Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytam od paru dni ten topic i jestem pod wrażeniem osiągnięć co niektórych osób. nawiązując do dyskusji sempron (amd) kontra celek (intel). To zależy z której strony spojrzeć bo jedni lubią AMD (ogólnie) a drudzy by się dali zabić za intelem. I można wymieniac wiele za i przeciw a i tak strony swoje wiedzą.

Co do mojego sprzętu celina D 345 kręcona na 3,8 i stabilna na abicie IS7 - E. napięcie max dawałem około 1,375 a i tak w ABIT EQ podaje mi że mam max 1,3.

I co zauważyłem w super PI i w 3Dmarku 03 pomimo podniesienia na 3,8 mam wyniki słabsze niż na stocku. W Super PI na 16M 19:02 a na 3,8 - juz 19:44. I szukam przyczyny tego stanu.

poprostu przgrzewa ci sie celinka i zwalnia, dlatego masz slabszy wynik! a tak wogole na 4ghz to ja mialem 14:18 - 16M :D

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj założyłem Arctic Silver5 i poczekamy około 150 godzin na efekty. <_<

A tak w ogóle to muszę wymienić zasilacz bo mi się obecny nie opodoba. Zbyt niskie napięcia i za mało stabilny. Kupie prawdopodobnie jakiegoś Chiefteka. 360 - 400 W mocy. I wtedy zobaczymy.

Jeszcze celina nie umarła :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym sprawdzales napiecia?? jak sugerujesz sie tylko czujnikiem z plyty to najpierw sprawdz miernikiem potem mysl o zmianie. :) bo u mnie tez pokazuje ze na lini 12v mam 11.60 a miernik pokazuje 12.10 wiec ja tam wole wierzyc miernikowi:)

i z twoim mnoznikiem wiecej niz 180fsb to raczej nie wyciagniesz. ponad 4ghz. i nic ci tu nie da leprza zasilka poprostu to koniec celka! chyba ze suchy lud wrzucisz albo azot lub cos podobnego inaczej zapomnij o wynikach i cos o tym wiem mialem celka D 2400@4000mhz :) zreszta jest wyniczek w SPI 16M w podpisie:P i jak sie zblizysz do tego wyniku SPI to pogratuluje pierwszy;)

pozdro i powodzenia!!

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt zasugerowałem sie ABIT EQ i będe musiał tak jak mówisz sprawdzić jak jest faktycznie. Co do twojego wyniku to jest revelka i mi jeszcze brakuje ponad 4 min. Ale to wytrwałych świat należy. Ale jutro może bede testował AMD kumpla chyba jeśli dobrze pamiętam Barton 2500 + i zobacze jakie on będzie miał wyniki. A tak w ogóle to te wszystki testy i benchmarki po trochu tracą sens bo stają się celem same w sobie a nie faktycznym miarodajnym narzędziem pomiarowym.

A tak a propo to życze wszystkim wesołego weekendu !!! :lol2: :razz:

Edytowane przez mad x mad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jak ma wylaczony throottling to i tak koniec, u mnie na celinie tak bylo 4ghz to juz max na wodzie lub powietrzu! i np na fsb 220 mialem leprzy winik niz na 226 poprostu sypala sie celinka. zeby cos sie pobawic to suchy lud albo inne sprzety trzeba. pozdro!

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za zainteresowanie tematem W chwili obecnej mam ustawiona celine na 3,8 i ani się ni9e grzeje (za bardzo) 42 - 44 * w iddle a w stresie do 55*. po wymianie pasty poprawiło się. Co do wyników takze sa trochę lepsze i na w/w pedkości celina ma 18:09. Wiem że to jeszcze słaby wynik ale w prównaniu do tego na poczatku to i tak bajka. Jedną z rzeczy które zrobiłem dodatkowo to podniosłem wreszcie napięcia na pamięciach i procesorze. I jest tak jak mówiłem prędzej lepiej. Ale bede próbował dojść do 180 fsb a mo0że i wyżej. Zobaczymy

Albo będzie bajka albo :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodzenia na celinie to zaszalałem i kupiłem w allegro (normalnie okazja) Gigabayta 3D cooler super silent GH-PCU31-SD :blink: Wiec myslę że nie jest żle. Chodzi to ustrojstwo cichutko że po zamontowaniu mysle o chłodzeniu pasywnym mojego radka 9500. Bo zaczełem go słyszeć. A co do wyników dopiero teraz mam czas na testy i cała noc przede mną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie Oto mój nowy wynik.

http://img18.imageshack.us/img18/5058/superpi2fp.jpg

Zmieniłem w biosie AGP z FIXED na 5:2:1 i wyczyściłem zasilacz. Biedaczek miał tyle w sobie kurzu ale duże cisnienie poradzilo sobie z tym problemem

Tak wiec wynik z 18:09 skoczył na 15:43 B) B)

próbowałem zmienic czasy na pamięciach ale efekt był taki że musiałem resetować bios

Mysle ze jeszcze zjadę niżej.

Dzięki wszystkim za porady i pomoc.

A PIXELIKOWI za motywacje.

Pozdrawiam wszystkich :D

ide coś wypić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pozwolę sobie tutaj poprosić was o małą pomoc...

otóż kupiłem dziś zestaw komputerowy i coś jest z nim bardzo nie wporządku gdyż nie jestem w stanie nawet zainstalować windowsa ponieważ dochodzi do losowych niezapowiedzianych resetów systemu. konfiguracja pierwotna(kupiona) wygląda tak: CELERON D 2.8 (336), MSI PM8M2-V, 256DDR 400,WD 80GB 7200rpm, DVD-RW,FDD, RADEON 9250. próbowałem wymieniać pamięci, karte graficzną i problem resetowania nie zniknął :/ wszystko wskazuje , że to zasilacz aczkolwiek jest tam 300W MODE COM więc myślę że powiniene to pociągnąć. a jak wy myślicie? może to jednak płyta główna jest walnięta? zauważyłem że podczas uruchamiania karta graficzna coś krzaczy obraz aczkolwiek potem to mija, a gdy ją sprawdzałem na swoim starym kompie to wszystko jest OK! więc może coś z portem AGP?

sam już nie wiem co mam myślęć a gwarancja to już przeszłość od momentu gdy miałem zamiar dodać kilka swoich części... poradźcie mi co to może być, strzelam że albo zasilacz jest jakiś felerny albo coś niedobrego dzieje się z płytą , a wy co byście obstawiali?

proszę o pomoc, pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Jutro zmieniam zasilacz na Chefteka. Ten mój juz zaczyna mnie drażnić. Pomierzyłem miernikiem napięcia (z pomocą kumpla elektronika (czasami się tacy przydają i ich umiejętnośći :lol2: :D B) )) i to co mam w ABIT EQ niewiele się różniło od pomioraów (oczywiście in minus). Możliwe że przez to badziewie mam takie słabe wyniki. :mur: Uprzedzając ewentualne pytania to temperatury w strsie mam na poziomie 45 - 50* więc nie tu jest problem. Moze niedługo jak wyminie zasilacz to wyporzycze na kilka dni P4 2.4 HT i zobacze co sie da zrobić tym ustrojstwem.

@ afi a gdzie go kupiłeś? Jeśli supermarkecie - to masz mały problem. Nie polecam tam kupować sprzętu - zawsze (prawie) sa z nimi problemy

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja podkręciłem swojego procka Celeron D 2,4 GHz na 3,06 GHz , w testach prime 95 przez 4 godz. procesor grzał się max 53 C na boxowym coolerze (temp. mierzyłem programem Easy Tune). I jak narazie jest stabilny :lol2:

Edytowane przez bunioslaw1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam stabilne 3.869 z celka 3.06. Magistrala jest ustawiona na 169 MHz. tylko musszę schłodzić PWM bo podczas testów łapie wysoką temerature (w granicach 70°C :mur: ) Ale już pracuję nad tym problemem. Proce trzyma stabilną temp. około 60°C na gigabaycie 3D coler. I jak na razie to mi styka. Jak zrobie chłodzenie PWM-a to się zobaczy. Ja chce więcej !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie muszę poskarżyć. Dołożyłem 1024MB ramu i kiedy daje FSB na 166Mhz, to komp sie wiesza, a w memtescie same błędy. Na 512MB Kingstona bylo wszystko ok: proc 166, ram 207 i hulało aż miło. Co ciekawe, na FSB 133, ram 166 jest dobrze, zero błędów. Pomijam fakt, że w markach wyniki tak niskie, że szkoda gadać, ale o tym jest mowa w wątku geforce 6600 agp. Probowałem zmienić napięcie na 2,65 i 2,70, ale nie pomaga.

Jak myślicie, ram felerny? Ponoć hulal na 280Mhz - tak mówił sprzedawca, na razie nie będę zdradzal kto nim jest :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak u was z fsb na pci i agp? Macie blokady. Bardzo proszę podawajcie częstotliwości

u mnie:

fsb 157 pci 39 agp 72 to przy 2.8

fsb 166 pci 41 agp 74 to przy 2.98 (mówią że się może dysk sfajczyć z powodu za dużego pci..

dzięki! podawajcie tak, jak ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi