Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Bolka to napisał chyba nie o tym procku który jest w temacie :angry: A tak na marginesie to co sie z wami dzieje ?? Skończyły się wam możliwości O/C waszych celków czy co ?? :mellow: Jakoś przez ostatnie 2 dni to tu żadnego nowego posta niei było a wcześniej to 1 strona na dzień. Ja jestem teraz ograniczony bo mam za duże wachania napięcia ale nowy zasilacz już w drodze - jak będzie to będę próbował wyciągnąc coś więcej niż 3.8Ghz :rolleyes:

Pozdrawiam

Piszcie coś !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na wstepnie sie przywitam :) mam nicka CaLi jak widac i jestem z Pulaw, lat 17 (no prawie 18:). Bawie sie w OC od 2-3 miechow i akurat mam celine D, wiec sie wypowiem na jej temat;). Wiec tak zabawa zaczela sie z miesiac temu na celine D 325 (2,53) E0 i max wynik wynosil 183 FSB co dawalo okolo 3,52GHz ,dawalem napiecie 1,525V i nic dalej nie szlo. Dzisiaj poczytalem zagraniczne fora i stwerdzilem ze mozna dawac mu wieksze Vcore, wiec szybciutko do biosa i łub napiecie 1,5375 iiii poszlo FSB 211 :D czyli ukochane 4 Giga. Chlodzenie zwykly BOX przepolerowany i pasta silikonowa z AC, stad temp w idle rzedu 46-47* w steresie nie wiem bo sie boje sparwdzic :P. Jutro bede mial AC freezer 4 i paste silvera 5 i wiatraki w obudowe i zobaczymy jakie temp. Pozdrawiam. zalaczam fotke i notke :)

"Celeron 2,53 bez krecenia :

BOX- wypolerowany, pasta silikonowa

Vcore- 1,32 Normal

IDLE-32-33*

Test 20 min Prime 95>> 45*-46*

Powrot po: 15s- 40*, 1min-36*, 2min- 34, 2min30s-33*

Celeron 2,53@3,17 (166FSB)

Vcore- 1,41V

Ilde-37-38

Test po 20min (max) Prima 95 >> 58-59*

POwrot po

Celeron 2,53@3,8 (200FSB)

Vcore-1,5375V

Idle- 45-46*

Test starch sie robic

Celeron 2,53@4,01 (211FSB)

Vcore-1,5375V

Idle- 46-48*

Test starch sie robic

"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wreszcie ktoś coś napisał. Witam w temacie @CaLi :D Dobry wynik :) Ja ci tylko dam jedną radę co do artica 5. Nie dawaj jej za dużo !! MAX coś koło wielkośći ziarnka ryżu. Nie więcej - i to dajesz na środek, potem cooler na to i dociskasz. Pasta sie dobrze rozprowadzi (nie ściągaj coolera zęby zobaczyć bo wtedy sie dostanie powietrze !!) dokręcasz cooler i jest git. A i tak przy okazji to mógłbyś sie wypowiedzieć co do ARTIC FREEZERA 4 jak go oczywiście będizesz miał :wink: . Co do Artica to wiem to z własnego doświadczenia - raz dałem za dużo pasty i miałęm większe temp. niż na zwykłe paście :mur: . Dlatego Artica mało i będzie dobrza, a i jeszcze jedno - po około 2-3 dniach odczujesz dopiero spadek temp. spowodowany działaniem pasty B)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Fidel- a co znia nie tak ? fakt ze +5V skazce strasznie(edytowane: ale sprawdzilem miernikiem to ladnie trzyma) i -12V(edytowane: sprawdzilem i trzyma na -11.80 -/+ 0.05) ma dziwnie 9v:/. ale to nawet bez podkrecania tak podaje

Freelancer7- Jeszcze mi podpowiedz czy jest sens go przpolerowac (freezer4) i czy jak sie naklada paste to czy nakladac cienka warstwe na radiator wetrzec a pozniej ja zetrzec? bo tak ja zrozumialem opisy nakladania pasty. Ok opisze jutro wyniki a ja ide skrecic procka na 3,2 bo skzoda go katowac jutro bedzie mial po [gluteus maximus] ostro :) mysle o 4,2 GHz :D... od czego odpowiedzialne jest napicie -5V bo ja mam podpiety tylko dysk Segate SATA z przesciowka (na wtyk zasilania) i Radeona 9200 i 256 ramu ddr400 i nic wiecej?? Zasilak to jakis FEEL.

Edytowane przez CaLi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pasty nie dawałem na radioator ale go wypolerowałem :D I na procek na sam środek dajesz malutko, coś wielkości zairenka ryżu tylko że najlepiej jesli jest to podobne do koła (lepiej sie rozprowadza) i docisnąć radiator (i zaraz go rpzykręcić, doczepić). Nie podnoś radiatora po docisnięciu. Jesli temp po 3-4 dniach znacząco sie nei obniży to mozęsz sprubować dać jeszcze raz paste (ale jak dasz tak jak pisałem to raczej nie potrzeba będize powtarzać tego :wink: ) Podziel sie jutro wynikami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Na wstepnie sie przywitam :) mam nicka CaLi jak widac i jestem z Pulaw, lat 17 (no prawie 18:). Bawie sie w OC od 2-3 miechow i akurat mam celine D, wiec sie wypowiem na jej temat;). Wiec tak zabawa zaczela sie z miesiac temu na celine D 325 (2,53) E0  i max wynik wynosil 183 FSB co dawalo okolo 3,52GHz ,dawalem napiecie 1,525V i nic dalej nie szlo. Dzisiaj poczytalem zagraniczne fora i stwerdzilem ze mozna dawac mu wieksze Vcore, wiec szybciutko do biosa i łub napiecie 1,5375 iiii poszlo FSB 211 :D czyli ukochane 4 Giga. Chlodzenie zwykly BOX przepolerowany i pasta silikonowa z AC, stad temp w idle rzedu 46-47* w steresie nie wiem bo sie boje sparwdzic :P. Jutro bede mial AC freezer 4 i paste silvera 5 i wiatraki w obudowe i zobaczymy jakie temp.  Pozdrawiam. zalaczam fotke  i notke :)

"Celeron 2,53 bez krecenia :

Vcore- 1,32 Normal

IDLE-32-33*

Test 20 min Prime 95>>  45*-46*

Powrot po: 15s- 40*, 1min-36*, 2min- 34, 2min30s-33*

1317681[/snapback]

njieee ja sie tak nie bawie...no bez jaj !!!!!! 1,5375 VCore i 47 iddle ??....ja mam wtedy prawie 60 w iddle :((((((

ejj to jest chmskie...i to na stockowym coolerku !!!!!!!!! ide sie rozstrzelac...nie lubie was...widac ze moja celina to najwiekszy grzejnik z wszystkich :(((((( BUUUUUUUUUUUUUUU :((((((((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wreszcie ktoś coś napisał. Witam w temacie @CaLi :D Dobry wynik :) Ja ci tylko dam jedną radę co do artica 5. Nie dawaj jej za dużo !! MAX coś koło wielkośći ziarnka ryżu. Nie więcej - i to dajesz na środek, potem cooler na to i dociskasz. Pasta sie dobrze rozprowadzi (nie ściągaj coolera zęby zobaczyć bo wtedy sie dostanie powietrze !!) dokręcasz cooler i jest git. A i tak przy okazji to mógłbyś sie wypowiedzieć co do ARTIC FREEZERA 4 jak go oczywiście będizesz miał  :wink: . Co do Artica to wiem to z własnego doświadczenia - raz dałem za dużo pasty i miałęm większe temp. niż na zwykłe paście  :mur:  . Dlatego Artica mało i będzie dobrza, a i jeszcze jedno - po około 2-3 dniach odczujesz dopiero spadek temp. spowodowany działaniem pasty  B)

Pozdrawiam

1317700[/snapback]

hehehe skądś to znam :D ale mniejsza z tym

witamy kolege :)

niezły wynik:)

ja kupuje UPS za jakis czas, mam dziwne napiecia w gniazdku a UPS (online), zeby prąd na wyjściu był zbliżony to napiecia wzorcowego (sinusoida), co poprawi bezpieczeństwo naszego kompa, i uchroni od nagłych braków prądu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

njieee ja sie tak nie bawie...no bez jaj !!!!!! 1,5375 VCore i 47 iddle ??....ja mam wtedy prawie 60 w iddle :((((((

ejj to jest chmskie...i to na stockowym coolerku !!!!!!!!! ide sie rozstrzelac...nie lubie was...widac ze moja celina to najwiekszy grzejnik z wszystkich :((((((  BUUUUUUUUUUUUUUU :((((((((((

1317864[/snapback]

jak sie ma asusa to tak jest:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gadaj bo ja mam ASUS'a i jakoś w IDLE mam 44 stopnie czyli więcej od Reps0na !! A jak podkrecę na 3.5Ghz to mam 47 :angry: A i tak zresztą abit zawyża lekko temp czyli reps0nnie ma takich dużeych temperatu. A co do tych temperatur @CaLi że niby w idle na stockowym coolerze i paście to jakoś mi sie nie chce wieżyc że on ma 32 stopnie :blink: :blink: :blink: To jest niemożliwe...

Pozdrawiam

P.S. reps0n nie martw sie tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie no nie bede moze mowil wynikow bo sie niektorzy zalamia :/ mam chyba jakas lucky celine icon_smile3.gif Zalozylem Freezera 4 i paste silvera 5, Vcore obnizylem do 1.5250V i FSB podnioslem do 217 (czyli 4,12GHz) a teraz temp chyba najwazniejsze:

IDLE 36-38*

STRESSSSS: od 30 min chodzi PRIME 95 i nie przekkroczylo 55* wiec uznam wynik 57* jak max stress.

Uwzam ze to dobry wynik jak na poslkie warunki icon_biggrin3.gif

A co do prob wyciagniecia wyzej to chyba nie idzie przez RAM-y FSB 220- nie chcialo do windy wlezc bo 440Mhz dla no-namow to chyba zbyt duzo... o wskoczylo raz 56*, wiec moze po dluzszym stresie urosnie temp..

Timingami da sie jakos obnizyc czestotliwosc ramu ?

Dolaczam skrina dla niedowiarkow, na ktorym widac temp na prime i pozniej zejscie na Idle icon_razz.gif

na jakies szybkie pytania podam gg 1877545(niewidoczny)

post-107527-1110399181_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte 8I865P-G, jakas za 250 zł niedawno kupilem podobno dobra :). Wlasnie puszczam PCMarka04 i wreszcie chce przebic 4000 punktow:)

edytowane:

no i sie udalo 4240 a na full standart mialem 2650, czyli overcloking sie oplacil :)

Edytowane przez CaLi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte 8I865P-G, jakas za 250 zł niedawno kupilem podobno dobra :). Wlasnie puszczam PCMarka04 i wreszcie chce przebic 4000 punktow:)

edytowane:

no i sie udalo 4240 a na full standart mialem 2650, czyli overcloking sie oplacil :)

1319368[/snapback]

Dziwne te twoje wyniki w PCMarku 04. Ja tam jak mam procka na 3.5Ghz to wyniki 4890 na procku i 4760 na pamięci a ogólny wynik 4800. A twoja płyta główna ogranicza zaniżanie temp. Powiedz teraz dlaczego takie nskie temp ?? :blink: Ile masz wentyli w budzie i jak ustawione (nawiew/wywiew) i cz masz air duct ????

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

Freelancer7- moze dlatego ze mam tylko 256 ramu i karte Readeona 9200 se :/

ale za to w SuperPi mi wyszlo 16min04sek :P

Co do chlodzenia to jutro wszystko bede skladal w bude bo narazie otwarta... i wyglada tak :

-Z przodzu na dole nawiew AC 80mm

-CPU- Freezer 4

-Zasilka jakis zwykly lata ale za pare minut go na AC 80mm wymieniam

-w gornym rogu kolo zasilki lataja dwa AC 80mm wyciagajace cieple powietrze..

Komp jest cichy:)

Nie wiecie jak z tymi timingami ? czy tylko ten mnoznik x2,x2.5,x3 zmienia czestotliwosc ?

Edytowane przez CaLi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejj to jest chmskie...i to na stockowym coolerku !!!!!!!!! ide sie rozstrzelac...nie lubie was...widac ze moja celina to najwiekszy grzejnik z wszystkich :((((((  BUUUUUUUUUUUUUUU :((((((((((

1317864[/snapback]

Repson przynajmniej teraz bedziesz mial w domu cieplej :lol:. Nie martw sie nie zmarzniesz :lol: Edytowane przez wodniczek15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh nie mam miejsca za zamontowanie dodatkowych wiatrakow w obudowie...tylko jedno jest na wiatrak 80x80 ktory by wyciagal powietrze

wepchalem tam ostatnio jesce jedna zasilka wiec wiece..ciasno tam troche :P

ale okolice procka oczywisice nie sie rozumie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak testowałem wczoraj z kumplem swoje procki programem HOT CPU:

- koleka AMD duron 1700@2500 L1: 128KB , L2: 256KB

- ja Celeron D. 2400@3400 L1: 16KB L2: 256KB

wynik był porażajacy

+ koleka 6512 pkt

+ ja 6016 pkt

procka kupił 2 lata temu za 200zł -_-

pozostawiam to bez komentarza....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez se sciagne jak znajde w tym przekletym internecie ten program i tez przetestuje :D

baaa oczywiscie ja i internet to jak ziec i tesciowa.....nie lubimy sie :P

qpe znalalzem nic wiecej L:D:D:D:D

moze jakis link do programu co ?? :)

Edytowane przez RepsOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puszczac to na defaultowyh ustawieniach ??

zmieniac cokolwiek ?

1320595[/snapback]

Na default puść, czyli właczasz>>Benchmark>>Run Benchmark :D

Mój wynik

Dołączona grafika

A co do procka to dałem na 3.4Ghz to na 3.5Ghz to zasiłka juz słabo ciągnie (ale procek bez błędów na Prime przez 3 godziny :lol: ) i niestety na 3.5Ghz jest gorszy wynik :cry: Podawajcie swoje wyniki, najlepiej screeny, polecam www.imageshack.us - fana stronka na której można postować screeny :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi