ShadowMaster Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 się zobaczy jakosw w tygodniu go dostane raczej pod koniec a może na poczatku przyszłego to zdam wam relacje co udało mi się zrobić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 powodzenia fajnie jakbys doszedl do 4.2GHz ;) ale to juz trzeba porzadne chlodzenie mobo i zasilacz ja tymczasem powoli zegnam sie z intelem i czuje ze na dlugo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 powodzenia fajnie jakbys doszedl do 4.2GHz ;) ale to juz trzeba porzadne chlodzenie mobo i zasilacz ja tymczasem powoli zegnam sie z intelem i czuje ze na dlugo...hehe to tak jak ja mimo że mam 3 kompy z intelem moja cierpliwoć sie skończyła czas dać szanse ADM i słynej DFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowMaster Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 siwy05 za ile tego abita byś puścił ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 rzymo płyte główna zmieniłeś !!! ale i widze że z 2.26 zrobiło się 3.77 czym to chłodzisz teraz ?a tak wogóle to ja widze ze im mniej GHz na początku tym więcej GHz po podkręceniu ? czy w takim razie nie wyciągne dużo z mojego Celka 2.8? oczywiscie nie na tej płycie którą mam teraz :(Zmieniłem, bo AsRock mnie już trochę wkurzał, zwłaszcza jak dałem za wysokie fsb i musiałem reinstalować Windę (dysk sata i kontroler się buntował) - teraz blokada PCI/AGP i mogę kręcić ile dusza zapragnie :) Chłodzenie to Boxowy na 7v + trochę wentyli w budzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zmieniłem, bo AsRock mnie już trochę wkurzał, zwłaszcza jak dałem za wysokie fsb i musiałem reinstalować Windę (dysk sata i kontroler się buntował) - teraz blokada PCI/AGP i mogę kręcić ile dusza zapragnie :) Chłodzenie to Boxowy na 7v + trochę wentyli w budzie... zazdroszcze ci proca zapuść go na maxa i zrób super pi 16M ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 zazdroszcze ci proca zapuść go na maxa i zrób super pi 16M ok? Ok, tylko jak dojdę dlaczego mobo na upartego ustawia 2.5-4-4-8 :D (nawet na fsb=170, obojętnie co wybiorę w biosie :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 wina płyty pewnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) wina płyty pewnieWłaśnie nie wiem, zostawiłem jak jest, czyli 2.5-4-4-8, pamięć oczywiście w singlu, wynik 19:29 - najzwyklejszy Super-Pi 16M. Edit: Żeby nie było, że tak łatwo, to dodam, że w czasie testu musiałem odłączyć napęd dvd i wyjąć sieciówkę z PCI - ewidentna wina zasilania - Fortron 250w to jednak za mało jak na tego Celka :) Z podłączonym wszystkim komp wyłączał się na 21-23 przebiegu Pi :razz: Edytowane 30 Stycznia 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 ja bym sie bał na takim zasilaniu kręcić..... na pewno 250 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 wiesz to nie codgen on ma chyba jakieś zabezpieczenia jaj jestś z pobliża grodziska wpadj do mnie udostempnie tagana WC ramy i zobaczymy ile poleci proc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) wiesz to nie codgen on ma chyba jakieś zabezpieczenia jaj jestś z pobliża grodziska wpadj do mnie udostempnie tagana WC ramy i zobaczymy ile poleci proc :D Niestety do Grodziska (zakładam że Wielkopolskiego :) ) mam daleko. Hinco - tak, 250w. Już nic na to nie poradzę że Fortrony są/były projektowane z zapasem i każdy może dostarczyć więcej mocy niż ma na tabliczce znamionowej :) Edytowane 30 Stycznia 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 (edytowane) ok .. znalazłem odpowiedni host dla zrzutów z ekranu .. nic nie powiem ale wsio jest w sygnaturze więc raczej nieźle to wygląda .. aha .. i jeszcze jeden image ;] co mowią programy CPUID o moim maleństwie : http://img470.imageshack.us/my.php?image=forumscreen7ug.jpg ... i jesio jedno ale innym robione : http://img482.imageshack.us/my.php?image=northwood9gp.jpg ... no i co ja mam o tym sądzić ?? Northwood to czy Prescott ? :P Biorąc pod uwagę napięcie znamionowe którego nie ruszałem a które ma normalnie na 1,4 V to co ja mogę rzec ? jakiś dziwny ten procesor i tyle ... bedziem próbowali nadal podkręcać. Edytowane 30 Stycznia 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 cpuid prawde imho mówi, btw zmień siga zanim Cie dopadną.... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 ok .. znalazłem odpowiedni host dla zrzutów z ekranu .. nic nie powiem ale wsio jest w sygnaturze więc raczej nieźle to wygląda .. aha .. i jeszcze jeden image ;] co mowią programy CPUID o moim maleństwie : http://img470.imageshack.us/my.php?image=forumscreen7ug.jpg ... i jesio jedno ale innym robione : http://img482.imageshack.us/my.php?image=northwood9gp.jpg ... no i co ja mam o tym sądzić ?? Northwood to czy Prescott ? :P Biorąc pod uwagę napięcie znamionowe którego nie ruszałem a które ma normalnie na 1,4 V to co ja mogę rzec ? jakiś dziwny ten procesor i tyle ... bedziem próbowali nadal podkręcać.CPUid mówi prawdę :) Mam takiego samego proca jak Twój, wcześniej miałem płytę na AsRocku i napięcie też koło 1.4v (nie mogłem zmieniać). Teraz mam inną płytę już z regulacją napięć i okazuje się, że proc w standardzie chodzi na napięciu 1.35v. Wynika z tego to, że AsRock specjalnie zawyża napięcie, żeby nie wyszło, że płyta jest anty-oc :) Czyli podsumowując Twój proc jest na rdzeniu Prescott :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 PC_Speaker@ linki do super pi niedzialaja i wszystkie D sa prescottami!!!!! niema wyjatkow pisalem to wczesniej :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 (edytowane) @bamboocha ... ale który CPUID?? :P... jeśli sie przyjrzysz temu sreenowi z opisem "northwood" w tle to sam mi przyznasz że to wsio jest nie tenteges .. bo jak może mi pokazywać na podstawie CPUID raz że to prescott a za innym razem że northwood .. jakaś lipa .. podaj mi jakich programów Ty uzywasz to sobie sprawdze tym samym i bedzie ok ;] tymczasem spróbuję podejść do Twojego poziomu jednak na ASsrocku ;p Edytowane 31 Stycznia 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 @pc_speaker: po ilosci cache sadze ze jest to prescott i nie przejmuj sie reszta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 ok .. to teraz pytanie : jaka jest dokładność pomiaru speedfana ? czy bedzie mierzył dokładnie czy tk jak inne programy z błedem rzędu 5 stopni ? co do proca to fakt nie mam aż takiej wiedzy żeby sie wypowiadać .. myslałem tylko że może intel robił taki wałek jak AMD z blokowaniem części cache'u ... no niewazne .. fajnie się kręci i moze się z niego na iinej MoBo coś wyciśnie ciekawego ... tyle że najpierw trzeba na nią zarobić a to bedzie malutki problem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 CPUid mówi prawdę :) Mam takiego samego proca jak Twój, wcześniej miałem płytę na AsRocku i napięcie też koło 1.4v (nie mogłem zmieniać). Teraz mam inną płytę już z regulacją napięć i okazuje się, że proc w standardzie chodzi na napięciu 1.35v. Wynika z tego to, że AsRock specjalnie zawyża napięcie, żeby nie wyszło, że płyta jest anty-oc :) Czyli podsumowując Twój proc jest na rdzeniu Prescott :) ja z grodziska mazowieckiego :D ja narazie jade na ASrocku i845 na standardzie bo jak dam fsb166 to płyta paży (celeron D 2,53) zresztą i tak zmieniam na adm w tym tygodniu bo już mam kupca na asrocka i proca na stary ram 512 karte 9200 i wogóle całego kompa za 1600zł bez dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 ja z grodziska mazowieckiego :D ja narazie jade na ASrocku i845 na standardzie bo jak dam fsb166 to płyta paży (celeron D 2,53) zresztą i tak zmieniam na adm w tym tygodniu bo już mam kupca na asrocka i proca na stary ram 512 karte 9200 i wogóle całego kompa za 1600zł bez dysku Do Mazowieckiego też mam ładny kawałek drogi :) Zasilacz za parę dni powinien dojść, może uda się memki zmienić i wtedy zobaczę, czy da się wycisnąć więcej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamage Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 po dlugich poszukiwaniach znalazlem info ze komus sie nie kreci na wiecej niz 159 FSB przez HDD czy to prawda ? jesli tak to jak mam to sprawdzic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 po dlugich poszukiwaniach znalazlem info ze komus sie nie kreci na wiecej niz 159 FSB przez HDD czy to prawda ? jesli tak to jak mam to sprawdzic ?Jak nie masz blokady PCI/AGP to jest to całkiem możliwe i będzie się objawiać komunikatem o braku jakiegoś pliku systemowego - w skrajnych przypadkach konieczna będzie reinstalacja Windowsa - Twoja płyta oczywiście ma blokadę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Jak nie masz blokady PCI/AGP to jest to całkiem możliwe i będzie się objawiać komunikatem o braku jakiegoś pliku systemowego - w skrajnych przypadkach konieczna będzie reinstalacja Windowsa - Twoja płyta oczywiście ma blokadę :)czasami mogą być to pamieci czasami dysk czasami za mało V ale na pewno nie zablokowałeś bokady PCI/AGP 33/66 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmn-pl Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Witam. Posiadam płyte główną Gygabyte GA-8I848P-G i procesor Celeron D 315 2,26 Ghz. Mogę tutaj myśleć o podkręcaniu? Jeżeli tak, to do ilu, aby nie spalić procka? (mam zwykły cooler). Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Witam. Posiadam płyte główną Gygabyte GA-8I848P-G i procesor Celeron D 315 2,26 Ghz. Mogę tutaj myśleć o podkręcaniu? Jeżeli tak, to do ilu, aby nie spalić procka? (mam zwykły cooler). Z góry dzięki za pomoc. kur..de czytaj bo już było to 100x nikt ci nie powie do ilu podkrecisz jeżeli sam tego nie sprawdzisz płyta ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmn-pl Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Chciałem się upewnić czy mogę coś kombinować :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 na box spokojnie poleci na fsb 200 na 1.42v jezeli zasilke masz wmiare dobra. blokada pci/agp to podstawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 @dmn-pl.. masz szczęscie człowieku bo o moim assrocku mówili że szit i ze w ogóle należałoby coś lepszego kupic .. jak mówią że dobra płyta to na dzień dobry powinno ci sie udać wejść do klasy 3 GHz ,.. no ae jak wcześniej napisano .. " chcesz porady na podstawie suchych danych bez empirycznego doświadczenia idź do wróżki' :P powodzenia ogólnie nie jest źle .. temperatury na boxie mam w okolicach 40 czy w stresie czy w idle sie mu na serio niewiele zmienia .. +/- 4 stopnie a do tego pełna stabilność przy ustawieniu PCI/AGP 34/64 czy jakoś tak ... jak dam kilka mhz wyżej to padaka na grande ... timingów nie tykam bo moge tylko je podnieść a to mi wykrzacza jak na razie ... trzeba bedzie zmienić kości :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamage Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 problem w tym ze MAM ZABLOKOWANE PCI/AGP 66.67/33.33 i w tym rzecz ze nie wiem jak podniesc FSB na wiecej niz 159 zeby wstal.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...