Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

po pierwsze na celeronie pamieci na 250 juz nie chcialy chodzic stabilnie! a po drugie odczyt byl 6300mb/s w dualu i juz wyzej nie chcial sie podniesc!

w sempronie jest single jak bys nie zauwarzyl a to okolo 4800mb/s odczyt!!!! gdyby tu byl dual to by rozniusl celka ! i by bardzo nie wiele ustepowal A64 !!!!

a mialem dlugo celka i bylem za intelem wiec wiem co mowie:) a teraz juz wiem ze intel schodzi na psy do puki nie zrobi czegos z architektura bo netburst jak juz nie raz pisalem to LIPA!

1682691[/snapback]

u sasiada pamieci na 400 w singlu robily 3500 teraz na dualu jest ponad 5000 wiec dwa razy nie wzrasta

cel 2,66 abit is7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u sasiada pamieci na 400 w singlu robily 3500 teraz na dualu jest ponad 5000 wiec dwa razy nie wzrasta

cel 2,66 abit is7

powaznie;) heh to ja wiem ze nie wzrasta 2 razy tylko o jakies 40% dual/

a tak wogole to ja nie mowie o ile wzrasta tylko ile na max idzie :) i potem juz lipa!!

loknij na linka jak u mnie szlo:)

http://www.republika.pl/pixel_i/images/Odczyt.JPG

http://www.republika.pl/pixel_i/images/Zapis.JPG

http://www.republika.pl/pixel_i/images/Czas.JPG

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie tak to sobie tlumacz - pozatym to nie temat o sempronach idz do tematu o amd i podysktujcie tam i sie mozecie nawet przy tym poonanizowac bo tak teraz wyglada sytuacja jak ktos przechodzi z intela na amd, normalnie macie wtedy okazje do swietowania

1681483[/snapback]

wiesz co ty naprawde jsteś jakiś fanatyk-idz mzoe do zakonu mocherowych beretów ojca rydzyka z radia co ma ryja.

Po 1 temat jest o celkach a nie p4. nie wmuwisz mi chyba ze celek jest lepszym wyborem od tańszych i wydajniejszych sempronów, które w dodatku da sie kręcić na sporo tańszych płytach-do dobrego o/c nie trzeba dfi płytka za 230-250zl będzei niewiele słabsza. Jaką płyte dobrą do o/c dostaniecie za te pieniądze pod celerona?

Po2 nie jestem jakiś zaślepiony i bez problemu przyznam,zę do wielu zastosowań p4 to nadal śiwetny procek-obróbka grafiki i filmów to jego domena i a64 jest słabszy.

Nie zmienia to faktu,że semprona s754 jest naprawde wydajnym procesorem za niewielkie pieniądze czego nie da sie powiedzieć o celeronie.

Do tego cała architektura net burst była rozwijana ze względów marketingowych- puste mhz za wszelką cene i jak widać staje sie anachronizmem i ślepym zaułkiem.

PIII to były naprawde udane procesory tak samo jak jego mobilne rozwinięcia.

Celeron niestety jest bardzo okaleczoną konstrukcją w której wychodzą jeszcze bardziej wszelkie bolączki tej architeORT: ORT: ORT: ktury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyklad na glupim superpi, cinebench itd.. ze jest slabszy! nie ma co dyskutowac sam mialem i celkaD ktory jest naprawde dobrym celkiem bo reszta to pascie! ale ustepuje sempronowi! i jego 4ghz przegrywaja z sempem2700mhz! wiec nie ma sie co upierac! jezeli ktos ma wybierac to napewno sempron bedzie tanszym rozwiazaniem pod OC bo plyty pod celkaD pod OC nie ma za 250zł albo nawet taniej.

jak dla mnie wszystko jasne wiec na ten tem to moja ostatnia wypowiedz! pozdro!

a tak apropo superpi to co z twoim wynikiem atek ?? cos slabiutko na pentaku!! :P

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz na pamieci - na wiecej nie pozwala zasilacz ale wkrotce zmiana zasilacza i pamieci wiec zobaczymy

a jak ci sie chce to pusc pamieci na 240 moze 250 i wtedy zrob spi - tak z ciekawosci bo chcialbym zobaczyc jaka roznica bedzie na takim samym procu a nizej taktowanych pamieciach

Edytowane przez atek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ma zasilacz do pamieci?? :/ na intelu pamieci ci nie pojda tak jak na amd! a po drugie ty masz duala a ja nie mam po trzecie masz procka porownywalnego z venice-m wiecej cache a wynik slaby!!!

ale jak sobie zyczysz jak mamy porowynywac P4 z sempem to zrobie testa z pamieciami na 240-50 i zobaczymy jak wypanie twoj to 13:55

masz screena pamieci 448mhz cl2,5.3.3.5. cpu-z blad zrobil!!! jak wrzucalem 2 to mi bleda wywalal superpi! i mam leprzy czas a mniej pamieci cache niz twoj p4 mniej mhz, i nie mam duala! wiec poco przeplacac moja teoria o intelu jest taka sama! za taka kase to lipka!!!!

pozdro!

http://www.republika.pl/pixel_i/images/c.jpg

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do pamiecinie ma! ale do procka napewno! kilka mhz wiecej pojdzie ale i tak za taka kase sie nie oplaca pentaka kupowac. powinien robic miazge z semprona bo jest jeszcze raz drozszy niz semp:P a tak wogole to powinienes porownywac swojego p4 z venicem! a celki nie maja szans z sempem i na tym koncze swoja wypowiedz bo staje sie ta rozmowa bez sensowna! pozdro all!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do pamiecinie ma! ale do procka napewno! kilka mhz wiecej pojdzie ale i tak za taka kase sie nie oplaca pentaka kupowac. powinien robic miazge z semprona bo jest jeszcze raz drozszy niz semp:P a tak wogole to powinienes porownywac swojego p4 z venicem! a celki nie maja szans z sempem i na tym koncze swoja wypowiedz bo staje sie ta rozmowa bez sensowna! pozdro all!

1686884[/snapback]

wiekszosc wynikow to venice na 2,8-3,1 wiec podkrecenie o 1ghz i wyzej - wtedy mozemy rownac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe do osub czajacych troche po angielsku przetlumaczcie to http://forums.anandtech.com/messageview.as...8&enterthread=y

z tego co widze gosc ustawil szyne na stale 800 czyli non efetcive na 200mhz dla celinek o niskim mnozniku to sie moze przydac ;) pozdro

PS:niebawem otwarcie mojego sklepu w warszawie zainteresowani pytac na gg 1354753 pozdro ;)

Edytowane przez QbStEr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a co moge zrobić? kasy nie ma na nową płyte  :-|

1708664[/snapback]

nie no rozumiem/żatuje ;) wiem, jak to jest, za płyte pod P4 dałem tyle co za sempa + płyte i nie mam na reszte... ale cóż, intel droga firma, niestety nie zawsze najllepsza...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdźcie jakie ja mam napięcia na modecom'ie (feel) 350W

wydaje mi się że są troszkę niepokojące

12V min.11,19 max 11,43

jest to odczyt ze speed fan'a aha jeszcze jedno na procu mam vcore min 1,34 max. 1,41 i podczas użycia proca 100% utrzymuje się 1,34 napięcie a w iddle użycie proca few % to mam przeciętnie 1,39 1,41 nie wiem dlaczego tak jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdźcie jakie ja mam napięcia na modecom'ie (feel) 350W

wydaje mi się że są troszkę niepokojące

12V min.11,19 max 11,43

jest to odczyt ze speed fan'a aha jeszcze jedno na procu mam vcore min 1,34 max. 1,41 i podczas użycia proca 100% utrzymuje się 1,34 napięcie a w iddle użycie proca few % to mam przeciętnie 1,39 1,41 nie wiem dlaczego tak jest

1719114[/snapback]

miałem podobne napięcia na modecom 350GTF, zmieniłem na TAGANA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czytam od paru dni ten topic i jestem pod wrażeniem osiągnięć co niektórych osób. nawiązując do dyskusji sempron (amd) kontra celek (intel). To zależy z której strony spojrzeć bo jedni lubią AMD (ogólnie) a drudzy by się dali zabić za intelem. I można wymieniac wiele za i przeciw a i tak strony swoje wiedzą.

Co do mojego sprzętu celina D 345 kręcona na 3,8 i stabilna na abicie IS7 - E. napięcie max dawałem około 1,375 a i tak w ABIT EQ podaje mi że mam max 1,3.

I co zauważyłem w super PI i w 3Dmarku 03 pomimo podniesienia na 3,8 mam wyniki słabsze niż na stocku. W Super PI na 16M 19:02 a na 3,8 - juz 19:44. I szukam przyczyny tego stanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi