Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

@ bamboocha : ordynarny, nieszlifowany Intelowski Box cooler :D nie wiem czym to tłumaczyć .. w pokoju mam 18/19*C a komp sie nie grzeje prawie w ogóle .. teraz mam go na 3,4 GHz i jedyne co to to że mi nie chciał wystartować SuperPI ... ale po resecie poszło i nie wiem czym to tłumaczyć ..

P.S: Celeron D 335 i 336 są chyba seryjnie wyżej taktowane więc raczej na nich wyników się nie osiągnie oszałamiających ... nie żebym miał wąty ale tak jest ... chyba :P

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizaz bamboocha nie wiem jakie napięcie ... domyślnie ta płyta ustawia 1,42 i tak wykazują wszelkie programy od cpu-z po sandre przez everesta i inne takie ... generalnie niczego na płycie nie zmieniałem a proc idzie po 3,4 bez dotykania czegokolwiek poza blokadą PCI/AGP i zmianą FSB .. teraz na Allegro też jest taki zestaw ..dokładnie to samo i do tego 20 pln tańszy .. nie wiem może to ta płyta to umozliwia czy jak .. proc sie kreci wyśmienicie ale na razie poprzestałem na pracy na 3,2 / 3,4 bo mi moga pamięci niewyrabiać a jestem w trakcie korzystania z worda i pisania pracy licencjackiej więc nie chcę się narażać głupio :P ja tylko skończe pisać i zakupie niezbednik overckolckera to sobie pokręce bardziej hardcore'owo :D jak na razie na Box coolerze intela idzie bez wysokich temperatur ..

p.s: może przesadziłeś z pastą ... kumpel tak zrobił i prawie usmażył Athlona .. ale nie wiem co może być przyczyną na 100%

p.s2: jesio jedno ... nie ma sie co cieszyć ze mój taki dobry bo jak na razie nie obczaiłem gdzie na tym biosie zmienić timingi pamięci .. sandra wypisuje ze mam ustawienie "too safe" a to wygląda tak : 2,5-3-3-8 i ni cholery inaczej sie nie da zrobic ,.. pewnie płyta nie da ale co z nią bede walczył :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi niechodzi o to ze temp za duza ( mam bidna bude codogena - 0 wentylacji) ale za roznica miedzy idle a w stresem jest ok 20*C to troche duzo -tak mi sie wydaje

pamieci powinny ci pujsc na 210 ja mam elixiry i chodza stabilnie 215 na 2.5-3-3-6

zreszta bede kombinowal wc to wtedy stabilnie 3.8-3.9 powinno byc

Edytowane przez bamboocha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LoL ... KAMILcom .. ty to na serio jestes ślepym fanem AMD chyba .. nie kumam cię .. najpierw mówisz że mogę sobie tempy z Asrocka w dupę wsadzić a potem piszesz że twój Asrock pokazuje dobrze .. to o co biega ? czyżbyś sobie sam poskładał płytę główną ? czy może tak że Asrock zaniża temperatury o jakieś 30 stopni co ?? wytłumacz to prosze bo nic nie rozumiem... może podpowiesz jak na Asrockach się zmienia timingi co ?? bo do tego ni cholery nie mogę dojsc .. przydałoby się mi z tym pokombinowac a tu nie ma mozliwości jak na razie ... albo ja slepy jestem w tym biosie .. jest jakiś trick żeby wejść głębiej w bios asrocka ? jak tak to daj znać bo na razie kaszana .. i zdecyduj się co i jak pokazuje normalnie bo na razie kilka razy zaprzeczyłeś swoim wypowiedziom .. a to trochę dziwne dla mnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale beznadziejnie i lakoniecznie odpowiadają z tego Asroka ... :Dear Sir,

Please set memory speed to DDR400(PC3200) in the BIOS setting.

BR,

ASRock...

to by było na tyle wskazówek dotyczacych zmiany timingów z poziomu biosu płyty ... czy ktoś ma jakieś wskazówki jak tego dokonać na kościach M&S MSDD32M8PT-5B ?? jeśli ktoś wie co i jak z nimi zrobić to dajcie znać bo na razie mnie trzymają w szachu podczas przejścia 3,6 G więc nie próbuję ... ich timingi to: 2,5-3-3-8 przy 2,65V .. co tu dalej zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema Panowie, niecierpliwie czekam aż ktoś pobije mój rekord (4150mhz),

dajcie znać jak to nastąpi... :D pozdro dla wszystkich overclockerów celinek.

a stabilnie czy tylko wejsc do win??

bo stabilnie na wc bede mial cos ok 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kagan - chciałbym Cię zaskoczyć ale jak pisałem nie właziłem do windy na ustawieniach fsb 266 bo sie troszkę bałem o proca i kolegi płytę .. tak czy inaczej przy mnozniku 17 dało mi to 4500 .. szkoda że screena nie zrobiłem ... chociaż może by wszedł do windy? może kiedyś spróbuję :D

EDIT: literówki... znowu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LoL ... KAMILcom .. ty to na serio jestes ślepym fanem AMD chyba .. nie kumam cię .. najpierw mówisz że mogę sobie tempy z Asrocka w dupę wsadzić a potem piszesz że twój Asrock pokazuje dobrze .. to o co biega ? czyżbyś sobie sam poskładał płytę główną ? czy może tak że Asrock zaniża temperatury o jakieś 30 stopni co ?? wytłumacz to prosze bo nic nie rozumiem... może podpowiesz jak na Asrockach się zmienia timingi co ?? bo do tego ni cholery nie mogę dojsc .. przydałoby się mi z tym pokombinowac a tu nie ma mozliwości jak na razie ... albo ja slepy jestem w tym biosie .. jest jakiś trick żeby wejść głębiej w bios asrocka ? jak tak to daj znać bo na razie kaszana .. i zdecyduj się co i jak pokazuje normalnie bo na razie kilka razy zaprzeczyłeś swoim wypowiedziom .. a to trochę dziwne dla mnie :P

chodzi mi że pomiary z czujnika płyty głównej są albo zaniżone (mój asrock) albo zawyżone (abit IC7-G) wiec jak chcesz żeby były wmiare realne to sjkołuj termometr z sondą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KAMILcom ok ... o termometr postaram sie w nadchodzącym tygodniu. Powiedz mi czy wiadomo Ci coś na temat tych pamięci co mam w poscie powyżej ...z przetłumaczonej z japońskiego strony dowiedziałem się tylko że to na chipach samsunga i to wszystko poza timingami jakie to posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KAMILcom ok ... o termometr postaram sie w nadchodzącym tygodniu. Powiedz mi czy wiadomo Ci coś na temat tych pamięci co mam w poscie powyżej ...z przetłumaczonej z japońskiego strony dowiedziałem się tylko że to na chipach samsunga i to wszystko poza timingami jakie to posiada.

a czy twoja płyta ma opcje takie

u mnie ten badziewny asrock ma tylko opcje zmiany CL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a stabilnie czy tylko wejsc do win??

bo stabilnie na wc bede mial cos ok 4

Wszedł do windy, był na tyle stabilny że potwierdziłem wynik na tej KLIK stronce, a żeby do biosu wszedł to wielka sztuka nie jest. Jak bedziecie mieli lepszy wynik od mojego potwierdzony na tej stronce to pogadamy :D pozdro Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam Celerona D 315 CPU 2.26GHz plyte główną Pole ASRock P4V88+ (

TO TA ) i podkręciłem proca do 2718 Mhz przez podniesienia FSB z 133 Mhz do 160 Mhz.

Dalej już nie moge kręcić przez FSB bo komp nie wstaje :(

Teraz gdy to pisze to mam cały czas podkręconego proca i w evereście wykrywa mi 42'C (a w biosie na monicie to o kilka stopni więcej ! )

I mam pytanie jak mogę jeszcze podkręcić proca bo wydaje mi się że chyba się da tylko FSB nie wytrzymuje.

Wiem że ta płyta jest cięka do podkręcania no ale jeszcze coś powinienem zniej chyba wydusić nie ??

Dodam jeszcze że radiator to box od tego cela.

Aha i czy są może jakieś programy spod windy do podkręcenia proca ??

i jaki jest dobry program, którym mógłbym sprawdzić stabilność procesora ??

Aha a jak największą temperaturę może mieć mój procesor ??

Ramów mam 256 mb 400 twinmos-y i wiem że mojego proca moge podkręcić przez podniesienie napięcia na procu i ramach ale nie wiem gdzie to zrobić w moim biosie :( i jeszcze coś się robi chyba z AGP ale też nie wiem gdzie i o co dokładnie chodzi ;)

Pzdr. Czekam na odpowiedzi ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mam pytanie jak mogę jeszcze podkręcić proca

Wiem że ta płyta jest cięka do podkręcania no ale jeszcze coś powinienem zniej chyba wydusić nie ??

Aha i czy są może jakieś programy spod windy do podkręcenia proca ??

i jaki jest dobry program, którym mógłbym sprawdzić stabilność procesora ??

Aha a jak największą temperaturę może mieć mój procesor ??

1,2. Ta płyta nie ma regulacji napięć więc kiepsko to widze, jak masz mało kasy to zmień chociaż na jakiegoś gigabyte'a.

3. Są, ale gdy podkręcisz takim programem i ponownie uruchomisz kompa to przywracają się ustawienia defaultowe

4. Prime95

5. Temp. max tego procesora to 70*C, ale do takiej nie powinno dojść :D, moim zdaniem nie powinna przekraczać 60*C oczywiscie w stresie :)

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ KAMILcom nie pamiętam nazwy w biosie ale co do pamięci są mozliwości zmiany CL własnie ... <chyba :|> i czegoś co jest oznaczone jako MA2T ... też do pamięci się dotyczy... co w ogóle z tą płytą to nie wiem ...

@paczino44 sprawdź czy możesz zablokować PCI/AGP ja stawiam na to że nie pozwala kręcić właśnie dlatego, poza tym mój Abit be6 II pod celeronem 700 nie chodził na poślednich ustawieniach szyny ja tylko i wyłącznie wielokrotności 33 MHz .. może tu też tak masz ... spróbuj puścić na 166 przy zablokowanym PCI / AGP powinno sie udać a to ci da jakieś 2822 MHz mój by wstawał na max co mam na płycie 250 MHz pod warunkiem że pamięci by dały <około 4250 MHz > więc nie jest źle ale jak to ktoś słusznie zauważył .. każdy proc inaczej siębędzie kręcił i taka jego natura :D tak czy inaczej powodzenia.

pędzę to wszystko na boxowym coolerze i jak na razie jest pięknie... ciekawe jak długo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niedało by się coś zrobić z moim biosem (żeby móc zmieniać napięcie)

Bo troche szkoda mi ją sprzedawać bo kupiłem ją dopiero jakieś 3 tygodnie temu i mam na nią 2 l. gwar. i wiem że zawaliłem bo mogłem kupić lepszą płyte albo i nawet celerona już na socket 775 no ale coż pośpieszyłem sie i oto są tego skutki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabawy z BIOSem to takie trochę jak rosyjska ruletka .. czasami nie wyjdzie i do widzenia państwu .. a tak na serio .. jakie masz w ogóle napięcie ? jakie podaje płyta na procka ? sprawdź w CPU-Z albo SiS Sandrą, sprawdź jakie masz taktowanie AGP i PCI i jakie pamięci .. jak to podasz to może ktoś znajdzie radę dla Ciebie bo bez tych danych to trochę jakbyś chciał wywrózyć podkręcalność proca na podstawie wróżby z kart tarota :P trochę więcej info o sprzęcie nie tak trudno zrobić a może dać ciekawe efekty :D

(wydajnosc na poziomie PIII 100MHz) < przykry przykład na to jak Literówki moga zniszczyć opinię :P

Mnożnik 4.8 - ciekawe na jakiej podstawie obliczany :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli podaje tyle samo co u mnie <ustawienie fabryczne 1,420 V> to spokojnie powinno na 188 iść stabilnie ... zrób coś z PCI / AGP bo to najpewniej jest problem i dlatego nie wstaje... może być że i pamięci nie dają przeskoczyć więc sprawdź również ich timingi ..

nah... zobaczyłem płytę i wiem dlaczego u nich kupowałem ze swoją płytą ... SATA nie lubi się za bardzo męczyć przez OC więc problem może tkwic w tym małym szczególe ... w którymś miejscu tego topicu opisywany był problem krecenia gdy SATA nie dawała takiej możliwości ... moge się jednak mylić ale znając ASRocka i ich sposób robienia płyt to moze być wszystko .. stawiam na PCI / AGP , pamięci i SATA .. oczywiście jeśli napięcie daje takie żeby to uciągnąć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w morde stary ... Twoja płyta ma domyślnie faktycznie 1,6 vcore ? bo tak jest w instrukcji producenta .. LoL tak czy inaczej masz około 1,4 a to daje celenie mozliwości chodzenia poza barierę 3,2 GHz .. sprawdze pod czym u mnie sie kryje ustawienie PCI /AGP to wyedytuje tego posta i bedziesz mniej więcej wiedział gdzie szukać .. nie obiecuj sobie wiele ale może sie coś uda z tego więcej wyciągnąć .. mam w końcu taki sam procesor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta sama ustawia sie na domyslne napiecie jakie ma proc. np northwood ma 1.55 - tak mi sie zdaje- a dasz tyle na prescotta to robi sie grzalka

mialem plyte gl na tym chipsecie i ktotko mowiac jest do d***. max fsb 165 i brak blokady agp/pci u mnie smigala na 165 z pamieciami na 4:5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w morde stary ... Twoja płyta ma domyślnie faktycznie 1,6 vcore ? bo tak jest w instrukcji producenta .. LoL tak czy inaczej masz około 1,4 a to daje celenie mozliwości chodzenia poza barierę 3,2 GHz .. sprawdze pod czym u mnie sie kryje ustawienie PCI /AGP to wyedytuje tego posta i bedziesz mniej więcej wiedział gdzie szukać .. nie obiecuj sobie wiele ale może sie coś uda z tego więcej wyciągnąć .. mam w końcu taki sam procesor :P

stary jak czytam twoje wypowiedzi to widze że piszesz coraz wieksze bzdury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary jak czytam twoje wypowiedzi to widze że piszesz coraz wieksze bzdury

dokładnie... PC speaker mówisz tak jakby każdy celek sie tak samo podkręcał, a tak nie jest... powtarzam któryś raz z kolei, brak zmiany napięcia ogranicza podkręcalność tego procka :mur: Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra koledzy ale czyjest jakakolwiek możliwość bym zmienił napięcie natej płycie ??

I nie wiem czy będzie prawdą co teraz napisze ale wiele osób mi mówi że szyna na 160 to ciuć mało a mi ani o 1 MHz nie pójdzie w góre więc może coś trzeba pokombinować ztym pci /agp tylko że ja nie wiem gdzie co pozmieniać a kolega pc_speaker nie odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie niepokrecisz. niema blokaday pci/agp wiec zwiekszajac fsb zwiekszasz szyne agp i pci co skutkuje niestabilnoscia systemu(zwiechy, resety)

zreszta fsb 160 to dobry wynik. ja na tym samym chipsecie tyle ze ecs jechalem max 165 czasem mniej - zalezalo od dnia :P

i w biosie musi byc opcja vcore tyle ze z % (+5%; 10%; 15%) chyba az tak go nie okroili (mam nadzieje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie ma :cry: :mur:

W tym cały ból a kupiłem tą płyte tak niedawno mogłem wybrać inną ;(

No nic jak mówicie że z tą płytą nici to chyba poszukam kupca na nią i sprzedam też proca (bo wszystko na gwarancji) i kupie cela 64 bit./775 czy one też się tak dobrze kręcą ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi