Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie zaraz zostane okrzykniety lama, ale trudno, po prostu nie wiem jak umiescic tego sreena na forum ;), ale przyznaje sie do tego... screen ladnie jest u mnie na pulpicie, timingi 2,5.3.3.6, fsb 204, Vcore 4,75, pamiatki chodzaq w dualu, jesli znajdzie sie ktos uprzejmy to prosilbym wyjasnic mi jak ta fotke tu wrzucic, bo nie wiem czy forum ma jakis serwer i jak sie do niego dostac :( Pozdrawiam serdecznie i zareczam ze ten wynik to zadna sciema, osobiscie dlugo walczylem o pobicie wyniku Pixelika w domowych warunkach i jak mi sie udalo omal z krzesla nie spadlem... I teraz na codzien chodze na tej konfiguracji... Mysle o zmianie zasilacza i chlodzeniu na ram, mzoe wycisne z niego 4GHz... Pozdrawiam bogow overclockingu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S2: Selekt Cel. D... no comments to mnie na 1M idzie na 51 sekund ... i to jest słaby wynik

Jakbyś przeczytał wszystkie posty to byś wiedział mam czas 47s, dlatego taki słaby(a czy taki słaby to niewiem jak na celinke) bo pamięci pracują mi z częstotliwością 170Mhz i kostka 256Mb, czekam na moje nowe kostki to powalcze

]Celeron D 4.3Ghz super pi próbka 1m

@morph231@ weś wrzuć obrazek na www.imageshack.us a później na forum kliknij wtaw hiperłącze i załaduj tego linka którego otrzymasz z imagehack, a najlepiej wyślij mi na maila sajrus5@op.pl

Edytowane przez Sajrus-World

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sajrus-World ano fakt że trochę nizej masz pamięci ... sorki... btw... mój ram toże jest 256 DDR-SDRAM 3200 f-my M&S i teraz idą na FSB 188 MHz ... nie mam jak zmienić timingów i już straciłem do tego ochotę na tej płycie ...

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie zaraz zostane okrzykniety lama, ale trudno, po prostu nie wiem jak umiescic tego sreena na forum ;), ale przyznaje sie do tego... screen ladnie jest u mnie na pulpicie, timingi 2,5.3.3.6, fsb 204, Vcore 4,75, pamiatki chodzaq w dualu, jesli znajdzie sie ktos uprzejmy to prosilbym wyjasnic mi jak ta fotke tu wrzucic, bo nie wiem czy forum ma jakis serwer i jak sie do niego dostac :( Pozdrawiam serdecznie i zareczam ze ten wynik to zadna sciema, osobiscie dlugo walczylem o pobicie wyniku Pixelika w domowych warunkach i jak mi sie udalo omal z krzesla nie spadlem... I teraz na codzien chodze na tej konfiguracji... Mysle o zmianie zasilacza i chlodzeniu na ram, mzoe wycisne z niego 4GHz... Pozdrawiam bogow overclockingu :D

zdjecia robisz że liczysz SUPER PI 16M otwierasz 2x cpu-z na taktowaniu proca i na ramie i wcisksz klawisz print scerren

później wklejasz w paincie i zapisujesz jako JPG abo PNG no i wrzucasz na imageshack.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego wy jedziecie na dzielniku 3:2 a nie 5:4??? niewstaje wam czy co.

ja mam problem bo niewiadomo czemu moj do bycia stabilnym powyzej fsb 215 musi miec napiecie 1.55V a na takim V moj pentagram niewyrabia :/ temp stres 67-68*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego wy jedziecie na dzielniku 3:2 a nie 5:4??? niewstaje wam czy co.

ja mam problem bo niewiadomo czemu moj do bycia stabilnym powyzej fsb 215 musi miec napiecie 1.55V a na takim V moj pentagram niewyrabia :/ temp stres 67-68*C

ja mam dzielnik 5:4 i jechałem 1.7V 4.39Ghz box chłodzenie i temp 72stopnie to był hard-core ale tylko próbke 1mb przechodziło i reset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzizaz ... jeden jedyny który skumał ... lol czy wy myslicie że przy takich eksperymentahc kumpel by mi dał dotknąć swojej płyty ? jak mam ci dac screena z POSTu ? aparatem miałem robić ? pogieło czy jak ? przecież napisałem ze miałem podobną historię jak bamboocha i tyle .. argh... nic wiecej nie pisze w tym temacie nie mam do Ciebie siły Kagan ... :> co mam następnym razem podczas próby moze całą ekipę TV zawołać zeby nakręcili 10 sekundówkę jak POST wyświetla ilość MHz ? a to ze to ASRock .... co z teo że to ch***wa marka ... nawet i takie moga się czasami trafiać ... procki tez nie są takie same rzekomo :P

co do rekordu to mi sie nie chciało po prstu szukc bo teraz chyba jakiś norweg go posiadł .. i mozliwe że to 7,5 GHz ..

P.S: co do jednego sie zgadzamy Kagan... koniec tej dyskusji... lepiej poradź albo daj wskazówkę czy w ogóle się da zmienić timingi na tych nielubianych przez Cię Asrockach .. pozmieniałem nieco wustawieniach DRAM CAS Latency na 2T <było 2,5T>, MA 1T/2T Select wsadziłem na 1T <było 2T>, P4 input strobe delay control +0,05 ns <było +0,15ns>, P4 input data delay control +0,00ns <nie ruszane>, Output DQS +0,2ns <było 0,6ns>, conieco poprawiło w szybkości działania aplikacji ale skopało o kilka sekund superpi.. i nie wiem dlaczego bo jakoś mi sie opisy z biosu nie pokrywają z żadnymi nazwami dla timingów. Te P4 odpowiadają za komuniikację CPU z northbridge ..ale tego DQS nie daje rady przypisać o niczego :( .. chyba faktycznie czas zmienić płytę.

Już więcej nieodpisuj na to co ci teraz napisze krótko: chodziło mi oto że bamboocha miał podniesione napięcie do 1,65v(4,2ghz) i wtedy to jest całkiem realne żeby mu tyle poszło, a nie bez podnoszenia napięcia 4,5ghz na asrocku :mur: , no wybacz bajkopisarzom nie wierze...a skoro nie masz dowodów na ten wynik to nie mow o swym osiągnięciu bo mało kto w nie uwierzy... mogłeś wcisnąć na klawiaturze Pause Break i zrobić cyfrówką fotke posta :lol: ja jak miałem bluescreena to sie tylko pojawiał na 1s i reset. To wpadłem na pomysł żeby strzelic fote, i sie udało :lol: każdy by miał do tego wyniku wątpliwości :D skończmy tą gadke raz na zawsze...

@Sajrus jak masz kase to kup jakiegoś arctic freezerka i jedziesz :D coś mi się zdaje że na lga lepiej idą te procki...

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bardzo, mam nadzieje, ze zadziala :D w razie watpliwosci pisac :D , prosze zwrocic uwage na odpalone programy, zareczam ,ze podczas liczenia spi emule byl odpalony ;)

SPI:

http://img416.imageshack.us/img416/8227/spi1uu.jpg

no prosze bardzo przyzwojity wynik jak na ten procesor

spróbuj podkrecić jeszcze z pamieciami i zobacz jaki bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kase mam i zastanawiam się cały czas albo Ninja + Fander, albo Thermaltake BigWater SE

Ja bym ci radził ten najnowszy blok wodny X3N ze stajni mcs(bardzo wydajny) KLIK]

+pompka hydor seltz L20 II+ nagrzewnica od kadetta i jedziesz. Przyda ci się też podstawowa wiedza na temat watercoolingu(chyba że ją posiadasz). Wszystko masz na tej stronie co ci podałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie obawiam sie ze juz nic z tej konfiguracji nie wycisne :/ pamiatki na nizszych timingach sprawiaja ze komp sie nie odpala wcale, proc fsb o jeden wyzej zaczyna swirowac a juz na 205 zaczyna sie restartowac, mysle o zmianie zasilacza bo poki co obserwuje, ze nieprzyzwoicie sie grzeje... myslicie ze zmiana zasilki cos moze pomoc ?? tylko nie mowcie zeby zmienil IS7 na IC7 :D bo moja ambicja jest dobic do 4Ghz, ale nie kosztem dodatkowych 200 zł :D Z reszta co to za frajda podkrecac na czyms na czym wiadomo, ze sie da :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to cos szybko twoj wysiada. moj dobija stabilnie do fsb215 ale wtedy napiecie za duze i juz sie dlawi(temp ok 67) traci moc.

co do wc to juz kompletuje.

w drodze jest pompka 650l/h

i blok spyke-q czy jakos tak.

a chlodnice bede mial chyba ze stara od znajomka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdzales jakie daje napiecia plyta w steresie?? u mnie jak ustawie 1.55 to spada nawet do 1.45!!! dlatego przydalby sie jakis vmodzik

ps.niezna ktos stronki z droopmodem do is7(-v) po polsku najlepiej

Edytowane przez bamboocha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiec nie sprawdzalem, widzialem w dziale o modach, ze do is7 jest jakis vmod, ale jak rzucilem temat to od razu mnie tu olali i powiedzieli ze taki vmody sa tylko do asusow, podczas gdy ewidentnie bylo opisane do is7e2

Edytowane przez morph231

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki zaraz zaczne testowwanie :D tu opis moda http://xtremesystems.org/forums/showthread...&threadid=37197, jest jeszcze jeden, ale nie wchodzi na stronke, swoja droga ten koles albo tak kaleczy angielski, albo w jego slowach niewiele da sie wyczytac tresci, bo w sumie nie wiem do czego sluzy, moge sie tylko domylic, ze stabilizuje "cos", mzoe razem cos wymyslimy, bo jakby to cos mialo dac, to z miejsca pakuje ten rezystorek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to drop mod stabilizuje napiecie zasilania proca czyli pospolite v core bedzie stabilniejsze

to nie jest od pamieci itp. tylko dla proca

z tego co wiem to drop mod stabilizuje napiecie zasilania proca czyli pospolite v core bedzie stabilniejsze

to nie jest od pamieci itp. tylko dla proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki w takim razie wracajac do topicu ;) Nurtuje mnie od pewnego czasu sprawa Celinek 3,2 GHz na s478, ma ktos taka ?? idzie powyzej 4Ghz ?? bezproblemowo ??, myslalem tak analogicznie, skoro z mojej wyszlo ponad 1300MHz, to moze z takiej wyjdzie chociaz 1000 :D, wiem ze to kwestia wielu czynnikow, wiec pytam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki w takim razie wracajac do topicu ;) Nurtuje mnie od pewnego czasu sprawa Celinek 3,2 GHz na s478, ma ktos taka ?? idzie powyzej 4Ghz ?? bezproblemowo ??, myslalem tak analogicznie, skoro z mojej wyszlo ponad 1300MHz, to moze z takiej wyjdzie chociaz 1000 :D, wiem ze to kwestia wielu czynnikow, wiec pytam :D

to zależy od sztuki

ja miałem celieczke 2.53 D oczywiście i abitka IC7-G

i szedł na fsb 200 prz V 1.65 troszke dużo a na 205 już padaka a miałem WC

ale i tak kupiłem ją w październiku za 200zł w boxsie nówke to sie opłacało :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie lepszy proc to proc z mniejszym mnożnikiem - łatwiej wyciągnąć większą szynę fsb, czyli przeważnie osiągnąć wyższą wydajność. Zresztą różnica między np. 2.26-2.4 a 3.2 jest spora - za różnicę można mieć niezły cooler i kilka Fanderków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no zgadzam sie ,ze za cene Celiny 3,2+ jakies 100zł to juz lepiej sie wpakowac w Pentiuma na prescocie z tym samym taktowaniem+HT+1mb cache :) bylem tylko ciekawy, czy ktos juz ta celine testowal, bo z tego co widze po moim celeronku, to ladnie zgniata Pentiuma 2,4@3,0 (kupilismy z kumpplem proce jednoczesnie) jego pentium w spi kolo 19 min, a o przyroscie wydajnosci w 3d marku 2001 nawet nie wspomne bo wstyd ;), wiem, zaraz powiecie HT... Ale kurcze moj celeronik na tym taktowaniu i tak zapiernicza jak glupi, a w kompresowanie filmow i renderowanie grafiki sie nie bawie ;) jedyne na co tak faktycznie bym go zamienil to Pentiumek na prescocie 3,2, z ta roznica, tylko ,ze nie wiem jak on sie kreci....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no zgadzam sie ,ze za cene Celiny 3,2+ jakies 100zł to juz lepiej sie wpakowac w Pentiuma na prescocie z tym samym taktowaniem+HT+1mb cache :) bylem tylko ciekawy, czy ktos juz ta celine testowal, bo z tego co widze po moim celeronku, to ladnie zgniata Pentiuma 2,4@3,0 (kupilismy z kumpplem proce jednoczesnie) jego pentium w spi kolo 19 min, a o przyroscie wydajnosci w 3d marku 2001 nawet nie wspomne bo wstyd ;), wiem, zaraz powiecie HT... Ale kurcze moj celeronik na tym taktowaniu i tak zapiernicza jak glupi, a w kompresowanie filmow i renderowanie grafiki sie nie bawie ;) jedyne na co tak faktycznie bym go zamienil to Pentiumek na prescocie 3,2, z ta roznica, tylko ,ze nie wiem jak on sie kreci....

na tej celince 3,06 jest chyba rekordzik świata

a co z tym że im niższe napiecie to sie lepiej kreci- to mówie tak ale do czasu aż nie dojdzie jakijś wartości moja celina tak miała w cpu-z pokazywało 1,28x w stresie jakieś 1,31 1,32 a kreciła sie jak krew z nosa co napisałem wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no chyba po prostu trzeba przyznac, ze te dobrze wykrecone celiny sa po prostu dobre i tyle :D, sluchajcie nie wiem, pewnie mi sie oberwie, ze to off topic, ale jak pojde do forum z AMD to tez mi sie oberwie ze mowie o intelach :P wiec pytam, czy sempron powiedzmy 3000+ bylby mocniejszy od takiej celinki co ja mam ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi