bamboocha Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 ten program jest jakis badziewny. napiecie pokazuje takie jakie jest standardowe a mam ustawione 1.6V :/ co do mnoznikow to ja mam normalnie 14/17x tyle pokazuja tez everest itp. ja go uzywalem tylko do badania czy throttling dziala(on air na wodzie niepotrzebne niema takich temperatur) a czy twoja plyta gl ma blokade pci/agp?? bo takie bledy mi wywalalo na starym ecs-ie na fsb ok 150 a 180 juz normalnie o dziwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 czyli że jak go zablokuje na PCI to przejdzie mi w UDMA 2 ? czy jak bo nie kumam ... może to i to bo nie próbowałem tego jesio ... porypane to wszystko ... SiS 661FX niby taki dobry chipset a taka kaszana sakrucka z niego :( moze dojdę co i jak .. na razie mnie wkurza CDRW bo uparcie na PIO chodzi pomimo zman od menadżera urządzeń po tweak rejestru i nic ... nie pomaga .. nawet po reinstalu systemu działa w PIO i nie da sie przełaczyć na UDMA.. może PCI fixa zrobie faktycznie i spróbuję .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 blokada pci/agp to podstawa przy OC!!! jezeli podnosisz fsb to pci/agp tez sie podnosi i komp zaczyna pracowac niestabilnie, gina pliki(mi sie tak zdarzalo) itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) no spoko ... tylko powiedz mi czemu jak to zmieniałem wcześniej to i tak sie nic nie działo .. nieważne czy miał FSB 188 i ustawione na synchro .. pracował stabilnie .. potem mu coś wlazło w systema z netu .. jakiś bug czy wir z którym powalczyłem i wywaliłem ale mi CDRW przeszedł w to zasrane PIO mode i nie mogłem tego zmienic .. zainstalowałem mu tzw. : SiS 5513 IDE UDMA Controller który był dołaczony do płyty i sie skopał system .. i od tej pory mam problem jak opisałem jak sie uda ustawić stabilnie kompa to nie działa CDRW .. i tak w koło macieju .. do tego wszystkiego teraz na przykład zablokowany mam PCI/AGP na 67/36 MHz i działa czego w ogóle nie kumam .. ale to inna bajka .. tak samo działa na ustawieniu synchro i na 64/32 nie ma mozliwości blokady 66/33 niestety .. jakieś to wsio pokopane i tyle .. Piernicze .. ustawiam na 64/32 i mam gdzies .. własnie doinstalowałem podwójny kontroler IDE i zobacze czy bedzie ZONK .. Peace .. mam gdzieś .. podwójny IDE poszedł w pola ... zamiast niego doszedł SIS 5518 i jakoś działa .. chociaż nadal w PIO .. aktualizuje walonego SP2 i może sie uda ze poukłada jakoś te wszystkie zagadki coby Cielak doszedł stabilnie do 200 FSB .. może pomoże .. znaczy Cielak idzie stabil ... w Bios ... winda sie sypie wtedy i może aktualizacje pomoga .... chyba się jednak przesiądę na win 98 SE to wtedy coś się da pokręcić lepiej .. chociaz nie jestem pewny .. sie zobaczy co i jak po updat'cie SP2 .. Peace xD Edytowane 11 Marca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Update SP2 pomógł o tyle że podniosłem spoko FSB do 197 i idzie stabil ... jutro sprawdze inne busy a na razie nie ryzykuje bo późno ... w poniedziałek mam mieć win 98 to zainstaluje jako drugi OS i sie zobaczy który lepszy do OC .. btw. co to był za news w panoramie o procku który opracowuja Japończycy ?? chodzi mi o procesor który o przesyłu danych uzywa zmodulowanej wiązki światła zamiast impulsów elektrycznych ... coś koło tego .. ponoc Japońce pracują nad takim cudem... swoją droga ciekawe co AMD i Intel na to .. :P PeAcE :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Kagan na oc-base dzikie pobiłem twój wyniczek celka d :DBrawo Sajrus, zkoda ze juz nie jestem pierwszy :D, moze by sie udało jakibym jeszcze miał celine :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Kagan na oc-base dzikie pobiłem twój wyniczek celka d :Djakie masz wyniki na próbkach 1m i 16m ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) jakie masz wyniki na próbkach 1m i 16m ? 15.21 w próbce 16 42 w próbce 1 Ale świeruje to super pi, bo tutaj ktoś na 3.9Ghz miał 13.54 w 16m, a ja na 4.3Ghz mam właśnie podany wyżej wynik. Nie mogę się już doczekać aż w moje łapy wpadnie Celek D na cedar mill. Kagan dzięki :D Edytowane 12 Marca 2006 przez Sajrus-World Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 15.21 w próbce 16 42 w próbce 1 Ale świeruje to super pi, bo tutaj ktoś na 3.9Ghz miał 13.54 w 16m, a ja na 4.3Ghz mam właśnie podany wyżej wynik. Nie mogę się już doczekać aż w moje łapy wpadnie Celek D na cedar mill. Kagan dzięki :D Ja na 4,0ghz miałem 15:30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Ja na 4,0ghz miałem 15:30 No i ja właśnie niewiem czego jest to wina kumpel mówił że trzeba system skonfigurować dobrze. Ale wyniki to raz jest 18 minut raz 15 a jeszcze raz 19minut. Schiz na maxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 optymalizacja systemu to przy spi podstawa sporo czasu mozna zyskac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brrupsz Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Witam! Mam pytanie - czy abit ic7-g może zawyżać temperature o ponad 10C? :-| Pytam bo mam problem - celeron d 320 2.4ghz E0 bez krecenia ma 48 - 55 C na ilde O_o. Cooler który na nim siedzi to Gigabyte 3D Rocket Cooler-Pro, ponadto od gory wieje 120 z zasilacza i dwie 80 na obudowie (miedzy innymi jeden na wprost procesora z 3d rocket). Podkręciłem go na 3.0 temp wzrosla o jakies 3-6 C i działa stabilnie - do 60C w stresie (cs:source). Dodam jeszcze, że macając obudowe tej temperatury nie czuć :/ na oko jakies 35/45 max. Jakaś rada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Witam! Mam pytanie - czy abit ic7-g może zawyżać temperature o ponad 10C? :-| ... No trochę dużo pokazuje. U mnie o 10C mniej. Moze biosik inny zapodaj. Jest tu na forum topic o tych abitach tam powinieniś coś znaleść. A jak nie to zostaje tylko termometr np revoltec'a za 40zł no chyba ze panelik za 140 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brrupsz Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 No trochę dużo pokazuje. U mnie o 10C mniej. Moze biosik inny zapodaj. Jest tu na forum topic o tych abitach tam powinieniś coś znaleść. A jak nie to zostaje tylko termometr np revoltec'a za 40zł no chyba ze panelik za 140 :DUpdate biosu nie jest potrzebny - wszystko działa jak trzeba. Pomijając już "moje boje" z biosami wole tego nie ruszac ;). Bede liczyl -5C przy abiteq i dobra. PS. tak sobie przypominam, że dałem dosyc duzo pasty na procka pod tego coolera (byla dodana jakas) może to to :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sd111 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Witam! Jestem początkujący w podkręcaniu i proszę o wytłumaczenie mi kilku rzeczy: Czym różni się tryb synchro od asynchro, który jest bardziej wydajny? Nie mam blokady PCI/AGP, ale moja płyta główna AsRock 775TTwins-HDTV posiada technologię Untied Overclocing Technology, a żeby ją uaktywnić muszę dać asynchro - celeron d336 przy FSB166 asynchro - 3,49GHz, temp. max. +1, przy synchro nie próbowałem. Czy mogę podkręcać w synchro bez tej blokady i co oznacza "but PCI and PCIE buses are in the fixed mode", czy to znaczy że ta blokada jest fabryczna? Przepraszam jeżeli trochę zamotałem, ale proszę o odpowiedzi. Oto opis tej funkcji (ang.): This motherboard supports Untied Overclocing Technology, which means during overclocking, FSB enjoys better margin due to fixed PCI / PCIE buses. Before you enable Untied Overclocking function, please enter “Overclock Mode” option of BIOS setup to set the selection from [Auto] to [CPU, PCIE, Async.]. Therefore, CPU FSB is untied during overclocking, but PCI and PCIE buses are in the fixed mode so that FSB can operate under a more stable overclocking environment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) Witam! Jestem początkujący w podkręcaniu i proszę o wytłumaczenie mi kilku rzeczy: Czym różni się tryb synchro od asynchro, który jest bardziej wydajny? Nie mam blokady PCI/AGP, ale moja płyta główna AsRock 775TTwins-HDTV posiada technologię Untied Overclocing Technology, a żeby ją uaktywnić muszę dać asynchro - celeron d336 przy FSB166 asynchro - 3,49GHz, temp. max. +1, przy synchro nie próbowałem. Czy mogę podkręcać w synchro bez tej blokady i co oznacza "but PCI and PCIE buses are in the fixed mode", czy to znaczy że ta blokada jest fabryczna? Przepraszam jeżeli trochę zamotałem, ale proszę o odpowiedzi. Oto opis tej funkcji (ang.): This motherboard supports Untied Overclocing Technology, which means during overclocking, FSB enjoys better margin due to fixed PCI / PCIE buses. Before you enable Untied Overclocking function, please enter “Overclock Mode” option of BIOS setup to set the selection from [Auto] to [CPU, PCIE, Async.]. Therefore, CPU FSB is untied during overclocking, but PCI and PCIE buses are in the fixed mode so that FSB can operate under a more stable overclocking environment. ni mniej ni więcej że jak dasz asynchro to PCI i PCI-E będą pracowały na sztywnym ustawieniu FSB czyli zablokowane w okolicach 66 MHz a reszta pójdzie jak im szyna zagra .. kapiszi ? :D pytanie dnia : czy Cielaki D mają obsługę funkcji EIST ? jeśli tak to jak to cholerstwo wyłączyć ? to się nazywa u intela bodajże SpeedStep .. tylko jakaś wariacja tego i moze obnizyć wydajność sprżetu .. jeśli coś takiego istnieje w Celkach to ciekawym w których i jak to dizablnąć :D PeAcE :D EDIT: ok .. sprawdziłem .. Cielaki nie mają SS więc się wygłupiłem :P przynajmniej nie te na S 478 więc sprawy nie było ... tak czy inaczej co sądzicie o takim zachowaniu : vcore : idle : 1,425 V / stres : 1,360 wsio @ 3230 MHz ? to normalka czy po prostu kupić nową zasilatornię ? jeśli nową to jakiej f-my do 100 pln polecacie ? :D RE5PECT Edytowane 15 Marca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Siemka :) Hmm kupilem na allegro ta paste collaboratory liquid pro i heh :P procek wykrecony (oczywiscie na abicie ic7 ) do 4,4ghz bez zmiany napiecia !!!!!!! TEMP !!! : 45 w IDLE i 64 w stresie !!!!!!!! Ludzie nie myslalem ze bede mial takie osiagi :P co dziwne ze moje twinmosy to wytrzymaly :D Są Jaja Panowie :P i radze wam przetestowac to cudo i powiedzcie co wy bedziecie o tej pascie myslec :P :) Pozdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 ja na razie jade na boxowej szarej paście do butów Intela ... ale i to sie zmieni na jakiś Silver Grease Titan o ile to w ogóle lepsze od tego intelowskiego szuwaxu ... tymczasem mam problema z CDRW i to takiego że już nie daję rady .. nie wiem czy czasem to nie wina OC ale : działło w UDMA 2 ... potem przeszło mu i zaczęło na PIO .. nie pomogły reinstale sterów ani inne takie tam zabawy w rejestrach ... do tego nie pomogły wielokrotne wymiany taśm z dłuższych na krótsze i odwrotnie .... nie pomogła zmiana z 80 na mniej .. w ogóle CDRW przestał działaćjako UDMA ... byłoby git gdyby na tym poprzestał .... teraz włsnie zawiesił mi explorera gdy próbowałem wejść na dysk D który wcale CD ROMu nie przypomina ... tyle że jest w tym samym oknie co E: CDRW :P wydaje mi się że pomimo zablokowania PCI/AGP ubiłem nagrywarę ... bo inszego wytłumaczenia nie znajduję .. po prostu OC jej zaszkodziło definitely :P ale jesio zabiorę ją na przejażdżkę do kumpla i sie zobaczy .. obecne taktowanie mam 3060 MHz więc nienajwyższe co mogę uciągnąć stabilnie .. tylko nic mi to nie daje podczas walki z peryferiami a to już kaszana .. BTW. powiedzcie mi czy wam CPU-Z także pokazuje wachania FSB ? bo nie kumacja totalna .. niby mam go teraz jako 180 x 17 co teoretycznie powinno dac mi 3060 równiutkie a tu zonk .. mam wahania fsb 179,9 co daje powalone 3054,6 MHz :( o co biega ? dzięki za odpowiedź PeAcE... RE5PECT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCHaCkiN Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 ja na razie jade na boxowej szarej paście do butów Intela ... ale i to sie zmieni na jakiś Silver Grease Titan o ile to w ogóle lepsze od tego intelowskiego szuwaxu ... tymczasem mam problema z CDRW i to takiego że już nie daję rady .. nie wiem czy czasem to nie wina OC ale : działło w UDMA 2 ... potem przeszło mu i zaczęło na PIO .. nie pomogły reinstale sterów ani inne takie tam zabawy w rejestrach ... do tego nie pomogły wielokrotne wymiany taśm z dłuższych na krótsze i odwrotnie .... nie pomogła zmiana z 80 na mniej .. w ogóle CDRW przestał działaćjako UDMA ... byłoby git gdyby na tym poprzestał .... teraz włsnie zawiesił mi explorera gdy próbowałem wejść na dysk D który wcale CD ROMu nie przypomina ... tyle że jest w tym samym oknie co E: CDRW :P wydaje mi się że pomimo zablokowania PCI/AGP ubiłem nagrywarę ... bo inszego wytłumaczenia nie znajduję .. po prostu OC jej zaszkodziło definitely :P ale jesio zabiorę ją na przejażdżkę do kumpla i sie zobaczy .. obecne taktowanie mam 3060 MHz więc nienajwyższe co mogę uciągnąć stabilnie .. tylko nic mi to nie daje podczas walki z peryferiami a to już kaszana .. BTW. powiedzcie mi czy wam CPU-Z także pokazuje wachania FSB ? bo nie kumacja totalna .. niby mam go teraz jako 180 x 17 co teoretycznie powinno dac mi 3060 równiutkie a tu zonk .. mam wahania fsb 179,9 co daje powalone 3054,6 MHz :( o co biega ? dzięki za odpowiedź PeAcE... RE5PECT A cable select nie pomaga???? POzdro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sd111 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 BTW. powiedzcie mi czy wam CPU-Z także pokazuje wachania FSB ? bo nie kumacja totalna .. niby mam go teraz jako 180 x 17 co teoretycznie powinno dac mi 3060 równiutkie a tu zonk .. mam wahania fsb 179,9 co daje powalone 3054,6 MHz :( o co biega ? dzięki za odpowiedź PeAcE... RE5PECT Mi też skacze +/- 0,1 do FSB i daje to właśnie głupie częstotliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) user : PCHaCkiN wrote : 'A cable select nie pomaga???? POzdro...' Ano widziecie panocku nie próbowałem ... ale wszyscy zalecają trzymać się od tego z daleka bo sie może winda sypnąć po takim czymś .. że niby nie wydoli i bedzie sypac fest ... ae mam to gdzieś... przyszła do mnie dzisiaj pocztą winda 98 se .. z dodatkami własnymi więc jutro znów reinst.... z XP na 98 SE :P user : sd111 wrote : 'Mi też skacze +/- 0,1 do FSB i daje to właśnie głupie częstotliwości.' I to własnie jest bez sensu .. nie wiadomo czemu ale nigdy nie osiągniesz równiutkiego pułapu OC :P zawsze coś się spierniczy :P P.S: total padaka .. nie pomaga nic .. przenosze sie na forum nagrywarek i cd romów nie bede tutaj tym g...nem spamował chociaz :P RE5PECT Edytowane 15 Marca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 BTW. powiedzcie mi czy wam CPU-Z także pokazuje wachania FSB ? bo nie kumacja totalna .. niby mam go teraz jako 180 x 17 co teoretycznie powinno dac mi 3060 równiutkie a tu zonk .. mam wahania fsb 179,9 co daje powalone 3054,6 MHz :( o co biega ? dzięki za odpowiedź PeAcE... RE5PECT plyta glowna niema zbyt stabilnego FSB (skacze) Asrock :P u mnie na Abicie minimalnie zawyza fsb ale za to nieskacze. na codzien chodzi 200,5mhz x17 :P co daje 3408 PCHaCkiN jakis super egzemplarz ci sie trafil :P ale moj na fsb 200 biega przy 1.42v w biosie ustawionym czyli idle 1.39 stres 1.36 :D i mnie pamieci ograniczaja :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Booyaka... zmiana taktyki względem podzespołów .. albo wóz albo przewóz ... zmiana zasilatora z ColorsIT 400 W < buheheheheh ale szit dają w zestawach> na Codegena 300 X 350 W zobaczymy co skopci ... przestawie na default wszystko i zobacze czy to śmignie .. jakby nie patrzeć zasilator waży dobre 1,5 Kg i bynajmniej nie ołowiana blacha to jest :P ma PFC ... dalsze nazewnictwo to ATX 2.03 ( P4), doszedłem do wniosku że jak działał z Celeryną 700 Coppermine nieznacznie podkręconym na 840 MHz przy nominalu 1,75 to chyba nie skopci proca który nominalnie idzie na 1,4 V co ?? poza tym ciagnął jesio kartę SB 5,1 live na PCI a tu mam zabudówkę jakąś to może nie bedzie tak voltów szarpało. A może się mylę ? jakby co to czekam na szybkie sugestie bo rano nie zaglądam na forum tylko od razu ze śrubstakiem startuje do wymiany szmelcu :P RE5PECT :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ... zmiana zasilatora z ColorsIT 400 W < buheheheheh ale szit dają w zestawach> na Codegena 300 X 350 W zobaczymy co skopci ...Ale jesteś kamikaze :D przecież obie te zasiłki są do bani ale jak już musisz to lepiej zostaw nowszy. Na allegro masz fortki od 300W (40zł) do 400W(90zł) - żadna kasa w porówaniu z nowym twardzielem albo mobo na które będziesz musiał rzygnąć jak coś pójdzie nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) 1) monterzy z firmy, w której kupiłem kompa dali Intel Szuwax na proca. 2) zapchali nim dokładnie tak heatsinka na procu że pasta była aż w dziurze i na zewnątrz radiatora. 3) po zdjęciu radiatora okazało się, że w przestrzeni między miedzianym rdzeniem tegoż a prockiem są ślady po pęcherzykach powietrza. 4) Codegen lepiej trzyma napięcia niż ColorShiT ... mierzone miernikiem .. przykro mi ale Codziak tutaj jest lepszy nieco. o jakieś 5 % a to wiele . 5) zmieniłem pastę na jakąś" Silver Grease" firmy Titan... temp na czujce winbond pokazało się o 8*C mniejsza po tym zabiegu i wynosi obecnie 31*C idle i 39*stres przy taktowaniu 3,33GHz za stres uznałem SPi 4 M, które moim zdaniem do badania temp świetnie się nadaje .. <nie chodziło mi o sprawdzanie stabilności systemu bo na takich ustawieniach robi 32M i sie nie sypie więc mam potwierdzone to i owo - system jest stabil na 3,33 GHz> :P 6) na 3,4 GHz nie wejde dopóki nie zmienie pamięci a z tym musze poczekać nieco bo kasa wsiąkła w fakture za telefon :( lajf iz brutal... Konkluzja: trafił mi się całkiem dobry Codziak... chociaż nie będę go chwalił za bardzo bo mu odbije ... nie ma co prawda Power Switch ale od tego mam szyę ze stabilizatorem napięć, pamięci mam do bani <unikajcie czegoś co ma znamię M&S>, panowie z firmy, którzy składali tego Presia muszą się jeszcze nieco poduczyć, zwłaszcza w nakładaniu pasty bo to co zrobili ja nazywam porażką. BTW. Codziak ma 12 CM wentyla, waży sobie sporo bo 1,8 Kg i nie jest przy tym wykonany z ołowiu a podzespoły ma chyba całkiem całkiem bo fachowiec zagwizdał przez ząbki jak zajrzał do wnętrza, i przede wszystkim ... chodzi to prawie niesłyszalnie :D co mnie najbardziej raduje :D P.S: a teraz coś na deser ... wkręciłem się na fsb 197 i jakoś to leci bezbłednie jak na razie ... policzył sobie dwa razy SPi 32M i nie wykrzaczył ... jedyna ciekawostka to to że jak właczę winampa to mi troszkę ... ledwo zauważalnie ekran faluje .. ot ciekawostka ..czy ktoś zna moze przyczynę ?? poza oczywista winą zasilacza jak mniemam < to ostatnio standardowa rada na Tweak: zmień zasilacz!> więc nie ma co o takim rozwiązaniu wspominać nawet .. PeAcE RE5PECT /m\0_o/m\ Edytowane 16 Marca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 wygrzewaj proca prime ustawionym na small bo z tego co zauwazylem to w pi 32m mam temp max 52* a w prime 56* - ciekawostka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ROTFL... na Codziaku nagrywara od razu zajarzyła UDMA 2 :P i co wy na to ? mam gdzieś tego colorsita ,... wsadze go z celeryną 700 i pewno go szlag trafi jak mu przyjdzie wykarmic proca na 1,75V :P ale bedzie ubaw .. mam kilka płyt do spalenia więc małe straty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 wygrzewaj proca prime ustawionym na small bo z tego co zauwazylem to w pi 32m mam temp max 52* a w prime 56* - ciekawostka :DMi super pi 32M i 16M przy fsb 230 przechodził a prime sypał sie po 8 minutach. Także wydaje mi sie że do testowania stabilności to jest on raczej taki sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 to przecierz napisalem zeby sprawdzal go prime nie super pi. nie wiem o co ci chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) Czyżby temat umarł ? Czyzbyśmy osiągnęli kres kręcenia Presiów ? ... coś trudno w to uwierzyć .. chociaż z drugiej strony skoro niektórzy licytują się już o sześdziesiątkę piątkę to pewnie reszta wstrzymuje oddech i nie komentuje ani nie testuje .. ciekawe czy się uda i Tweak bedzie miał jakieś ciekawe posty w temacie najnowszego dzieciątka Intela :D <ten post mozna skasowac gdyby sie okazał szkodliwy.... chociaż wątpię> :D Do Boju Tweakersie :D P.S: czy mozna wierzyć w to, że jeszcze przed końcem 2006 roku pojawi się Conroe ? P.S2: czy Pentagram Freezone XC 80 AL nada sie do lepszego chłodzenia proca czy tylko na kartę VGA można to wkleić ? pytanie wynika z faktu że specyfikacja w instrukcji jest na kartę ... tyle że kiedyś udało mi się własnie obnizyć temp. na celeronie 700 przy pomocy chłodziwa z VGA ... prosiłbym o odpowiedź w tej kwestii czy taki cooler nada sie na procka czy lepiej nie rydzy... ryzykować :P Edytowane 19 Marca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...