motofan Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Hejka, chcialabym sie od Was Chlopcy czegos dowiedziec. Tak sobie czytam i jakis juz obraz na temat notebookow w glowie mam, jednakze na codzien i nawet z zamilowania nie zajmuje sie sprzetem 'od srodka'. Potrzebuje lapa do zadan typowo 'edytowskich' (czyli wykonywanych przez Edyte;-) ): - przede wszystkim programy obliczeniowe - surfowanie po sieci - czasem jakis film czy niezbyt ambitna gierka Po prostu duzo bede krazyc po Polsce, a komp jest mi prawie caly czas potrzebny. Nie zalezy mi na dlugim czasie pracy baterii, ale na standardzie pracy na nim (chcialabym uniknac nawijajace wiatraczka w stylu mojej qmpeli i dodatkowy kaloryfer, no i jakosc ekranu). Oczywiscie estetyka wykonania tez ma znaczenie. Po prostu typowy babsztyl ze mnie. Na razie po lekturze odpuscilam sobie Acery, Aristo i Delle(Delle z racji zasobnosci mojej kieszonki:( ), ostatnio tez Asusy (chociaz poczatkowo bylam na nie napalona). Mam jakies stare uprzedzenie co do Celeronow (nie wiem czemu, kiedys jak kupowalam PCta to mi je odradzano i juz tak pozostalo w psychice, moze tez to byl jeden z 'egzotycznych' sprzedawcow). Dzis wybor padl na te dwa okazy: -----> TOSHIBA M40X-169[PSM4YE-00E00FPL] 1647251[/snapback] Witamy na forum.Cieszymy się się dołączyła do nas kolejna przedstawicielka płci pięknej :). Wracając do tematu,to z tych dwóch lepsza będzie Toshiba,aczkolwiek zainstalowana w niej karta graficzna jest bardzo słaba. Może napisz ile jesteś w stanie przeznaczyć kapusty na laptopa to cos dobierzemy już ciekawego. Bo tak naprawdę ani żaden z tych laptopów nie jest jakiś fajny (oczywiście nie wiem ile masz kaski). Aha,i jeszcze jedno,to że laptop jest na Centrino czy Sonomie nie znaczy wcale że musi być cichy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ventriculus Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Witam, przymierzam sie do kupna laptopa, za około 5500 PLN, przeglądając oferty, moją uwage zwróciły 2 produkty: DELL Latitude 810d (P M1,73 Ghz, 80GB dysk, Radeon X600, 512MB ram) - 6100PLN ACER AS 1694 WLMi (http://allegro.pl/show_item.php?item=63290903) - 5600 PLN Latitude 810, jest dużo mniej wydajny ale marka DELLa jest mało mówiąc legendarna i praktycznie dorównują jej tylko konsturkcje IBM. Natomiast Acer jest firmą dopiero raczkującą i nie mam zielonego pojęcia jak sie sprawuje. Na co postawić? Trwałoś Della czy moc Accera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Ah bajki opowiadasz. Marka DELL to że znana to nie znaczy że dobra. Acer nie jest firmą raczkującą. Masz chyba złe informacje i o 1 i o 2 ;-) Postaw na trwałość della w cenie acera :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlf0n Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Witam, przymierzam sie do kupna laptopa, za około 5500 PLN, przeglądając oferty, moją uwage zwróciły 2 produkty: DELL Latitude 810d (P M1,73 Ghz, 80GB dysk, Radeon X600, 512MB ram) - 6100PLN ACER AS 1694 WLMi (http://allegro.pl/show_item.php?item=63290903) - 5600 PLN Latitude 810, jest dużo mniej wydajny ale marka DELLa jest mało mówiąc legendarna i praktycznie dorównują jej tylko konsturkcje IBM. Natomiast Acer jest firmą dopiero raczkującą i nie mam zielonego pojęcia jak sie sprawuje. Na co postawić? Trwałoś Della czy moc Accera? 1647506[/snapback] Witam Acer z serii 4051 LMI Centrino. Jak dla mnie same zalety, długo trzyma betareia (do 5h), oczywiście zależy od pracy, WiFi b/g, DVD-RW +/- .. Wady: przy pamięci 256MB często rżnie dysk (5200 rpm 40gb). Jak dla mnie padaka szczególnie na WindowsieXP, już po jakichś 3 miesiącach, na linuksie o wiele lepiej i co ciekawe o wiele ciszej dysk pracuje (?). Z innych wad .. Może już padający CD-ROM (co dziwne DVD dziala dalej a to ta sama soczewka na tacce). A szczególnie denerwujący trend "gratisowego" (sic!) wciskania systemu operacyjnego wiadomo jakiej marki. Co do gier to odpada. Nic więcej niż Call of Duty na dużo średnim poziomie nie da się pograć. Ale do pracy wystarczający. Pod warunkiem, że pamięciożernie się na nim wyżywamy .. Sterowniki co do linuksa to dobra jeśli nie bardzo dobra obsługa. Jeśli troche pogrzebać to da sie uruchomić WiFi oraz centrino speedstep (zmianę częstosliwości). O .. Interesująca rzecz. W WindowsXP jak i linuksie, możliwa jest zmiana pomiędzy 600Mhz a 1,5Ghz. Tylko te 2 wartości. A standardowy soft epmd podręczny pod WindowsXP pozwala na 4 stopniowe (oczywiście zamydlenie oczu). PS. I tak za 3 miechy oddaje ojcu na firmę. Z powrotem siadam na coś mniej mobilnego. Aż mnie zaś przyciśnie potrzeba .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sueann23 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Witamy na forum.Cieszymy się się dołączyła do nas kolejna przedstawicielka płci pięknej :). Wracając do tematu,to z tych dwóch lepsza będzie Toshiba,aczkolwiek zainstalowana w niej karta graficzna jest bardzo słaba. Może napisz ile jesteś w stanie przeznaczyć kapusty na laptopa to cos dobierzemy już ciekawego. Bo tak naprawdę ani żaden z tych laptopów nie jest jakiś fajny (oczywiście nie wiem ile masz kaski). Aha,i jeszcze jedno,to że laptop jest na Centrino czy Sonomie nie znaczy wcale że musi być cichy. 1647505[/snapback] No mnie tez jest milo, tak prawie sama w meskim gronie ;-). Gdzies tak do 4500zl. Ale to juz taki max maxów. Bo takie dokladanie mogloby trwac bez konca;-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_pl Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 vitucky: co do kart graficznych musze się nie zgodzić :twisted: !! jest to dell inspiron 8100 posiada on kartę rozszerzeń typu "daughter board", nie wiele mi to mówi ale jak by nie patrzył grafe zmienili :D warto przeczytać ten artykuł mimo iż ma on ponad 3 lata. Co do nowych technologii to nie mogę nigdzie dotrzeć czasami udaje mi się dojść do nich na necie ale tak poza tym to jestem ciemny. A co do stronki della to piszą wyraźnie że można wyjąc grafe a co za tym idzie można ja włożyć, czyli ma specjalne łącze, drogą dedukcji dochodzimy do tego że możliwe jest zbudowanie kilku kart graficznych obsługujących dany standard :wink: ; a jak by nie patrzył to ma to wiele zalet np. można kupić sobie lepszą karte do inspirona 9100 i xps ( radeon ), najważniejsze jest to że dzięki temu nie trzeba robić dla każdej grafy płyty, jednolita taśma części to duża oszczędność a co za tym idzie lepiej dla firmy. Podobne karty są w ofercie dla inspirona 6000, 9300 i xps gen2 (najnowsze modele na centrino, są jeszcze odpowiednio 9100 na chyba p4, co tu ukrywać tylko centrino uznaje) każdy z nich ma 3 karty(oczywiście pci-expres) ati x300 64mb ati cos 128mb i gf cos 256mb. No i teraz policzmy ile jest możliwości... głowa mnie już boli :wink: . Zresztą co ja bede tu gadac, radze wejsc na ebay i popatrzeć znajdzie się tam duzo kart graficznych do starszych inspironow(ati i gf) i czasami do tych nowszysch jako ze dell nie sprzedaje czesci wiec trudno je kupic najczesciej pochodza od kolesi co wymienili sobie grafe na nowsza w serwisie a stara sprzedaja na ebay'u bo nigdzie indziej nie opchną. Szykuje sie by wyslac e-maila do della z pytaniem o karty ale nie wiem jakie maja one oznaczenia i stoję w miejscu. Jak juz mi sie uda to dam znac. sueann23: co do tanich laptopów to do 4tysiaczków kupisz na allegro inspirona 6000 nawet w całkiem dobrej konfiguracji(no i jedziesz do Wa-wy by go odebrac, wielu ludzi sprowadza je z USA, sa na miedzynarodowej gwarancji producenta i mozna je bez problemu w polsce naprawic). Co do całych Ac.. i innych takich firm słyszałem ze jak jest w pokoju wiecej niz 28C to mozna sie zdenerwowac na wiatrak bo wieksza czesc ma wylot od wentylacji na spodzie. Najbardziej polecam MSI ma przyzwoite osiagi i cene. Nawet da sie na nim pograc w niezbyt wymagajace gry :D motofan: glośność nie zależy od procesora ale od konstrukcji, sa laptopy nawet na p4 ktore praktycznie nigdy nie lanczaja wiatraczka bo nie trzeba a sa i takie co na centrino nigdy go nie wylanczaja :wink: Ventriculus: osobiscie jestem zwolennikiem della, jest to sprzet dla profesionalistów(jako jedna z 2 firm oferuje matryce 17" 1920x1200) i graczy(xps gen2), co do Acera to slyszalem duzo na nie, a ze nie mowimy o 5 zlotych to najlepiej odwiedz sklep acera i sprawdz jak sprzet sie sprawuje, jak bedzie OK to kupuj poco przeplacac :wink: h34t_krk: co do Medionów usłyszałem kiedyś tyle od qmpla:"jak chcesz nosci PC z soba to go kup" uslyszalem o nim 2 wady plastiki i glośnosc. Osobiscie mialem z chyba 4 odtwarzacze mp3 firmy i jesli chodzi o elektronike to OK ale te plastiki i wykonczenie mnie dobijaly(tu wystaje tam nie trzyma), to jest taki urok firmy. Ale nie ukrywajac znajdz cos lepszego za te pieniadze a znajdziesz hmmm... duzego PCtka :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ventriculus Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Miałem IBM T23 i nikt mi nie powie ze marka nie ma znacznia, sprzęt nie do zajechania ale niestety starzeje się i czas przerzucić się na coś nowego, tego DELL 810d trzeba sprowadzić ze stanów a Acera jest na miejscu. Tak wogóle to jak z awaryjnościa Acera? Czy po np. 2 latach obudowa nie rozleci się na kawałki albo matryca przestanie świecic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlf0n Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Miałem IBM T23 i nikt mi nie powie ze marka nie ma znacznia, sprzęt nie do zajechania ale niestety starzeje się i czas przerzucić się na coś nowego, tego DELL 810d trzeba sprowadzić ze stanów a Acera jest na miejscu. Tak wogóle to jak z awaryjnościa Acera? Czy po np. 2 latach obudowa nie rozleci się na kawałki albo matryca przestanie świecic? 1647641[/snapback] Co do obudowy to probowałem rozkrcić. Pomijając to, że nie rozkręcilem jej całej, gdyż nie miałem możliwości usunięcia śrubek pod matrycą w dogodnym mi czasie, to po złozeniu z lewej stony trzeszczy mi plastik. To samo ale bez rozkręcania z odchylaną matrycą. Zaczyna mi powoli trzeszczeć. Kupiłem go ok marca 2005, pracuje na nim dziennie od kilku do klikunastu godzin. Z innych artefaktów to wyraźnie dysk zwiekszył głośność działania. Oraz przy pracy coś lekko piszczy, tym bardziej im bardziej obciążony proc. Trzeba sie naprawde mocno wsluchać ale w cichą noc delikatnie słychać. Co ciekawe artefakty te nie wystepują lub występują sporadycznie / w ogóle pod linuksem. Nie wiem jaki ma to związek, ale na pewno nie jest to w celu kryptoreklamy .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 co sadzicie o tym laptopie: CALIFORNIA ACCESS M38AW Centrino link: http://www.karen.com.pl/KatItemPrn.asp?KatItemCId=2985 wart swojej ceny?? kumel chce go kupic... jak bedzie z jego wydajnosci, w stosunkui np do mojego? duzo zyska dzieki geforce go6600 128mb w stosunku do x700 64mb widze ze ma dysk 5400ob/min to mysle ze duzy plus... a jak z matryca jest w tej firmie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokel Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 witam, zastanawiam się pomiędzy zakupem 2 laptopów 1 fs amilo pro v7010 za 3707 brutto 2. toshiba satelitte m40x-184 za 3358 brutto jak sądzicie który lepszy? bo ja juz zgupialem jedne wypowiedzi mnie przekonuja do zakupu fs inne stanowczo odradzaja juz nie wiem co myslec a do poniedzialku musze cos wybrac....pomocy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Wcześniej zastanawiałem się (tylko) nad zakupem HP ale teraz znalazłem też tego ASUSa który ma lepszą karte graficzną, jest tańszy ale dla mnie najważniejsza jest jakość dlatego wydaje mi się że lepszy będzie HP. Ale powód dla którego napisałem ten post jest taki, że: - ASUS ma niby FSB 400, - a HP 533, jest to błąd? Czy rzeczywiście tak jest? ASUS A6Va-Q010 HP Compaq nx8220 PG801EA To, że ASUS ma grafikę wypadającą w testach dwukrotnie lepiej niż ta z HP - ZAUWAŻYŁEM. To, że ASUS ma dysk o większej pojemności też ZAUWAŻYŁEM. Ale chodzi mi o jakość: - nie tylko materiałów z których został wykonany notebook, - ale i podzespołów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Wcześniej zastanawiałem się (tylko) nad zakupem HP ale teraz znalazłem też tego ASUSa który ma lepszą karte graficzną, jest tańszy ale dla mnie najważniejsza jest jakość dlatego wydaje mi się że lepszy będzie HP. Ale powód dla którego napisałem ten post jest taki, że: - ASUS ma niby FSB 400, - a HP 533, jest to błąd? Czy rzeczywiście tak jest? 1648792[/snapback] Zapraszam do mojej recenzji umieszczonej kilkanaście wątków niżej. W razie pytań wal na priv. A co do FSB to Asus ma 533 FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 witam, zastanawiam się pomiędzy zakupem 2 laptopów 1 fs amilo pro v7010 za 3707 brutto 2. toshiba satelitte m40x-184 za 3358 brutto 1648392[/snapback] Jak chcesz grać lub obrabiać filmy to v7010 lepszy a jak chcesz do pracy biurowej sprzęt to wez Toshibę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Zapraszam do mojej recenzji umieszczonej kilkanaście wątków niżej. W razie pytań wal na priv. A co do FSB to Asus ma 533 FSB. 1648806[/snapback] recenzję bardzo dokłądnie przeczytałem, bardzo zachęcająca .... ale chciałbym się dowiedzieć tyle samo o tym HP Hp Compaq serii nx8220... HP ma gorszą grafikę. ale szybszy dysk, jak długo działa, no i jak z jakością góruje nad ASUSem?? - w ASUSIE narzekasz na długość działąnia na bateri i na dźwięk, a jak to jest w HP ktoś zna odpowiedź?? ------------------------------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------------------ Edit: onfo jaki się przed chwilą od kolegi dowiedziałem. porónał podobne modele ASUSa i Mediona - te same podzespoły, ten sam plastik ... Na tym forum Mediona odradzają chyba wszystkim, a teraz okazało się, ż epoleconego przez niektórych ASUSa można kupić jeszcze taniej jako Mediona .... ?? Zanzaczam, tylko niektóe modele Mediona pod skórą to ASUSy - ale jak już są, to różnią się tylko znaczkiem!! Edytowane 15 Września 2005 przez acp___ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guru Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Witam! Zaczne od razu od tego ze nie znam sie na laptopach w ogole i mam w zwiazky z tym prosbe do was o podanie mi modeli laptopow do 4200zl (ani grosza wiecej,bo chodzi o odpisywanie od podatkow..i takie tam).Bylbym wdzieczny o szybka pomoc,bo musze zamowic laptopa w jak najszybszym czasie.Chcialbym zamowic taki dla taty,a jemu potrzebny taki zeby mogl sobie na nim pograc bez problemow w wiekszosc gier,wiec w gre wchodza takie z dobrymi kartami graficznymi.Z tego co sie orientuje to chodzi o x600,x700 i odpowiedniki geforce ale tych nie znam.Bardzo wdzieczny bede za jak najszybsza odpowiedz. WIELKIE DZIEKI !! Ps.Prosze o napisanie mi jakie karty graficzne w laptopach sa dobre (ze mozna na nich pograc w nowe gry) bo sie zupelnie w nich nie orientuje,ew jakis link z testami mile widziany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) Witam! Zaczne od razu od tego ze nie znam sie na laptopach w ogole i mam w zwiazky z tym prosbe do was o podanie mi modeli laptopow do 4200zl (ani grosza wiecej,bo chodzi o odpisywanie od podatkow..i takie tam).Bylbym wdzieczny o szybka pomoc,bo musze zamowic laptopa w jak najszybszym czasie.Chcialbym zamowic taki dla taty,a jemu potrzebny taki zeby mogl sobie na nim pograc bez problemow w wiekszosc gier,wiec w gre wchodza takie z dobrymi kartami graficznymi.Z tego co sie orientuje to chodzi o x600,x700 i odpowiedniki geforce ale tych nie znam.Bardzo wdzieczny bede za jak najszybsza odpowiedz. WIELKIE DZIEKI !! Ps.Prosze o napisanie mi jakie karty graficzne w laptopach sa dobre (ze mozna na nich pograc w nowe gry) bo sie zupelnie w nich nie orientuje,ew jakis link z testami mile widziany. 1649499[/snapback] taki lapków jest dość dużo, zerknij: http://sklep.benchmark.pl/katalog_619.html http://hp.tanienotebooki.pl/ ... (umiesz chyba posługiwać się netem ;)) a potem porównaj ceny na http://www.skapiec.pl/site/ żebyś wiedział do ilu asz się targować :P ty musisz zdecydować: 1) czy interesuje Cię maksymalna mobilność czy to ma być komp który będzie w domu stał na biurku (czas działąnia na bateriach -> procesor) Edit; Cut; -------------------------------------------------------------------------------------- Turion raczej góruje wydajnością na Centrino - ale ja bym wybrał Centrino (różnice sa minimalne, a na centrino komp dłuże pośmiga na bateri) -------------------------------------------------------------------------------------- 2) firma, na forum usłyszysz: ASUS, ACERA, TOSHIBA, ja dożucam HP ;) 3) grafika X700 wypada dwukrotnie lepiej w testach od X600 trochę więcej o grafikach - post 573 i dalej Edytowane 16 Września 2005 przez acp___ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Turion raczej góruje wydajnością na Centrino - ale ja bym wybrał Centrino a niby na jakiej podstawie tak twierdzisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmic Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Normalnie zakochalem sie. Toshiba Quosmio - ekran zwala z nog. Tylko ze 7500 pln taka przyjemnosc:( Kurde nie widzialem lepszej matrycy nigdy. No i wczoraj w sklepie wlasnie zastanawialem sie nad kupnem lapka. Mialem obok siebie 2 kompy. Acer'a 4102 i fujitsu siemens z radkiem X700 i matryca crystal 15.4 . Powiem tak. Teraz wiem dlaczego Acery sa takie tanie. Porownujac do tego fujitsu to jakbym wybieral pomiedzy fiatem a mercedesem. Jakosc wykonania Acera poprostu tragedia. Tandetny plastik bardzo niesolidnie wykonany a fujitsu nic nie moge zarzucic. Taka moja skromna refleksja dla przyszylych wlasciceli Acero'w. Lepiej dolozyc kilka stow i kupic cos porzadnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_ Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) Witam! Nie będę oryginalny, jak powiem że szukam laptopa który spełni moje wymagania, a może i je przrośnie za cenę w granicach możliwości albo tańszą... ? :rolleyes: OK, proszę o radę: Wymagania: -ma mi służyć do aktywnego korzystania z netu, np. przez GPRS/WLAN oraz zwykły LAN (ale bez szaleństw ze ściąganiem filmów itp -wiele paneli Opery, Firefox, Outlook Express non-stop, MSN i Skype + np Winamp, wszystko ma chodzić NARAZ ;) ) -czasem też mgogę zapragąć użyć jakiegoś photoshopa czy corela -wbudowany WLAN obowiązkowo -wyplarka DVD może, ale nie musi być -gry, raczej nie przypuszczam -CENA ok 3000 (+/- 400) PLN Mam na oku HP nx6110 PM 730, chcę do niego dobrać 512MB RAM i tu moje kolejne pytanie: jest RAM firmowy HP (za ponad 400) i jest jaiś tam NUAVO czy coś (za 269), infromatyk mówił mi, że ten nie-firmowy pójdzie, tylko Mhz dopasować trzeba, a w sklepie mówili że takich to nie ma co kupować bo nie będę działać (?!?). Proszę, oceńcie tego HPeka i może jakieś rady co do innych? (P.S. do Acera jestem zniechęcony przez marną jakość wykonania) HELP!!! Pls :unsure: Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam, Piotrek Edytowane 15 Września 2005 przez piotrek_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) 1649947[/snapback] Ze sklepu np.: HP nx9105 FS v2010 FS v8010 Z allegro np.: HP X-3000 FS v7400 FS Centrino ASUS 2500D Edytowane 15 Września 2005 przez Haquim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) 3) grafika X700 wypada dwukrotnie lepiej w testach od X600 1649758[/snapback] pokaz mi laptopa z x700,ktory ma : 3dmark01se= 25000-29000pkt 3dmark03=7000-8000pkt 3dmark05= 3200pkt i wtedy wypisuj takie brednie bo ludzi w blad wprowadzasz... a co do wydajnosci pentium M vs. turion ----w grach--- nie bede sie wypowiadal bo jest to oczywiste :lol: Edytowane 15 Września 2005 przez Phuong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_ Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Ze sklepu np.: 1650360[/snapback] Dzieki Haquim! Te FS są naprawdę interesujące. Co do reszty to wszyscy odradzają mi AMD. Sam już nie wiem, użytkowalem 2 stacjonarne: jeden miał AMD Duron 700 i 128 RAM, drugi Pentium 3, tez 700MHz, 319 RAM (dziwoląg jakiś) i ten drugi był szybszy, nie sądze żeby to był tylko RAM, a może? No i jeszcze moja bolączka to internet, chcę GPRS, promocja jest w sklepach VOBIS, ale ceny tam ciut wyższe i niestety nie wszystko jest... ;( Każde dobre rady mile widziane... Dzięki po stokroć! Piotrek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sueann23 Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) Witam Panow ponownie. Jeszcze rozwazam inne opcje :-). Tym razem mam zapytanie co sadzicie o starciu Intel Celeron M 1,5 GHz(FSB 400) contra Intel Pentium IV M 3,06 GHz (na szynie 533MHz). Czy ten pentium IV jest chociaz z 20% wydajnieszy? Chce RAMu min512. P.S. Dzieki z gory za ewentualne objasnienie. Edytowane 15 Września 2005 przez sueann23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 jeden miał AMD Duron 700 i 128 RAM, drugi Pentium 3, tez 700MHz, 319 RAM (dziwoląg jakiś) i ten drugi był szybszy, nie sądze żeby to był tylko RAM, a może? 1651112[/snapback] inna konstrukcja cpu i ram. dlatego byl szybszy, to jakby porownywac celerona do athlona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sueann23 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...opad2_2002.html - znalazlam taki artykulik o wielowatkowosci. Dosc ciekawy. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) Edit; Cut; --------------------------------------------------------------------------------------------- a niby na jakiej podstawie tak twierdzisz? 1649775[/snapback] 1650736[/snapback] musiał bym strzelić fotkę gazetce ;) a cyfrówki się jeszcze niedorobiłem :( ENTER 03/2005 str. 34; dół strony - tabela --> żeby niebyło co bym ściemniał :P może zbyt pochopnie to napisałem, porównałem na szybko: ATI Radeon X600XT (3DMark05 - 1584 / 3DMark03 - 4095) z ATI Radeon X700 PRO (3DMark05 - 2683 / 3DMark03 - 7059) W notebookach ta różnica będzie mniejsza, porównałem tak śmiesznie bo wybrałem HP Compaq z X600 a nie ASUSa z X700 - chodziło o ile w najgorszym przypadku możebyć gorszy X600 od X700 Edytowane 16 Września 2005 przez acp___ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) 1651267[/snapback]zerknołem i co sie okazało ? Pentium M leje Turiona az miło :lol2: Test w grach FarCry i HalfLife2 W HalfLifie Turion 2.0Ghz O/C wygrywa ,ale tylko z Pentium M 1,6Ghz ,Centrino 1,86 Ghz jest poza zasięgiem nawet Athlona64 3400+ W FarCray najsłabsze centrino jest lepsze niz najmocniejszy Turion czy ATHLON64 !!! wiec twoje twierdzenia Turion raczej góruje wydajnością na Centrino - ale ja bym wybrał Centrinojest troche dziwne ... a moze AMD ci płaci :lol: Edit: --------------------------------------------------------------------------------------------- Pentium M lepiej wypada w grach bo ma więcej pamięci L2 od swoich konkurentów 2MB a turion/athlon64 najwyzej 1MB. A ponieważ nie ma tak dziwnej architektury jak (z gigantycznym potokiem wykonawczym )P4 musi być lepszy przy tej samej konfiguracji innych komponentów Edytowane 16 Września 2005 przez Haquim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acp___ Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) zerknołem i co sie okazało ? Pentium M leje Turiona az miło :lol2: 1651414[/snapback] :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :blink: słuchaj, testy testami, daje głowę, że gdzie w necie widziałem górującego w testach Turiona (bo w testach można wszystko pokazać) ... a ten link, no cóż na szybko rano wrzuciłem (pisało coś o turionie) myślałem, że to to co chciałem pokazać ... nastęnym razem obiecuje dokłądnie sprawdzić :P przyznaje się do błedu, możecie mnie zlinczować :cry: -------------------------------------------------------- Edit: acha i AMD mi płaci ;) tak jak i GeForce - dlatego niewidzę lepszego procka do PC'eta jak Atlon 64 i lepszej grafiki niż najnowsze GeForce :D Edytowane 16 Września 2005 przez acp___ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guru Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 witam ponownie zamowilem wlasnie laptopa http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18224 moze ktos sie wypowiedziec na jego temat,czy wydajny i takie tam dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 (edytowane) witam ponownie zamowilem wlasnie laptopa 1651625[/snapback] w tym modelu procesor jest trochę za słaby w stosunku do karty graficznej. W doborze sprzętu ważny jest balans między poszczególnymi podzespołami co z tego ze kupisz sobie lapa z Athlonem64 3700+ jesli bedzie miał tylko 256MB RAMU i kartę graficzną SiS lub VIA.Odwrotnie komp który ma radeona X800 i 2GB RAMU a procesor Celerona D 2,2 Ghz tez bedzie kiepski. Oczywiście to są przypadki ekstremalne :rolleyes: moze popatrz tu Turion lepszy i tańszy (brak tylko WiFi którą mozna kupic pozniej) albo to Centrino (X700 z 64MB ) PS: przekroczyłeś budżet miało być do 4200 :wink: Edytowane 16 Września 2005 przez Haquim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...