Skocz do zawartości
Bartolghnet

Czym Chłodzić Dysk Wc, Zalman, Big Radiator ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam was. Na dysku mam temp 48*C . Chcialbym go schlodzic... WC-> RAZOR II na bloki.pl Klikaj tu , Zalman ZM-2HC2 Klikaj tu, czy jakis radiator. Co jest najwydajniejsze z tych chlodzonek a moze cos innego w tych cenach ???. Odpada taki coolerek :D -> klikaj tubo mysle ze nie jest to najwydajniejszy sposob. Pozdrawiam i czekam na odp. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartolghnet jak chcesz Razora II, to raczej poczekaj (chyba ze juz jest...) na wersje z kolankami do tylu, a nie do gory - takie ustawienie jest mocno nieprzemyslane <_<

... albo wlasnie jakiegos home made'a - sam niedlugo cosik na allegro zuce ( jak bede mial motywacje zrobic :lol: ) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość //|ssau|L+

tiaaa

jak masz kase na tego razora2 to bierz, ale na forum np. domel.fm robi fajne bloczki na dyski i na dodatek 2, to była reklama ;)

ale imo cichy wentyl, np. artic na 9zł tez sie dobrze sprawuje :)

1289865[/snapback]

Mysle ze wentylek jest najbardziej sensownym rozwiazaniem.. Osobiscie mam polaczenie radiator (sprzedaje je gosc na allegro) + wentyl i temp w granicach 26 stopni przy zamknietej obudowie. Trzeba zauwazyc ze to raptor czyli 10k obrotow na minute..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozwiązałem to tak:

przygotowałem dwa płaskowniki z miedzi 5mm (akurat miałem na zbyciu więc nie mówić mi tu, że przerost formy nad treścią :D ), nwierciłem pod 4 dyski (tyle mam). Do tego przymocowałem wiatrak 92mm puszczony na 5V i temperatura żadnego nie przekracza 30-32*C. Oczywiście całość zapakowana w 3 zatoki 5,25" ale na ich brak nie cierpię.

Edytowane przez nazir123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko gdzie w tym teście jakieś temperatury :/ Przecież tak łatwo odczytać je ze smarta choćby everestem. Poza tym połóż dysk na dole obudowy bez żadnego dodatkowego radiatora i puść na niego 80mm wentyl. Myślę, że temperatura spadnie ;) IMHO sam pomysł tego chłodzenia jest trochę poroniony. Rurki cieplne w zamyśle mają służyć do transportu ciepła a nie jego rozpraszania. Gdyby był do nich zamontowany jakiś radiator u góry to może wyniki byłyby lepsze. Naprawde nie wiem gdzie, ale czytałem kilka testów i z reguły temperatury spadały po użyciu tego cuda o 2-5 stopni. Moim zdanie duuużo za mało. Zwłaszcza za takie pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi