Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

@matt1401 : LoL.. widziałem pokiwałem głową ... selekt ... LoL ... mój 315 na nominalu robi 2M w 2 minuty ... aleś pokręcił tego athlona nie ma co :P całe 11 sekund zysku przy potrojonym fsb ale wynik :D a tak na poważnie .. faktycznie bedziesz miał problem ze sprzedażą tego poprzez tweak... strasznie dowaliłeś napięciem poza tym twój post o nim wygląda strasznie... tak czy inaczej .. próbuj na aukcji bo to na selekt to raczej nie bardzo wygląda. :P btw... kup sobie intela o jak najmniejszym mnożniku ... lepiej poleci bez manipulowania vcorem :P co do płyty za 300 pln ... lga 775 .. nawet taniej ... i info u producenta .. o tej rodzinie. chipset intel 915 z PCI-E chyba tego chciałeś .. .za ile ?? 129 pln chyba jak sie nie myle :P powodzenia :P co wy widzicie w tych lga 775 nawet pinów nie ma do pogięcia :P

a w ogóle to sobie obejrzyj ofertę tego sprzedającego to może coś wybierzesz ... polecam zastanowienie się nad znaczeniem hasła : słowo kluczowe i skorzystania z wiedzy zawartej w google :D czasami popłaca :P

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@matt1401 na twoim miejscu nie przesiadałbym sie z amd64 na celka d, ale rób jak uważasz :D

Popieram. Ten celek 2,5 ma dosyć wysoki mnożnik i wysokich fsb na nim nie uzyskasz. A tylko cielak na wysokim fsb, grubo powyżej 200 może jako tako konkurować z sempami w grach (o atlonach nawet nie wspominam). Chyba, że to ma być zestaw do kompresji muzyki i filmów to tu cielaki sobie dobrze radzą. Ale jak do gier to amd, dobre chłodzenie i pociszkasz mu max fsb i będziesz bardzo zadowolony. A w cielakach uzyskasz wiele giga które nie przekłada się na wydajność. Jeszcze gdyby na socket 775 były cielaki z mnożnikiem 16 tak jak mój to mógłbyś na takim zbliżyć się do sempa (hehe przy fsb 250) ale 2,5 i jeszcze nie wiadomo co sie trafi. Ja zostałbym przy amd .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość matt1401

znalazlem celerona co na standardowym robi 4Ghz i gosciu mowi ze sie super w grach spisuje:) ja gram tylko jak cos nowego wyjdzie ale po czasie sie nudzi gra:) a na codzien to filmy muza, internet itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@matt1401 to sobie zostaw tego amd bo do tego akurat sie nadaje .. gry, filmy net ... o intelu zacznij myśleć jak zaczniesz sie bawić w kompresje multimediów bo do tego jest lepszy od amd .. do gier wymientka :P poza tym jesio troche sie zmieni na rynku wiec jak masz sprzet to poczekaj a sie nie zawiedziesz :D pozdro ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem celerona co na standardowym robi 4Ghz i gosciu mowi ze sie super w grach spisuje:) ja gram tylko jak cos nowego wyjdzie ale po czasie sie nudzi gra:) a na codzien to filmy muza, internet itp

hehe... Twój athlon nawet na 2,5ghz pokonał by celerona 4,0ghz jeśli chodzi o gry, w spi też będzie miał lepsze wyniki, na Twoim miejscu poczekałbym na celka 65nm - może być ciekawy. Pozdro Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doniesienia z frontu : win32k.sys atakuje :P i nie daje wyjść poza granicę FSB 199 MHz :( jak ja kocham windowsa ... .nienawidzieć :D dalsze wieści będą później .. o ile komp przezyje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doniesienia z frontu : win32k.sys atakuje :P i nie daje wyjść poza granicę FSB 199 MHz :( jak ja kocham windowsa ... .nienawidzieć :D dalsze wieści będą później .. o ile komp przezyje

ja tak mam na fsb 240 niechce za **** wejsc i pisze ze costam zmienione blablabla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

Witam wszytskich twekerow. Jestem nowy i zamierzam w niedługim czasie kupić płyte główną pod socket 775 co mi polecacie do 300zł ?? Mam chęc na Abita AS8 ale nie moge jej dostać, moze ktoś ma do sprzedania?. Pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Matyss91 poszukaj w googlach czegoś ciekawego .. 300 pln to okolo 50 funtów ... poszukaj czy czasem gdzies w GB nie ma wyprzedazy magazynowej.. angole są tak głupi że jak padnie bateria od biosu i płyta po jakimśczasie leżakowania nie wstaje to sprzedają do zakładu utylizacji elektroniki a ludzie z tamtąd biora i dają po allegro .. po wsadzeniu baterii i powrocie do ustawień EEPROM :P jakoś tak to bywa ..

@reszta :D pytanie dnia .. pewnie głupie i nie na miejscu ale jednak warte uwagi .. wersje ES procesorów intela mają odblokowany mnożnik ... albo inaczej .. wersje seryjne mają go zablokowanego .. czyli jesli ktoś zablokował to istnieje mozliwość odblokowania .,.. w starych <mendocino> była to zabawa polegająca na połączeniu odpowiednich pinów .. <bodajże> ... w necie znalazłem że jest to kwestia rozpracowania mikrokodu procesora Cel D i takim go przeprogramowaniu zeby odblokować mnożnik .. tylko gdzie znaleźć fachmena i sprzęt do tego typu operacji to już nie napisali .. jak znajdę tę stronkę to wrzucę linka ... stronka jest anglojęzyczna więc no problems ... skądinąd pytanie brzmi: czy jest mozliwym odblokowanie mnożnika Celerona D i czy ktoś tego próbował z powodzeniem ?? jeśli tak to byłoby miło dowiedzieć się nieco szczegółów i popróbować takich sztuczek .. hmmmmm celeron D 315 .... mnożnik 17 @ 133 = 2,26 GHz ... lub .. Celeron D 315 mnożnik 10 .... na jakijkoliwek szynie ?? :> na przykład max mojego asrocka ... 250 .. :P przy 2,5 GHz chyba by była większa wydajność .. :D marzenie .. pytanie jak dokonać odblokowania mnożnika w Cel D ?? :(

P.S: uruchomienie windy w normalnym trybie oraz zastosowanie radykalnego przeinstalowania sterowników karty pomogło na win32k.sys problem .. zapomniałem ze moja karta VGA nie jest już niewinną GF 2 MX 400 ale pełnym quadro ... tu tkwił błąd ... systemu :P a jak wiadomo system jest zły :D

Pozdrowienia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie intele maja zablokowany mnoznik poza prockami mobilnymi albo z seri EE pod 775 :P no chyba ze kto ma ES :P jest jeszcze jedno wyjscie .. ale nie celek. http://hardforum.com/showthread.php?t=906484 jak sie uda to moze cos takiego bede mial :D jak zdobede to powiem jak chodzi :P

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie intele maja zablokowany mnoznik poza prockami mobilnymi albo z seri EE pod 775 :P no chyba ze kto ma ES :P jest jeszcze jedno wyjscie .. ale nie celek. http://hardforum.com/showthread.php?t=906484 jak sie uda to moze cos takiego bede mial :D jak zdobede to powiem jak chodzi :P

POZDRAWIAM

Nic w tej P4 niewidze nadzwyczajnego 3.8Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo: 1) przyszłościowo traktujesz ten zakup żebyś potem nie musiał dokładac w upgrade i od razu wydajesz kase na LGA 775 , PCI-X i DDR2 albo: 2) kupujesz "biede" którą po jakimś czasie zmienisz na coś szybszego i wydajniejszego wybór należy tylko do Ciebie ... tyaka "bieda" moze wystarczyć na bardzo długo aż ten cały hajend zejdzie nieco w dół z cenami .. co jakieś pół roku a nawet co kwartał wsio tanieje i trzeba tylko poczekać na okazję ... np. taki zestaw jak mam kosztowałby mnie w sklepie u mnie w mieście około 1100 pln ... ale ja dałem za to "zaldwie" 579 pln + przesyła 14 pln .. teraz to samo można już kupićza 519 i ide o zakład że dopóki się będzie kolesiom opłacało tym handlowac to ceny będą jesio niższe .. i to nie jest mit ... tak samo bedzie z LGA 775 i resztą komponentów w miarę prezentacji nowości na rynku a te zapowiadane sa na ten rok ... dlatego na Twoim miejstu Matys albo bym się wstrzymał na razie z wydawaniem kasy ... albo bym nie przeinwestowywał jesli się już nie mozesz powstrzymać .. tak czy inaczej ... ze względu na zbliżające się komunie itp okazje sprzęt może nieco poszybowac w górę bo kazdy sprzedawca wykorzysta taką okazję do zarobku... hałewer ... jest to też uzaleznione od kursu złotego i kilku innych czynników .. na pewno potanieją płyty bez sata ... już się zaczęła masowa wyprzedaż takiego sprzętu i tylko czekać jak super płytki polecą na łeb na szyję ku uciesze O/Cmaników ... reszta poleci za topem i trendy towarem więc nie ma się co spieszyć .. chyba że jak jeden koleś na forum wspominał ze on ma jakiś zestaw Siemensa costam costam i żałupe biednych polaczków podkręcających sprzet z powodów złej kondycji finansowej ... nic nie dała pogadanka na temat na co kogo stać i dlaczego kręci peceta ... koleś się uparł ... wracająć o tematu ... ja osobiście radze poczekać i na razie nie inwestowac w cos co nie ma już przyszłości .... chłopaki na forum napisali Ci żebys poczekał na P 0,65 um więc na niego poczekaj ... tak samo na resztę podzespołów ... składaj pieniazki do słoika albo na koncie i nie spiesz się bo pośpiech to zły doradca :D

" gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy ... a ten zwykle tkwi w szczegółach " bo po co ci się męczyć potem z flaszowaniem niedorobionego biosu jakiejś super płyty która kosztuje niewiadomo ile kasy i miała być rewelka ?? kiedyś tak miałem i nikomu tego nie zycze ..

jednym jasnym stwierdzemiam Matys : bez pospiechu, twój AMD też daje radę więc po kiego ryzykowac ??

Pytanie : jeśli ktoś z was posiada plik atapi.sys w wersji 5.10.2600.1581 z bugfixa KB842520, lub też samego bugfixa prosiłbym o PM w celu uzgodnienia ustawień cholerstwa CDRW LG które za nic w świecie po reinstalu XP nie chce odpalić na UDMA jak pracowało ale uparcie ustawia się w trybie PIO :D dzięki za odpowiedzi.

EDIT: proszę jaki mi chrześcijańsko poprawny Wielki Post wyszedł :D całkiem niezamierzenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

No wlasnie sie zastanawiam, mam Radeona 9600 128/128, i ram ddr 1024 za ile bym to jeszcze opylil? bede mial teraz za amd athlonika selekta 3Ghz, gigabyte k8ns mysle ze 700zł bede mial i jak bym sprzedal radka i ram to mial bym, z 1100zł? co za to mozna kupic? Ma byc celeron 2.53!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1100 pln... hmmm walc na 478 nóżek : proc , przykładowa MoBo , lepsza MoBo , najsłabsza elektrownia , lub taka max , optymalny dla Ciebie jeśli coś pominąłem to zaraz dopiszę .. tyle że nie jestem nadal pewny czy Ci się opłaca ładować w sprzęt akurat w tym czasie ...

P.S: jeśli coś dopisujesz to staraj się nie tworzyć nowego posta ale raczej edytuj ten który stworzyłes wcześniej ,...

P.S2: zapomniałem że szukasz na LGA 775 :P zaraz naprawię moje niedopatrzenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

Wiem ze jest takie cos jak eytuj ale mi sie kliklo na odpowiedz, no ja chce na 775;] jedynie co mam zastrzezenia to co do tej plyty jaka mi polecacie do 300zł??Ja chce miec fajnego kompa, co do kart graficznej jest spox moj kolega ma ja od 2 tygodni i ma do sprzedania za 400zł i chyba ja wezme od niego, procek 250zł plyta 300zł i ram 150złi karta 400zł, procek do 3.5Ghz na standardowym napieciu powinen sie wkrecic!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc jak widać nówka 64 bitowy za 250 pln ..., od razu płyta do tego chipset ATI lub I 945P co daje nam jakieś 418 pln na jeszcze kilka dodatków takich jak DDR2@533 lub mniejsze moduły w dualu , a co do karty ... nie lepiej zostawic to co masz tylko zmodyfikowac nieco ?? poszukaj wątku o Radosławach i wariacjach modelu 9,6K bo mozliwe że zmienisz punkt widzenia ... a może i nie ... jakby co to TU masz linka do Radków .. ale róbta co chceta .. tak czy inaczej z 1100 pln jeszcze Ci powinno na piwo zostac .. albo cokolwiek innego :P PeAcE

P.S: Te eSpeedy kosztują w Anglii około 40 funtów ... trochę dużo ... dzięki Bogu nie mieszkamy na wyspie :P

P.S2: Gigabyte to prawie taka sama kupa jak Assrock :P noł fens maj friendzzzz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

AHA ten 1 asus dobry jest do oc?? moglbym go ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> w ostetcznosci ale wolal bym juz tego gigabyte co podawalem, a co do karty graficznej to ja ine bede nic przerabial bo nie mam do tego rak ostatnio:(. Dobra jak sprzedam to co mam to biore celerona 2.53 płyte nie wiem jaka, ddr2 512, i geofrs 6600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powalczylem z moim cielakiem i doszedlem do wniosku ze chamuja mnie pamieci :/

asynchro wala blendami jak glupie nawet jak wychodzi na nich ok 160(320)mhz na timingach 3-4-4-8 :(

a synchro jada max do 230(460) ale wtedy tez sie sypia a moja plytka wiecej jak 2.85V nieda na nie wiec d0opa!!!

teraz caly czas chodzi na fsb 224

http://img202.imageshack.us/img202/5748/224stab3au.jpg -dluzej niechcialo mi sie czekac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wściekłym ataku schorzenia zwanego BSoD, które to dopadło pacjenta po przedawkowaniu srodka dopingującego zwanego potocznie FSB zagubione zostały rejestry choroby... tylko o. PIO się odnalazł w niewłasciwym miejscu i nie da się go odesłać skąd przylazł ... pacjent Winksp zszedł na chorobę określaną mianem : UDMA Dyskowa ... w wyniku czego aplikowana mu jest własnie aSPiryna poziomu 2 ... krótko zwięźle i na temat : kilka BSoDów .. pare zrzutów pamięci i CDRW przeszła na PIO zamiast pracować w UDMA.. reinstal poprzedniego systemu gó...no dał bo jakoś rejestry przetrwały .. zainstalowany został zły sterownik < wina WinXP, który ma badziewie na wyposazeniu> w wyniku czego pojawiło się kilka wesołych zrzutów pamięci i fajnie wyglądające BlueScreeny ... na razie odpuszczam i zostawiam na 3,2 GHzbo mnie już dobija walka z wiatrakami, pamięciami, systemem, który jak wiadomo jest zły i kilkoma innymi duperelami, które są niemniej wkur... no. Jak mi sie udało naprawic win32k.sys problem to sie wysypały stery IDE windy i padło całkowicie w związku z czym własnie siedzę i pisze to instalując frańcowatego SP2 .. a już się cieszyłem że się obejdę bez tego szitu .. jak to się ma do tematu ? Kręcenie proca jak widac nie tylko skutkuje w zwiększeniu wydajności ... ale i frustracji co poniektórych użytkowników windy ... (jakiego linuxa mi polecicie ?? taki żeby był łatwy szybki i przyjemny najlepiej .. czekam na sugestie ... ) jak to mawia moja babcia : matko bosko elektryczno, jak nie urok to sraczka panie ... koniec cytatu. Mam nadzieję ze poziom frustry mi spadnie po instalacji SP2 ... jak nie to znowu reinstal tego chłamowatego Win ... tyle że z pełnym formatem .. i pewnie 98 zamiast ikspe... tymczasem Peace bo mi sie kończy miejsce na C ...

P.S: czy ktoś używa Right Mark CPU Clock ?? jeśli tak to powiedzcie na ile można wierzyć temu programowi i ewentualnie co oznacza FID ? bo jeśli to jest rozpiętość obsługiwanego przez mój procek mnoznika to ja padam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi