Skocz do zawartości
psychodeliczny

Laptopy - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli cichy to napewno nie wydajny, przy wysokim obciążeniu procek się grzeje a coś go musi zchłodzić.

1600001[/snapback]

zdaje sobie z tego sprawe - ale rozne sa systemy chlodzenia i jedne sa glosniejsze, a drugie znacznie cichsze

szukam czegos jak najcichszego - chce uniknac sytuacji w ktorej laptop bedzie brzeczal jak transformator

ostatnio ogladalem jakas Toshibe, ktora po zapuszczeniu Prime95 zaczela tak wyc, ze facet w sklepie myslal, ze mu uszkodzilem sprzet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od kiedy laptopy sa do renderingu i do tego jeszcze to poszukiwanie ciszy przy maksimum wydajnosci? :)

Lepszy bedzie jakis dobry PC workstation z dyskiem twardym (WD Raptor), do tego 2 GB RAM i procesor dual core najlepiej np. Pentium D840 z HT (cena ok 500 Euro), ktory bedzie idealny do tego celu. Praca bedzie o wiele przyjemniejsza, niz na laptopie.

Przy tak obciazajacych programach jak 3D Studio watpie abys osiagnal upragniona cisze - napewno nie bedzie to praca przy wylaczonych wentylatorach i do tego beda sie obracaly na maksimum. Pomijam juz kwestie niezbyt doskonalej matrycy w notebookach - lepszy bedzie jakis biurkowy LCD z matryca MVA.

Niemniej z mocnych lapow to najlepiej kupic Fujitsu Siemens M3438G -wersja 2x80GB SATA 5400 rpm RAID i GF6800Go, ekran panorama 17 cali i co wazne jest nawet cichy. Ew 15,4" 1437G, ale juz z jednym dyskiem 80 GB SATA 5400 rpm i niestety juz z X700 Mobility zamiast GF6800Go.

Zerknij tez na oferte Della modele Inspiron - tylko drogie sa :/

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rade

problem jest w tym, ze desktopa nie moge kupic z powodow roznych - przede wszystkim dlatego, ze nie mieszkam obecnie w Polsce tylko w Irlandii i nie wiem ile tu zostane.

zostaje mi zatem laptop

z tego, ze wiatraki krecic sie beda to zdaje sobie sprawe

ale kiedys czytalem gdzies o jakichs heat-pipe wsadzanych do laptopow itp. - dlatego jestem ciekaw czy to nadal robia (jesli w ogole to byla prawda?) i jesli tak to jak to sie spisuje w porownaniu do desktopa.

piszac renderingi mialem raczej na mysli "probne renderingi" - to, co zaczalem projektowac w Polsce wymagac bedzie raczej zainstalowania 3DMaxa w pracy i puszczenia go do renderingu po sieci na kilka kompow - na Bartonie 2500@2400MHz z 1 GB RAMu klatka w rozdzielczosci 640x480 renderowala mi sie 4 godziny.

a jak sie sprawdzaja te 6200 GO? porownanie do jakichs "pelnych" kart graficznych? szybsze/wolniejsze od GF4200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kupic notebook i raczej nie bede mogl go wziac z usa. mam jakies 7000 zł na niego. chcialem sie tu dowiedziec gdzie najlepiej kupic w mojej sytuacji :)?

Poza tym , czy procesor bede mogl podkrecic?

MOje wstepne typy to Toshiba Tecra, jest gdzies mozliwosc skonfigurowania tych kompow? Albo innych...

toshiba tecra a5

PM 2ghz, ram 1x512mb xga trubrite, GF 6600 128mb 80gbhdd 8x dvd rw

Wifi intel 2915abg BT 2.0 = na toshiba.com to jakies 1714 $, wiec w polsce jakies

7300 zł chyba,

jestem noobem jesli chodzi o laptopy, wiec prosze o wszelkiego typu rady ;]

ogolnie szukam czegos z standardowym lcd nie szerokim i z w miare dobra karata grafiki,, najchetniej zeby mial funkcje tablet, ale taka terca to juz kosztuje 2000$+... a w polsce to masakra calkiem

Edytowane przez korzec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo w kazdym notebooku jest system heat-pipe, bo bez tego ani rusz dzisiaj. Dzieki temu gabaryty sa jakie sa - zerknij na foty na sieci lub w tym watku i do tego wentylator(y). GF6200 to grafika taka sobie - raczej slaba, ale mozna ja niezle podkrecic zaleznie od chlodzenia jakie ma i osiagnac wyzsze wyniki, niz X600 Mobility (9700). Z 13 tys 3Dmarkow przy pomyslnym wietrze moze osiagniesz :) Tyle, ze do renderingu to chyba powinno sie stosowac specjalizowane karty tak mi sie wydaje i do tego procek z HT.

Nie wiem jak Dothany sprawuja sie przy bardzo obciazajacych aplikacjach (moze ktos cos napisze na ten temat i poprze to jakimis faktami), ale AMD to nie polecam. Fakt, ze sa teraz 64-bitowe proce, ale stworzone nadal do jednego procesu - najczesciej grania i bicia rekordow w benchmarkach :P Twoj procesor przekroczy bariere dzwieku za cene tego, ze nic poza tym nie zrobisz w tym samym czasie (chyba, ze kanapki w kuchni lub pranie w lazience) :P

Patrzac na mojego Athlona XP 2 GHz i to co aktualnie wykonuje, czyli symulacje w Simulinku to procesory AMD sie cholernie do tego nie nadaja. Uruchamiam Matlab (pomijam juz ze wersja 7 jest strasznie wolna i programisci z firmy Mathworks zapomnieli co to optymalny kod - gowniana Java) i mi kompa zarzyna samo uruchamianie (odinstalowana wiekszosc niepotrzebnych pakietow). Co tu mowic o bardziej skomplikowanych symulacjach - czesto sie wiesza calosc i wywala calego Matlaba. Nie mozna nic wtedy kompletnie zrobic a obciazenie procka 100%.

Inny przyklad ostatnio sciagalem duzo plikow z sieci i tylko to juz zalatwilo mojego kompa na dzien dobry - nie moglem nawet mycha ruszyc (system dziala prawidlowo itd). Takze bye bye AMD one core - mam nadzieje, ze X2 to zmieni. X2 Mobile to byloby cacko, a Dothan Dual Core to juz w ogole bajka :)

Dobra zejde nieco na ziemie Dothan HT wystarczylby ;)

Edytowane przez limerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

błagam o szybką odpowiedź ide po laptopa miałem kupic hp 6110 a tu za 3k coś takiego cena rewelacja http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20670 co powiecie o tym laptopie co to za ekran jest ta rozdzielczośc jakaś dziwna czy ustawienie 1024x768 dobrze będzie wyglądać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

MAm pytanko dotyczące lapów della - mianowicie chodzi mi o 9300 - jak jest z jego głośnością - czy np. przy pracy biorowej wentylatory wyłączają sie całkowicie (czy jest to w ogole mozliwe), jak glosno pracuja dyski 7200rpm

Drugie pytanko - jak jest z gwarancją DELLa w Polsce gdybym zkupil lapaa w USA/Canadzie

Trzecie - Czy kupony zniżkowe działają takze w sklepie w Canadzie ? - czy kupując w nim nie bede płacil podatku (kupiłbym w Canadzie na stronie dell.ca ) bo widzialem ceny są w dolarach amerykańskich.

Edytowane przez BuBu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

MAm pytanko dotyczące lapów della - mianowicie chodzi mi o 9300 - jak jest z jego głośnością - czy np. przy pracy biorowej wentylatory wyłączają sie całkowicie (czy jest to w ogole mozliwe), jak glosno pracuja dyski 7200rpm

Drugie pytanko - jak jest z gwarancją DELLa w Polsce gdybym zkupil lapaa w USA/Canadzie

Trzecie - Czy kupony zniżkowe działają takze w sklepie w Canadzie ? - czy kupując w nim nie bede płacil podatku (kupiłbym w Canadzie  na stronie dell.ca ) bo widzialem ceny są w dolarach amerykańskich.

1612302[/snapback]

lepiej tu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=145739&hl= zadaj pytania to pewnie predzej dostaniesz odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm

W najbliższym tygodniu mam zamiar zakupić laptopa. Dużo podróżuje więc laptop musi mieć wytrzymała baterie i musi nadawac sie do wszystkiego( filmy , muzyka, gry) :-P Zastanawiam się między tymi dwoma modelami

Acer TravelMate 4102WLMi

Asus A6VC-B011

Cena max.5000

Dzięki Za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@motofan a sugerujesz ze acer tm 4102wlmi jest kiepsko wykonany? hmm nie sadze szczerze mowiac... ogladalem sporo lapkow przed zakupem i sadze ze ten model nie odstaje jakos szczegolnie od toshibe czy asusow... nie widze jakiejs wielkiej roznicy w tej cenie... ja na swojego lapka wykonani nie nazekam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@motofan a sugerujesz ze acer tm 4102wlmi jest kiepsko wykonany? hmm nie sadze szczerze mowiac... ogladalem sporo lapkow przed zakupem i sadze ze ten model nie odstaje jakos szczegolnie od toshibe czy asusow... nie widze jakiejs wielkiej roznicy w tej cenie... ja na swojego lapka wykonani nie nazekam!

1613080[/snapback]

popieram ja bardzo duzy nacisk wzialem na jakosc wykonania nawet bardziej niz na parametry.Wg mnie Asusa i Acera stawiam na rowni.Toshiba w tym przedziale cenowym jakos mi sie nie podobala az tak, chociaz bardziej niz FS czy HP

A bateria chyba wydajniejsza niz w Asusie

Edytowane przez vitucky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przymierzam sie do zakupu ASUSA Z71V http://istnc.com/store/products.php?cat=90.

Bybym wdzieczny za jakies opinie o tym sprzecie, ewentualnie o propozycje czegos porownywalnego. Ogolnie zalezy mi na w miare dobrej (mobilnej) grafice w srodku, matrycy 15.4, procku ok 2 GHz, 1 GB RAMu i nagrywarce DVD. Z gory dzieki. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram ja bardzo duzy nacisk wzialem na jakosc wykonania nawet bardziej niz na parametry.Wg mnie Asusa i Acera stawiam na rowni.Toshiba w tym przedziale cenowym jakos mi sie nie podobala az tak, chociaz bardziej niz FS czy HP

A bateria chyba wydajniejsza niz w Asusie

1613221[/snapback]

Może nie chodziło mi do końca o wykonanie ile o materiały wykończeniowe. Ta imitacja aluminium plastykowa jest jak dla mnie i nie tylko dla mnie beznadziejna.Sorry ale każdy ma prawo do własnego zdania.Może innej osobie się podobać,mnie to się trochę odpustowe wydaje (dlatego między innymi wolałem Asusa a nie Acera kupić). I jeszcze ta faktura pokratkowana pod matrycą.. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania. Najlepiej to sobie sprawdzić organoleptycznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie chodziło mi do końca o wykonanie ile o materiały wykończeniowe. Ta imitacja aluminium plastykowa jest jak dla mnie i nie tylko dla mnie beznadziejna.Sorry ale każdy ma prawo do własnego zdania.Może innej osobie się podobać,mnie to się trochę odpustowe wydaje (dlatego między innymi wolałem Asusa a nie Acera kupić). I jeszcze ta faktura pokratkowana pod matrycą.. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania. Najlepiej to sobie sprawdzić organoleptycznie :)

1613396[/snapback]

no tak ale imitacja aluminium wg mnie lepiej sie prezentuje niz jakikolwiek inny rzucony kolorek pseudo srebrzysty jak to ma miejsce w Asusie czy Toshibie.To juz lepiej zostac przy tworzywie jak w HP tylko zmienic nieco design

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W najbliższym czasie zamierzam zakupić laptopa. Bedzie to mój pierwszy laptop; nie znam sie specialnie na tym wiec prosze o pomoc. Laptopa bede wykorzystywac do wszystkiego filmy muzyka internet gry( NFS:U; HL2;GTA San Andreas) Chciałbym też czaem posiedziec na zewnatrz dlatego bateria musi trochę trzymać . Mam na tą inwestycję ok.5000,-

Moje typy:

Acer TravelMate 4102WLMi

Acer TravelMate 4601WLMi

Asus A6VA-Q010

Asus A4860GU

A może zupełnie coś innego. :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bateria ma trzymać to Pentium M. Z Twoich modeli polecam dwa:

Acer TM 4102 i ASUS A6VA

TM 4601 nie ma sensu bo za 4600 na www.softon.pl kupisz 4102, który jest lepszy.

Natomiast ASUS48... jest na Pentium 4, który nie jest procesorem mobilnym i mógłby Ci służyć równie dobrze jako piecyk. I o długiej baterii nie ma mowy.

Te dwa modele co wymieniłem mają praktycznie taką samą konfigurację.

Acer jest na pewno tańszy, ale na tym forum naczytałem się o tak wielu problemach z Acer'em, że już sam się zastanwiam.

ASUS ponoć krócej wytrzymuje na bateriach : 2,5-3h , a Acer 3-3,5h <- dziwne, bo są niby tej samej konfiguracji.

Między nimi nie pomoge Ci wybrać bowiem sam się nad tym zastanwiam.

Polecam przeczytać dwa tematy z tego forum:

Recenzja ASUS A6VA

A tu topic o Acer TM 4102

Mam nadzieję, że coś pomogłem.

Osobiście coraz bardziej się skłaniam ku ASUS'owi. Nie ma problemów z napędem i ma lepszą matrycę. Jednak kosztuje duuużo więcej. A felerny model może Ci się trafić zawsze, czy to Asus, czy to Acer czy Toshiba czy HP.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W najbliższym czasie zamierzam zakupić laptopa. Bedzie to mój pierwszy laptop; nie znam sie specialnie na tym wiec prosze o pomoc. Laptopa bede wykorzystywac do wszystkiego filmy muzyka internet gry( NFS:U; HL2;GTA San Andreas) Chciałbym też czaem posiedziec na zewnatrz dlatego bateria musi trochę trzymać . Mam na tą inwestycję ok.5000,-

Moje typy:

1614048[/snapback]

moze tez moja recenzja Ci cos pomoze to to samo co Acer 4102 tylko z nieco wolniejszym procesorem http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=146738

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topic ten, ma służyć użytkownikom, którzy chcą kupić komputer przenośny. Zadawajcie pytania i piszcie odpowiedzi.

Aby uniknąć bałaganu na Forum proszę nie zakładać w dziale, nowych topiców z pytaniami o kupno laptopa, a wszelkie wątpliwości, sugestie, pytania proszę pisać właśnie w tym topicu.

Jako, że jest to nowy dział i piszę w nim pierwszego posta trochę się denerwuję  :lol:

Sprawa jest prosta:

Mam 3000 zł i chcę kupić laptopa. Macie jakieś propozycje? Za 3k (nie więcej) nowego raczej nie znajdę (tzn. dobrej firmy) więc może coś z używanych?

Moje wymagania:

Laptop ma działać  :D

Nieważne AMD czy Intel

Nie chcę także jakiegoś badziewia, które rozpadnie się po pół roku.

Pozdrawiam.

1290513[/snapback]

Ja ci powiem jedno. UCIEKAJ OD ACEROW GDZIE PIEPRZ ROSNIE !!!!!!!!!!!!!!!!

Poczytaj sobie na temat problemow z Acerami i servisem. Ja sobie pomyslalem " a pewnie te ich modele jakies felerne byly. U mnie bedzie git." a tu co? WSZYSTKO CO BYLO U NICH U MNIE TEZ SIE ZRYPALO A NA DODATEK SERVIS ACERA GDYBY WOGOLE NIE ISTNIAL TO BYLO BY MNIEJ PROBLEMOW I NERWOW BO ON I TAK GO*** DAJE TYLKO ZABIERA CI KOMPA NA MINIMUM 2TYG A NIE MA OPCJI ZEBY COS CI SIE NIE ZEPSULO> WCZESNIEJ ALBO POZNIEJ ALE SIE ZRYPIE> POZDRO!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FUJITSU-SIEMENS LIFEBOOK C-1110

Klasa procesora Intel Pentium M

Prędkość procesora 1,6 GHz

Częstotliwość szyny FSB 400 MHz

Pojemność pamięci podręcznej 2048 MB

Technologia Hyperthreading Nie

Technologia Centrino Tak

Pojemność dysku 40 GB

Zainstalowana pamięć 512 MB

Maksymalna wielkość pamięci 1024 MB

Ilość banków pamięci 2 szt.

Ilość wolnych banków pamięci 1 szt.

Przekątna ekranu LCD 15,1 cali

Typ ekranu TFT XGA

Maksymalna rozdzielczość LCD 1024x768 pikseli

Maksymalna rozdzielczość karty 1600x1200 pikseli

Typ karty graficznej Intel 855GM

Zainstalowana pamięć wideo 64 MB

Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci Przydzielana dynamicznie do 64MB

Karta dźwiękowa SigmaTel STAC 9767 AC-97 v2.1

Napędy wbudowane Combo (CD-ROM,CD-RW,DVD)

Szybkość odczytywania z CD-ROM/DVD 24/8 x

Typ gniazd PCMCIA 2 x PC Card Slot type I/II lub 1 x type III

Urządzenia wskazujące Touchpad

All-in-one Nie

Rodzaj baterii Li-Ion

Przybliżony czas pracy na bateriach: ok. 3 godz.

Złącza zewn. • Infra-red

• LPT

• RS-232 (COM)

• VGA

• 1 x PS/2

• 2 x USB 2.0

• mikrofon

• słuchawki

• RJ-45

• modem port

• Wejście zasilania (DC-in)

• Zlacze do port replikatora

Bezprzewodowa karta sieciowa Tak

Wyposażenie standardowe • 10/100 Mb/s (kontroler Ethernet )

• Modem 56K V.92

• Intel PRO/Wireless 2200BG LAN

cena 3100 złych warto czy niewarto ??????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...