Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

powodzenia fajnie jakbys doszedl do 4.2GHz ;) ale to juz trzeba porzadne chlodzenie mobo i zasilacz ja tymczasem powoli zegnam sie z intelem i czuje ze na dlugo...

hehe to tak jak ja mimo że mam 3 kompy z intelem moja cierpliwoć sie skończyła czas dać szanse ADM i słynej DFI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzymo płyte główna zmieniłeś !!! ale i widze że z 2.26 zrobiło się 3.77 czym to chłodzisz teraz ?a tak wogóle to ja widze ze im mniej GHz na początku tym więcej GHz po podkręceniu ? czy w takim razie nie wyciągne dużo z mojego Celka 2.8? oczywiscie nie na tej płycie którą mam teraz :(

Zmieniłem, bo AsRock mnie już trochę wkurzał, zwłaszcza jak dałem za wysokie fsb i musiałem reinstalować Windę (dysk sata i kontroler się buntował) - teraz blokada PCI/AGP i mogę kręcić ile dusza zapragnie :)

Chłodzenie to Boxowy na 7v + trochę wentyli w budzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem, bo AsRock mnie już trochę wkurzał, zwłaszcza jak dałem za wysokie fsb i musiałem reinstalować Windę (dysk sata i kontroler się buntował) - teraz blokada PCI/AGP i mogę kręcić ile dusza zapragnie :)

Chłodzenie to Boxowy na 7v + trochę wentyli w budzie...

zazdroszcze ci proca

zapuść go na maxa i zrób super pi 16M ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wina płyty pewnie

Właśnie nie wiem, zostawiłem jak jest, czyli 2.5-4-4-8, pamięć oczywiście w singlu, wynik 19:29 - najzwyklejszy Super-Pi 16M.

Edit: Żeby nie było, że tak łatwo, to dodam, że w czasie testu musiałem odłączyć napęd dvd i wyjąć sieciówkę z PCI - ewidentna wina zasilania - Fortron 250w to jednak za mało jak na tego Celka :) Z podłączonym wszystkim komp wyłączał się na 21-23 przebiegu Pi :razz:

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz to nie codgen on ma chyba jakieś zabezpieczenia

jaj jestś z pobliża grodziska wpadj do mnie udostempnie tagana WC ramy i zobaczymy ile poleci proc :D

Niestety do Grodziska (zakładam że Wielkopolskiego :) ) mam daleko.

Hinco - tak, 250w. Już nic na to nie poradzę że Fortrony są/były projektowane z zapasem i każdy może dostarczyć więcej mocy niż ma na tabliczce znamionowej :)

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok .. znalazłem odpowiedni host dla zrzutów z ekranu .. nic nie powiem ale wsio jest w sygnaturze więc raczej nieźle to wygląda .. aha .. i jeszcze jeden image ;] co mowią programy CPUID o moim maleństwie : http://img470.imageshack.us/my.php?image=forumscreen7ug.jpg ... i jesio jedno ale innym robione : http://img482.imageshack.us/my.php?image=northwood9gp.jpg ... no i co ja mam o tym sądzić ?? Northwood to czy Prescott ? :P Biorąc pod uwagę napięcie znamionowe którego nie ruszałem a które ma normalnie na 1,4 V to co ja mogę rzec ? jakiś dziwny ten procesor i tyle ... bedziem próbowali nadal podkręcać.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok .. znalazłem odpowiedni host dla zrzutów z ekranu .. nic nie powiem ale wsio jest w sygnaturze więc raczej nieźle to wygląda .. aha .. i jeszcze jeden image ;] co mowią programy CPUID o moim maleństwie : http://img470.imageshack.us/my.php?image=forumscreen7ug.jpg ... i jesio jedno ale innym robione : http://img482.imageshack.us/my.php?image=northwood9gp.jpg ... no i co ja mam o tym sądzić ?? Northwood to czy Prescott ? :P Biorąc pod uwagę napięcie znamionowe którego nie ruszałem a które ma normalnie na 1,4 V to co ja mogę rzec ? jakiś dziwny ten procesor i tyle ... bedziem próbowali nadal podkręcać.

CPUid mówi prawdę :) Mam takiego samego proca jak Twój, wcześniej miałem płytę na AsRocku i napięcie też koło 1.4v (nie mogłem zmieniać). Teraz mam inną płytę już z regulacją napięć i okazuje się, że proc w standardzie chodzi na napięciu 1.35v. Wynika z tego to, że AsRock specjalnie zawyża napięcie, żeby nie wyszło, że płyta jest anty-oc :)

Czyli podsumowując Twój proc jest na rdzeniu Prescott :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bamboocha ... ale który CPUID?? :P... jeśli sie przyjrzysz temu sreenowi z opisem "northwood" w tle to sam mi przyznasz że to wsio jest nie tenteges .. bo jak może mi pokazywać na podstawie CPUID raz że to prescott a za innym razem że northwood .. jakaś lipa .. podaj mi jakich programów Ty uzywasz to sobie sprawdze tym samym i bedzie ok ;] tymczasem spróbuję podejść do Twojego poziomu jednak na ASsrocku ;p

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok .. to teraz pytanie : jaka jest dokładność pomiaru speedfana ? czy bedzie mierzył dokładnie czy tk jak inne programy z błedem rzędu 5 stopni ?

co do proca to fakt nie mam aż takiej wiedzy żeby sie wypowiadać .. myslałem tylko że może intel robił taki wałek jak AMD z blokowaniem części cache'u ... no niewazne .. fajnie się kręci i moze się z niego na iinej MoBo coś wyciśnie ciekawego ... tyle że najpierw trzeba na nią zarobić a to bedzie malutki problem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPUid mówi prawdę :) Mam takiego samego proca jak Twój, wcześniej miałem płytę na AsRocku i napięcie też koło 1.4v (nie mogłem zmieniać). Teraz mam inną płytę już z regulacją napięć i okazuje się, że proc w standardzie chodzi na napięciu 1.35v. Wynika z tego to, że AsRock specjalnie zawyża napięcie, żeby nie wyszło, że płyta jest anty-oc :)

Czyli podsumowując Twój proc jest na rdzeniu Prescott :)

ja z grodziska mazowieckiego :D

ja narazie jade na ASrocku i845 na standardzie bo jak dam fsb166 to płyta paży (celeron D 2,53)

zresztą i tak zmieniam na adm w tym tygodniu bo już mam kupca na asrocka i proca na stary ram 512 karte 9200 i wogóle całego kompa za 1600zł bez dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja z grodziska mazowieckiego :D

ja narazie jade na ASrocku i845 na standardzie bo jak dam fsb166 to płyta paży (celeron D 2,53)

zresztą i tak zmieniam na adm w tym tygodniu bo już mam kupca na asrocka i proca na stary ram 512 karte 9200 i wogóle całego kompa za 1600zł bez dysku

Do Mazowieckiego też mam ładny kawałek drogi :) Zasilacz za parę dni powinien dojść, może uda się memki zmienić i wtedy zobaczę, czy da się wycisnąć więcej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dlugich poszukiwaniach znalazlem info ze komus sie nie kreci na wiecej niz 159 FSB przez HDD czy to prawda ? jesli tak to jak mam to sprawdzic ?

Jak nie masz blokady PCI/AGP to jest to całkiem możliwe i będzie się objawiać komunikatem o braku jakiegoś pliku systemowego - w skrajnych przypadkach konieczna będzie reinstalacja Windowsa - Twoja płyta oczywiście ma blokadę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz blokady PCI/AGP to jest to całkiem możliwe i będzie się objawiać komunikatem o braku jakiegoś pliku systemowego - w skrajnych przypadkach konieczna będzie reinstalacja Windowsa - Twoja płyta oczywiście ma blokadę :)

czasami mogą być to pamieci czasami dysk czasami za mało V

ale na pewno nie zablokowałeś bokady PCI/AGP 33/66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam płyte główną Gygabyte GA-8I848P-G i procesor Celeron D 315 2,26 Ghz. Mogę tutaj myśleć o podkręcaniu? Jeżeli tak, to do ilu, aby nie spalić procka? (mam zwykły cooler).

Z góry dzięki za pomoc.

kur..de czytaj bo już było to 100x

nikt ci nie powie do ilu podkrecisz jeżeli sam tego nie sprawdzisz

płyta ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dmn-pl.. masz szczęscie człowieku bo o moim assrocku mówili że szit i ze w ogóle należałoby coś lepszego kupic .. jak mówią że dobra płyta to na dzień dobry powinno ci sie udać wejść do klasy 3 GHz ,.. no ae jak wcześniej napisano .. " chcesz porady na podstawie suchych danych bez empirycznego doświadczenia idź do wróżki' :P powodzenia

ogólnie nie jest źle .. temperatury na boxie mam w okolicach 40 czy w stresie czy w idle sie mu na serio niewiele zmienia .. +/- 4 stopnie a do tego pełna stabilność przy ustawieniu PCI/AGP 34/64 czy jakoś tak ... jak dam kilka mhz wyżej to padaka na grande ... timingów nie tykam bo moge tylko je podnieść a to mi wykrzacza jak na razie ... trzeba bedzie zmienić kości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi