasiłke.....temp 56*C stress, poza tym gdyby miał za małe napięcie to by sie zawieszał bo przy 1,5v na 4ghz tak było, ale on sie resetuje....więc chyba zasilacz jest winny.

Jeszcze mam 2 pytanka:

1. Jakie powinny być wahania napięcia? ustwione w biosie mam 1,625, a w cpu-z mam od 1,584 do 1,632v :D

2. Jakie macie nominalne napięcia na prockach?? bo z tego co wiem w każdym jest inne. pozdro

1650182[/snapback]

mowilem zmien zasilacz na takie oc..to byles madry z jakims tam kolega i nie sluchales :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, czemu Celerony sa tak krytykowane, i mowia na nich "gowno"? czyzby to byli amdkowcy tylko czy moze rzeczywiscie w grach tak cienko? jak to jest?

1651769[/snapback]

chodzi tu glownie o strarsze celerony northwoody z 128kb L2 i szyna 400Mhz nowe celki D sa juz duzo lepsze

mowilem zmien zasilacz na takie oc..to byles madry z jakims tam kolega i nie sluchales

hehe :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to możliwe żeby Chief którego posiadam był za słaby do kręcenia tego celka.Bo właśnie sprawdziłem że przy 3.2 ale podwyższonym napięciu(1,6V dla proca tak dla sprawy) 12v spada do 11.78v czyli niezbyt dobrze.A przy próbie ustawienia go na 3.8, przy restarcie napięcie na 12V szaleje aż miło(mierzone miernikiem).Czy to może powodować że nie da sie go kręcić dalej

Czy rzeczywiście płyta to powoduje.A może po prostu proc+płyta+zasiłka=kompletne nieporozumienie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle ze to nie zasilka tylko koniec celka, chyba ze sie zarzuci freon,suchy lud ,azot;) a tak to 225 to max na celkaD na wodnym i powietrzu;) a juz byl taki co krecil na codegenie wiec mysle ze modecom nie jest taki zly;) hehe

1656764[/snapback]

a ja myśle że przy tym core to zasiłka(oczywiście nie jestem do końca pewien)....ale ja mam w stresie 53*C przy 4ghz i mam reset(napiecie 12v obnizylo sie ponizej 11,5 :blink: )....za niedlugo będe miał Enermaxa 480W 2x12v to sie pobawie :lol2: Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale rzeczywiście zasiłka nie chce mi sie wierzyć.Przecież tojest 420.A inni na 350 kręcą :blink: , może jednak płyta... :huh: Sam już nie wiem :mur: .Za jakieś pół roku przestane sie tym martwić bo kupuje jakąs płytke na 945 ewentualnie wykorzystam tą co mam i kupie pentaka 630... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale rzeczywiście zasiłka nie chce mi sie wierzyć.Przecież tojest 420.A inni na 350 kręcą :blink: , może jednak płyta... :huh: Sam już nie wiem :mur: .Za jakieś pół roku przestane sie tym martwić bo kupuje jakąs płytke na 945 ewentualnie wykorzystam tą co mam i kupie pentaka 630... :)

1658026[/snapback]

kręcą ale nie na takim vcore :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymm... przedwczoraj zamieniłem się z bratem komputerami (właściwie to same procesory i płyty główne). Oddałem AMD Barton 2500+ z płytą główną Asus A7N8X-X (ale dobra to jest rozmowa o intelu :-P ). Więc tak, dostałem od niego procesor Intela z seri 315, dokładnie jest to Intel CeleronD 2,26GHz. Przez dwa dni procka katowałem, podnosząc to kolejno częstotliwość (oczywiście bez zmiany vcore!).. Jak narazie doszedłem do granicy 3,6GHz sądzę że to bardzo dobry wynik, zwłaszcza że chłodzenie jest boxowe :mur: :mur: ... Temperatura maksymalnie osiąga 48C i tutaj moje główne pytanie, do jakiej temperatury mogą grzać się procesory Intela ? tak żeby dbać o ich zdrowię, nie chcem doczekać chwili że za miesiąc padnie mi procek :angry: Czekam na wasze wypowiedzi na temat tego co osiąnąłem i co jeszcze mogę zrobić z tego procka, czy ktoś podkręcił swojeg ocelka o 59% ? (Pokazuje to program CPUID [widoczny u mnie na screenie], a można go pobrać stąd http://crystalmark.info/download/download....le=CrystalCPUID ) Pozdrawiam i dzięki za komentarze do mojego wyczynu :-P :-P

Dołączam screena SuperPI test 16mb temperaturka i procek ;-)

post-120896-1127237921_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz fotki sprzętu:

1. http://chochlik_89.w.interia.pl/r%F3%BFne/IM002212.JPG

2. http://chochlik_89.w.interia.pl/r%F3%BFne/IM002213.JPG

3. http://chochlik_89.w.interia.pl/r%F3%BFne/IM002214.JPG

4. http://chochlik_89.w.interia.pl/r%F3%BFne/IM002215.JPG

1. Widok ogólny komputera (wnętrzności :-P )

2. Radiator i wentyl procka + wiatrak wyciągający powietrze w zaslaczu 12x12

3. Radiator na chipsecie (zmieniony --> oryginał był ze 3 razy mniejszy :-P

4. Jeszcze jeden rzut oka na chłodzenie procka ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw na jakiej płycie to krciles i jak bez zmiany Vcore do 3.6 doszedłeś :blink: i dla czego masz w superPi 34m :lol: choć to moze być z jedenj strony wytłumaczalne patrzac na twuj pasek zadań :D zrub superPI tylko wyłącz wszystko i nie rub nic na kompie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi