Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

hymm... FSB 212... niby wiele osób pisze że do tego nie mogą dojść :|.. a mnie to dziwi... ja chcem osiągnąć 4GHz jakoś z tego procka :-P co do płyty głównej to jest to ASUS P4S800 z chipsetem SiS 648FX i wgrany jest do płyty modyfikowany bios sprzed niecałego tygodnia jakoś ;-)...

EDIT: Test SuperPI był robiony na 16mb (wszyscy tak robią ?)... co do paska to porobię testy jutro, bo nie chcem teraz wyłączać wszystkich programów ;-)

Edytowane przez DJ-wowo89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Ty podkręcałeś procka od 2,4GHz a ja od 2,26GHZ :-P... hehe... co prawda nie jestem obeznany bardzo w tym wszystkim, ale podkręcać procka umiem.. jutro porobię test i zadam pytanie dlaczego podczas testu Prime95 wywala mi jakiś błąd jeden ;-)

EDIT: lalala... abuu.. zapomniałem dodać (a może już pisałem :-P :-P ) hehe.. lekkie zamotanie :-P... mam 786DDR ram 400MHz CL3 (jakieś bezfirmówki :-P)... moje jest 256mb a 512mb mam od kolegi na jakiś czas ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... spokojnie człowieku :-P... Pamięci nie mam ustawionych synchro z prockiem, bo by wysiadały przy FSB 428MHz... taki lewe są :-P... chodzą na 375MHz w tej chwili (jakoś tak :-P)

A no i to jest ten błąd który wywala mi Prime95 na procku przestawionym na 3,6GHz... o co w tym chodzi ?

EDIT: czemu nie mogę już wysłać żadnego obrazu ? :-(

EDIT2: jest wrzuciłem na image http://img58.imageshack.us/img58/4112/19dr.jpg o co chodzi z tym błędem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no po prostu...malo kto wie co oznaczaja te errory ale jedno jest pewne, jesli podczas Prime95 wyskakuje blad to znaczy ze twoj komputer nie pracuje stabilnie (za duzo o/c chopie:P ) daj napiecie na procesor np 1.35 lub 1.375 (jesli defaultowo masz mniej wiecej 1.325 [ taki default miala moja celina] ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol ja default dla mojej celiny mialem 1.325 ... nie dziwie sie juz ze tak ja wykerciles bez zmiany napiecia :P ... co do prime95...jesli ty uwazasz ze jest stabilnie (grasz, ogladasz filmy, surfujesz i jest spoko) to nie ma potrzeby sie zamartwiac ;p

jak ja mialem celine wykrecona na 3.8GHz to tez wszystko chodzilo stabilnie..przechodzilo wszystkie obliczenia superPI itp...ale prime95 wywalalo zaraz po nacisnieciu przycisku START :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nic z tego, maks FSB da się ustawić 220 na większym reaguje normalnie wszystko, ale nie wchodzi do systemu, a nie uśmiecha mi się teraz formatować dysku żeby tylko sprawdzić czy pod reinstalce zaskoczy i czy zadziałą na którym kolwiek systemie ;-).. jak mi Win siądzie to wtedy się potestuje ;-)... a jak narazie to działam na procku ustawionym 17 x 215 czyli 3658MHz I tak sądzę że nie jest to zły wynik ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja celinka na plycie abit is7-e wycisnolem narazie fsb=166 synchro z pamieciami timings:2,5:7:3:3 i chloedzenie pentagram freezone qvc-120cu ale pytanie mam takie dlaczego mam taka wysoko temperature w idlle mam 45 stopni a jak wlacze opertion flashpoint to po 30 min mam juz prawie 60 stopni a vcore musialem dac na 1,4 bo inaczej nie ruszy wyzej seria to CO wiec pytanie moje takie czy wie ktos jak zapuscic wiatropeda na wyzsze obroty tzn.jak dac na niego wieksze napiecie z kad je podebrac , w rama sprostowania to celinaka d 335 czyli wersja 2,8 a lata teraz na 3486 wsumei prawie 700 mhz stable to raczej dobrze latam tak na nim jakies 6 miesiecy bez nazekania wielkiego ale te emperatury mnie zaczely dreczyc i teraz dlatego mysle zeby mu moze walnac WC i teraz potrzebuje namiaru na jakies tanie WC albo instrukcje jak i z czego zlozyc a do kogo lepiej walic takie pytanie jak nie do celinkomaniakow ktore znane sa z grzania sie cholerka ...mniejsza wiec albo walne wentyl na wieksze napiecie tylko jak? albo WC i na ile max moge ja pocicgnac ?? pozdro all a pamiatki elixir 512X2 w dualu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wlasnej roboty airduck na wysokosci proca wieje z tuby wprost na pentagrama ale to ten cienki wentyl boksowy przerobilem a na dodatek chlodzenie typu front/tyl czyli z przodu zaciagaja 2wie 80ki iz tylu takie same wyciagaj pozatym wielki wiatrak wolnoobrotowey w zasilce 12cm srednicy wyciaga cieple ponad prockiem wiec system ok ale jest cos nie tak moze zdjac tego blaszaka z rdzenia i walic bespsrednio radiator jak myslicie? a i jaka paste doradzacie bo ja mam od wiatraka itanuma ta ze srebrem stoswana w OC kart graficznych bo jak wiadomo grafy po OC bardziej sie grzeja pozdrawaim

Edytowane przez QbStEr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto mój nowy rekord: 4,23ghz na napieciu 1,67v  :lol: za niedługo dodam fotki. pozdro

1678186[/snapback]

Teraz tylko postaw na nim garnek i gotuj kartofle na kolację :wink: Ciekawe ile byś z niego wyciągnał, gdybyś miał do dyspozycji FC. Czekam na 5.0GHz i napięcie 1.925V :blink: heh. :-P :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tylko postaw na nim garnek i gotuj kartofle na kolację :wink: Ciekawe ile byś z niego wyciągnał, gdybyś miał do dyspozycji FC. Czekam na 5.0GHz i napięcie 1.925V :blink:  heh. :-P  :twisted:

1678249[/snapback]

aż tak źle z temperaturkami nie jest :razz: w iddle mam przy 4ghz i 1,575v tylko 42*C a w stresie 52-55*C :lol: heh.....myśle o zmianie biosu bo mam stocka. Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednak to byla wina zasilki ? :P

klekaj chlopcze i dziekuj mascie :P

1678295[/snapback]

W gta sa jeszcze nie grałem ale na pewno nie bedzie resetów.....wkońcu na tym modecomie miałem w stresie na 12V 11,4 i niżej, a na tym taganie nie ma bata żeby spadło poniżej 11,6v. tak samo w iddle: tagan 11,98-11,92 modecom 11,80-11,67 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bijcie sie bijcie chłopaki na celina a Pixelik dokonał jedynego słusznego wyboru i przeszedł na s.754 i semprona... wyniki w spi16m znacznie mu sie polepszyły a oprócz tego jak dobrze zakombinował to jeszcze zarobił na tej zamianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bijcie sie bijcie chłopaki na celina a Pixelik dokonał  jedynego słusznego wyboru i przeszedł na s.754 i semprona...  wyniki w spi16m znacznie mu sie polepszyły a oprócz tego jak dobrze zakombinował to jeszcze zarobił na tej zamianie

1681383[/snapback]

oczywiscie tak to sobie tlumacz - pozatym to nie temat o sempronach idz do tematu o amd i podysktujcie tam i sie mozecie nawet przy tym poonanizowac bo tak teraz wyglada sytuacja jak ktos przechodzi z intela na amd, normalnie macie wtedy okazje do swietowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety amd jest szybszy za te same pieniadze albo nawet ciut mniejsze! dlugo nie chcialem zmienic platformy z intela na amd ale intel schodzi na psy! to juz nie to co kiedys. no a wasze celki niech najpierw dogonia mojego w superPI :) a tomcat ma racje ze jeszcze zarobilem na tym biznesie:P

i kagan juz zaczyna myslec nad zmiana na amd:P hehe

pozdro chlopaki;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety amd jest szybszy za te same pieniadze albo nawet ciut mniejsze! dlugo nie chcialem zmienic platformy z intela na amd ale intel schodzi na psy! to juz nie to co kiedys. no a wasze celki niech najpierw dogonia mojego w superPI :) a tomcat ma racje ze jeszcze zarobilem na tym biznesie:P

i kagan juz zaczyna myslec nad zmiana na amd:P hehe

pozdro chlopaki;)

1682168[/snapback]

pusc pamieci na 300 na celeronie to wtedy pogadamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pusc pamieci na 300 na celeronie to wtedy pogadamy

po pierwsze na celeronie pamieci na 250 juz nie chcialy chodzic stabilnie! a po drugie odczyt byl 6300mb/s w dualu i juz wyzej nie chcial sie podniesc!

w sempronie jest single jak bys nie zauwarzyl a to okolo 4800mb/s odczyt!!!! gdyby tu byl dual to by rozniusl celka ! i by bardzo nie wiele ustepowal A64 !!!!

a mialem dlugo celka i bylem za intelem wiec wiem co mowie:) a teraz juz wiem ze intel schodzi na psy do puki nie zrobi czegos z architektura bo netburst jak juz nie raz pisalem to LIPA!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi